När SCA 1993 flyttade huvudkontoret från Sundsvall till Stockholm var ett av skälen som angavs att det inte längre skulle vara nödvändigt att bekosta så mycket privatflyg, eftersom Arlanda låg så nära. Efter det har även Sandvik valt att flytta huvudkontoret till Stockholm. De båda bolagens huvudkontor ligger nu ett stenkast från Stockholms centralstation och Arlanda Express som på 20 minuter når Arlanda.

Samtidigt har de på kort tid kraftigt ökat sitt engagemang i privatflyg från Bromma, som ligger över 20 minuter från Stockholms centralstation med bil.

I fjol köpte de ett flygbolag som främst SCA tidigare hyrt in, och bytte namn på det till Bromma Business Jet. Flygbolaget, som SvD Näringsliv skrev om förra veckan, ägs nu till 45 procent av SCA, 45 procent av Sandvik och till 10 procent av Industrivärden. Maktbolaget Industrivärden är storägare i både SCA och Sandvik och i flera andra ledande svenska börsbolag som Volvo, Ericsson, Handelsbanken, SSAB och Skanska.

I samband med att SCA, Sandvik och Industrivärden har tagit över Bromma Business Jet har flygplansflottan uppgraderats ordentligt. Här är ett av två Falcon 7X som köpts in för cirka 220 miljoner kronor styck.

Genom konstruktionen att inget av bolagen äger mer än 50 procent av aktierna så är kraven på redovisning lägre. Det går heller inte att utläsa mycket information om flygverksamheten i de tre företagens årsredovisningar. Sandvik redovisar visserligen sitt ägande i Bromma Business Jet, men inga siffror kring verksamheten. Sandvik äger aktierna via det helägda dotterbolaget Svenskt Exportflyg AB och enligt detta bolags årsredovisning betalade Sandvik 5,6 miljoner kronor för de 45 procenten.

I SCA:s årsredovisning står ingenting om delägandet i ett flygbolag. Posten i Bromma Business Jet ligger i stället i dotterbolaget Fastighets- och Bostadsaktiebolaget (FOBOF), som enligt verksamhetsbeskrivning ska ”förvärva, försälja, äga och förvalta fast egendom samt utöva liknande verksamhet.”

Inte heller Industrivärden redovisar innehavet i Bromma Business Jet.

– Värdet av ägarandelen är mikroskopiskt liten och därför irrelevant, säger Sverker Sivall, kommunikationschef på Industrivärden.

Bromma Business Jet har gått kraftigt på offensiven senaste tiden. Förra året köptes ett flygplan av märket Falcon 7X, som levererades i juli i år. Det är ett av de mest exklusiva privatflygplanen på marknaden, kan ta upp till 16 passagerare och har en räckvidd på 11 000 kilometer vilket gör det möjligt att exempelvis flyga direkt mellan Stockholm och Los Angeles eller Stockholm-Tokyo.

Nypriset för ett Falcon 7X ligger på drygt 50 miljoner dollar, eller cirka 375 miljoner kronor till dagens kurs, men det flygplan som Bromma Business Jet köpte är tillverkat 2009. Av Bromma Business Jets årsredovisning för 2013 framgår att inköpspriset landade på 218 miljoner kronor.

Under 2014 har flottan utökats med ytterligare ett Falcon 7X, tillverkat 2008. Det registrerades hos Transportstyrelsen så sent som den 2 oktober i år. På begagnatmarknaden ligger motsvarande flygplan ute till försäljning för cirka 225 miljoner kronor.

Sedan tidigare äger Bromma Business Jet ett Falcon 900EX, en äldre föregångare till Falcon 7X, och även det ett flygplan i den översta storleksklassen bland privatflyg. Det köptes för 300 miljoner kronor 2006 från dynastin Aga Khan, ägs av Nordea Finans och leasas av SCA. Samtidigt har Bromma Business Jet sålt några betydligt mindre och äldre flygplan.

SCA, Sandvik och Industrivärden har alltså gått från att hyra flygplan till att äga både flygplanen och ett eget flygbolag, en investering på i storleksordningen 450 miljoner.

"Det handlar helt och hållet om att optimera kostnad mot tillgänglighet där man jämför olika alternativ".

Sverker Sivall, kommunikationschef på Industrivärden.

De enda bolagen i Sverige som nu kan konkurrera med SCA och Sandvik i kapacitet när det gäller affärsflyg är Volvo och Ericsson, som tillsammans äger Blue Chip Jet. Gemensam nämnare är även här Industrivärden som är storägare i båda företagen. Tidigare var även Skandia (också där var Industrivärden stor ägare) med i Blue Chip Jet, men delägandet avvecklades efter Skandia-skandalerna på 2000-talet.

Även i Blue Chip Jet har flygplansflottan bytts ut på senare år. 2007 köptes två nya Falcon 900EX Easy för sammanlagt över en halv miljard kronor. Samtidigt beställdes två helt nya Falcon 7X, som med den tidens dollarkurs hade en prislapp på totalt 850 miljoner kronor.

När finanskrisen slog till och Volvo tvingades varsla tusentals anställda uppgav fordonsjätten våren 2009 att man skulle försöka avbeställa ett eller båda planen. Så skedde dock inte. De båda Falcon7X-planen levererades 2010 och 2011. De två Falcon 900-planen ägs fortfarande, men ligger för närvarande ute till försäljning.

Blue Chip Jet är baserat i Göteborg, trots att Ericssons huvudkontor ligger i Stockholm.

Industrivärdens vd Anders Nyrén vd vill inte intervjuas om Bromma Business Jet.

Sverker Sivall säger att bolaget använder affärsflyg som ”ett komplement som utgör en ytterst begränsad del av vårt affärsresande. Det handlar om effektivitet och säkerhet bland annat.”

Varför är det nödvändigt att äga ett eget flygbolag och göra stora investeringar i nya flygplan?

– Det handlar helt och hållet om att optimera kostnad mot tillgänglighet där man jämför olika alternativ som till exempel att köpa tjänsterna från en helt extern part. Och då har det här bedömts vara den bästa lösningen, säger Sverker Sivall.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort. Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.