De Zwaantjes nieuwskrant

Medische en fysieke begeleiding    16-12-2014 20:50:31

De topprestaties van onze competitierenners tijdens het voorbije competitiejaar komen niet vanzelf. Uren trainingsarbeid, bakken doorzettingsvermogen en een ijzeren karakter zijn evenveel facetten die het verschil kunnen maken. Ook de club doet haar duit in het zakje. Om onze renners medisch, fysiek en mentaal te begeleiden, bieden wij onze competitierenners een uitgebreid areaal aan mogelijkheden. Kwinten Tas, die de coördinatie van deze middelen op zich genomen heeft, geeft op maandag 22 december om 20u45 in het clublokaal een uiteenzetting over het wat en waarom van deze faciliteiten. Doelpubliek van deze uiteenzetting zijn de trainers, cadetten, juniores, seniores en hun ouders. 

Onze oprechte deelneming    13-12-2014 10:03:23

Op 11-12-14 overleed de heer Pierre Médard, de papa van Erwin en Sil Médard-Willems en grootvader van Indra Médard.
Erwin skeelert bij onze liefhebbers terwijl Sil zich o.a. inzet in het jeugdbestuur en Indra verdedigt al jaren onze clubkleuren bij de competitierenners.
Hierbij betuigen we Erwin, Sil, Indra en hun familie onze oprechte deelneming bij het overlijden van hun geliefde vader en grootvader.

Oostendse sportclubs kunnen goedkoop naar topbasket    27-11-2014 22:48:14

Oostende is een echte sportstad met verschillende topsportclubs in haar rangen. BC Telenet Oostende probeert niet alleen jaar na jaar zelf een steentje bij te dragen tot dit positief imago, de club geniet ook wanneer andere sporters uit Oostende succes boeken.

Daarom nodigt BC Oostende alle actieve en niet-actieve leden van de Oostendse sportclubs uit om de Europese basketbaltopper van woensdag 3 december bij te wonen tegen een gunstprijs. Deze wedstrijd tegen het Duitse Artland Dragons uit Quakenbrück zal bepalend zijn of BCO voor het tweede opeenvolgende jaar als enige Belgische club de tweede ronde kan behalen in deze Europese topcompetitie.

Als lid van de sportclub heb je recht op het voordeeltarief. BC Oostende geeft maar liefst € 9 korting. Je betaalt dus slechts € 6 voor deze Europese cupmatch!

Hoe kan je van dit tarief genieten? Stuur een mailtje naar reservatie@bcoostende.com met de vermelding van je naam en sportclub. De avond zelf kom je het ticket ophalen aan de kassa.
Meer informatie kan je verkrijgen bij Jeroen Debruyne, 0471799223

www.bcoostende.be

www.eurocupbasketball.com 

Volksspelenavond    21-11-2014 14:16:20

Ben je nog niet ingeschreven voor onze volksspelenavond van vrijdag 28-11-14, doe dit dan voor woensdag 26-11-14 via een mailtje naar: jan.sibiet@telenet.be

Le jour de gloire est arrivé    15-11-2014 19:39:51

Maarten Swings (HEV) en Tim Sibiet stonden rond het middaguur aan de start van de marathon bij de Seniores Heren. De zon scheen zonde genade op het slechte asfalt. De renners waren pas uit de kleedkamers of Diogo Marreiros (POR) en Alexis Contin (FRA) gooiden de stok in het hoenderhok. De tegenstanders, waaronder Tim en Maarten hapten naar adem. Contin en Marreiros onderhielden een aardig tempo terwijl Felix Rijhnen, Peter Michael en Colombia de achtervolging organiseerden. Een rondje later had Contin zijn metgezel achtergelaten. Diogo Marreiros zakte bij deze tropische temperaturen definitief door het ijs. Het achtervolgende peloton had toen al 40s goed te maken. Weer Rijhnen, Colombia en Italië jaagden op de ontsnapte Contin. Ewen Fernandez (FRA) profiteerde van hun inspanningen. Tim en Maarten volgden op korte afstand. De ravage bij de renners was groot. Na één derde van de koers bleef nog maar één derde van het deelnemersveld in koers. De achtervolgers legden zich neer bij de suprematie van Contin. Zilver werd het hoogst haalbare.  De overlevers beloerden elkaar waardoor Contin zijn voorsprong nog uitdiepte. Tim en Maarten bleven goed in koers. Het werd strijden voor het zilver en het ging aan wandeltempo in de koers in de koers. De Duitse Felix Rijhnen had zijn zinnen op het zilver gezet en versnelde. Maarten volgde vlot in dezelfde pas. Tim moest een gaatje laten. Het goud was voor Contin, dit was al enkele ronden lang een zekerheid. Toen ook Ewen Fernandez (FRA) zich uit het achtervolgende peloton losweekte, moest de rest passen. Fernandez ging door op zijn élan en het zag er naar uit dat ook het zilver naar Frankrijk zou gaan. De concurrentie spartelde tegen maar ploegmaat Elton De Souza riep ze tot de orde. Maarten nestelde zich in de kopgroep. Tim herstelde langzaam van een dipje en probeerde een gaatje te dichten. De voorsprong van Contin was bijna één volle ronde. Op een ruime maar veilige afstand reed Fernandez zich virtueel naar het zilver. Maarten leidt de achtervolging met Elton De Souza in zijn wiel. Was Frankrijk op weg naar een mirakel? Op één ronde van het einde moest Maarten een kwartet laten gaan. Martyn Dias (POR), Felix Rijhnen (DUI), Elton De Souza (FRA) en een renner uit Chinese Taipei gingen voor het brons. De Portugees moest het hoofd buigen en met drie ging het naar de meet. In de eindsprint nam De Souze makkelijk de maat van Rijhnen. Goud, zilver en brons voor La douce France na een fantastische marathon. Alors ça, c’est du jamais vu. Maarten sprintte zich na een hele goeie wedstrijd naar een uitstekende achtste plaats. Tim had geplooid maar niet gekraakt en sprintte nog met Patxi Peula (SPA) de Portugees Martyn Dias voorbij. Knappe prestatie van onze Belgische Seniores na een memorabele marathon. 

