06

Koppie erbij houden

Rapper Typhoon
U bent hier:

"Koppie erbij houden"

Typhoon is één van de artiesten die op 30 november tijdens de officiële start van de viering gaat optreden. De talentvolle rapper zal in de Ridderzaal met zijn muzikanten een stuk opvoeren met als thema internationale oriëntatie. Hij vindt het een eer om deel te nemen aan zo’n groots evenement. “Ik hoefde er niet lang over na te denken. In een tijd van onzekerheid en verdeeldheid is het belangrijk om te focussen op onze gezamenlijke geschiedenis. Nederland kent veel bevolkingsgroepen en achtergronden. Het was een grootmacht en is vandaag de dag nog steeds belangrijk op het internationale toneel.”

Maar desondanks denkt Typhoon dat er nog heel wat stappen te maken zijn om nader tot elkaar te komen. "Door meer van elkaar en de geschiedenis te weten. Maar ook wat de mindere kanten waren en nog belangrijker: door te kijken naar de toekomst van ons land. Hoe mooi is het dat ik daaraan kan bijdragen met mijn talent?”

Land van kansen

Als kind van Surinaamse ouders heeft het koninkrijk vele gezichten voor hem. “Ik ben blij dat ik hier ben opgegroeid. Nederland is een land van kansen en mogelijkheden. Een land van prachtige natuur. Een land van een bepaalde uniformiteit, terwijl we allemaal zo anders willen zijn. Een land van de rust bewaren en het koppie erbij houden. Nederland is vooruitstrevend, maar tegelijkertijd denkt iedereen ‘doe maar gewoon’. Al die dingen vind ik prachtig!”

Niet altijd mooi

“De totstandkoming van het koninkrijk kent ook veel lelijke kanten”, zegt Typhoon. “Als we kijken wat er overzees is gebeurd met Suriname, Indonesië, Ghana, Zuid-Afrika en de Nederlandse Antillen waar onze rijkdom mede door is opgebouwd. Gelukkig komt daar meer aandacht voor en worden de verhalen in de geschiedenis eerlijker verteld. Dat is voor mij als burger van dit land belangrijk. Als we gezamenlijk verder willen komen dan moeten we wel elkaar volledig erkennen; iedereen van welke laag of kleur dan ook. Dat moeten we ook doorgeven aan onze kinderen.”

Enorm gemêleerd

De winst van Ajax in de Champions League finale en de Wereld Cup in 1995 ziet de rapper als een belangrijk moment in de afgelopen 200 jaar. “Ik ben een groot voetbalfan en ik voelde me toen als Nederlander enorm trots dat die Nederlandse club de beste van Europa en de wereld was.” Daarnaast ziet Typhoon er ook een betekenis achter. “Het Ajax van toen was zo enorm gemêleerd, alsof het elftal de gehele Nederlandse historie vertelde. Volgens mij kon iedereen zich ermee identificeren en dat is wat voetbal doet. In de meeste gevallen dan…”, grapt hij.

Schoner en menselijker

Typhoon hoopt voor de komende 200 jaar dat Nederland als leider voorop zal lopen in duurzame ontwikkeling. “Ik hoop dat we keuzes kunnen maken die tot een schoner en menselijker beleid leiden. Dat betekent dat we aan de ene kant moeten doen waar we goed in zijn: handelen. Maar aan de andere kant moeten we niet altijd de weg van het geld kiezen, maar ook die van de menselijkheid. Ik hoop dat er communities van alle lagen, rangen, kleuren en standen op zullen staan om zelf een alternatief te bieden voor de onzekerheid die de crisis ons nu geeft. Nederland is prachtig en uniek. Dat moeten we behouden door niet per se vast te houden aan de manier waarop dingen altijd zijn gegaan, maar door juist te innoveren en zelf richting te geven aan een tijd die alleen maar sneller lijkt te gaan.”

Foto boven: Tim Pen

 

"Ik ben blij dat ik hier ben opgegroeid. Nederland is een land van kansen en mogelijkheden."

Typhoon door Herb AlfonsoTyphoon, foto door Herb Alfonso
Videoclip van Typhoon en New Cool Collective - Licht uitVideoclip van Typhoon samen met New Cool Collective: Licht uit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Ontvang het laatste nieuws over de viering en het programma regelmatig in uw mailbox.

Aanbevolen

Eveline Koolhaas-Grosfeld en Anna Rademakers
Hoorcolleges op CD over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Volg ons ook op:

200 Jaar Koninkrijk in beeld op flickr
bekijk alle hoogte punten

Volg 200 jaar Koninkrijk op Twitter
en gebruik #200jaarNL voor tweets

Volg 200 jaar Koninkrijk op Instagram
en gebruik #200jaarNL voor foto’s

Like 200 jaar Koninkrijk op Facebook
voor foto's en actualiteiten