ratsuponiorii   Armani   KRJ-II


Virallinen Nimi:   Armani  "Aksu"  (VH12-029-0133)
Rotu ja sukupuoli:   Ratsuponi (poniprosentti 50%), orii
Säkäkorkeus, värit:   145.5cm, tummanruunikko, läsi, sukat
Syntymäaika, ikä:     12.02.2011, 10-vuotias (täytti 4-vuotta 20.02.2011)

Kasvattaja:   Stephanie Linnér, US (maahantuoja: Eveliina)
Omistaja:   Eveliina VRL-00288, Väinölän ratsuponit ja new forestit (FI)

Painotuslaji, koulutustaso:   Kouluratsastus, kilpailee tasolla Vaativa B
KRJ-kilpailusijoituksia:   42 kpl   |   KRJ-II (95 pisteellä)

"Aksu on omistajansa silmäterä, joka saa asemansa ansiosta anteeksi paljon. Oria voisi luonnehtia megatähdeksi, joka osaa kyllä asiansa, mutta kohtelee muita kuin roskaa."  (- Tallityöntekijämme Sara)

Armani omistajan sanoin

Armani on maailman komein orii. Ja maailman hyväkäytöksisin. Toisin sanottuna maailman paras. Tai ainakin melkein. Aksu on maasta todella helppo ja luotettava käsitellä; sitä voi harjata ja käsitellä miten vain ilman että herra katsahtaakaan, mutta taluttaessa herralla on vauhtia välillä ongelmaksi asti. Ratsastaessa vauhtilinja jatkuu, mutta onneksemme herralta löytyy kuitenkin (ainakin ajoittain) kärsivällisyyttä kuluttaa energiansa komeaan askeltamiseen ja rehelliseen työskentelemiseen kädelle painamisen ja kaahailun sijaan.

Kun minulta kysytään Armanin luonteesta, kerron säihkysilmin sen mahtavasta hoidettavuudesta; kerron siitä, miten se kävelee vierelläni nätisti talutustilanteissa, joskin vauhtia toki toisina päivinä on enemmän kuin toisina päivinä aivan kuten kaikilla muillakin. En unohda mainita myöskään sitä, että orii on käytävällä erinomainen laitettava, sillä orii on todella kiinnostunut toiminnastani ja iloisena vispaa häntäänsä ja polkee takasella ilovauhtia, jotta pääsisi jo kentälle vääntämään koulua. Toisin sanottuna täydellisen pirteä orii!

Kun asiaa taas kysytään tallityöntekijältämme, on kuvaus aivan toisenlainen: Taluttaessa Aksu (kuulemma) jyrää mielellään taluttajan käskyjen lävitse, mikäli nuoriso-ohjaaja (raippa) on päässyt unohtumaan tai hoitaja ei uskalla hypätä oriin niskan päälle kunnon käskyjen voimalla. Käytävällä ollessaan oria voisi hänen mukaansa kutsua levottomaksi, sillä se ei jaksa seisoa paikoillaan sekuntia pidempään, vaan kehittää itselleen omaa kivaa heti tylsistyttyään. Tämä oma kiva voi tilanteesta riippuen tarkoittaa esimerkiksi etusen polkemista, takasen venyttelyä ilmassa, hännän viskomista, ympäristössä olevien esineiden (käytävän narut) pureskelemista tai vain pään viskomista. Aksun ollessa käytävällä kovat sanat ovatkin paljon käytössä tallityöntekijämme ollessa kyseessä, sillä näin hän saa (muka) levottoman oriin rauhoittumaan - tai ei ehkä rauhoittumaan, mutta käyttäytymään, kuten hän tapaa sanoa. Mielipide-eroja oriin, sen luonteenpiirteiden ja käsiteltävyyden suhteen on siis monia, minun (omistajan eli Aksu-kultamussukan oman, rakkaan mamman) näkemys tietenkin se oikea.

Ratsastaessa omistajankin hymy saattaa ajoittain hyytyä ja selitykset muuttua vaikeammin keksittäväksi. Armani on nimittäin orii, joka näyttää sanoin kuvaamattoman komealta, helpolta ja kevyeltä ratsastettavalta kisakentällä, mutta jonka selässä saa tehdä hiki hatussa töitä. Tallillamme yleinen vitsi onkin, että Aksulla enemmän ratsastaneet tunnistaa kesäisin hiekkarannoilla erinomaisista vatsalihaksista, joita kelpaisi huippumalleillekin esitellä - Aksun selässä oleminen on nimittäin tiukkaakin tiukempaa vatsalihastreeniä! Orii on todella herkkä suustaan, ja vaatii siksi paljon istunta-apujen käyttöä; eikä ihan millaisten istunta-apujen käyttöä tahansa, sillä Aksu on todella tarkka apujen oikeellisuudesta! Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että huonoimmillaan orii kulkee allasi kuin väkkyrä kuunnellen (ja uskoen) epävakaan istuntasi heittelehteviä painoapuja, mutta parhaimmillaan kulkee tasaisen istuntasi ansiosta kuin ajatuksella! Tai ei ehkä kuin ajatuksella, koska pidätteitä saa vatsalihaksilla tosissaan tehdä, jotta orii keskittyisi askeltamiseen, mutta kuitenkin erinomaisesti!