Sandrine bekroont een fantastisch tornooi met een zilveren medaille op de marathon.    15-11-2014 14:16:09

Het bleek al bij het afstappen van het parcours. Dit wordt een loodzware opdracht voor onze Juniores Dames Sandrine Tas (ZRC), Stien Vanhoutte (ZRC) en Ellen Vandecatsye (RRZ). Het asfalt was ruw en gescheurd. Ook de hitte zal weer een rol van betekenis spelen. De zware helling en de gevaarlijke bocht waar de rensters dertien keer over en door moeten zullen scherprechter spelen. Dat is ook de reden waarom de dames er niet van bij aanvang invlogen. Tien ronden lang werd een natuurlijke selectie doorgevoerd tot het deelnemersveld gehalveerd was. De Belgische dames reden voortdurend heel attent mee. Voor het ingaan van de derde laatste ronde waagde de Franse Déborah Marchand een ontsnappingspoging. Sandrine Tas en de Argentijnse Gamarra reageerden alert. Colombia en Chinese Taipei sloten met Garzon en Liu aan. De kopgroep van vijf skeelerde al heel snel een mooie voorsprong bij elkaar. Stien, Colombia en Chinese Taipei hielden het peloton op. Ellen bevond zich niet meer in de groep. Het parours had ten minste één slachtoffer geëist. Ellen was gevallen. De schade leek redelijk mee te vallen. Nog twee ronden te gaan en Marchand viel opnieuw aan. Aangezien de française niet over een splijtende sprint beschikt, wilde ze het niet riskeren om met snellere concurrenten naar de meet te stormen. Sandrine gaf haar geen vrijgeleide en samen met Liu en Garzon sloot ze weer aan. De Argentijnse Gamarra kon het tempo niet langer volgen. De Verenigde Staten gingen in de tegenaanval maar ze brachten het verslagen peloton niet dichterbij. Net voor de renners het stadium terug binnen reden, waagde Liu haar kans. Déborah Marchand gooide de handdoek, zij kon zo diep in de wedstrijd de versnelling niet meer verteren. Er restten nog drie rensters (Liu, Tas, Garzon) voor drie medailles. Sandrine bezorgt België opnieuw een medaille. Het kleurtje wordt beslist bij de eindsprint. Garzon, Liu en Tas was de volgorde bij het ronden van de laatste bocht. Garzon had de beste sprint in huis en Colombia behaalt het goud. Sandrine slaagde er nog in om Liu te remonteren en behaalt heel knap het zilver. Dat kleurtje had ze nog niet in haar goed gevulde trofeekast. In het sprintende peloton behaalt Stien een uitstekende 18e plek. 

volksspelenavond    15-11-2014 11:49:33

Vergeet je niet in te schrijven voor onze volksspelenavond op vrijdag 28-11-14!

Belgische Juniores zijn wereldkampioen!!!    14-11-2014 22:34:03
Nog één maal moesten onze vermoeide dames zich opladen voor de finale van de aflossing. Hoewel ze vanochtend door het oog van de naald gekropen waren, startten ze met ambitie aan hun wedstrijd. Ellen Vandecatsye was de meest frisse van de drie en skeelerde beresterk. Stien had na haar medaille vleugels gekregen en reed voor wat ze waard was. Vraag was hoe Sandrine Tas gerecupereerd was na een fysiek slopend tornooi. Onze dames startten aarzelend maar naarmate de wedstrijd vorderde groeide het geloof en de ambitie. Toen medaillekandidaten Chinese Taipei en Venezuela een DQ achter hun naam kregen, werd wel heel veel mogelijk. Korea bleef zich vastbijten en ook Frankrijk kwam sterk opzetten. Ellen en Stien gaven zich helemaal om Sandrine in de best mogelijke positie af te zetten. Chinese Taipei had de wedstrijd niet verlaten maar vormde geen bedreiging meer. Sandrine reed de laatste ronde en in een millimetersprint gingen Frankrijk, Korea en Sandrine zij aan zij over de finish. De fotofinish wist het even niet en het duurde tergend lang vooraleer het verdict uit de boxen schalde. Goud voor Sandrine, Stien en Ellen. De ontlading bij renners en supporters zorgde voor een aardschok in Rosario. Buitenaards wat deze jongedames tijdens dit WK gepresteerd hebben. Ze mogen zich een jaar langde besten van de wereld noemen. Proficiat Ellen, Sandrine en Stien!!!
GOUD GOUD GOUD    14-11-2014 22:26:37

Onze verslaggever ter plaatste zit met een platte batterij...

Goud voor onze Belgische meisjes Sandrine, Stien en Ellen op de ploegkoers!

Dikke proficiat voor Sandrine, Stien en Ellen.

Een uitgebreid verslag volgt later wel als onze verslaggever lang genoeg op de fiets gezeten heeft om stroom te produceren...

Stien Vanhoutte (ZRC) behaalt brons op de 500m sprint    14-11-2014 21:17:01

Het ene scenario is het andere niet. Bij de start van de 500m verstapte Sandrine Tas (ZRC) zich en ze moest al onmiddellijk achtervolgen. De concurrentie wachtte niet af en trok alle registers op. De Duitse Jenny Peissker vocht zich naar een plaats achter de Colombiaanse Escobar . Stien nestelde zich in het wiel van de Duitse. In het lange recht stuk aan de overzijde bleven Escobar en Peissker het tempo bepalen. Sandrine en Stien bleven in het wiel. Bij het uitkomen van de laatste bocht probeerde Sandrine het aan de binnenkant. Deze poging bleef zonder succes. Escobar ging met het goud lopen, Peissker verovert zilver. Stien Vanhoutte en Sandrine Tas spurtten zij aan zij voor het brons. Stien won het pleit en wordt de tweede Belgische renster die op dit WK een medaille behaalt. De teller staat voorlopig op drie maal goud en twee maal brons.

Belgische Juniores Dames openen de jacht op medailles    14-11-2014 20:51:44

Een droomscenario voltrok zich tijdens de halve finales 500m sprint. Stien Vanhoutte (ZRC) en Sandrine Tas (ZRC) gaven partij aan de Colombiaanse Garces en de Franse Leroux. In het rechte stuk eigende Sandrine zich de koppositie toe. Stien volgde kort op de française en de Colombiaanse. Die kregen het aan de stok met elkaar waardoor ze beide naast het parcours in het gras belandden. Sandrine en Stien konden zich zonder sprint plaatsen voor de finale. België wint er straks ten minste nog één medaille bij. Al hoeft dat voor ons uiteraard niet bij één te blijven.

