U bent hier:Home Kenniscentrum Themadossiers  Archeologie

Forensische archeologieThemadossier

Forensische archeologie bestaat wereldwijd sinds eind jaren zeventig en is sinds enige jaren een onderzoeksgebied bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch archeologen richten zich op herkenning, vastlegging en bemonstering van bodemkundige, botanische en entomologische sporen, zodat deze tijdens een vervolgonderzoek betrouwbaar kunnen worden ingezet.

Een forensisch archeoloog van het NFI is gemiddeld één keer per week op pad voor een schouw. Hij krijgt een oproep van de politie om te assisteren bij onderzoek op een mogelijke plaats delict. De forensisch archeoloog: "Ik vind niet altijd iets, sterker nog: meestal ga ik op pad om het vermoeden van misdrijf uit te sluiten."

Gereedschap
De basisuitrusting van een forensisch archeoloog is eenvoudig: een spade, een sonde, een guts en een GPS-ontvanger. Zijn deskundigheid zit niet in het kunnen hanteren van het gereedschap, maar in het interpreteren van wat wordt aangetroffen. Inspectie met de guts – een soort grondboor – maakt het mogelijk bodemverstoringen te herkennen aan de kleur en structuur van de opgeboorde lagen.

Gereedschap van forensisch archeoloog

Het gereedschap van een forensisch archeoloog bij het NFI

Forensische archeologie in het NFI-nieuwsarchief

Naar boven

Publicaties over forensische archeologie

Naar boven