Vlotter verkeer, meer veiligheid en grotere leefkwaliteit

De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse ring rond en is zo een cruciaal onderdeel van het Masterplan 2020 van de Vlaamse Overheid. Dat plan streeft naar vlotter verkeer, meer veiligheid en leefbaarheid in de Antwerpse regio. De stad, de rand, de haven en het verkeer: iedereen zal er op vooruitgaan.

Klik op een projectzone voor
meer informatie.

Wat is er gepland op Linkeroever?
Waar komt de Scheldetunnel?
Waar komt het Oosterweelknooppunt?
Waar komt de kanaaltunnel?
Wat is er gepland in Merksem en de Luchtbal?
Wat is er gepland aan Schijnpoort?
Wat is er gepland aan de knooppunt E34/E313?

Wat is er gepland op Linkeroever?

Op Linkeroever zal een nieuw en compact knooppunt de aansluiting voorzien van de Oosterweelverbinding met de E34 richting Knokke, de E17 richting Gent en de Kennedytunnel. Tegelijkertijd wordt de Charles de Costerlaan een fiets- en wandelboulevard, waardoor de Waaslandtunnel een lokale functie krijgt. Het Sint-Annabos, Middenvijver, Blokkersdijk en het Vliet worden met elkaar verbonden met extra investeringen in natuur.

Waar komt de Scheldetunnel?

De Scheldetunnel gaat op Linkeroever onder de grond tussen het natuurgebied Blokkersdijk en het Sint-Annabos, en komt boven aan het Noordkasteel. De tunnel is 1,8 kilometer lang, heeft drie rijstroken in elke richting, en een aparte koker voor fietsers en voetgangers. Hij sluit op rechteroever aan op het Oosterweel-knooppunt.

Waar komt het Oosterweel-knooppunt?

Ter hoogte van het kerkje van Oosterweel komt het Oosterweelknooppunt met op- en afritten naar de haven en naar het noorden van de stad. Het knooppunt ligt verzonken in het landschap en verbindt de Scheldetunnel met de kanaaltunnels die aansluiten op de Antwerpse ring. Het Oosterweelknooppunt is erg belangrijk om vrachtvervoer verder weg te houden van de stad. De vijver aan het Noordkasteel wordt zoveel mogelijk behouden en een deel van de fortomwallingen wordt ingepast in het Oosterweel-knooppunt.

Waar komt de kanaaltunnel?

De kanaaltunnel verbindt het Oosterweel-knooppunt met de Ring. De vier tunnelkokers lopen van het Amerikadok via het Albertkanaal en splitsen onder de Noorderlaan in een noordelijke en zuidelijke aansluiting op de Ring. De tunnelkokers voor het verkeer vanuit en naar de haven en Breda lopen onder de Groenendaallaan en komen boven aan de Luchtbal. De twee andere sluiten aan op de Ring aan het Lobroekdok en geleiden het verkeer van en naar Hasselt, Eindhoven, Turnhout, Luik of Brussel.

Wat is er gepland in Merksem en de Luchtbal?

Om de kanaaltunnels aan te kunnen sluiten op de Antwerpse Ring zal het viaduct van Merksem worden afgebroken. De Ring verdwijnt daar in een sleuf en gaat in een tunnel onder het Albertkanaal. Deze tunnel komt boven ter hoogte van de Luchtbal.
Door het afbreken van het viaduct komt er ruimte vrij voor groen. Langsheen de Ring wordt het fietspad verder uitgebouwd.

Wat is er gepland aan Schijnpoort?

Vlak bij het Sportpaleis zal de ring in een sleuf liggen. De ring gaat er dus onder de Schijnpoortweg door. Ter hoogte van de Schijnpoortweg krijgt de ring een overkapping van de zuidelijke kop van het Lobroekdok tot en met de Schijnpoortweg. Hierdoor ontstaat aan het Sportpaleis ruimte voor een nieuw stedelijk plein. Ten zuiden van Schijnpoort, aan het containerpark, komen nieuwe op- en afritten in alle rijrichtingen die aansluiten op de Schijnpoortweg en de Singel.

Wat is er gepland aan de knooppunt E34/E313?

Ten zuiden van Schijnpoort blijft de situatie grotendeels zoals ze vandaag is, maar er worden wel geluidsmaatregelen voorzien. Daarnaast gebeuren er een aantal kleine aanpassingen om een vlottere verbinding te krijgen met de ring en om hinderende en gevaarlijke weefbewegingen van het verkeer te vermijden.

Wat doet de
Oosterweelverbinding?

De Antwerpse regio heeft vandaag maar twee verbindingen voor het verkeer tussen de linker- en rechteroever van de Schelde: de Kennedytunnel en de Liefkenshoektunnel. Een derde snelwegtunnel onder de Schelde, de Oosterweelverbinding, is nodig om de enorme dagelijkse files in en rond Antwerpen te verlichten.
De Oosterweelverbinding zal:
  • de bereikbaarheid van stad en haven versterken
  • de leefkwaliteit rond de Ring verbeteren
  • ruimte creëren voor extra groen en natuur
  • de Kennedytunnel en de zuidelijke Ring ontlasten
  • het sluipverkeer op het lokale wegennet verminderen
  • de verkeersveiligheid verhogen

Tijdslijn van de werken

Voordat de Oosterweelverbinding gebouwd kan worden, moeten eerst nog een aantal stappen en procedures doorlopen worden. Hieronder vindt u een overzicht van enkele belangrijke momenten.
Klik op een fase voor meer info.

10 februari 2014
14 februari 2014
april en mei 2014
16 juni 2014
17 juni 2014
18 juni 2014
begin 2015
voorjaar 2015
eind 2015
eind 2016
eind 2022

10 februari 2014

Goedkeuring plan-MER

Lees meer

14 februari 2014

Keuze van de Vlaamse Regering voor de Oosterweelverbinding

Lees meer

april en mei 2014

Infomomenten in Antwerpen en Zwijndrecht

Lees meer

16 juni 2014

Start openbaar onderzoek ruimtelijk uitvoeringsplan

Lees meer

17 juni 2014

Infotentoonstelling Oosterweelverbinding

Lees meer

18 juni 2014

Infomarkt over de Oosterweelverbinding

Lees meer

Begin 2015

Start voorbereidende werken

Lees meer

Voorjaar 2015

Inspraak in het milieu-onderzoek

Lees meer

Eind 2015

Inspraak in het bouwdossier

Lees meer

Eind 2016

Start van de werken

Lees meer

Eind 2022

Einde van de werken

Lees meer

Veel gestelde vragen

Veel mensen zitten nog met vragen over de Oosterweelverbinding. Dat is niet verwonderlijk bij zo een ingrijpend plan met grote impact. In de FAQ’s vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen.

Nieuws

Blijf op de hoogte van het meest actuele nieuws over
de realisatie van de Oosterweelverbinding.

Bekijk hier alle nieuwsberichten

13/06/2014

Ruimte Vlaanderen: Start openbaar onderzoek van het gewijzigde Ruimtelijk Uitvoeringsplan Oosterweelverbinding

07/04/2014

Vlaamse Regering stelt Ruimtelijk Uitvoeringsplan voorlopig vast

Vandaag heeft de Vlaamse Regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor de Oosterweelverbinding voorlopig …

27/03/2014

Oosterweel toegelicht …

Afgelopen week werden de plannen voor de Oosterweelverbinding voorgesteld aan de bijzondere raadscommissie mobiliteit van de stad Antwerpen. Ook de …