Yannis Vandebeeck (HEV) startte uitstekend aan zijn halve finale. In het lange rechte stuk aan de overkant moest hij Simon Albrecht (DUI) en de Colombiaanse Garzon voor zich dulden. Een inhaalpoging lukte niet meer en Yannis eindigde heel knap derde in de halve finale. Hij mag met opgeheven hoofd dit WK afsluiten.

Reeksen van de aflossingswedstrijden slecht voor hartlijders    14-11-2014 18:28:39

Onze Juniores Dames hadden er vertrouwen in. Met Colombia, Spanje, Ecuador en Nieuw-Zeeland in hun reeks leek de kwalificatie haalbaar. Ellen Vandecatsye (RRZ) mocht als eerste starten. Ze nam onmiddellijk de koppositie. Het tempo lag heel laag en de verschillen bleven miniem. Ellen trok als leider vol door voor haar laatste ronde. Ze loste Stien perfect af. Ook Stien deed hetzelfde met Sandrine en in de volgorde Colombia, België, Spanje ging Sandrine de laatste ronde in. De Ecuadoraanse renster gebruikte alle mogelijke middelen om voorbij te raken. Sandrine werd achteruit geslagen en Colombia en Spanje profiteerde optimaal. Als laatste dook Sandrine de laatste bocht in. Ze remonteerde nog Ecuador maar de kloof met Colombia en Spanje was niet meer te dichten. Kwaad en ontgoocheld dropen de Belgische Juniores af. Er werd zwaar gevloekt op de Belgische banken voor de uitschakeling door dit onsportief gedrag. Net toen iedereen wat over zijn eerste ontgoocheling heen was, meldde de speaker dat Colombia gediskwalificeerd werd omdat ze de witte lijn hadden overschreden. België door naar de finale waar ze voluit hun kans kunnen gaan. Het is nog niet voorbij voor deze sterke nationale ploeg.

Bij de Seniores Heren kregen Niels Provoost (ZRC), Tim Sibiet (ZRC) en Maarten Swings (HEV) het niet onder de markt met Nederland, Italië en Argentinië. Maarten startte behoedzaam voor een spannende wedstrijd. De hartslag ging omhoog toen hij bij een misstap net niet het evenwicht verloor. Maarten herstelde zich en vond makkellijk aansluiting. Tim reageerde alert op een aanval van Argentinië. Italië en Nederland lieten niet begaan en sloten weer aan. Het tempo stokte. Nederland dreef het tempo op. België en Argentinië hielden gelijke tred. Italië leek verslagen. Maarten en Tim reden perfect hun laatste ronden en Niels werd als derde afgezet voor zijn laatste ronde. Hij ademde in de nek van de Argentijn die de Nederlandse Michel Mulder op de hielen zat. Met een wanhoopspoging probeerde de Italiaanse Angeletti zich weer in de wedstrijd te knokken. Met een veel te hoge snelheid probeerde hij de voorlaatste bocht te ronden. Hij kwam er in gevlogen als een hond in een kegelspel. Niels verloor net niet het evenwicht. De Italiaan kon zijn bocht niet houden en belandde naast de baan. De twee koplopers waren gaan vliegen en Niels kon niets meer goedmaken. Na de wedstrijd werd België zelfs nog gediskwalificeerd. Het was een anticlimax na een uitstekende wedstrijd van onze Seniores Heren. Ze hebben het volle pond gegeven en kwalificatie leek mogelijk. Helaas heeft een roekeloos manoeuvre van een Italiaan niet alleen zijn maar ook de kansen van de Belgen verkeken. Voor de Seniores Heren zit het wegtornooi erop.

Onze Juniores Dames krijgen deze middag nog kansen om geschiedenis te schrijven. Wij duimen! 

Belgische Juniores sprintten zich naar de halve finales    14-11-2014 13:49:21

Sandrine Tas (ZRC) en Stien Vanhoutte (ZRC) moesten er al heel vroeg uit voor hun 500m sprint. Sandrine mocht de spits afbijten. Zij kreeg in haar kwalificatie al direct topfavoriete Garces (COL) en een sterke Koreaanse renster als tegenstanders. Sandrine klaarde niet zonder moeite de klus door als tweede na Garces te eindigen. De Koreaanse mag haar medailleambities opbergen. De opdracht van Stien leek iets makkelijker maar de ervaring leert ons dat je pas zeker bent als de wedstrijd verreden is. Stien speelde zeker en won haar reeks voor een Argentijnse. Beide Belgische dames gaan door naar de kwartfinales.

In de halve finales was het weer Sandrine die eerst aan de bak moest. Halfweg de race bevond Sandrine zich op de laatste plaats. Dat was ook haar positie bij het uitkomen van de laatste bocht. Met een verschroeiende sprint, slaagde ze erin om twee plaatsen goed te maken. Net zoals in haar kwalificatie moest ze de Colombiaanse Garces laten voorgaan. Stien moest het opnemen tegen de Franse Leroux, de Spaanse Humanes en de Argentijnse Siri. Haalbaar maar toch niet eenvoudig. Stien startte goed en behield de hele wedstrijd de tweede stek vast. In de sprint moest ze nog alles uit de kast halen om de Spaanse renster voor te blijven. Samen met Leroux gaat Stien naar de halve finale  waarin ze het  moeten opnemen tegen Sandrine en Garces. Dat wordt spannend.

Yannis Vandebeeck (HEV) was al goed wakker vanochtend. Hij had wat geluk met zijn tegenstanders in zijn kwalificatie. Yannis plaatste zich vlotjes voor de kwartfinale. Ook daarin leek de tegenstand niet onoverkomelijk. Yannis won na een mooie sprint opnieuw de wedstrijd. Zijn Venezolaanse tegenstander die als tweede over de lijn kwam, werd gediskwalificeerd waardoor Petutschnigg (AUT) hem mag vergezellen naar de halve finale. Daarin treffen ze de wereldtoppers Albrecht (DUI) en Garzon (COL). Kwalificatie voor de finale wordt niet eenvoudig.

