Fahéj (Cinnamomum verum)

(Cinnamomum verum - valódi fahéj), (Cinnamomum aromaticum - kínai fahéj) Délkelet-Ázsiai eredetű, 8-10 m magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei vaskosak, húsosak, virágai laza fürtökbe tömörülnek, bogyótermései sötétbarnás-vörösesek. A fiatal ágak kérge a jellegzetes illatú és ízű fűszer. Legismertebb fajai a a valódi fahéj és a kínai fahéj. A régi rómaiak hite szerint csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. A Pliniustól eredő mesét a fűszerkereskedők terjesztették, hogy magasan tartsák az árát. Több mint 2000 éve indiai és Srí Lanka-i exportcikk.

 

 


A gyógyászatban a kérgét és a leveleit hasznosítják. A valódi fahéjnak a fiatal ágairól fejtik le a kérget, míg a kínai fahéj esetében az idős ágakról és a törzsről. A fahéj félcső alakú kéreg, melyről eltávolítják a parakérget. Ezután teaforrázatként, tinktúraként vagy porított formában használható fel. Az apró darabokból és a törmelékből vízgőz-desztillációval illóolajat állítanak elő. A levelekből nyert nemesebb illóolajat az illatszeriparban valamint szájápolószerek készítésére használják.


Gyógyhatása: A gyógyászatban a fahéj görcsoldó hatását aknázzák ki, fokozza a nyálelválasztást és a gyomornyálkahártya működését. Ezáltal elősegíti az emésztést, szélhajtó, valamint gyomorgörcs-oldó hatású. Hatásos még menstruációs problémák kezelésében is.

Felhasználása: A fahéj hatékonynak bizonyult a refluxszal vagy anélkül járó gyomorhurut kezelésében valamint hányinger és felfúvódáskor is. Mérsékli a túlzott gyomorsavtermelődést. Gyomor- és nyombélfekély kezelésekor is használható valamint az orvosok étvágytalanság esetén is ajánlják. Külsőleg izom- és ízületi fájdalmakra használják. A kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga.

Figyelmeztetés: A fahéj ellenjavalt terhesség esetén, mert a nyálkahártyára és a bőrre irritálóként hathat.

Teaforrázat: 

1 g kínai fahéj kérgét vagy 2-4 g valódi fahéj kérgét tegye 1 csészényi forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja állni. Napi adag: 3-4 csésze.

Cimke:  Bejegyzés közzétéve ekkor 2011. augusztus 24., szerda idő 13:30 ebben a kategóriában: Gyógynövények. Trackback kikapcsolva.

  0 hozzászólás

  Szólj hozzá te is!

  Neved (beceneved) (*)
  E-mail (nem publikáljuk) (*)
  Weblapod (ha van)
  Hozzászólásod