Krónika Online
2014. november 29., szombat; Ma Taksony napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal
 • Kilép a kormányból az RMDSZ

  Kilép a kormányból az RMDSZ

  FRISSÍTVE – A bukaresti kormánykoalícióból való kilépésről döntött csütörtökön az RMDSZ, amely elsősorban azzal indokolta döntését, hogy az erdélyi magyarok túlnyomó többsége Klaus Johannisra szavazott az államfőválasztáson. 
 • Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  Felfüggesztett Markóéknak – Újraállamosítják a Mikó-kollégiumot

  ÖSSZEFOGLALÓ – Felfüggesztett szabadság-vesztésre enyhítette a ploieşti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatása miatt indult büntetőperben Markó Attila és Marosán Tamás alapfokon kiszabott börtönbüntetését.
 • Helyenként változó adómódosítási szándékok

  Helyenként változó adómódosítási szándékok

  A helyi adók és illetékek kisebb arányú, 2–5 százalékos emelésére készül 2015-ben az erdélyi és partiumi városok többsége. Egyes városokban ezzel szemben nem módosul, sőt Sepsiszentgyörgyön csökken a helyi adók mértéke.

Álreceptekkel okoztak több millió eurós kárt Váradon

Álreceptekkel okoztak több millió eurós kárt Váradon
Futószalagon bocsátott ki nőgyógyászati, reumatológiai és neurológiai gyógyszerek vásárlására vonatkozó fiktív számlákat két nagyváradi gyógyszerészeti cég.

Adóemelés Vásárhelyen, díjnövelések Udvarhelyen

Elfogadta a helyi adók emelésére vonatkozó határozatot csütörtöki ülésén a marosvásárhelyi önkormányzat, Székelyudvarhelyen ugyanakkor illetékeket drágított a képviselő-testület.

Marius Popică: panaszkodhatnak a magyarok november 29-én

A hatóságok tiszteletben tartják a szólásszabadságot, így az MPP is szabadon demonstrálhat – mondta Kovászna megye prefektusa.

Képzéssel erősítenék a civil szférát Marosvásárhelyen

Az erdélyi magyar civil szervezetek érdekérvényesítő képessége alacsony – hívta fel a figyelmet a CEMO.

Bűnvádi eljárás a volt PSD-s miniszter és az egykori kormányfőtitkár ellen

Bűnvádi eljárás a volt PSD-s miniszter és az egykori kormányfőtitkár ellen
Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ecate­rina Andronescu és Șerban Mihăilescu szociáldemokrata párti (PSD) szenátor ellen a Microsoft-ügy néven elhíresült szoftverbeszerzési ügyben.

Újabb amnesztiatörvény jöhet

Nem tett le az elítélt bűnözők szabadon engedését lehetővé tevő tervekről Nicolae Păun képviselő: alig több mint egy héttel azt követően, hogy a korábban benyújtott törvényjavaslatot a parlament elvetette, Păun közölte: újabb törvényt kezdeményez.

Folytatja a kormányzást a PSD, kizárták Geoanát és Şovát

Folytatni kívánja a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormányzást, a párt kongresszusát márciusban tartják, és egyelőre nem alkalmaznak szankciókat azon területi szervezetekkel szemben, amelyek rosszul teljesítettek az államfő-választási kampányban.

Egykori PSD-s vezetheti Johannis hivatalát

Egy egykori vezető PSD-s politikus, Dan Mihalache lehet Klaus Johanis államfői hivatalának vezetője.

Az EP nem váltja le a Juncker-bizottságot

Az EP nem váltja le a Juncker-bizottságot
Leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

Bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei

Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet csütörtökön ismertetett a skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság.

Tovább forrnak az indulatok Fergusonban

Miközben az Egyesült Államok több mint 100 településén tartottak kedden békés tiltakozó megmozdulásokat, Fergusonban ismét felgyújtottak egy rendőrautót.

Polgárháborús állapotok az amerikai Fergusonban

Nem találta indokoltnak a vádemelést a nagyesküdtszék annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.