Armani onkin vaativan tason kouluratsastajan (ja lisäksi vatsalihasten ystävien) ehdoton unelma. Se askeltaa automaattisesti todella näppärästi hevosmaisin, isältään perityin liikkein heti alkutunnista. Sen sijaan huomiota saa tarkan ja vakaan istunnan lisäksi kiinnittää oriin vauhtiin, jota tuntuu olevan välillä niin paljon, että poliisien sattuessa vastaan otettaisiin ratsukko kiinni törkeästä liikenteen vaarantamisesta. Tärkeää on jo alkuverrytteilyissä se, ettei Aksun omiin pöljäilyihin lähde missään nimessä mukaan, vaan pakottaa sen miettimään ja keskittymään kiemuroihin. Tehtävistä on saatava mielenkiintoisia, jotta Aksu jaksaisi keskittyä nurkissa piileskelevien maahisten pakoilun sijaan työntekoon - tästä syystä esimerkiksi nopeudesta ei saa antaa lainkaan periksi, vaan ratsukon on ehdottomasti oltava menossa joka askel yhtä aikaa! Se, että Aksu toimii sitä paremmin, mitä vaativampia tehtävät ovat, on erinomainen piirre, kun kyse on vaativan tason kouluratsusta, mutta mitään ei todellakaan saa ilmaiseksi, eikä ennen kaikkea ilman huippuluokan osaamista!

Sukutaulu ja -selvitys

i: Fashion Thieves
   trakehnerorii 169cm, evm
ii: Mind-Maker GER
trakerhnerorii 164cm, evm
iii: Bradley's Fernando
trakehnerorii, evm
iie: Lindielle GER
trakehnertamma, evm
ie: Fashion Naturel
(anglo)trakehnertamma, 168cm, evm
iei: Natrium's S*xbomb
trakehnerorii, evm
iee: R.U. Othenell Maisy xx
täysiveritamma, evm
e: Guess' Evelyn
   new forest -tamma 143cm, evm
ei: Not So Honest
new forest -orii 143cm, evm
eii: Milano's Premium
new forest -orii, evm
eie: Hindelblom's Lucinda
new forest -tamma, evm
ee: Guess' Cessie
new forest -tamma 146cm, evm
eei: Lorenan Gifunella
new forest -orii, evm
eee: Swedish Girls
new forest -tamma, evm

Armanin isä, 169cm korkea trakehnerorii Fashion Thieves on Saksassa syntynyt, mutta jo 3-vuotiaan Yhdysvaltoihin muuttanut kouluorii, jolta löytyy tuloksia Intermediate I -tasolta. Orii on kilpaillut 12-vuotiaaksi asti kuuluisan Ryan Rileyn nimissä ja Samantha Johnsonin ratsastamana, mutta 14-vuotiaana se myytiin takajalan ongelmien vuoksi harrastekäyttöön Etelä-Saksalaiselle ratsastuskoululle. Ratsastuskoululle muuttaessaan "Thieven" ruunaamista harkittiin pitkään, mutta uusi omistaja päätti lopulta jättää herrasmiehen oriiksi rauhallisen luonteensa ansiosta, ja se toimittaakin ratsastuskoululla nyt myös jalostusoriin virkaa. Kisakentillä Thieve tavataan vielä ajoittain tallin osaavampien ratsastajien kanssa, tosin vain alue- ja seuratasolla. Jälkeläisiä oriilta löytyy 11, joista Armani toistaiseksi ainoa ponivarsa.

Isänisä, trakehnerorii Mind-Maker GER on harvinainen nimi trakehnerien sukutauluissa, puhumattakaan luonnollisesti ratsuponien sukutauluissa. Tämä orii kuoli vain 6-vuotiaana traagisessa trailerionnettomuudessa, josta nousi suuri kohu Saksassa. Ennen kuolemaansa Mind-Maker ehti startata muutamissa esteratsastuskilpailuissa 80-90cm tasolla, sekä parissa helpon tason kouluratsastusluokassa. Odotukset oriin kohdalla olivat suuret erityisesti esteratoja ajatellen, mutta kaikki työ jäi sen kohdalla kesken. Jälkeläisiä "Makella" on 3, joista kaikki ovat tosin tuttuja nimiä kilpailukentiltä. Kuuluisin lienee jalostusarvoltaan erinomainen FWB-orii Mind-Memories.