Tim Sibiet en Maarten Swings presteren sterk in de puntenkoers    14-11-2014 4:15:56

Pièce de résistance van deze voorlaatste wedstrijddag op de weg is de puntenwedstrijd van de Seniores Heren waaraan Tim Sibiet (ZRC) en Maarten Swings (HEV) deelnamen. Van bij de aanvang liet Patxi Peula in zijn kaarten kijken. Hij ging de eerste punten halen met de Franse Ewen Fernandez in zijn zog. Zij sprokkelden snel een handvol punten bij elkaar. Ook Diogo Marreiros (POR) stak zijn neus aan het venster. Tot titelkandidaat en man in vorm Alexis Contin (FRA) zijn moment gekozen achtte. Samen met een Koreaanse en Dominicaanse concurrent koos hij het hazenpad. Contin en Choi verdeelden de punten onder elkaar, Garcia was al blij dat hij mee kon. Livio Wenger (SWI) en de Colombianen trachtten het peloton terug te brengen. Toen ze daarin slaagden, roken enkele vrijbuiters hun kans. Er volgde een spervuur van ontsnappingen waarbij twee Argentijnen, een Ecuadoriaan en een Koreaan hun eerste puntjes naast hun naam lieten noteren. Toprenners als Peter Michael (NZL), Felix Rijhnen (DUI) en Alex Cujavante (COL) slaagden pas heel laat in de wedstrijd om enkele puntjes te sprokkelen. Tim Sibiet kreeg ook een streepje naast zijn naam. Maarten Swings was in dit stadium van de koers nog heel bedrijvig. De eindsprint was er één uit het boekje. De Koreaan Choi trok definitief het laken naar zich toe en won verdien goud. Het zilver ging naar Alexis Contin. Patxi Peula moest zich tevreden stellen met brons. Tim sprintte net achter de koplopers naar een mooi resultaat. Beide Belgische renners hadden hun beste wedstrijd van het kampioenschap gereden. Voor Tim levert dit een puike dertiende of veertiende plaats op. Maarten bevindt zich een ietsje lager in het klassement.

Morgen wordt het wegkampioenschap afgesloten met de 500m sprint van de Juniores. Het wordt uitkijken naar de prestaties van Sandrine Tas (ZRC) en Stien Vanhoutte (ZRC). Ook Yannis Vandebeeck (HEV) komt nog eens in actie.

Als kers op de taart staan de ploegkoersen geprogrammeerd. België stelt bij de Juniores Dames (Tas, Vanhoutte, Vandecatsye) en Seniores Heren (Sibiet, Swings, Provoost) een ploeg op. 

Vierde medaille en derde goud voor Sandrine Tas    13-11-2014 21:41:44

De groep van 37 Juniores Dames startte langzaam aan hun 20km afvallingsrace. De hitte en het zware parcours beloofden er een harde koers van te maken. Sandrine Tas (ZRC) en Ellen Vandecatsye (RRZ) lieten zich in het begin rustig meedrijven in de buik van het peloton. Eens de afvallingen begonnen verschenen onze dames samen aan kop van de wedstrijd. Ellen verdween heel even maar enkele rondes later bevond ze zich weer vooraan bij Sandrine, ver weg van het gevecht achterin de groep rensters. Met nog 31 van de 50 rondes op de teller gooide Ellen de handdoek. Sandrine zocht het gezelschap van de Colombiaanse rensters. Ook aartsrivaal Déborah Marchand (FRA) en de Deense Elena Rigas waren dikwijls in haar buurt. De hitte maakte er een ware ravage van. Door haar goeie plaatsing in de groep slaagde Sandrine erin om kostbare energie te sparen. Energie die ze later hard nodig zou kunnen hebben. Met nog maar 12 renners op de teller bleven enkel nog een heel select groepje toppers over.  Twee maal Colombia, een duo Italiaanse renster, twee maal Chinese Taipei, één maal Korea, Elena Rigas en Déborah Marchand waren de tegenstanders waar Sandrine mee af te rekenen had. Met acht ronden te gaan, flirtte Sandrine met de afvalling. Haar versnelling behoedde haar van uitschakeling en leverde haar de koppositie op. De eerstvolgende afvalling was nipt maar Elena Rigas trok aan het kortste eind. Nog maar 6 ronden en 2 afvallingen te gaan. De spanning steeg. Alle rensters leken door hun beste krachten maar gaven elkaar geen ruimte. De voorlaatste afvalling werd beslecht in het nadeel van de française Déborah Marchand. Nog maar eentje moest er nog af. De Amerikaanse die zeker al tien keer had meegesprint, kon de afvalling niet meer vermijden. Met nog drie ronden op de teller bleven twee Colombiaanse rensters, één Koreaanse, één renster van Chinese Taipei en Sandrine in de wedstrijd. Diep in de finale deed de renster van Taiwan een wanhoopspoging. Sandrine bengelde op dat ogenblik achteraan de groep. De Taiwanese kreeg echter geen vrijgeleide en de groep sloot weer aan. Nog 500m te gaan. Sandrine bevond zich in 4e positie toen de eindsprint ingezet werd. De zenuwen gierden door de keel. De Colombiaanse dames gaven het tempo aan. De Koreaanse hield gelijke tred met Sandrine in het wiel. Als vierde rondde Sandrine de laatste bocht. Haar eindsprint was f e n o m e n a a l.  Ze spurtte haar tegenstanders uit het wiel. Er was deze keer geen fotofinish nodig om te zien dat Sandrine haar vierde medaille en derde goud veroverde. Knap van Sandrine na één van de mooiste wedstrijden ooit. Dat Sandrine met haar knalprestatie niet alleen eremetaal maar ook de harten van het aanwezige publiek had veroverd, bewees het enthousiaste applaus dat ze kreeg tijdens haar ererondje. 

Niels uitgeschakeld bij de 500m bij de Seniores Heren    13-11-2014 17:07:21
Het wedstrijdprogramma op de weg is minder druk. Deze ochtend moesten enkel de reeksen en kwartfinales van de 500m sprint bij de Seniores betwist worden. Niels Provoost (ZRC) moest als enige Belg vroeg uit bed. Hij kreeg wereldkampioen Andres Munoz (COL) en thuisrijder Ezequiel Capellano als tegenstanders. Dit is wat je noemt een stevig ontbijt. Niels startte goed en probeerde zich in het wiel van Munoz te nestelen. Capellano liet dit niet toe en wumrde zich tussen Niels en Munoz. Met zijn drie ging het snoeihard. De Sloveense Mavsar kwam in het stuk niet voor. Aan de overzijde probeerde Niels de Argentijn te remonteren maar zijn poging strandde voor het ingaan van de voorlaatste bocht. Net voor het ingaan van de laatste strook belandde Niels even naast het parcours in de goot. Weg snelheid en alle hoop op kwalificatie. Hij sprintte nog mee maar de kloof was niet meer te dichten. Eén en twee Colombia en Argentinië. Niels was uitgeschakeld. In de kwartfinale nam Munoz samen met Ioseba Fernandez (SPA) de maat van de Duitse Etienne Ramali en Capellano.

