Platform Geothermie
Volg het platform op Twitter!Platform geothermie op LinkedIn.Volg het nieuws met de RSS feed.
 

Aardwarmte Den Haag

(updated oktober 2013)

Op 4 juli 2007 is het startschot gegeven voor het geothermie project in Den Haag Zuid-West. In de eerste fase van het project zullen circa 4.000 woningen verwarmd worden met geothermie.

Het project is uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de wooncorporaties Vestia, Haag Wonen en Staedion, de energiebedrijven E.ON Benelux en Eneco Energie en de Gemeente Den Haag. In september 2008 is de Aardwarmte Den Haag Vof (ADH) opgericht.

Vervolgens is gestart met de aanleg van het distributienet. Op 1 maart 2010 is de boring van de eerste 250 meter gestart met een lichte (Haitjema) machine, in juli gevolgd door de diepe boringen tot circa 2200 meter met een grote installatie van NDDC. In november 2010 is de boorinstallatie ontmanteld na een geslaagde puttest. Debiet en temperatuur zijn conform de verwachting (150 m3 per uur en 75 0C. Wel is ook enig aardgas aangetroffen (circa 1 kilo gas per 1.000 kilo water) en ADH heeft in 2012 geinvesteerd in de verwerkingsapparatuur hiervoor. De aardwarmtecentrale (de behuizing van onder meer de warmtewisselaars, pompen en piekketel) is in 2012 gereedgekomen en in 2012 is het proefbedrijf uitgevoerd. Op 7 juni2012  is de aardwarmtecentrale officieel geopend door - toen nog - Prins Willem Alexander.

Als gevolg van de financiĆ«le crisis en sterk achterblijvende bouw van nieuwe huizen (onvoldoende warmtevraag) is het project Den Haag in steeds zwaarder weer terecht gekomen. In mei 2013 is het consortium uiteengevallen. Eind juli 2013  verschijnen persberichten met als strekking, dat de gemeente Den Haag en Eneco faillissement aanvragen voor Aardwarmte Den Haag. Eind augustus 2013 is een curator benoemd. Enige partijen onderzoeken de mogelijkheden van een doorstart. Zie onder meer :