Isänisänisä Bradley's Fernando on itselleni aivan tuntematon nimi, ja oriista jouduinkin tietoja metsästämään melkoisten mutkien kautta. Rekisteritietojen kautta voin kertoa, että Fernando on kuollut 18-vuotiaana, se on ollut väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan huimat 177cm. Jälkeläisiä oriille ei Mind-Makeria lukuun ottamatta ole rekisteröity. Isänisänemä Lindielle GER on pääasiassa jalostuksessa käytetty tamma, joka vaikuttaa tällä hetkellä Suomessa. Tämä 16-vuotias tamma on ehtinyt synnyttää 6 varsaa ja kisata omistajansa lasten kanssa helpoissa luokissa koulu- ja esteratsastuksessa. Lindielle on luonteeltaan todella herttainen tapaus, joskin ratsastaessa todella tulinen.

Isänemä Fashion Naturel on anglotrakehnertamma, joka on tunnettu harvinaisen pahasta tulisuudestaan. Sen kasvattaja, omistaja Nathan Reilly on valmennuksissa monesti kuvannutkin tammaa pippuriksi ja chiliksi - vähän päivästä riippuen. Syy siihen, miksei tätä 156cm korkeaa, kimoa tammaa ole kuopattu, on sen makea ratsastettavuus; tämä tamma hyppää mistä, missä ja milloin vain ja onkin siksi kotimaassaan Ruotsissa todella tunnettu estehevonen! Jalostuksessa tamma on vaikuttanut muutaman varsan verran, mutta koska tamman tulista luonnetta tasoittavia rauhallisia oreja on käsittämättömän haastavaa löytää, on tamma keskittynyt täysin kilpailemiseen, jonka se hallitsee.

Isänemänisä Natrium's S'xbomb on trakehnerorii, joka kotimaassaan Norjassa vaikuttaa jalostusoriina. Mielenkiintoisen tästä oriista tekee se, että se on ollut elämänsä aikana varsin tapaturma-altis, sillä se on monta kertaa ollut 24 elinvuotensa aikana jo lopetusuhan alla onnistuen aina selviytymään! Viimeisimmän onnettomuuden jälkeen oria voidaan liikuttaa pääasiassa vain käynnissä kuluneiden jalkojen vuoksi, ja se onkin toiminut pääasiassa "pullaponina" ja rauhallisen, lähes ruunamaisen luonteensa vuoksi myös tallin maskottina. Joku voi nyt ihmetellä, miten Fashion Naturelista tuli rauhaton tapaus, kun isänä on näinkin rauhallinen orii. Selityksenä tähän on Aksun iee. R.U. Othenell Maisy xx - enkkutäykkäri, joka on hoitotilanteissa susi, mutta juoksee kilpaa paremmin kuin kuvitella saattaa! Othenell kilpailee kotimaassaan Yhdysvalloissa laukkakilpailuissa maiden-tasolla ja silminnähden rakastaa juoksemista. Tamman voittopotti lähentelee miljoonaa, ja se kertonee tämän mustan tamman tasosta enemmän kuin tarve vaatii.

Guess' Evelyn, Aksun nf-rotuinen emä, on sukutaulussa ehdoton suosikkini! Olen tammaan tutustunut vierailtuani omistajan tallilla Yhdysvallan vierailuilla ja yksinkertaisesti rakastunut tamman koululiikkeisiin. Tämä rautias ponitamma kilpailee kuitenkin omistajansa tyttären kanssa kouluratsastuksen Helppo B -luokkien lisäksi myös esteratsastuksessa 80cm-tasolla. Erityisesti "Even" (huomatkaa erityisen hieno nimi! terv. omistaja Eveliina) laukka on saanut tuomarit hämilleen - sen sijaan käyntiliikkeissä riittäisi tekemistä. Tammaa olen kuitenkin yrittänyt ostaa kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja siinä koskaan onnistumatta, mutta Armanin kautta meillä on pala Eveä tallilla - harmi vain, ettei Aksu sattunut perimään Eveltä niitä rauhallisia piirteitä hoitotilanteisiin, vaan sen sijaan tamman vauhdikkuuden ratsastustilanteista. Mutta laukan Aksu-mussukkamme on onneksi perinyt! Evelyniltä löytyy meidän Aksun lisäksi kolme muuta varsaa..

