De handen van Fatma

don 27.11.2014
20:00
Theater Zuidpool Antwerpen

t,arsenaal mechelen en moussem


'Een bitterzoet verhaal over verborgen dromen en niet ingeloste verlangens.'

In 2009 maakte Michael De Cock samen met Rachida Lamrabet de voorstelling Belga. Over de eerste generatie mannen die in de jaren ’60 van vorige eeuw naar België kwamen. Belga ging in Casablanca in première en toerde daarna twee jaar door Vlaanderen, Wallonië en Marokko.

Vijf jaar na Belga wordt met De handen van Fatma opnieuw een bijzonder verhaal verteld: dat van de eerste generatie Marokkaanse vrouwen die later hun man vergezelden naar zijn nieuwe thuisland.

In De handen van Fatma komt een vrouw, in het spoor van haar man, naar België. Vol verwachting en boordevol hoop. Wat is er van al die verlangens geworden? Hoe blikt de oude vrouw op de jonge vrouw terug? En wat deed ze, met al haar talenten, in het nieuwe land? Speciaal voor De handen van Fatma werd een klein rond theater ontworpen, waar 130 toeschouwers luisteren en kijken naar dit bijzondere verhaal.


‘De spiegel bedriegt niet. De spiegel vertelt alleen de waarheid. Kijk hoe mager ik ben. Mijn gezicht is bleek, er is amper een rimpeltje te zien. Dat komt door te weinig zon. Hoe voelt de zon op je huid? Ik denk dat ik vergeten ben hoe dat voelt.’ - uit De handen van Fatma van Fikry El Azzouzi

Praktische informatie

don 27.11.2014
20:00
Theater Zuidpool Antwerpen
€ 14/12/10
tickets

Uitvoerders

In de media

11.08

reportage De handen van Fatma - MO Actueel

In de integratiediscussie is het verhaal van de vrouwen van de eerste generatie gastarbeiders altijd onderbelicht geweest. De handen van Fatma wil daarin verandering brengen. MO Actueel bespreekt het theaterstuk met Fikry El Azzouzi (auteur van de gelijknamige novelle) en Maryam Hassouni die, samen met twee andere actrices, de arbeidersvrouw Fatma speelt. Bekijk de reportage. 

31.07

'ook ode aan mijn moeder' - De Telegraaf

Naar aanleiding van de voorstellingen op Theater aan Zee, sprak theaterredacteur Esther Kleuver (De Telegraaf) met actrice Maryam Hassouni over De handen van Fatma. In november 2014 bovendien ook te zien in Amsterdam! 

18.03

De handen van Fatma, meer dan één vrouw - dna.be

'Er is schoonheid in het verdriet van een aftakelend lichaam, in de trillende handen van Fatma, in de afwezigheid van een slechte zoon, in de eenzaamheid van een vrouw die elders zal sterven. Die schoonheid weergeven is niet vanzelfsprekend. Dat is een prestatie van wie een prachtige tekst schreef en van wie er leven in blies.' (Orlando Verde)

17.03

recensie De handen van Fatma - Joommagazine.nl

'Een fascinerend verhaal, waarbij je in het hart en hoofd kruipt van Fatma. Een verhaal dat je beroert, laat lachen, maar zeker zal aangrijpen met een brok in je keel. De handen van Fatma is een must see voor iedereen.' (Mo el Miri)

14.03

recensie De handen van Fatma - Kifkif.be

'De kracht van dit bitterzoet vertelstuk schuilt zowel in de intieme sfeerschepping, het gelaagde acteerwerk als de mooie teksten.(...) Speciaal voor De handen van Fatma werd een klein, rond theater ontworpen. Zo zat je bijna op de schoot van je medetoeschouwers en kon je de actrices - als het ware - aanraken. Deze setting zorgde voor een knusse en intieme sfeer. Het hele stuk door krijg je het gevoel dat je binnen kijkt in de huiskamer en dus ook in het leven van Fatma. (...) Deze theatervoorstelling steunt op doorleefde en goed uitgekozen teksten van een aantal topauteurs.' (Siska Hoebeeck)

07.03

interview Rachida Lamrabet - Moussem Journa(a)l

Vijf jaar na Belga, schrijft Rachida Lamrabet opnieuw een tekst voor t,arsenaal, dit maal samen met Fikry El Azzouzi. Lees het interview dat verscheen naar aanleiding van De handen van Fatma.

07.03

reportage De handen van Fatma - Klara (Espresso)

Evelien Van Hamme, Ikram Aoulad en Maryam Hassouni: drie vrouwen, drie actrices, die het verhaal van Fatma vertellen. Beluister de reportage en kom te weten wat ze te vertellen hebben over hun rol in deze voorstelling.

05.03

100% cultuur - ATV/RTV

100% Cultuur woonde een repetitie bij van De handen van Fatma en maakte al enkele mooie beelden. Bekijk de reportage vanaf 4'18" met actrices Ikram Aoulad, Evelien Van Hamme, Maryam Hassouni en regisseur Michael De Cock.