Onze Juniores Dames Sandrine Tas (ZRC) en Ellen Vandecatsye (RRZ) rijden deze namiddag de 20km afvalling. Tim Sibiet (ZRC) en Maarten Swings (HEV) betwisten de 10km puntenwedstijd bij de Seniores Heren.

20km afvalling bij de Seniores Heren    13-11-2014 1:24:39
38 renners stonden aan de start bij de afvallingswedstrijd bij de Seniores Heren. Tot ongerustheid van de supporters bengelde Tim Sibiet (ZRC) aan de staart van het deelnemersveld. Maarten Swings (HEV) vond een plaatsje voorin het peloton. Eens de wedstrijd goed op gang getrokken was, bevonden beide Belgen zich in het selecte gezelschap van Duitsland en Frankrijk. Ze konden die positie echter niet handhaven en ze zakten weg naar de staart van het peloton. Maarten liet zich meedrijven in de compacte groep. Tim bleef met wisselend succes knokken voor een veilige positie. Met nog maar 20 ronden op de teller en 15 renners in koers moest Maarten de wedstrijd verlaten. Tim had op dat ogenblik geluk dat de scheidsrechters zijn gebikkel niet opgemerkt hadden. Eén afvalling later kreeg Tim het weer aan de stok met de Italiaanse Casioli. Het gevecht werd beslecht in het nadeel van Tim want hij moest wegens fout de wedstrijd verlaten. Hij behaalt daarmee een 13e plaats. Diep in de finale waren nog vier van de zeven renners Europeanen. Contin (FRA), Fernandez (FRA), Rijhnen (DUI) en Peula (SPA) deelden de lakens uit. Met nog twee ronden te gaan, versnelde Contin (FRA). De concurrenten moesten hun beste kruid verschieten om hem tot de orde te roepen. De achtervolgers brachten Ewen Fernandez in een zetel naar de laatste ronde. Net voor het ingaan van de laatste ronde gooide Contin zich in de groep en demareerde Fernandez. Hij had al snel een voorspong op Peula en de Koreaan bij elkaar geschaatst. De Colombiaan Cujavante kraakte. Het winnende drietal finishte op enkele meter van elkaar. Goud voor Frankrijk, zilver voor Spanje en brons voor Korea na een zinderende finale.
Sandrine Tas (ZRC) smaakmaker van de puntenwedstrijd    12-11-2014 22:18:54

Het was warm toen de Juniores Dames aan hun wedstrijd begonnen. Korea, Chinese Taipei en Colombia trokken al van bij het begin alle registers open. Sandrine Tas (ZRC) die zich aanvankelijk gedeisd had gehouden, sprokkelde na enkele ronden haar puntje mee. Het bleef hard gaan en de toppers bleven de punten onder elkaar verdelen. Een renster van Chinese Taipei bleef rondenlang uit de greep van het peloton en verzamelde heel wat punten achter haar naam. Halfweg de race loodste Ellen Vandecatsye (RRZ) Sandrine naar haar eerste volle buit punten. Van dan af stond Sandrine er alleen voor. Een ontsnapping van Chinese Taipei, Korea en de Franse Déborah Marchand was gevaarlijk en Sandrine rageerde alert. Op haar eentje knabbelde ze de opgelopen achterstand weg en kaapte bij de eerstvolgende sprint de volle buit in de wacht. Sandrine verdween niet meer uit de kop van de wedstrijd maar moest regelmatig strijden om aan een puntje te raken. De wedstrijd was uitermate spannend en de voornaamste concurrentes hielden de stand in evenwicht. Heel diep in de finale dikte Sandrine haar puntentotaal aan en het behalen van een medaille leek mogelijk te worden.  Bij de bel voor de laatste ronden kon het nog alle kanten uit. De renster uit Chinese Taipei won de eindsprint en de ongevaarlijke concurrenten Elena Rigas (DEN) en Kelly Schouten (NED) legden beslag op plaats twee en drie. Het was niet duidelijk welk resultaat Sandrine behaald had maar heel ver van het podium kon ze niet geëindigd zijn. Toen de speaker aankondigde dat Sandrine de bronzen medaille had veroverd, ging het luid op de Belgische bank. Mooi, mooi, mooi van Sandrine die kleur heeft gegeven aan een hele spannende wedstrijd.  

Belgen houden goed stand in de finales van het tijdrijden    12-11-2014 20:50:10

Bij de Juniores Dames moest Stien Vanhoutte (ZRC) haar prima vijfde stek van deze voormiddag verdedigen. De wind speelde ook een rol en Stien reeds een iets minder goeie tijd dan vanochtend. Yen, de renster van Chinese Taipei en de sterke thuisrijdster Bandres presteerden beter dan vanochtend en gingen Stien voorbij. De Italiaanse Bormida kraakte in de finale waardoor Stien dan weer een plekje won in het klassement. Met een hele knappe zesde stek sluit Stien de tijdrit af. Het goud gaat naar Escobar (COL), het zilver naar Canon (COL) en het brons naar Tiberto (ITA).

Yannis Vandebeeck (HEV) mocht als eerste de arena in voor zijn tijdrit. Hij reed een zucht trager dan deze voormiddag. Zijn twaalfde plaats van vanochtend is ook zijn plaats in het eindklassement. Een superieure Simon Albrecht kroont zich als wereldkampioen. Soulet (FRA) en Estrada (COL) vervolledigen het podium.

Niels Provoost (ZRC) reed een sterke tijdrit en finishte in 17,367.  Verschillende concurrenten slaagden er niet in om hun tijd en die van Niels te verbeteren en Niels kroop plaatsje voor plaatsje vooruit. Toen ook de Colombiaan Perez een tragere tijd neerzette, stond Niels al op een achtste plaats. Dit resultaat werd ook zijn eindklassement op vijf duizendsten van plaats zeven. Causil (COL), Fernandez (SPA) en Darren De Souza (FRA) bevolken het podium.  