Evelynin isän suku on todellista massasukua Britanniassa. Not So Honestilta löytyy nimittäin maan sisältä yli 30 varsaa ja ulkomailta sen lisäksi vielä pakasteiden kautta samoin reilut 20 varsaa! Varsat ovat kuitenkin keskittyneet Britannian lisäksi Keski-Eurooppaan, jonka ansiosta Suomessa suku on hieman harvinaisempi, vaikka nimi löytyykin todella monen ponin suvusta. "Notsou" on 143cm korkea, punarautias orii, joka on varustettu vielä komealla läsillä ja sukilla. Kilpailuissa orii ei ole kiertänyt, vaan sitä ovat kotitallilla ratsuttaneet tallin tallitytöt. Koulua orii vääntää Helppo B -tasolla, esteitä se hyppää irtona 100cm. Jälkeläisilleen orii on periyttänyt paitsi väritystään, myös laukkaliikkeitään.

Aksun eii. Milano's Premium on tuntemattomampi orii, jonka nimi on ponisukutauluihin päätynyt lähinnä Not So Honestin ansiosta. Tämä orii kuoli jo nuorena, 7-vuotiaana, pahaan ähkyyn, eikä ennen sitä ehtinyt kilpailemaan kuin muutamissa Helppo C -luokissa. Not So Honest jäi myös Premiumin ensimmäiseksi ja viimeiseksi varsaksi. Hindelblom's Lucinda sen sijaan on Ruotsissa tunnetumpi tamma, joka kilpailee helpoissa kenttäluokissa. Kilpailemisen vuoksi Lucinda on luonut uraa ratsastuskoulussa, jossa se on saanut rauhallisuutensa ja helpon ratsastettavuutensa ansiosta erityisesti aloittelijoiden suosikkiponin leiman. Kokeneemmat ratsastajat eivät aina jaksa tuupata tammaa eteenpäin tarpeeksi, jotta se liikkuisi kunnolla, eikä se siksi ole kokeneiden tunneilla se suurin suosikki.

Aksun emänemä Guess' Cessie hurmaa ulkomuodollaan! "Cessie" on väriltään kimo kauniilla papurikkokuvioinnilla ja kääntääkin katseita mihin ikinä se meneekin. Cessien omistaja ja kasvattaja Stephanie Linnér on myös myyty tästä ponitammasta ja se onkin ainoa ponitamma, jolla hän itse kilpailee Helppo B ja Helppo A -luokissa. Luonteeltaan tamma on vauhdikas, kuten Aksukin, mutta lapsenlapsensa luonteesta poiketen kuitenkin erityisen hyvin hallittavissa. Cessie täyttää tänä vuonna 25-vuotta ja onkin siirtynyt jo eläkkeelle paitsi jalostuksesta, myös kilpailemisesta ja opettaa nyt talliin uusille poneille käytöstapoja - siihen tämä neitokainen on omiaan!

eei. Lorenan Gifunella on nuorena ollut todellinen näyttelyiden kiertäjä; se on asunut Suomen pääkaupunkiseudulla osallistuen kansallisiin poninäyttelyihin ja kantakirjaten II-palkinnolle. Jälkeläisiä siltä löytyi 8-vuotiaana jo 15. 9-vuotiaana orii myytiin kuitenkin Pohjois-Suomeen ratsastuskoulu-siittolaan, jossa se on ollut pienimuotoisemmin käytössä jalostukseen pääasiassa ratsuponijalostuksessa. Lisäksi se on ehtinyt kisaamaan muutamat Helppo C -luokat tallinomistajan kanssa. Aksun emälinjaa vie nf-tammaan Swedish Girls, josta en rekisterejä pengottuanikaan löytänyt erityisiä tietoja. Rekisteristä sain tiedot siitä, että tamma on säkäkorkeudeltaan ollut 139cm, väriltään rautias, ja että siltä löytyy 3 jälkeläistä. Tamma on kuollut 18-vuotiaana jonkinlaiseen jalkavaivaan.

