Säpochefen varnar för krav på hårda tag

Säpos chef Anders Danielsson.

Foto: Magnus Hallgren Säpos chef Anders Danielsson.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Säpo ska nu göra en intern översyn om man borde ha lyckats identifiera Tamouir Abdulwahab och hans planer före dådet. Signalspaning kanske kunde ha hjälpt – men chefen Anders Danielsson varnar för krav på hårdare tag och förespråkar i stället mer samarbete med människor i församlingar och bostadsområden.

Säpo ska nu göra en intern översyn om man borde ha lyckats identifiera Tamouir Abdulwahab och hans planer före dådet. Signalspaning kanske kunde ha hjälpt – men chefen Anders Danielsson varnar för krav på hårdare tag och förespråkar i stället mer samarbete med människor i församlingar och bostadsområden.

– Nu bör vi inte rusa iväg och ställa krav på extraordinära befogenheter till staten. Lösningen är inte mer tvång i samhället. Visst kan vi försöka skapa en värld där inga terrorattentat kan inträffa. I en totalitär stat går allt att upptäcka. Men det är inte så vi ska ha det, säger Anders Danielsson.

Därför kräver han inte större anslag, fler säkerhetspoliser, skärpta lagar eller nya maktmedel nu när debatten efter lördagens försök till terrorattentat mer och mer handlar om hur liknande händelser ska kunna undvikas.

Annons:

– Debatten kantrar för mycket, säger han och tar ett exempel.

– Vi är mycket ute i bostadsområden och i religiösa församlingar för att träffa företrädare för bland annat muslimska intressen och skapa förtroende. På det sättet kan vi få tidiga förvarningar om någon individ börjar driva iväg mot våldsbejakande radikalism. Vi har fått hård kritik för den verksamheten, för att åsiktsregistrera folk. Nu är det annat ljud i skällan.

Just lokal samverkan tror Anders Danielsson är det mest framgångsrika för att förebygga terrorism.

– Det är inte bara en fråga för Säkerhetspolisen utan en fråga för samhället. Människor som är på väg in i destruktiva miljöer, som känner sig diskriminerade och kränkta utgör grogrunden för våldsbejakande radikalism. Om vi får tips om dem kan vi ingripa.

Säpo har fått förvarningar om personer som planerat att åka på träningsläget i Somalia, Irak, Pakistan eller Afghanistan och försökt förmå dem att inte resa.

Det finns dock ett undantag för Säpochefens varningar för att öka kontroll och befogenheterna för myndigheterna.

Och det gäller Säpos möjligheter att beställa signalspaning. När FRA-lagen stiftades så undantog riksdagen efter en uppslitande politisk debatt polisen från att kunna beställa övervakning av datatrafik och samtal över gränsen. Anders Danielsson har varnat för att det försvårar Säpos möjligheter att lösa sina uppgifter.

Han säger att det naturligtvis är en spekulation, men att det inte kan uteslutas att det hade gått att få indikationer om Taimour Abdulwahabs planer genom hans e-post eller surfande till personer utomlands som har kopplingar till terrorism.

Säkerhetspolisen kommer nu att göra en intern översyn, borde säkerhetstjänsten ha lyckats identifiera Abdulwahab och hans planer tidigare?

– Vi ska ställa frågan till oss själva om vi hållit tillräckligt hög kvalitet. Men det är extremt svårt att förutse terrorhandlingar, det har vi sett i Storbritannien 2005 och 2008 och i Spanien. Också Israel drabbas av terrorattentat, trots att landet sägs ha världens mest effektiva underrättelsetjänst.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

hedemora_500255
Foto:TT

 ”Det har varit en fruktansvärd natt.” Tackar alla som har hjälpt till. 3  1 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Saknad pojke i Hedemora återfunnen. Hittades nedkyld, men vid liv. 1137  15 tweets  1122 rekommendationer  0 rekommendationer

mp2-500
Foto:Magnus Hallgren

 Bister ton i valtalet. Kamp mellan SD och MP om att bli nummer tre. 58  13 tweets  45 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stefan Löfven fastnade på tåg. Tvingades ta taxi till Göteborg. 14  4 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sjöstedt spurtar med feminism. Lade krutet på jämställdhet. 4  2 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Alliansen på blixtvisit. Annie Lööf: Stämningen är på topp. 5  3 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD inledde slutspurt. Möttes av 200 motdemonstranter. 8  5 tweets  3 rekommendationer  0 rekommendationer

 DN/Ipsos. Bäddat för rysare på valnatten – för flera partier. 1444  129 tweets  1313 rekommendationer  2 rekommendationer

 Vilket parti tycker som du? Jämför partiernas åsikter med dina egna.

 Hur ska jag rösta? Gör Dagens Nyheters Valkompass.

fempunkter_500
Foto:TT

 Har du inte bestämt dig? Det här är fem punkter att tänka på inför valet. 24  3 tweets  21 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 MFF tappade poäng. 3-3 mot Häcken gav andra oavgjorda matchen i rad. Nu kan AIK hota.

malmo-244
Foto:Bildbyrån
Annons:
solstol_144102
Foto:Alamy

 Dags att boka resor redan nu. Med några väl valda lediga dagar kan du få en riktigt lång semester.

ukraina_500255
Foto:Reuters

 ”Putins mål är att ta hela Ukraina.” Vapenvilan bruten ännu en gång. 9  2 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: