ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ

LATEST TWEETS

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

   Η Σχολή Σταυράκου έχει αναπτύξει ευρύτατες Δημόσιες Σχέσεις. Αποβλέπουν σε διδακτικούς σκοπούς, αλλά έχουν και γενικότερα επιμορφωτικούς στόχους.
  • Συμμετέχει στα Συνέδρια και τις Γενικές Συνελεύσεις του C.I.L.E.C.T. με Καθηγητές και σπουδαστές της.
  • Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά ταξίδια.
  • Οργανώνει και συμμετέχει σε καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
  • Συνεργάζεται με Σχολές του Εξωτερικού, Κέντρα Κινηματογράφου και Κρατικές Ταινιοθήκες Ευρώπης και Αμερικής, Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς.
  • Πραγματοποιεί μορφωτικές ανταλλαγές και φιλοξενεί ξένους σπουδαστές.
  • Οργανώνει επίσης διεθνή επιμορφωτικά Σεμινάρια, με ομιλητές διαπρεπείς Έλληνες και Ξένους επιστήμονες και Τεχνικούς του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης.
 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.    

   Οι σπουδαστές της Σχολής Σταυράκου συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, κυρίως από τις Σχολές που ανήκουν στο C.I.L.E.C.T :

Συμμετοχή σπουδαστικών ταινιών στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Συναντήσεις για συζήτηση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών  θεμάτων.

Σεμινάρια ανάλυσης της εργασίας μεγάλων «μαιτρ» της Έβδομης Τέχνης.

Σεμινάρια νέων οπτικοακουστικών τεχνολογιών και εφαρμογών

Συνεργασίες με ξένους σπουδαστές και Σχολές Κινηματογράφου, επισκέψεις – ανταλλαγές, κ.λ.π.

Η παρουσία των σπουδαστών μας είναι πάντοτε επιτυχημένη και εντυπώσεις για τις ταινίες, τα σενάρια, και τις εργασίες τους γενικά ευμενής και κολακευτική.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των τιμηθέντων σπουδαστών μας από το 1950, αναφερόμαστε σε μερικές μόνο διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες:



  • Τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τα γυρίσματα της Ελληνογερμανικής σπουδαστικής ταινίας μεσαίου μήκους "Brot + Oliven" σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Ορφανίδη και Alexander Jaschick.  Στην ταινία εργάστηκαν τελειόφοιτοι Σπουδαστές της Σχολής Σταυράκου σε βασικές ειδικότητες με τελειόφοιτους Σπουδαστές της Γερμανικής Σχολής Κινηματογράφου "Macromedia University for Media and Comnunication".  Η ταινία συγχρηματοδοτείται απο την κρατική τηλεόραση της Βαυαρίας, το κέντρο κινηματογράφου της Βαυαρίας, το Γερμανικό ταμείο ακαδημαϊκών πόρων την Σχολή Σταυράκου και το Macromedia University for Media and Comunication.


  • Τον Δεκέμβριο του 2013 οι σπουδαστές σκηνοθεσίας Αγγελική Γιαννοπούλου με την Διπλωματική της ταινία "Σβήσε το Φώς" και ο Σπυρίδων Παπασπύρου με την Σπουδαστική άσκηση "Birth-Day", συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα των Διεθνών Σπουδαστικών Φεστιβάλ CineMaIuBi της Εθνικής Σχολής Κινηματογραφίας Τηλεόρασης  της Ρουμανίας και  "Early Bird"  της Εθνικής Σχολής Κινηματογραφίας της Σόφιας.


  • Το Νοέμβριο του 2013 οι σπουδαστικές των Όλγα ΛεκκαΤίνας Καππάτου και Νίκου Αυγουστίδη έλαβαν μέρος στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς σπουδαστικού Φεστιβάλ σπουδαστικών Ταινιών της Κρατικής Σχολής Κινηματογραφιας της ΜόσχαςVGIK. Το Φεστιβάλ παρακολούθησαν οι σπουδαστές Όλγα Λέκκα και Νίκος Αυγουστίδης.


  • Τον Ιούνιο του 2013 η Παγκόσμια Ένωση  Σχολών Κινηματογράφου C.I.L.E.C.T, Επέλεξε την  άσκηση εφαρμοσμένης σκηνοθεσίας του τριτοετή Σπουδαστή μας Νίκου Αυγουστίδη, με τίτλο "In Vitro"  να την εκπροσωπήσει στο C.I.L.E.C.T Panorama του 15ου Διεθνούς Σπουδαστικού Φεστιβάλ του Τελ Αβιβ.


  • Τον Οκτώβριο του 2012 οι σπουδαστές μας Νίκος Αυγουστίδης με την ταινία του "In Vitro" και οι Χρύσανθος Μαργώνης και Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη με την ταινία τους "Ίασης" συμμετείχαν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ που οργανώνεται απο το AMERICAN FOUNDATION που εδρεύει στην Σόφια της Βουλγαρίας.