Jälkeläistiedot  (6/6 varsaa)

Armani on pääasiassa käytettävissä vain tallin omille tammoille, mutta harkitusti myös ulkopuolisille ratsuponijalostukseen hyväksytyille tammoille. Jälkeläisilleen Aksulla on tarjota todella korrektia, kevyttä rakennetta, sekä erityisesti ravia, joka lyö ällikällä! Myös luonnetta on jälkeläisille periytynyt kiitettävästi. Mikäli astutus kiinnostaa, ota yhteyttä omistajaan sähköpostilla rinsessan@gmail.com.

ratsuponiorii (62.5%)  Väinölän Emporio KRJ-I  (syntynyt 02.05.2011 ratsuponitammasta Miss Dior)
ratsuponiorii (62.5%)  Väinölän Giorgio  (syntynyt 16.05.2011 ratsuponitammasta Fortunia)
ratsuponiorii (50%)  Väinölän Leevi Leijona  (synt. 17.05.2011 ratsuponitammasta Marine Groove)
ratsuponitamma (75%)  Väinölän Londonbel  (syntynyt 05.01.2012 new forest -tammasta Shutterwood Jacqueline)
ratsuponitamma (75%)  Väinölän Olympié  (syntynyt 01.08.2012 new forest -tammasta Katinka II)
ratsuponiorii (53%)  Armien SLC  (syntynyt 21.09.2012 ratsuponitammasta Ciara S)


Kilpailutiedot  (vain sijoitukset, 42 KRJ-sijoitusta & 2 cup-sijoitusta)

30.11.2011 KRJ-CUP Heijastus, Vaativa B, 18/279

25.04.2011 KRJ Dark Side Trakehners, Vaativa B (5), 8/100
25.04.2011 KRJ Dark Side Trakehners, Vaativa B (6), 8/100
06.06.2011 KRJ Kilpailukeskus Backyard, Vaativa B, 5/30
20.06.2011 KRJ Härdelli, Vaativa B, 7/50
23.06.2011 KRJ Härdelli, Vaativa B, 4/50
08.07.2011 KRJ Rowland Trakehners, Vaativa B, 4/30
16.08.2011 KRJ Väinölän ratsuponit&new; forestit, Vaativa B, 5/30
17.08.2011 KRJ Väinölän ratsuponit&new; forestit, Vaativa B, 2/30
28.10.2011 KRJ Marike, Vaativa B, 5/40
29.10.2011 KRJ Arctic, Vaativa B, 6/40
30.10.2011 KRJ Marike, Helppo A, 2/40
05.02.2012 KRJ Virtuaalitalli Stecker, Helppo A, 6/50
07.02.2012 KRJ Virtuaalitalli Stecker, Vaativa B, 4/50
07.02.2012 KRJ Bairdon, Vaativa B, 5/40
08.02.2012 KRJ Koston Suomenhevoset, Helppo A, 7/50
08.02.2012 KRJ Koston Suomenhevoset, Helppo A, 3/50
10.02.2012 KRJ Koston Suomenhevoset, Helppo A, 7/50
10.02.2012 KRJ Huvitus, Vaativa B, 5/40
12.02.2012 KRJ Huvitus, Vaativa B, 2/40
13.02.2012 KRJ Fleurette, Vaativa B, 6/50
16.02.2012 KRJ Virtuaalitalli Fiktio, Vaativa B, 4/60
15.08.2011 KRJ-CUP Frisiiläistalli Duren, Helppo A, 12/257

17.02.2012 KRJ Fleurette, Vaativa B, 6/50
18.02.2012 KRJ Fleurette, Vaativa B, 7/50
17.03.2012 KRJ B Ponies, Vaativa B, 3/27
20.03.2012 KRJ B Ponies, Vaativa B, 5/27
21.03.2012 KRJ B Ponies, Vaativa B, 2/27
07.04.2012 KRJ Wyonn, Vaativa B, 3/17
09.05.2012 KRJ Freistingar, Vaativa B, 4/30
09.05.2012 KRJ Väinölän, Helppo A, 6/40
11.05.2012 KRJ 6 sins, Vaativa B, 3/50
14.05.2012 KRJ Väinölän, Helppo A, 1/40
22.05.2012 KRJ 6 sins, Vaativa B, 1/50
27.05.2012 KRJ Väinölän ratsuponit&newforestit;, Helppo A, 5/30
28.05.2012 KRJ Hurmeen kisakeskus, Vaativa B, 1/30
29.05.2012 KRJ Väinölän ratsuponit&newforestit;, Helppo A, 4/30
29.05.2012 KRJ Hurmeen kisakeskus, Vaativa B, 3/30
01.06.2012 KRJ Mintun Talli, Helppo A, 2/30
01.06.2012 KRJ Mintun Talli, Vaativa B, 1/30
01.06.2012 KRJ Virtuaalitalli Fiktio, Helppo A, 2/60
03.06.2012 KRJ Virtuaalitalli Fiktio, Helppo A, 2/60
06.06.2012 KRJ Virtuaalitalli Fiktio, Helppo A, 3/60
06.06.2012 KRJ Virtuaalitalli Fiktio, Vaativa B, 5/60