Közös fellépés erdélyi vállalkozások versenyképességért

Közös fellépés erdélyi vállalkozások versenyképességért
Összefogtak a háromszéki klaszterek: közösen, csomagban kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat, hogy növeljék tagjaik versenyképességét. 

A Versenytanácsnak is szemet szúrt a fűtés magas ára

Jelentős összegbe kerül a fűtés azoknak a háztartásoknak, amelyek nem rendelkeznek saját hőközponttal, így a városi távhőszolgáltatótól függnek. 

Feldaraboltatná az EP az internetes keresőcégeket

Az Európai Parlament elfogadta azt a határozatot, amely a digitális egységes piac megvalósítását sürgeti.

Lendületet vehet a román gazdaság

Az elkövetkező két esztendőben éves szinten több mint 3 százalékkal fog bővülni a román gazdaság, meghaladva ezáltal Európa feltörekvő országainak növekedési ütemét – derül ki a Business Monitor International (BMI) piackutató cég elemzéséből.

Szembemenni a többség értékítéletével

Szembemenni a többség értékítéletével
David Harrower Kés a tyúkban című darabját mutatja be Barabás Árpád rendezésében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház vasárnap este 7 órától.

Kapható az új Helikon

Egyed Emese Múzsák kétszáz éves háza... című írásával indul a Helikon című folyóirat november 25-ei száma.

Közönséget és utánpótlást is toboroz a Bekecs

Eseménydús évet tud maga mögött a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes: idén a Fölszállott a páva döntője volt a csúcs.

Diótörő és Egérkirály-bemutató a nagyváradi Szigligeti Színházban

Kettős szereposztásban mutatja be Szomor György, Szurdi Miklós és Valla Attila Diótörő és Egérkirály című családi musicaljét a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata.

Elhasalt a Steaua, szépített helyzetén az Astra

Elhasalt a Steaua, szépített helyzetén az Astra
A célvonal előtt hasalt el és „tizedelte meg” továbbjutási esélyeit a Steaua labdarúgócsapata, amikor 1-0-ra kikapott Dániában az Aalborgtól az Európa Liga csoportkörének csütörtök esti 5. fordulójában. A Giurgiui Astra visszavágott a Zágrábi Dinamónak.

Sikertörténet két tehetséges nemzedék ötvözéséből

Múltról és jelenről beszélgettünk Kiss Madocsával, a Marosvásárhelyi ASA egykori „aranycsapatának” nagyercsei születésű középhátvédjével, későbbi edzőjével.

Életben maradtak a HSC esélyei a Brassó legyőzésével

A Brassói Corona ellen aratott 4-2-es győzelmével életben tartotta továbbjutási esélyeit a sérülések, eltiltások, illetve távozások által megtizedelt Csíkszeredai HSC az élvonalbeli jégkorong-bajnokság alapszakaszában lejátszott utolsó mérkőzésén. 

Elnökként ismeri el Novák Edét a nemzetközi szövetség

Immár a sportág nemzetközi szervezetei is elismerték a Román Kerékpárszövetség elnökeként Novák Eduárdot. 

Máramarosba irányítja a világot a National Geographic Traveler

Máramarosba irányítja a világot a National Geographic Traveler
Bekerült Máramaros régió a világ legszebb 20 jövő évi úticélja közé – a Best Trips 2015 elnevezésű listát a National Geographic Traveler magazin állította össze.

Három erdélyi férfit ítéltek el Szegeden gyilkosság miatt

Egy mórahalmi gazda 2012-es meggyilkolása miatt ítélt el három erdélyi férfit első fokon csütörtökön a Szegedi Törvényszék. 

Kalandos úton került elő egy elveszettnek hitt magyar festmény

Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény.

Dák kincsek Vásárhelyen

Újabb kincset vásárolt a Maros Megyei Múzeum: a dák ékszereket tartalmazó gyűjteményt a kulturális minisztérium múzeumi szakbizottsága szerdán iktatta hivatalosan kincstári kategóriában.

