intervju
Novell.nu

Idag intervjuar vi Jaroslaw Szymzcak, som driver företaget Webb365 som ligger bakom sajten Novell.nu - nätets äldsta svenska novellsajt som sedan starten 1996 publicerat många tusen noveller och dikter.

Novell.nu startades för 18 år sedan som en plattform där folk kunde publicera sina noveller på nätet. Den växte snabbt och är nu en enorm samling av litteratur av olika kvalitet. När sidan var ny var det ett unikt koncept – men vad tror du fick den att växa och bli så pass stor som den faktiskt blev?

Jag tror att det finns många författare runt om i stugorna, som aldrig haft en chans att visa fram sig. Det är sant att många skriver för att få utlopp för känslor och tankar, men de allra flesta tycker om tanken att någon läser deras alster. Med Novell.nu har man den chansen, det är en plats där författare kan samlas i vetskapen om att det finns intresserade läsare. Novell.nu tog vara på skrivarglädjen redan från början, till att börja med fyllde den ett vakuum som fanns tidigare. Det låg många bra dikter och noveller i byrålådor och på hårddiskar som bara väntade på ett hem. Det hemmet är Novell.nu. Men vartefter som denna sajt för skrifter växte, så insåg allt fler att det här var ett bra ställe att samlas. Man laddade upp det man skrivit, samt fick inspiration av alla de andra novellerna som fanns här.

Vet du om det finns publicerade författare bland de som lagt upp sina noveller på Novell.nu? Har det kanske varit startpunkten för någons lysande författarkarriär?

Jag vet inte om det är någon som gått via Novell.nu för att sedan bli publicerad författare, men det är mycket troligt. Det här är en enorm katalog av dikter, noveller och artiklar och det vet de flesta förläggare om. De kommer hit för att se om de kan hitta någon ny stjärna, och känner igen tecknen på en bra författare. Sedan är det faktum att man kan komma igång och läsas av andra en sådan stor sporre att många vågar ta steget fullt ut och gå vidare. Ju mer man skriver desto bättre blir man, det är en fortlöpande finslipning. Därför vågar man ta kontakt med förläggare, eller kanske publicera sig själv i bokform.

Finns det några planer på att ge ut ett urval av novellerna i bokform eller som e-bok? Har det tidigare getts ut några novellsamlingar med noveller från sidan?

Vi håller just nu på och samlar in intresseanmälningar för att publicera en bok. När vi samlat ihop 100 noveller kommer den att ges ut, det kommer nog inte ta lång tid förrän vi har uppnått det numret. Att bli publicerad i en bok är ytterligare ett steg man tar för att nå ut till läsarna, det finns en hel del intresse för detta. Detta kommer att bli en milstolpe i Novell.nus historia, eftersom det blir första gången som vi går samman och ger ut en bok. Vi känner att tiden verkligen är mogen för det nu. Med alla de fantastiska noveller vi har samlade här så kommer vi lätt kunna ge ut en bra bok.

Hur ser du själv på novellen som konstform, på novellens framtid om man säger så? Tror du kanske att noveller kan få ett uppsving i dagens samhälle, där folk kanske inte längre tar till sig längre böcker på samma sätt som förut?

Dagens samhälle har definitivt kommit ganska långt bort från tidigare vanor när de flesta läste böcker. Detta betyder dock inte att man inte läser, det är bara det att man gör det på ett annat sätt. Folk är vana vid lite snabbare läsning nu för tiden. En novell är helt perfekt för dagens läsare – den är inte så lång att man blir trött men ändå så pass att man får med lite handling. Jag tror helt klart att novellen har en framtid, och en riktigt ljus sådan. Tack vare att man kan publicera sina verk på nätet, som hos Novell.nu, så blir det roligare att skriva. Många har talang, det gäller bara att få uttrycka den. Eftersom det blivit mer populärt att skriva och publicera sina verk har allt fler vågat ta steget att publicera vad de skriver. Det kostar ingenting men kan ge så mycket i gengäld. Noveller är inte heller så stora när man vill ge ut dem i tryck, man kan klara av att publicera dem utan allt för stora kostnader. Allt detta bidrar till skrivarglädjen, det blir inte tungt att skriva och bli läst.

Och slutligen – hur ser du på bokindustrins framtid som sådan? Hur tror du vi kommer att
se på böcker om 5-10 år?

Bokindustrin är inne i en fas av förändringar redan nu. Om en fem, tio år kommer det vara helt annorlunda än nu tror jag. Folk kommer att läsa böcker, det är något som aldrig kommer att bli omodernt. Frågan är var och i vilken form. Internet har kommit in i folks hem och kommer att stanna kvar där, det finns inget tvivel om det. Därför kommer sajter som Novell.nu att växa till sig. Istället för att gå till biblioteket för att låna eller läsa böcker så kommer man att ta dem till sig i elektroniskt format allt mer och mer.

Eböcker, talböcker och liknande format har redan ökat dramatiskt. Samtidigt så kommer det alltid att finnas behov av böcker, ibland vill man helt enkelt hålla en riktig bok i sin hand. Samhället i allmänhet är ett informationssamhälle. Redan från ung ålder så lär sig barnen att läsa på internet om det mesta. Detta inkluderar även litteratur som man läser för sitt nöje. Så jag tror det kommer att fortsätta som en sorts symbios mellan elektroniska media och traditionellt tryckt litteratur. Det ena behöver inte utesluta det andra, trots att internet verkligen vuxit till sig. En bok är fortfarande en bra present för flera olika tillfällen, barn kommer alltid behöva hålla en bok i handen och lära sig glädjen med att läsa. Så jag tror att bokindustrin kommer att växa, tillsammans med elektroniska versioner av böcker och skrifter.

Egenutgivarguiden.se är en oberoende källa för dig som vill bli egenutgivare.