Kuvagalleria  © Milena N.

img

img

img


Kirjauksia valmentautumisista / kuulumisia:

05.06.2012 Kun mikään ei riitä   / Armani
Emäntä tuli tänään talliin ja ilmoitti, että ollaan nyt sitten mukana myös jossakin kouluratsastukseen liittyvässä laatuarvostelussa. Aamukauroja syödessäni kuulin asiasta sen puhuessa tallityöntekijällemme ja kun katseet kohdistuivat kummasti niiden tuttujen 'pyynäys'-sanojen ilmentyessä meikäläiseen, pisti taas hieman herppasemaan. Muutaman rapsutuksen pitäisi ilmeisesti korvata hurja työ ja tuska, joka tästä reissusta taas olisi tulossa lähinnä niiden valmistelujen suhteen. Ei muuten onnistu.

Mutta mullapa onkin suunnitelma, tällä kertaa varaudun siellä toivottavasti oleviin tammoihin ihan eri tavalla! Ajatuksenjuoksuni tänään keskeyttivät paitsi emäntä viedessäni hänet maastolenkille (omistajan huomautus: meidän käydessämme maastolenkillä) myös viereisessä tarhassa mölissyt Emporio. Muksuista on välillä kyllä haittaa, ihan oikeesti.

25.05.2012 Miksei kukaan kertonut että täällä on naisia?!   / Armani
Tänään oli se päivä, nimittäin se kuuluisa ratsuponilaatuarvostelupäivä. Mistäkö minä tämän tiesin jo aamutuimaan: eilisistä pesuoperaatioista ja tämän päivän aivan liian aikaisesta herätyksestä ei voi erehtyä. Eikä emäntä toisaalta osaa pitää suutansa kiinni. Aamuheinien mussuttamisen lomasta emäntä heittelikin päälleni jo jos jonkinmoista vilttiä (ei enää vaaleanpunaisia, riemuvoitto!). Jos jotain positiivista on pakko sanoa, niin on sen aivokoppaan viimeinkin iskeytynyt ainakin se, ettei meikäpoika mitään kuljetussuojia tarvitse - johan niitä piti useammatkin rikkoa ennenko meni perille asti. Mutta oli niin tai näin, me oltiin tänään vaihteeksi liikenteessä.

Kun vinkkamatkalla pohdin keinoja saada emäntä huonoon valoon, jouduin perille päästyäni toteamaan, että suunnittelutyöni oli turhaa. Miksei kukaan kertonut, että tällaisissa tilaisuuksissa on myös naisia?! Olisin tiennyt pörhistellä matkalla. Toki mulla oli myös kilpakosijoita, ihan kaksin kappalein, mutta voitin luonnollisesti kaikki charmillani ja keräsin neitokaisten katseet tuosta noin vaan (omistajan huomautus: tuollaisten steppiaskelten ja höristelyn jälkeen ei voi olla huomaamatta.)!

Täytyy myöntää että hieman ärsytti lähteä paikanpäältä pois ilman että sain tammoja käydä morjestamassa ilman emäntä-nimistä esiliinaa ja sen kädessä olevaa piiskaa. Mutta onneksi höristelin neideille karsinaosoitteeni niin löytävät sitten perille kun pääsevät emänniltään karkuun.

20.05.2012 Rakas päiväkirja...   / Armani
.. Omistajani on seonnut. Se käveli tänään innoissaan talliin aamulla tallityöntekijämme kanssa ja vaati saada taluttaa minut tarhoille. Pyristelyistäni huolimatta emäntä jaksoi hymyillen selitellä minulle jostain laatuarvosteluista, jotka eivät suoraan sanottuna jaksaneet paljoa kiinnostaa. En minä asiaan kiinnittänyt tässä vaiheessa vielä mitenkään erityisemmin huomiota, mutta siinä vaiheessa kun päivällä kuulin sanat 'pyynätä', 'pestä' ja 'treenata' käytävällä seistessäni ja onnistuin yhdistämään ne ratsuponilaatuarvostelu-sanan kanssa yhteen totesin, että emännällä lienee taas välähtänyt. Olisin niin halunnut heittää neidin selästäni tämän kehuskellessa asialla myös alkukäyntien aikana, mutten saanut syytä siihen sitten mistään - kerrankin kun toivon, että sen paino heilahtaisi väärään suuntaan, se ratsastaa hyvin! Iltaruokia mussuttaessani tein kuitenkin hiljaisen päätöksen siitä, että laatiksessa muuten näytän varmasti emännälle sen, mitä mieltä näistä 'puunaamisista' olen! Kiitos ja näkemiin, nukkukaa te hyvin kun vielä voitte, emäntä tulee ja keksii teidänkin pään menoksi vielä jotain hullua.

