I början av december fattas det politiska beslutet om den slopade avdragsrätten för privat pensionssparande. Det förslag som regeringen har lagt fram, som ligger till grund för kommande beslut, innebär en sänkning av avdragsrätten från nuvarande 12 000 kr per år till 1 800 kr under 2015. Detta gäller både privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande, IPS. Därefter är planen att avdragsrätten ska försvinna helt.

- Det är väldigt kort tid från att beslut tas till att avdragsrätten i princip försvinner. Det finns ingen given övergång till något som kan ersätta sparformen, säger Marcus Lindenius, med ansvar för pensionsförsäkringsfrågor på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Han konstaterar att de två miljoner svenskar som sparar i en privat pensionsförsäkring nu måste fundera över vad de ska göra med sitt sparande.

Bolagen som säljer privata pensionsförsäkringar har redan agerat. En rad aktörer har beslutat att de stoppar nyteckning av privat pensionsförsäkring. Möjligheten att spara privat försvinner helt enkelt.

Folksam, KPA Pension och SPP stängde sina privata pensionsförsäkringar redan i våras och i somras, enligt Konsumenternas försäkringsbyrå. AMF pension stänger möjligheten att göra nya inbetalningar från och med 1 januari 2015.

- Vi tycker inte att det här är en bra produkt längre. Det är inte en bra idé att sätta in skattade pengar i ett privat sparande, som sedan ska beskattas igen när de tas ut, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Vad händer med pengarna som står kvar?

- Vi fortsätter att förvalta dem, tills den dag de tas ut av spararna. Vilket kan göras först vid 55 års ålder, säger Carina Blomberg och berättar att AMF avslutar autogirodragningarna per automatik i samband med att möjligheten till att spara försvinner.

Hon konstaterar att det privata pensionssparandet dör ut och anser liksom Marcus Lindenius att det är en mycket kort tid för privatpersoner att ställa om. Och råder alla att nu passa på att se över sin pension.

- Man kan börja med gratistjänsten min pension, som är ett samarbete mellan myndigheter, banker och försäkringsbolag. Där kan man få en överblick, säger hon.

På sajten Svensk försäkring kan man också följa hur stor återbäringsräntan blir framöver, vilket kan vara extra intressant att följa framöver. Även fondsajten Morningstar har sammanställning av återbäringsuppgifter för de olika alternativen.

En annan viktig sak att ha i åtanke är att ta reda på hur stor den årliga fasta avgiften är. Det är extra betydelsefullt för dem som bara har sparat ihop ett litet belopp.

- Det finns risk för urgröpning av de som har lågt pensionskapital. I värsta fall äts pengarna upp, säger Marcus Lindenius och tar ett räkneexempel.

En person som är 35 år med ett pensionskapital på 20 000 kronor, och en fast årlig avgift på 400 kronor måste vänta i minst 20 år innan pengarna kan tas ut. Och under den tiden försvinner 8 000 kronor (400 kr x 20 år) på grund av den höga fasta avgiften. Väntar personen hela vägen till 65-årsdagen så blir urgröpningen ännu större, hela 12 000 kronor försvinner.

- Det betyder att man ska ha en rejäl avkastning för att avgiften ska kompenseras, säger han och förklarar att de flesta nyare pensionsförsäkringslösningar har flytträtt, som man då kan utnyttja till en en annan med lägre årliga avgifter.

På Konsumenternas försäkringsbyrås sidor kan man själv jämföra olika alternativ med varandra. Skillnaderna är stora. Några försäkringar har inga fasta årliga avgifter, andra som exempelvis Skandia tar ut 360 kronor om året i fast avgift. De som inte tar ut fasta avgifter tar istället ut en procentuell avgift på inbetalade premier andra tar både årsavgift och premieavgift.

Så det gäller att ha koll.

Och även om man beslutar sig för att nyttja sin flytträtt och flytta sitt sparande så är även själva flytten avgiftsbelagd. Även storleken för dessa går att jämföra på Konsumenternas försäkringsbyrås sajt.