Åklagaren som inte ser hederskultur bakom balkongfall
Malmöåklagaren Ulrika Rogland talar på Barnrättsgalan i Stockholm 2011. Foto: Wikimedia Commons

Åklagaren som inte ser hederskultur bakom balkongfall

Kammaråklagare Ulrika Rogland i Malmö säger sig stå på ”de utsatta flickornas sida”. Samtidigt har hon just lagt ner två förundersökningar om misstänkta mordförsök där kvinnor föll ner från balkonger – och vägrar tala om hederskultur bland invandrare.

 ”Balkongflickor” har blivit ett fenomen i Sverige. 2006 avslöjades Sveriges Radios Kaliber hur flickor i familjer med hederskultur tvingas att ta livet av sig genom att hoppa från balkongen. Inga fler balkongflickor, sa polis och åklagare den gången, men inte mycket har hänt.

Sedan 2010 har minst tio flickor och kvinnor fallit mot sin död – men när ingen vill vittna döms ingen. För Kaliber erkände Leif Fransson, tidigare biträdande chef på Malmöpolisens avdelning för brott i nära relationer, att poliserna i dessa fall inte vågar ställa relevanta frågor till personerna som funnits på plats – eftersom de inte vill riskera att kallas rasister.

”Är det lite plumpa uttryck eller lite plumpa frågor så får du ju genast i nacken ’Är du rasist’. Man ska ju ha klart för sig att polis är ett yrke som alla andra. De flesta är beroende av den inkomsten. Ska jag då löpa gatlopp för att ställa vissa frågor? Näääej. Tror inte det, utan då väljer man att kanske inte ställa vissa frågor då, va. Å då får man ju inte vissa svar”, sa Leif Fransson till radioprogrammet.

 

De två fall av balkongflickor som åklagare Ulrika Rogland nyligen lade ner inträffade i Malmö i somras. 21 juli föll en 38-årig kvinna ner på Snödroppsgatan och 12 augusti föll en 13-årig flicka ner på Docentgatan – båda klarade sig dock med livet i behåll.

Polisen, som misstänkte försök till hedersmord, har som vanligt haft svårt att få fram vittnen. Dispatch International frågade Ulrika Rogland varför hon inte kunde väcka åtal.

– Vi vet ju inte om något brott har begåtts. Man kan bara väcka åtal om man kan styrka brott och vi har ingen skäligen misstänkt. Allt vi vet är att folk har fallit från balkonger. Då kan vi inte säga att heder skulle vara fallet. Det kan finnas misstanke om brott. Men jag kan inte sitta och spekulera i det, säger Ulrika Rogland.

 

Men Leila Quaree, ordförande i organisationen Kvinnors nätverk, som arbetar med hedersrelaterat våld i Sverige, menar att situationen är alarmerande. Hon berättar att det är vanligt att föräldrar till en utsatt flicka uppmanar henne att ta livet av sig – för att undvika problem för familjen.

– Vi arbetar just nu med en tjej som har försökt begå självmord.  Hon blev bortgift med en 20 år äldre man i Kurdistan. Mannen påstår nu att han vill skilja sig för att hon varit otrogen. Och då måste familjen helt enkelt ”göra sig av med henne”.

Ulrika Rogland och Leila Quaree är eniga om att det kan vara svårare för vittnen att våga träda fram när det gäller hedersrelaterade rott.

 

– Det kan vara svårare när det skett inom familjen och hedern står på spel. Om det är frågan om heder kan det drabba vittnet. Det påverkar vilket sätt undersökningen bedrivs. Man ser familjen som viktigare än individen, säger Ulrika Rogland.
Leila Quaree är mycket bekymrad över situationen i Sverige och önskar noggrannare utredningar.

– Familjen eller släkten säger oftast att flickan har begått självmord. Men man måste se hela bilden. Är socialen inkopplad sedan tidigare? Har flickan till exempel berättat för sina kompisar att hon har det jobbigt hemma? Man måste undersöka detta noggrant. Man måste ta alla signaler på allvar, säger Leila Quaree.

 

Men Ulrika Rogland som har hyllats i medier för att hon påstås ”vara på de utsatta flickornas sida”, blir upprörd när Dispatch International frågar hur många svenska flickor som har fallit från balkonger jämfört med invandrarflickor/flickor med annan etnicitet?

– Hederskultur handlar inte om det. Och vad betyder svenska flickor? Det finns vissa strukturer, men man kan inte säga att det handlar om invandrare. Jag är emot att kalla dem för invandrare. Och etnicitet är farligt att tala om. Det finns ju också svenska religiösa grupper där heder har betydelse.

DI: Vilka då?

– Det finns ingen anledning att gå närmare in på det, svarar Rogland. Men det är organisationer som sätter gruppen före individen.

Leila Quaree som arbetat med hedersförtryck i många år ställer sig tveksam till Ulrika Roglands uttalande. Till Dispatch International säger Quaree att hon tror att balkongfallen uteslutande drabbar muslimska tjejer och att det i samtliga fall rör sig om hedersvåld.

 

 

 

 

Print Friendly

Om Sabina Arvidsson

Till toppen