15.05.2012 Kouluvalmennus   / Liia
"Erityisen näyttävännäköinen ja komea poniori ratsastajineen lämmitteli jo hyvää vauhtia kentällä, enkä voinut olla huomioimatta Armanin selvästi hyvin virkeää ja energistä olemusta. Aluksi keskityimme teiden loppuunratsastamiseen, sillä kovassa kiireessään Armani näytti käyttävän hyväkseen kaikki mahdolliset oikotiet. Kulmien ratsastaminen tuotti hivenen hankaluuksia aluksi, mutta noinkin kokeneelle ratsukolle se oli kuitenkin helppo pesti ja pian kaikki alkoi näyttää siltä miltä pitikin! Aloitimme kokoamisilla käynnissä ja ravissa ja energisyydestään huolimatta Armani jaksoi keskittyä tavattoman hyvin harjoituksiin. Käynnissä askel oli alkuunsa hivenen lattea, mutta parani selvästi harjoituksen loppua kohden. Lähdimme kokoamaan myös laukassa, joka sekin näytti sujuvan ratsukolta kuin tanssi vain. Armani liiteli niin itseriittoisennäköisenä pitkin kenttää ja näytti nauravan tylsille tehtävilleni, joten en voinut olla vastustamatta kiusausta antaa ratsukolle vielä yksi harjoitus - sulkutaivutukset. Ensimmäisellä kerralla ravi oli liian reipasta, eikä kokoaminen onnistunut täysin, joten ratsukko sai aikaan vain jonkinlaisen pohkeenväistöä muistuttavan sekamelskan. Toisella kerrallakaan ei täysin onnistanut, vaikka tempo olikin jo huomattavasti parempi, mutta sisäohja jäi liian löysäksi, joten lopulta koko taivutus muuttui jälleen omituiseksi sähellykseksi. Vielä muutaman uusintakerran ja ohjeistuksen jälkeen ratsukko sai aikaan mahtavan sulkutaivutuksen ravissa, sekä myöhemmin vielä laukassakin. Kaiken kaikkiaan reipas ja miellyttävä kaksikko, joita oli mukava valmentaa!"

09.05.2012 Kouluvalmennus   / FunfunHey
"Istuskelin maneesin laitamilla, kun näin ruunikon orin ratsastajineen saapuvan sisään. Armani vaikutti valmiilta kunnon treeniin, korvat höröllään jo osaamansa kertaamiseen. Tänään fiksailisimme siirtymisiä ja avoja. Saitte toki ensin verrytellä rauhassa alkuun, ennen kuin puutuin menoon. Kun olitte valmiita, pyysin teitä nostamaan reippaan, lisätyn ravin aina pitkille sivuille ja suorastaan laahaavan ravin lyhyille sivuille. Armani oli hienosti kuulolla, sillä se toimi kuin ajatus, kun ratsastaja vain osasi oikein pyytää. Tämän jälkeen saitte kävellä hetken, kunnes otimme syyniin käynti-laukka -siirtymiset. Ensialkuun väliin ehti se puolitoista haparoivaa raviaskelta tulla, mutta kun annoit kunnolla topakat avut ja selkeän pidätteen ennen nostoa, Armanikin osasi nostaa laukan pienin avuin. Kun siirtymiset alkoivat olla jo hallussa, siirryimme avoihin. Pyysin menemään niitä ravissa. Ja ilokseni huomasin, ettei teillä kahdella ollut kertakaikkiaan mitään korjattavaa tässä aiheessa. Sinä osasit antaa selkeät merkit, ja vieläpä oikeat, ja Armani seurasi merkkejäsi kuin vanha tekijä! Kuten aina halutaan, lopetimme onnistuneeseen suoritukseen, ja te saitte jäädä loppuverryttelemään rauhassa."