Drie op drie voor België    12-11-2014 17:44:45

Bij de eerste rotatie van de Juniores Dames was het wachten op de Venezolaanse Bardes om een richttijd neer te zetten. De grens voor kwalificatie zou rond een tijd van 19,700 schommelen. Stien Vanhoutte (ZRC) dook met 19,423 ruim onder die tijd. Ze mocht met een vijfde beste tijd naar de finale. De Colombiaanse Escobar en Canon staan voorlopig afgescheiden aan de leiding. Daarachter is alles mogelijk want de verschillen tussen plaats drie en negen zijn niet groter dan een handvol duizendsten.

Nagelbijten bij de tijdrit van Yannis Vandebeeck (HEV). Bij de eerste rotatie had de Colombiaan Estrada met 17,298 al een toptijd neergezet. Yannis mocht na de pauze als tweede starten en reed met 17,721 een voorlopige vijfde tijd. Er moesten echter nog heel wat toppers rijden en het werd bang afwachten. Kleppers als Albrecht (DUI), Park (KOR) en Garzon (COL) doken onder zijn tijd. Het was vooral uitkijken naar de directe concurrenten. Toen Remon Kwant (NED) en De Flavis (ITA) er niet in slaagden om de tijd van Yannis te verbeteren, was zijn kwalificatie een feit. Yannis plaatst zich als twaalfde net voor de finale.

History repeats itself bij de Seniores Heren. Toen Niels Provoost (BEL) aan zijn tijdrit begon, waren al heel wat toptijden gereden. LEE (KOR), KAO (TPE), MULDER (NED), Causil (COL) en Elton De Souza (FRA) mogen zelfs al podiumambities koesteren. Niels reed met 17,400 een voorlopige negende tijd. Met nog negen renners aan de start mochten er maar drie onder zijn tijd duiken. De Argentijn na Niels reed 17,390 en de hoop op kwalificatie kreeg een deuk. De zes volgende renners Ramali (DUI), Blair (USA), Lin (TPE), Verdugo (CHL), Horsten (NED) en Diamanti (ITA) beten hun tanden stuk op de tijd van Niels en met nog twee renners te gaan, mocht het Belgische kamp juichen. Medaillekandidaten Perez (COL) en Darren De Souza (FRA) hielden Niels niet meer uit de finale.

Drie Belgen op drie plaatsen zich voor het tijdrijden. Om 15u starten de finales.

we verwelkomen onze WK gangers op maandag!    12-11-2014 16:04:00
en intussen weten we ook dat àlle zwaantjes en supporters uitgenodigd zijn op het Stadhuis te Oostende voor onze renners te verwelkomen op maandag 17 november, om 18u...men zegge het voort!
Belgische ploegen presteren sterk bij de relays    11-11-2014 4:23:24
De traditionele afsluiter van het pistekampioenschap zijn de aflossingswedstrijden. In drie kwalificatiewedstrijden wordt beslist welke ploegen de finale mogen betwisten. Bij de Juniores Dames namen Colombia en Korea de maat van Frankrijk en Nieuw-Zeeland in de eerste serie. In de tweede reeks waren Chinese Taipei en Venezuela te sterk voor Spanje en Chili. De Belgen mochten aantreden in de derde en laatste reeks en moesten de Verenigde Staten, Argentinië, Italië en Mexico partij geven. De concurrentie was zwaar en gemotiveerd. Ellen Vandecatsye (RRZ) startte als vierde maar na de eerste aflossing lag België met Stien Vanhoutte al op kop. Ook Sandrine behield die positie. Mexico moest als eerste de rol lossen. Toen het tempo wat stokte, vond Mexico weer aansluiting. Bij een aanval van het team van Argentinië verdween Mexico voorgoed uit de race. De ploegen bleven dicht bij elkaar. Ellen reed haar laatste ronde op kop met Italië en Argentinië in haar slipstream. Stien hield knap stand en lostte Sandrine als tweede af. Sandrine ging erop en erover en verzekerde België, als enige Europese land, van een plaats in de finale.
In die finale moesten onze meiden het opnemen tegen Colombia, Korea, Chinese Taipei, Venezuela en de Verenigde Staten. Opnieuw mocht Ellen starten en de Belgen nestelden zich rondenlang op een derde stek. Met nog zeven ronden op de teller plaatste Chinese Taipei een verschroeiende demarage en de Belgen verloren terrein op de koplopers. Als laatste ging België de laatste ronden in maar een mooi inspanning van Sandrine leverde België alsnog een zeer verdienstelijke vierde plek op. Een resultaat waarvoor ze vooraf zeker hadden getekend.
Maarten Swings (HEV), Niels Provoost (ZRC) en Tim Sibiet (ZRC) kregen in hun kwalificatie af te rekenen met een sterk Italiaans team, de immer uitgekookte Portugezen en de goed presterende Amerikanen. Kwalificatie voor de finale zou geen makkelijke opdracht worden. Maarten was weg als laatste maar enkele ronden later posteerde Tim zich op de tweede plek. De ploegen gaven elkaar geen duimbreed toe. Bij het ingaan van de laatste ronde, lostte Tim Niels als derde af. Niels moest een achterstand van een meter of twee goedmaken. Hij gaf het volle pond en voor de laatste bocht kreeg hij de twee koplopers (USA en ITA) in het vizier. Het gat was echter nog niet helemaal gedicht en pas na een verschroeiende sprint en een mooie spagaat verzekerde Niels het Belgische team van de overwinning en de kwalificatie. De Verenigde Staten stootten ook door naar de finale. Italië en Portugal waren uitgeschakeld. In de finale kregen de Belgen Frankrijk, Argentinië, Korea, de Verenigde Staten en Colombia als concurrenten. Maarten was als laatste weg en de Belgen hadden het lastig om het hoge tempo te volgen. Toch bleven ze aanklampen en ze slaagden er bij momenten in om enkele plaatsjes goed te maken. De strijd vooraan was spannend maar de Belgen konden daarin geen bepalende rol spelen. Pas heel diep in de wedstrijd moesten ze het hoofd buigen. De dominante Franse ploeg behaalt het goud, de thuisploeg het zilver en de Koreanen het brons. Na het uitvallen van Colombia behaalt deze jonge onuitgegeven Belgische ploeg een mooie vijfde plaats.
Morgen rusten renners, supporters en reporters een dagje uit om er overmorgen met hernieuwde moed vol in te vliegen. De sfeer in het Belgische kamp is opperbest en we hopen dat dit tijdens het wegtornooi verzilverd mag worden ... al mag het uiteraard ook een ander kleurtje zijn.
Tot gauw!
Sandrine Tas bezorgt België een tweede gouden medaille    11-11-2014 3:49:58