  • Στο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου το 2012 ο Χρήστος Καρακέπελης απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ για την ταινία του "Πρώτη ύλη", ο Ηλίας Δημητρίου πήρε βραβείο σκηνοθεσίας και βραβείο Greek Film Lovers Club για την ταινία "Fish & Chipsκαι η Κατερίνα Μαραγκουδάκη βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για την ταινία "Guilt".


  • Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 2012, η ταινία "Τίτλοι Τέλους" του Γιώργου Ζώη απέσπασε το Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.


  • Στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2011,η ταινία "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Σεναρίου.


  • Τον Μάιο του 2011 το Διεθνές Βραβείο της FocalInternational απέσπασε το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ "Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους", σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αποστολίδη. Το ντοκιμαντέρ διαγωνίστηκε, στην κατηγορία "Καλύτερη χρήση αρχειακού υλικού σε ντοκιμαντέρ".


  • Τον Φεβρουάριο του 2010 σε 13 χώρους στην περιοχή του ψυρρή παρουσιάστηκε η έκθεση γραφιστικής DESIGNWALK, με όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στον δημιουργικό τομέα της τέχνης. Το γραφείο διοργάνωσης της εκδήλωσης που έχει έδρα το Λονδίνο, επέλεξε την Σχολή Σταυράκου για την σχεδίαση και την εκτέλεση της κινηματογράφησης των εκδηλώσεων της έκθεσης, με πέντε συνεργεία αποτελούμενα από έναν σπουδαστή του από κάθε τμήμα σπουδών.


  • Στο Φεστιβάλ Βενετίας 2010, η ταινία "Χώρα Προέλευσηςτου Σύλλα Τζουμέρκα συμμετείχε στην εβδομάδα κριτικής. Επίσης, η ταινία μικρού μήκους "CasusBelliτου Γιώργου Ζώη συμμετείχε στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους.


  • Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λός Άντζελες που πραγματοποιήθηκε από τις 10 ως τις 13 Ιουνίου του 2010 η ταινία του Τάκη Παπαγιαννίδη "Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρααπέσπασε το Βραβείο Κοινού. Επίσης στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου το 2010 η ταινία του Τάκη Παπαγιαννίδη "Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρααπέσπασε το βραβείο καλύτερου δημιουργικού ντοκιμαντέρ.


  • Τον Μάιο του 2009 ο Γιώργος Λάνθιμος, στο 62ο Φεστιβάλ Καννών, η ταινία του "Κυνόδοντας" απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» και το βραβείο του καλύτερου νέου Σκηνοθέτη, από την κριτική επιτροπή των νέων (18-25 ετών) του Φεστιβάλ. Επίσης η ίδια ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Μαρ Ντελ Πλάτα στην Αργεντινή, Καλύτερου Νέου Φίλμ στο Μόντρεαλ, Κριτικής Επιτροπής στο Σεράγεβο, Χάλκινο Άλογο στη Στοκχόλμη, Σκηνοθετικής Αποκάλυψης και Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Φανταστικού Σινεμά της Καταλονίας. Επίσης με τον "Κυνόδοντα" μετά από πολλές δεκαετίες ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέχθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, υποψήφιος για το οσκαρ καλύτερης ξένη ταινίας.


  • Τον Σεπτέμβριο του 2008, η ταινία του Γιάννη Γαϊτανίδη "transit" τιμήθηκε με ειδική διάκριση στο 2ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες.


  • Τον Ιανουάριο του 2007, η ταινία του Παναγιώτη Φαφούτη, "Τα Σαλιγκάρια της Λουλούς" ήταν η μόνη Ελληνική ταινία από τις έξι ταινίες που επέλεξε η KODAK Ευρώπης να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους που διοργανώθηκε στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας.


  • Τον Σεπτέμβριο του 2006, η ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη "Η Χορωδία του Χαρίτωνα" απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας.


  • Τον Σεπτέμβριο του 2005, στο Φεστιβάλ Βενετίας, η ταινία μικρού μήκους του απόφοιτου της Σχολής μας Χρήστου Πέτρου "PEOS", ήταν η μόνη επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας για τις ταινίες μικρού μήκους.


  • Τον Απρίλιο του 2005 το ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη "Ένας κόσμος υπόγειος" απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI στο 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


  • Τον Οκτώβριο του 2004, οι ταινίες του Άρη Μπαφαλούκα "0+ Μηδέν Θετικό" και την Έλενας Δημητρακοπούλου "Μυστικά της πόλης" απέσπασαν Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ του BRNO στην Τσεχία.


  • Τον Σεπτέμβριο του 2003, η ταινία "Ο Βασιλιάς" του Νίκου Γραμματικού απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Καΐρου στην Αίγυπτο.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2003, ο διπλωματούχος της Σχολής μας Κωνσταντίνος Κωσταντάκης απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Σχολών με την ταινία του "Τα ρούχα του βασιλιά" στο 25o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που έγινε στο Agrigento της Σικελίας.


  • Τον Αύγουστο του 2002, η επίσης, διπλωματούχος της Σχολής μας Πέννυ Παναγιωτοπούλου απέσπασε Ειδική Μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής στο 55ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο της Ελβετίας, με την ταινία της "ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ".


