Ölmstad kyrka

Ölmstad kyrka är belägen väster om Ölmstad samhälle

Ölmstad kyrka

Ölmstad kyrka

Vid en vägg i kyrkan ser man en stor sten som skjuter in i en bänk. Det är förmodligen en av grundstenarna till den kyrka som munkarna från Alvastra lade när de på 1100-talet började bygga en enkel stenkyrka. Kanske låg det en hednisk offerplats på denna kulle? Dopfunten i kyrkan härrör från denna tid.
300 år senare försågs kyrkan med de vackra valven och koret byggdes till. Under denna tid försågs kyrkan med takmålningar som man än i dag kan se i koret. Man ser då att det är två lager målningar, ett tillkommet något århundrade senare. Målningarna finns i hela kyrkan men är av dålig kvalité - därför har man låtit dem förbli överkalkade.
På 1700-talet byggdes tornet med den karakteristiska torntrappan. Kyrkan hade då eldhärjats av Danskarna 1568-69 och sedan restuaurerats av kykohede Hyltenius på 1600-talet.
1814 fick kyrkan en ny inventarie - den stora tavlan av Per Hörberg förställande den sista måltiden. Den sattes framme i koret framför fönstret. Där var den fram till renoveringen 1959. Den är genombruten av fem glasprismor, sittande i en målad lampa. När solen sken genom fönstret lös alltså lampan! Nu är tavlan placerad på kyrkans norra vägg. (Den är nu försedd med en inbyggd lampa!)
På den södra väggen kan man se en väldigt färgstark och klar gobeläng tillverkad 1800. Den var förmodligen ursprungligen en altarprydnad.

År 2000 renoverades kyrkan både ut- och invändigt. Altaret framflyttades, den nygamla altarringen sattes in, en ljusbärare togs i bruk, bänkarna ommålades m.m.

Interiör Ölmstad kyrka

interiör ölmstad

//