نصب تابلوی سر در آرامگاه سرداران مکری از طرف موسسه فرهنگی ادب
بوکان _ طی مراسمی با حضور عده ای از اساتید و اهل قلم به مناسبت عید باستانی نوروز، تابلو ی سر در آرامگاه سرداران مکری از طرف موسسه ی فرهنگی و آموزشی ادب این شهر نصب شد.

به گزارش کردپرس مصطفی ایلخانی زاده مسئول موسسه ی فرهنگی و آموزشی ادب در گفت و گو با خبر نگار کردپرس در بوکان، هدف از این اقدام را حفظ اماکن تاریخی، باستانی و گردشگری این شهرستان ذکر کرد و گفت: لازم است که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری و شورای شهر توجه بیشتری به این اماکن تاریخی و باستانی داشته باشند.

آرامگاه سرداران مکری در قلب شهر بوکان و در مجاورت کتابخانه ی عمومی شهر واقع است که سابقه تاریخی صد ساله دارد و مزار دو نفر از سرداران مکری به نام های سردار محمد حسین خان مکری و پسرش سردار علی خان از حاکمان مکریان بوده که سردار محمد حسین خان پسر سردار سیف الدین خان و نوه ی سردار عزیز خان مکری، وزیر جنگ و فرماندی کل قوای ایران در زمان ناصر الدین شاه قاجار و داماد امیر کبیر صدر اعظم آن زمان بوده که هم اکنون نیز در تهران چهار راه عزیز خان و آب سردار به نام ایشان می باشد.

وی درزمان جنگ جهانی اول حاکم مکریان بوده که مرکز آن مهاباد بود و چند شهر استان نیز تابع آن بوده است. این در حالی است که ایران در جنگ جهانی اول اعلام بی طرفی کرده بود ولی دول متحارب روس و عثمانی این اصل را رعایت ننموده و به خاک ایران تجاوز نموده اند.

عثمانی ها که قسمتهایی از استان های آذربایجان غربی و کُردستان را تصرف کرده بودند از سردار محمد حسین خان می خواهند که قوا جمع نموده و با آن ها بر ضد روس ها همکاری نماید ولی سردار مذکور اظهار می دارد که من حاکم دولت ایران و تابع فرامین دولت متبوعه ی خودم می باشم و دستور خارجی را نمی پذیرم، عثمانی ها که می بینند سردار درخواست آن ها را نمی پذیرد ایشان را به همراه سیف الدین خان حاکم سقز و شیخ بابا برزنجی به مراغه برده و در آنجا اعدامشان می کنند و جنازه اش را به بوکان آورده و در گنبد مذکور که قبلاً برای دفن خانواده ی سردار آماده شده بود به خاک می سپارند.

در زمان حیات سردار محمد حسین خان جنازه ی مرحوم ملاحسن قزلجی که از اجله ی علمای منطقه و فرزند عالم شهیر ملاعلی قزلجی بوده به پیشنهاد سردار محمد حسین خان از قریه ی ترجان به بوکان نقل مکان و سردار بر ایشان مسجد و حوزه ی علمیه تشکیل می دهد و در این آرامگاه دفن می نماید.

بعداً نیز علمای برزگ منطقه نظیر قاضی کاکه حمه ی قزلجی فرزند ملاحسن ابن قزلجی و قاضی شیخ محسن و ملا سید جعفر را در آنجا به خاک می سپارند. با این تفاصیل به این مکان تاریخی که مدفن سرداران و علمای منطقه می باشد، می تواند محل جالبی برای بازید گردشگران باشد که در حال حاضر احتیاج به تعمیر و مرمت دارد که چندان توجهی نمی شود و تنها کسی که برای این محل زحمت کشیده و برای قبور تاریخچه و شناسنامه نوشته، جعفر قزلجی معلم بازنشسته و پسر قاضی کاکه حمه قزلجی می باشد.

کد مطلب: 24359  |  تاريخ: ۱۳۹۱/۱/۹  |  ساعت: ۱۶ : ۲۴

FaceBook   Twitter   Delicious   Digg   Buzz   Google Bookmarks   ˜áæÈ  
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی:
پست الکترونیک:
نظر:
نظرات ارسال شده
آخرین اخبار
42 حزب خواستار گشایش دفاتر خودگردانی های کُردی سوریه در اقلیم کردستان شدند
نیچروان بارزانی: حمایت های نظامی از احزاب کُرد سوری را ادامه می دهیم
فرماندار جدید سقز اولویت های کاری خود را اعلام کرد
دو وزنه بردار کرمانشاهی عازم مسابقات جهانی قزاقستان می شوند
وضعیت آب و هوا/ اوقات شرعی/برنامه‌های پرواز/آخرین زلزله ها در کشور/مطبوعات امروز 08/ 8/93 غرب کشور
اختلافات بین دو حزب عمده اقلیم کردستان لاینحل باقی می ماند
هیچ موردی از ایبولا در اقلیم کردستان اعلام نشده است
اعزام پیشمرگ به کوبانی به‌ عراق آسیب خواهد رساند
مرزهای رسمی سه گانه، عامل مهم توسعه مراودات ایران با ترکیه هستند
اولین دفتر نمایندگی نظام مهندسی ایران در عراق گشایش یافت
انتقاد وزیر خارجه ایران از سیاست یک بام و دوهوای مقابله با داعش
پرونده مسکن مهر سقز سال 94 بسته می شود
تشریح سیاست های پارتی و پاسخ تند بە مخالفان / هیمن هورامی*
کشتی اسرارآمیز کالاوریتا، کلید استقلال اقلیم کردستان؟
واکنش وزارت خارجه به دخالت مقامات غربی در پرونده ریحانه جباری
امکانات