  • Τον Ιούλιο του 2002, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του KARLOVY VARY, ο διπλωματούχος της Σχολής μας Άρης Μπαφαλούκας, απέσπασε Ειδικό Βραβείο με την ταινία του "SEE NO EVIL".


  • Τον Οκτώβριο του 2001, ο διπλωματούχος της Σχολής μας Άρης Μπαφαλούκας απέσπασε το Βραβείο «PETRHVIZD» στο Διεθνές Φεστιβάλ του BRNO της Τσεχίας. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Τεχεράνη και απέσπασε Τιμητικό Δίπλωμα με την ταινία του "SEE NO EVIL" και το Δεύτερο Βραβείο με την ταινία του "BLACK OUT".


  • Τον Ιούλιο του 2001 στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του KARLOVY VARY της Τσεχίας ο διπλωματούχος της Σχολής μας Σύλλας Τζουμέρκας, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – ένα από τα τρία (3) ισάξια βραβεία του Φεστιβάλ- με την ταινία του "ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ".


  • Τον Μάιο του 2001 στο Φεστιβάλ της Ελβετικής NYON ο διπλωματούχος της Σχολής μας Χρήστος Καρακέπελης απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ με την ταινία του "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΪΝ"Επίσης, τον Μάϊο 2001 στο Φεστιβάλ των Καννών η βραβευμένη ταινία "ΕΦΗΜΕΡΗ ΠΟΛΗ" στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2000 του διπλωματούχου σπουδαστή της Σχολής μας Γιώργου Ζαφείρη και η βραβευμένη ταινία "ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ" στο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας 2000 του επίσης  διπλωματούχου της Σχολής Σύλλα Τζουμέρκα, ήταν οι μόνες επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας στη «CINEFONDATION», το διαγωνιστικό τμήμα των Καννών για τις σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους.


  • Τον Φεβρουάριο του 2001, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ τουριστικών ταινιών που έγινε στο Μιλάνο, ο διπλωματούχος της Σχολής μας Πάνος Κέκας, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο καλύτερης ταινίας για το περιβάλλον, με την ταινία του "ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ".


  • Τον Οκτώβριο του 1999, στο Διεθνές Φεστιβάλ του BRNO της Τσεχίας, ο διπλωματούχος της Σχολής Άρης Μπαφαλούκας, απέσπασε το «Χάλκινο Μετάλλιο» με την ταινία του "BLACK OUT".


  • Τον Οκτώβριο του 1997, στο Φεστιβάλ MedFilm Festival-Laboratorio που διοργάνωσε το Centro Sperimentale της Ιταλίας, ο διπλωματούχος της Σχολής μας Γιάννης Σκοπετέας απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Σεναρίου με την ταινία του.


  • Στο 10ο Φεστιβάλ PRIMO VOLO («Πρώτο Πέταγμα») στα πλαίσια του XVII EFEBO D’ ORO 1995 (17ο Διεθνές Φεστιβάλ, Βραβείο «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΈΦΗΒΟΣ» 1995), για την ανάδειξη νέου Σκηνοθέτη με την καλύτερη ταινία στο AGRIGENTO, Δωρική πόλη της Σικελίας, που έγινε από 18-23/09/1995, η ταινία "ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ" του σπουδαστή της Σχολής Άρη Μπαφαλούκα απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Νέων Σκηνοθετών. Η ίδια ταινία απέσπασε τιμητικές διακρίσεις το 1995 στο INTERNATONAL FILM AND TELEVISION FESTIVAL MEDIASCHOOL 1995 στο Lodz της Πολωνίας και στο Διεθνές Φεστιβάλ μικρού μήκους «XXXVI BRNENSKA SESTNASKA» στο BRNO της Τσεχίας.


  • Τον Ιούλιο του 1995 η τελειόφοιτη του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Καλλιόπη Λεγάκη, τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Σεναρίου, σε διαγωνισμό που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Σχολών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (GROUPEMENT EUROPEAN DES ECOLES DE CINEMA ET DE TELEVISION), για το καλύτερο θέμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Κινηματογράφου.


  • Το 1993 απονεμήθηκε στη Σχολή Σταυράκου SPECIAL HONORABLE MENTION από τον Διευθυντή του International Film Schools Festival του Μονάχου, Καθηγητή Wolfgang Langsfield για το καλύτερο σετ ταινιών που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ εκείνης της χρονιάς.


  • Το 1991 ο σπουδαστής της Σχολής Σπύρος Ρασιδάκης μετά από επιλογή που έγινε με βάση την κινηματογραφική του ταινία, μετείχε μαζί με άλλους 12 επίλεκτους σπουδαστές από 36 Ακαδημίες Κινηματογράφου όλου του κόσμου, στο EUROPEAN SUMMER FILM SCHOOL (Διεθνές σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου), υπό την εποπτεία του διάσημου Σκηνοθέτη Ντούσαν Μακαβέγιεφ, που οργάνωσε  η Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Βελιγραδίου(F.D.U.)