Coops bordsmargarin återkallas på grund av rester av lösningsmedel - Livsmedelsverket

Coops bordsmargarin återkallas på grund av rester av lösningsmedel

Ur nyhetsarkivet 2014-06-13

Uppdaterad information 26 juni 2014, se länk längre ner på sidan.

  

Livsmedelsverket har gjort en undersökning av lösningsmedel i margariner, smörblandningar och smör. En produkt, ett margarin från Coop, innehöll halter över gränsvärdena av ämnena isopropanol och metanol. De andra produkterna innehöll mycket låga halter. Men ingen av halterna som uppmätts i någon av produkterna är farliga för hälsan. Därför kan man lugnt fortsätta äta smörgåsmargarin.

- Det är företagen som ansvarar för att deras produkter är säkra och vi tycker självklart att det är allvarligt att Coop i det här fallet inte har haft bättre kontroll, säger Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket.  

- Vi har nu gått vidare och kontaktat Coop som återkallar produkten med omedelbar verkan. Vi följer också upp vilka åtgärder företaget vidtar för att komma tillrätta med bristerna, säger Martin Lindblom. 

Under en längre tid har det förekommit rykten om att margariner kan innehålla rester av lösningsmedel. Därför valde Livsmedelsverket att göra en undersökning för att få aktuella fakta.   

Livsmedelsverket har undersökt de stora märkena av vanliga smörgåsfetter. Förpackningarna som provtagits är inhandlade i butik. Proverna har analyserats av ett ackrediterat laboratorium för att undersöka om det finns kvar rester av lösningsmedel från tillverkningsprocessen. 

- Vi har hittat rester av lösningsmedel som överskrider gränsvärdet i en produkt.  Men trots det innebär det inte någon fara för hälsan. Man skulle behöva äta kilovis varje dag för att komma upp i skadliga nivåer, förklarar Martin Lindblom.  

Eftersom Coops produkt även finns på marknader i Europa meddelar Livsmedelsverket övriga EU-länderna, via vårt RASFF-system (Rapid Alert System for Food and Feed).

- I smöret, smörblandningarna och de andra margarinerna är halterna som uppmätts så låga att de ligger långt under gränsvärdet. Det känns skönt att veta att det inte finns anledning till oro och att man därför lugnt kan fortsätta äta sitt smörgåsmargarin som innehåller nyttiga fetter, säger Martin Lindblom.

 

Fakta om gränsvärden
Gränsvärden för hur mycket rester av lösningsmedel som får finnas kvar i livsmedlen fastställs gemensamt bland EU:s medlemsländer. Gränsvärdena sätts med mycket god marginal så att även de känsligaste grupperna, till exempel små barn, skyddas.

 

Öppnas i nytt fönster Analysresultaten från undersökningen (2 sidor)

 Coops pressmeddelande

 

Uppdaterad information 26 juni 2014

Ny information om "Coop Lätt bordsmargarin"

 

Ytterligare upplysningar för journalister

Livsmedelsverkets presstjänst, 018-17 53 40