05.05.2012 Kouluvalmennus   / Ajattar
"Ryntäsin maneesiin pukien vielä ulkovaatteita päälleni, olin nukkunut päiväunillani pommiin. Eveliina oli juuri kerennyt kiivetä Aksun selkään ja ori oli selkeästi virtaa täynnä. Seurasin ratsukon työskentelyä alkuverryttelyn ajan ja tuuppauduin kentän keskelle komentelemaan. Aloitimme ravipohkeenväistöillä, jotka onnistuivat hienosti. Jatkoimme pysähdyksiin keskihalkaisijalla. Aksu heitti välillä takapuolensa oikealle pysähdyksessä, joten korjasimme hieman Eveliinan istuntaa, joka hänen tiedostamattaan työnsi ponin takapään vinoon. Tämän jälkeen pysähdykset onnistuivat paremmin. Jatkoimme laukassa kolmikaariseen kiemurauraan, jossa tehtiin keskihalkaisijan kohdalla laukanvaihto muutaman käyntiaskeleen kautta. Aluksi Aksu tarjosi innokkaasti vaihtoja askeleessa, mutta hetken harjoittelun jälkeen malttoi vaihtaa laukan käynnin kautta. Loppuverryttelyt ratsukko teki itsenäisesti."

15.04.2012 Etsitään naisseuraa epätodellisella tarkoituksella!   / Armani
Oletko sporttinen, mallinmitoissa (ja -ulkonäössä) oleva kaunis ponitamma? Tämä on Sinun onnenpäiväsi, sillä minä olen vapaa! Etsin siis yhden yön seuraa sillä todellisella tarkoituksella ilman, että minun täytyy huolehtia muksusta. Olen sporttinen, karismaattinen ja kaikkien tuntema poniorii maailman parhaimmalla nimellä varustettuna! Olen myös onnistunut sysäämään yhtä varsaa lukuun ottamatta kaikki omat varsani maailmalle ja tämä ainoa, joka on sattunut jäämään jalkoihin roikkumaan, on oppinut minulta esimerkilliset tavat, kuten ylimielisyyden ja machouden. Tätä tarjousta ei kukaan täysijärkinen tamma voi jättää käyttämättä, sillä osaan tarvittaessa myös höristä kivoja! Kuullaan, karkaillaan ja törmäillään. (Omistajan huomautus: Aksulla on kevättä rinnassa ja tammat mielessä.)

PS. Koska hakemukseni ei saanut suurta suosiota (emäntäni on luultavasti tuhonnut teidän miljoonien yhteyttä ottaneiden tammojen viestit), laajennetaan hakua myös hevostammoihin. Kyllähän mulla ponnua riittää korkeammallekin, joten myös isommat hevostammat, tervetuloa. Ja vaikka olenkin ehkä teitä pienempi, en tossun alle varmasti jää, se ihan vain jo valmiiksi tiedoksi.

03.03.2012 Toimituksen sivuhuomautus   / Eveliina
Aksu muuten tekee edelleen töitä kentällä myös hieman mutaisempina päivinä enkä todellakaan myönnä, että olisin mutalammikossa joutunut tarpomaan. Ja Aksu on tälle keväälle nyt myös pesty pienistä kultamussukan vastusteluista huolimatta (tallityöntekijämme yritti tunnin pestä oria, luovutti ja haki minut - en ymmärrä, mitä ongelmia siinä muka on voinut olla, mussu vain keksi hauskan leikin nimeltä 'väistän vettä'!). Eikä siinä vielä kaikki, keväthuumassa olen päättänyt myös sen, että Aksu hommataan kesällä KRJ-laatikseen ja ehkä silloin jo jopa YLAankin, jos vain kaikki sivut saadaan sitä ennen kuntoon! Tämä tietää hurjaa treeniä sillä kivalla mutakentällä, jota mussukka selkeästi rakastaa, muttei vain kehtaa sitä myöntää! (Antakaa emännän elää omissa haavekuvitelmissaan... tv. Armani)

01.03.2012 Kevät on syvältä.   / Armani
Vaikka olenkin tämän kulmakunnan kovin kundi, on pakko myöntää vierustarhojen oreille pörhistelemisen lomasta se, että vihaan kevättä. Siis ihan oikeasti vihaan. Ihmiset ovat silloin aivan liian pirteitä tyhmine ideoineen (ei kevätsiivouksissa mitään vikaa ole jos se siivous koskee tallia, mutta miksi ihmeessä se koskee myös ponien karvapeitettä?!), vinkka on yliaktiivinen ja hyrrää ympäri maita ja mantuja minä, sorrettu poni mukanaan vain, jotta voisimme vääntää 1-2 pikkukierrosta ihmisten silmien edessä - ja sitten on se mutainen kenttä, jossa pitäisi kotona vielä vääntää! Ei siinä muuten mitään, mutta kyllä emännän pitäisi tajuta, ettei hänkään mutalammikkoon jalkojaan työntäisi; minä olen sen riimunnarun päässä huomannut! Täten siis ilmoitan että minä Armani, Väinölän seudun kuningas, en tasan tee yhtään mitään mutakentällä ennen kuin näen emännän tekevän jotain sillä mutakentällä kans! Piste.