Műkedvelők profi irányítójaként küzdeni közönnyel, „hajléktalansággal”

Műkedvelők profi irányítójaként küzdeni közönnyel, „hajléktalansággal”
„Elmélyültebben állok mindenhez hozzá, nem érzem, hogy olyan nagyon sokat tudnék, épp ellenkezőleg: folyamatosan tanulni akarok” – beszélgetés Csatlós Lóránt váradi színésszel, az Oberon Csőszínház vezetőjével.

Akik a „lábukkal szavaztak”

Negyedszázados visszatekintéseinket az elmúlt héten azzal zártuk, hogy három nappal a Román Kommunista Párt (RKP) utolsó kongresszusa után a világsztár tornászlány, Nadia Comăneci sikeres szökésének a híre  hozta lázba a nemzetközi sajtót.

Cáfolt ábrándozás Nagy-Albániáról

Nem örültek az albán álmokat firtató kérdéseknek Tiranában, pedig az albánok lakta területeket körülrajzoló zászló olyan hivalkodóan függött a belgrádi stadionba irányított drónon, hogy a világ sok részén is a pánalbán törekvésekről kezdtek kutakodni.

Változik Amerika és Irán viszonya

Nem született megállapodás hétfőn az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokon, így meghosszabbították azokat. A bejelentést most különösebb aggodalmak nélkül fogadták.

Sportkombi Kecskemétről

Sportkombi Kecskemétről
Második sportkombiját is piacra a dobja a Mercedes-Benz: a CLA négyajtós kupéhoz hasonlóan a 4630 milliméter hosszú, 1777 milliméter széles és 1435 milliméter magas CLA Shooting Brake is kizárólag Magyarországon készül majd. 

Városi crossover a Mazdától

A hónap végéig tartó Los Angeles-i Autószalon egyik legnagyobb sztárja a Mazda szabadidő-autója, a városi crossoverek mezőnyét erősítő CX-3.

Szabadidő-autókkal erősít a Volkswagen

Az elkövetkező öt évben 85,6 milliárd eurót fordít a Volkswagen-konszern technológiai fejlesztési beruházásokra, valamint több milliárd eurós megtakarítási programot is indít a globális piacvezető pozíció megszerzése érdekében.

Tovább tart a bővülés az európai autópiacon

Az Európai Unióban 6,5 százalékkal emelkedett az új személyautók regisztrációja októberben az egy évvel korábbihoz képest

Karácsonyváró gyertyagyújtás Erdélyben

Karácsonyváró gyertyagyújtás Erdélyben
A karácsonyvárás adventi időszakára készülődnek a napokban az erdélyi városokban.

A só az egyik legjobb téli gyógyszer

Régi, hagyományos, jól bevált módszer a sós vízzel való gargalizálás köhögés és megfázás esetén, de sós oldatból lehet orrcseppet is készíteni házilag. Gyerekeknek és felnőtteknek is segít orrdugulás, valamint torokfájás ellen.

A humor forrását vizsgálták az agyban amerikai kutatók

Hol fakad a humor az emberi agyban? Kutatók profi nevettetők agyát szkennelték, hogy rájöjjenek, az agy mely területei lépnek működésbe viccmeséléskor.

Almával készített sütemények

Almás receptek: francia almatorta krémesen, diétás rakott alma, érsekszelet, almás-citromos pite.

Felfelé és egymásra figyeljünk

Felfelé és egymásra figyeljünk
Szabó Árpád udvarfalvi református lelkésszel az adventi várakozásról, karácsonyi készülődésről beszélgettünk.

Kálvin-konferenciával zárták az emlékévet Váradon

Kálvini vonások a magyarok lelki arcán címmel tartottak nemzetközi tudományos konferenciát az elmúlt hétvégén a nagyváradi egyházkerületi székházban.

Törölnék a kötelező vallásoktatást

Az 1989-es események után a lakosság egy része forradalmi sikerként könyvelte el a vallásoktatás iskolába való visszavezetését fél évszázadnyi szünet után.

