Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Operation Inherent Resolve 
Hercules transportfly C-130J-30
 

Danmarks bidrag til støtte i kampen mod DAESH 

Terrorbevægelsen DAESH (tidligere beskrevet som ISIL) har systematisk begået overgreb og massehenrettelser i Irak og FN anslår, at flere millioner irakere er fordrevet fra hus og hjem, som følge af DAESH's fremmarch.
USA har samlet opbakning fra over 50 lande i en international koalition, der skal bekæmpe DAESH i Irak og Syrien.

Den 27. august 2014 giver Folketinget sit samtykke til, at et dansk militært bidrag stilles til rådighed. Bidraget bliver en del af den samlede internationale indsats til støtte til Iraks militære indsats mod terrorbevægelsen DAESH og for at bistå myndighederne i Irak med at beskytte civilbefolkningen mod alvorlige overgreb.

Det danske bidrag består af et C-130J-transportfly (Hercules) med mandskab, og det skal, foreløbig frem til årsskiftet 2014/15, løse transportopgaver til støtte for den amerikanskledede operation i Irak. Opgaverne inkluderer, som udgangspunkt, transport af personel, våben, ammunition, materiel og forsyninger til de irakiske og kurdiske styrker samt øvrige samarbejdspartnere.

Den 2. oktober bliver det ligeledes ved en folketingsbeslutning vedtaget at udbygge bidraget.

I alt syv F-16 kampfly sendes af sted til støtte i kamppen mod DAESH. De danske F-16 fly samt mandskab indhenter information og deltager i offensive luftoperationer. Omkring 140 personer sendes med kampflyene. Bidraget indeholder også kapacitetsopbygning - altså rådgivning, træning og uddannelse af irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker.
Sidst opdateret 24-11-2014 - kl. 09:52

Hvad er DAESH?


Gruppen hedder på arabisk "al-dawlat al-islamiyya fi al-Iraq wa as-sham", som betyder Den Islamiske Stat i Irak og Levanten.
Deraf kommer navnet ISIL, som gruppen kaldte sig, før den udråbte et kalifat sidst i juni under navnet Islamisk Stat.

IS er ikke en stat og det er således ukorrekt at kalde terrorbevægelsen for IS (Islamisk Stat).

Terrororganisationen vil derfor benævnes DAESH og den samlede indsats i bekæmpelsen af denne for "Operation Inherent Resolve"

Links