Voor Kuyt was het een moeilijke, maar weloverwogen beslissing: "Ik wil nog belangrijk zijn in het Nederlands elftal maar de bondscoach heeft me uitgelegd dat hij niet meer de rol voor me heeft die ik graag zou willen. Ik ben 34 jaar, dan moet je eerlijk zijn. Nog eens twee jaar veel energie in Oranje steken en weinig spelen zag ik niet meer zitten. De beslissing heb ik trouwens genomen na een aantal goede en zeer open gesprekken met de bondscoach. Ik kijk met enorme trots terug op tien schitterende jaren in het Nederlands elftal."

Bondscoach Guus Hiddink: ,,Wij respecteren de keuze van Dirk en bedanken hem voor alles wat hij voor het Nederlandse voetbal heeft betekend. Overigens staat de achterdeur nog op een kier. In goed overleg hebben we besloten dat Dirk zich in noodgevallen nog beschikbaar zal stellen." Dat zou een situatie opleveren zoals met Edwin van der Sar in 2008, die bedankte voor de nationale ploeg, maar later alsnog twee duels keepte toen Oranje met veel blessures kampte.

Blikvanger

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Bert van Oostveen, constateert dat er met Kuyt een blikvanger van Oranje stopt: ,,Dirk is als voetballer en als mens al die jaren een verrijking voor Oranje geweest. Binnen en buiten het veld was hij een voorbeeld voor zijn medespelers, maar zeker ook voor de jeugd en voor de fans. Daarvoor wil ik hem namens de hele KNVB hartelijk bedanken."

Kuyt debuteerde in het Nederlands elftal op 3 september 2004 onder Marco van Basten in de oefenwedstrijd tegen Liechtenstein (3-0) en speelde zijn laatste interland vorige maand in Bari, waar Oranje met 2-0 van Italië verloor. Hij was present op alle eindtoernooien van 2006 tot en met 2014. Kuyt was basisspeler tijdens de WK-finale van 2010 in Zuid Afrika en speelde dit jaar op het WK in Brazilië ook vanaf de eerste minuut mee in het duel met het gastland om het brons (3-0 zege). Kuyt is een van de zeven Nederlandse voetballers met meer dan 100 caps achter hun naam.