Lezárult a szatmári román–magyar rehabilitációs program

Befejeződött a Középkori templomok útjának turisztikai attrakciófejlesztése című magyar–román program.

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége

Megszabadulna földjétől a kistermelők többsége
Az öt hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező termőföld-tulajdonosok több mint fele bérbe adná vagy eladná birtokát, mert a megművelésre befektetett összeg nem térül meg – hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

„Kitünteti” a szaktárca a hagyományokat

Az országban 13 pék- vagy húsipari termék kapta meg a hagyományos minősítést a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumtól az idén áprilistól megváltozott kritériumrendszer alapján – jelentette be Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

RMGE: diszkriminálják a kisgazdákat

A kormány által összeállított, a 2014–2020-as időszakra vonatkozó országos vidékfejlesztési terv kizárja az agrártámogatási rendszerből a gazdák 97 százalékát – jelentette ki Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke.

Székelytermék-vásár Bukarestben

Első alkalommal szerveztek székelytermék-vásárt a hétvégén Bukarestben a fővárosi Balassi Intézet udvarán, a Hargita megyei önkormányzat és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) kezdeményezésére.

VÉLEMÉNY

Balogh Levente

A rendszerváltás előtt csodás összhangban éltek együtt Erdélyben a magyarok és a románok. Olyannyira, hogy az akkori állapotok példaértékűnek számítanak.

Balogh Levente

Talán nem túlzás történelminek nevezni a csütörtöki napot: az az RMDSZ most úgy döntött, a továbbiakban nem akar a koalícióban maradni.

Csinta Samu

Bő két év és tizenöt tárgyalási forduló után pont került a Mikó-ügyként elhíresült tulajdon-visszaszolgáltatási per végére.

Páva Adorján

A külföldön élő román állampolgárok az elnökválasztáson ismét az otthon maradottak segítségére siettek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy távollétükkel többet ártanak, mint amennyit használnak.

IDŐJÁRÁS

 • Kolozsvár

  MOST
  zápor
  2 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  0 C°
  Vasárnap
  Jégsörét
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
  Hétfő
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  2 C°
 • Marosvásárhely

  MOST
  zápor
  2 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  1 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  3 C°
 • Nagyvárad

  MOST
  zápor
  5 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  3 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
 • Szatmárnémeti

  MOST
  zápor
  4 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  6 C°
 • Nagybánya

  MOST
  ködszitálás
  4 C°
  Szombat
  Borús
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Vasárnap
  Helyenként felhős
  MIN:
  -2 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  7 C°
 • Zilah

  MOST
  Borús
  4 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  3 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  4 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
 • Arad

  MOST
  ködös
  7 C°
 • Temesvár

  MOST
  tiszta égbolt
  6 C°
  Szombat
  Eső valószínű
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Vasárnap
  Borús
  MIN:
  4 C°
  MAX:
  7 C°
  Hétfő
  Eső valószínű
  MIN:
  3 C°
  MAX:
  6 C°
 • Brassó

  MOST
  Enyhe fagyos eső
  -1 C°
  Szombat
  Jégsörét
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  0 C°
  Vasárnap
  Havazás
  MIN:
  -6 C°
  MAX:
  0 C°
  Hétfő
  Jórészt felhős
  MIN:
  -3 C°
  MAX:
  0 C°
 • Szeben

  MOST
  többnyire borús
  2 C°
  Szombat
  Eső
  MIN:
  1 C°
  MAX:
  5 C°
  Vasárnap
  Eső valószínű
  MIN:
  0 C°
  MAX:
  3 C°
  Hétfő
  Eső
  MIN:
  -1 C°
  MAX:
  2 C°

VALUTAÁRFOLYAM

1 EUR 4.4247 RON
1 USD 3.5533 RON
1 GBP 5.5751 RON
100 HUF 1.4386 RON
1 XAU 135.2576 RON

NAPI KARIKATÚRA

FACEBOOK

HÍRLEVÉL