De start van de finale van de 1000m was niet verschroeiend. Sandrine hield zich gedeisd in het pak. Het gevecht om haar wiel te houden was hevig. Sandrine werd duidelijk beschouwd als titelkandidate. Vooral de française Maellan Leroux liet zich niet onbetuigd. Nog voor de bel voor de laatste ronde weerklonk, versnelde Sandrine binnendoor naar de eerste plaats. De concurrentes moesten passen en het gat was geslagen. Sandrine stoomde door naar de meet en overschreed met ruime voorsprong de meet. Achter haar werd de strijd voor zilver en brons verrassend gewonnen door het Amerikaanse duo. De Colombiaanse topfavoriete bleef met lege handen achter. De vreugde op de Belgische banken was onbeschrijflijk en ook Sandrine voelde een traantje opwellen na haar magistrale overwinning die België een tweede goud oplevert. 

Sandrine knap door naar de finale van de 1000m    11-11-2014 3:47:44

Niels Provoost (ZRC) mocht na de middag de spits afbijten bij de sprintnummers. Hij moest het opnemen tegen de Koreaanse vice-wereldkampioen Lee, de Amerikaanse Valencia en Perez (PAR). Niels vertrok als tweede na Lee maar werd nog voor het ingaan van de eerste bocht aangetikt door Valencia die daardoor een plaatsje won. Het gaatje was geslagen en Niels moest achtervolgen. Hij slaagde er niet in om het gaatje dicht te rijden. In de volgorde KOR, USA, BEL kwamen ze over de lijn. Voor Niels zit de 500m erop.

Yannis Vandebeeck (HEV) was als tweede Belg aan de beurt. Hij startte goed en was als derde weg. Hij kon die positie niet vasthouden en moest enkele plaatsjes prijsgeven. Hij knokte zich terug naar een vierde plaats en moest de tijd van de andere reeksen afwachten. Die waren op één na sneller waardoor hij zich niet plaatste voor de halve finales. Voor Yannis was het pistekampioenschap voorbij.

Sandrine Tas (ZRC) had er na haar gouden plak duidelijk zin in. In haar kwalificatie van de 1000m demonstreerde ze en kwam ze afgetekend over de finish. In haar halve finale moest ze afrekenen met de Colombiaanse topfavoriete. Sandrine was als snelste weg maar de race werd tactisch gereden. Op twee ronden van het einde stak Jenny Peissker (GER) het vuur aan de lont en de wedstrijd ontplofte. Zij aan zij met de Colombiaanse en met een Koreaanse renner in haar zog stormde Sandrine naar de meet. Met een ultieme spagaat verzekerde Sandrine zich even mooi als nipt van de kwalificatie. De tijd was niet denderend en beide concurrenten moeten de tijd afwachten. 

Tim en Maarten rijden hun punten-afvalling    10-11-2014 16:49:36

Maarten Swings (HEV) en Tim Sibiet (ZRC) mochten zich meten met de besten van deze wereld bij de 10000m punten-afvallingskoers. Medaillekandidaten Patxi Peula (SPA), Peter Michael (NZL) en Alex Cujavante (COL) demonstreerden hun ambities door van aanvang de punten onder elkaar te verdelen. Tim en Maarten hielden stand in het peloton maar konden geen rol van betekenis spelen. Ook de Franse kleppers Alexis Contin en Ewen Fernandez trachtten het laken naar zich toe te trekken. Halfweg de wedstrijd kreeg Maarten het moeilijk en met nog 22 ronden te gaan, moest hij de strijd staken. Tim bevond zich op dat ogenblik op een veilige 7e stek. Ook de mindere goden mochten puntjes sprokkelen maar de grote kanonnen bleven buiten schot. Diep in de wedstrijd, met nog maar 11 ronden te gaan, moest Tim de wedstrijd verlaten. Hij behaalt een 15e plaats. De Spaanse Patxi Peula voelde zijn moment gekomen en schaatste zich los uit het peloton. Rondenlang dikte hij zijn puntentotaal aan en een gouden plak kwam in zicht. De Colombiaanse Cujavante wilde reageren maar zakte door het ijs. Na een zinderende finale luidt het verdict, goud voor Spanje, zilver voor Colombia en een sterke Ewen Fernandez (FRA) behaalt knap brons. 

Sandrine .... GOUD    10-11-2014 14:52:57

Vuurwerk bij de start van een extra lange wedstrijddag. Halve finales en finales van de sprintnummers werden afgewerkt en de renners gaven ons waar voor ons zuurverdiende geld.

Waar de Belgen op wachtten, was de afvallingswedstrijd van Sandrine Tas (ZRC) en Ellen Vandecatsye (RRZ). De nervositeit op de banken was groot toen het startschot weerklonk voor de 37 rensters. Tijdens de rustige aanvang zochten Sandrine en Ellen elkaar op. Bij de eerste afvalling was de Belgische tandem ver van de gevarenzone. Tien ronden later vatte Sandrine post in de voorste gelederen. Ellen dreef mee in de buik van het peloton. Met één derde van de wedstrijd op de teller was het peloton al mooi uitgedund. Ellen en Sandrine reden attent mee. Met nog 41 ronden te gaan, flirtte Ellen met de uitschakeling. Ze was zich bewust van het gevaar en haar versnelling was voldoende om in de wedstrijd te blijven. Ze raakte echter niet weg uit de staart van het peloton. Enkele ronden later probeerde ze zich te handhaven in de groep maar de scheidsrechters waren streng. Haar manoeuvre werd door de jury bestraft met de uitschakeling. Ondertussen moest Sandrine knokken voor haar plaats in de eerste tien renners. Met nog 25 ronden te gaan, waren nog maar 4 Europeanen in het resterende groep van 20. Heel even belandde Sandrine in de staart van de wedstrijd maar haar versnelling was snedig. Zo diep in de wedstrijd zag Sandrine er nog steeds fris en attent uit. Bij de laatste afvalling reed Sandrine op de vierde plaats. De Belgen stonden recht op de banken en de spanning was te snijden. De hartslag verhoogde. Met vijf gingen ze de finale in. Sandrine vatte post na het Colombiaanse duo. Bij de bel ging het snoeihard. Sandrine nam de maat van de eerste concurrente, de Colombiaanse Arias, maar moest alles uit de bak halen om in de kielzog van Garzon te blijven. In de laatste bocht had ze nog een metertje goed te maken. De eindsprint was fantastisch spannend. Sandrine maakte centimeter per centimeter goed en met een ultieme spagaat gaat ze zij aan zij met de Colombiaanse Garzon over de finish. Nog nooit hebben seconden zo lang geduurd en was de spanning zo te snijden. Met trillende handen aan het hoofd stond de schare Belgische supporters met kloppend hart te wachten. Tot uiteindelijk het verdict uit de geluidsinstallatie schalde. Premier lugar e medaille d’oro Sandrine Tas ... kippevel, tranen ... goud voor Sandrine en voor België. Proficiat Sandrine, dankjewel voor een prachtige wedstrijd.
Acht    10-11-2014 3:55:10
Dat is het uur waarop de wedstrijden morgenochtend weer beginnen. Er wordt gestart waar we vandaag gestopt zijn. Daarna wordt het volledige programma van dag 3 op de piste afgewerkt. Het wordt superdruk en uw supporter ter plaatse zal een poging doen om zijn lezerspubliek op de hoogte te houden. Makkelijk wordt dat niet want het internet aan de piste wordt nog met pedalen bediend.
Ondertussen nog wat wistjedatjes over de Argentijnse keuken. Totnogtoe hebben we nog niet kunnen genieten van de echte Argentijnse steak. Bijna elke lap rundsvlees die we voorgeschoteld kregen, was veel te hard gebakken, taai of smaakloos. We zetten onze zoektocht verder. Dit doe je dus nooit op zondag want dan zijn de betere restaurants gesloten. Zondag is familiedag en dan moeten toeristen niet eten. Nuttig weetje nummer twee, bestel nooit twee flessen van dezelfde wijn. Men komt je gegarandeerd melden dat ze er maar één in voorraad of koel hebben. Verschiet er ook niet van dat twee van de zeven bestelde maaltijden verschillen van wat je de kelner hebt gevraagd. Opeten is de boodschap. De kans dat het lekker, goedkoop en lekker goedkoop is, is groot. Tot zover deze tips, morgen hopelijk meer nieuws over de wedstrijden.
De zondvloed    10-11-2014 1:15:15
Eens het opgehouden was met regenen, moest de piste droog getrokken worden. Dat de organisatoren niet over de nodige mankracht en kennis beschikken als het dweilteam van ZRC, hoeft niet te verwonderen.  Na een demo door een bemoeizieke Italiaans sprekende afgevaardigde gingen ze aan de slag. Het duurde toch nog even vooraleer het ergens begon op te lijken.Hoopvol werden stoeltjes drooggewreven en namen de toeschouwers terug plaats op de tribunes. Nadat ook de lichtinstallatie hersteld was, verscheen het Argentijnse team op de piste.Het geloof groeide dat we vandaag toch nog wedstrijden zouden krijgen. Niets was minder waar. Toen iedereen er klaar voor was, gingen de sluizen weer open. Over en uit voor vandaag. De organisatoren hebben wat puzzelwerk voor de boeg. Hopelijk zegeviert de logica en wordt rekening gehouden met de renners. Het wordt alvast een lange dag morgen.
Il commence à pleutre ...    9-11-2014 23:47:38
En toen viel de regen met bakken uit de hemel. De wedstrijden worden tot nader order uitgesteld. Het stof zal alleszins van de piste gewassen zijn.
Stien Vanhoutte en Yannis Vandebeeck houden de nationale kleuren hoog.    9-11-2014 16:47:34

Voorwaarde één om naar een WK te kunnen kijken, is binnen raken. Ook vandaag weer was dit geen sinecure. Een half uur voor aanvang van de wedstrijden moest het publiek in een ongeördend rijtje aanschuiven voor een gesloten poort. Eens de ingang open kregen we een lichtblauw bandje rond de pols. Koen kreeg een roodje en mocht niet met ons mee. Na een babylonische spraakverwarring en veel blabla mocht hij ons uiteindelijk toch vergezellen naar de tribune. De eerste hindernis van de dag was al genomen.

Slechts twee Belgen moesten vroeg uit bed voor de sprintnummers. Stien Vanhoutte (ZRC) en Yannis Vandebeeck (HEV) hadden hun snelle beentjes opgeblonken voor de 500m Sprint. Stien mocht haar achtste finale betwisten tegen thuisrijdster Camila Gaete (ARG), de Japanse Yoshino Yuri en het Franse toptalent Anaïs Laurent. De française was duidelijk de sterkste maar Stien hield knap stand op een tweede stek. De Argentijnse was verslagen maar Stien moest tot op de meet sprinten om de verrassende sterk aandringende Yuri van de tweede plaats te houden. Frankrijk en België plaatsen zich voor de volgende ronde. In de kwartfinale kregen Stien en Anaïs de Colombiaanse medaillekandidaat Magda Garces en de Amerikaanse Francesca Bell voorgeschoteld. De start van Stien was niet goed en als vierde startte ze aan haar 500m. Met een mooie passeerbeweging veroverde Stien een derde stek ten nadele van de Amerikaanse. Ze slaagde er echter niet in om een beresterke Garces en de slimme Laurent te bedreigen. Afhankelijk van haar tijd legt Stien beslag op plaats negen tot twaalf.

Yannis Vandebeeck kreeg in zijn achtste finale de Taiwanese Meng-Wei Liu, de Italiaanse Marco de Flavis en de Mexicaanse Dilan Coronado Figueroa voorgeschoteld. Yannis startte sterk en was als tweede weg na de Italiaan. De slecht gestarte Mexicaan schoot spectaculair maar heel mooi binnendoor naar de eerste plaats. In dezelfde volgorde Figueroa, De Flavis, Vandebeeck en Liu bolden de renners over de finish. Ook voor Yannis zit de 500m erop. Afhankelijk van zijn tijd behaalt hij tussen een 17e en  24e plaats.

Deze namiddag binden Ellen Vandecatsye (RRZ) en Sandrine Tas (ZRC) hun skeelers aan voor hun 15000m afvallingswedstrijd. Tim Sibiet (ZRC) en Maarten Swings (HEV) mogen de 10000m punten-afvallingsrace betwisten.