ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Gry Storvik,krim,psykiatri,rettsskandale,Sture Bergwall,Thomas Quick,Trine Jensen,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Frikjent for Gry- og Trine-drapene To norske drap står uten gjerningsmann. Mandag underkjente svenske myndigheter dommen mot Sture Bergwall. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/front.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/front.jpg

680 450

Gry Storvik (t.v) og Trine Jensen ble funnet drept i henholdsvis 1985 og 1981. Foto: Scanpix
Sture Bergwall (seriedømt under navnet Thomas Quick):

Frikjent for Gry- og Trine-drapene

To norske drap står uten gjerningsmann. Mandag underkjente svenske myndigheter dommen mot Sture Bergwall.

Drapene på Trine Jensen (1981) og Gry Storvik (1985) står nå uten gjerningsmann.

Svenske myndigheter har bestemt seg for ikke å føre ny sak mot Sture Bergwall som ble dømt for drapene i 2000 under navnet Thomas Quick.

- De legger ned tiltalen mot ham, og det er ikke overraskende. I begjæringen om gjenopptagelse kommer det jo fram at han ikke kan ha gjort drapene - bevisene tyder vel heller på at han ikke kan ha gjort det, sier Bergwalls advokat Thomas Olsson til ABC Nyheter.

- Det føles bra. Nå er alle de norske sakene avsluttet, sier Sture Bergwall til ABC Nyheter.

- Ikke troverdig

Åklagere Bo Ericsson fastslår i sin beslutning at «Tilståelsene hans (Bergwall red.anm) er  ikke troverdige».

- Jeg har ikke lest beslutningen og vil vente med å kommentere dette, sier advokat Benedict de Vibe som representerer de norske etterlatte.

Bergwall er nå i realiteten frikjent for fem av de åtte drapene han i sin tid ble dømt for å ha begått. De to siste dommene (som omhandler tre drap) er det også ventet en beslutning om i løpet av året.

- Jeg ser nå slutten på dette, sier Bergwall.

I de to gjenstående sakene er det svenske myndigheter som på eget initiativ har tatt opp igjen dommene. Så langt har man vært svært kritiske til både etterforskningen, den tidligere aktor og de psykiaterne som har vært inne i bildet.

I dagens beslutning går statsadvokat Ericsson detaljert gjennom enkelte sider av saken og viser at Bergwalls opplysninger om ofrene ikke er unike, slik de i sin tid ble presentert for tingretten.

- Det er bra han går så detaljert inn i dette og viser frem alt. jeg er veldig fornøyd, sier Bergwall.

I fjor ble han også frikjent for drapet på 9 år gamle Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i drammen sommeren 1988. Den saken er ennå ikke foreldet, men statsadvokat Lasse Qvigstad ønsker ikke å gjenåpne saken i Norge.

Les også: Nytt blikk på Therese-gåten

Et ønske om å bli dømt

I dagens beslutning går Ericsson også inn på en rekke konkrete forhold i dommen fra Falu tingrett i 2000, som han mener undergraver troverdigheten i tilståelsen som Bergwall ga mens han fortsatt het Thomas Quick.

Siden 1991 har Bergwall vært underlagt tvungen psykiatrisk behandling ved institusjonen Säter. De første årene hadde han dagspermisjoner, og i 1993 tilsto han sitt første drap.

«Thomas Quick har vært interessert i voldsforbrytelser og har hatt et ønske om å bli dømt for drapene på Trine Jensen og Gry Storvik», skriver Ericsson.

«Han har ikke hatt noen restriksjoner under utredningene. Det fremgår også at han hatt kontakt med journalister. Det innebærer at han har hatt mulighet til å få opplysninger fra blant annet massemedia, og har også kunnet skaffe seg informasjon fra andre personer»

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

I særlig Gry-saken har det vært fremhevet som unikt og avgjøredne at Bergwall klarte å finne stedet hun ble funnet drept.

Den svenske statsadvokaten er derimot lite imponert etter å ha studert de uredigerte videoene fra åstedsbefaringene (mens tingretten i sin tid bare fikk presentert en redigert versjon.

Ericsson konkluderer med at det er mulig å finne begge plassene ved hjelp av opplysninger i norske media.

Han sier også at det er mer trolig at han har fått kunnskap om funnstedene fra andre kilder enn sin egen hukommelse - på grunn av de store forandringene i området fra 1981 og 1985 til befaringene fant sted i 1999.

Det fremheves også at tingretten først ble presentert påtalemyndighetes oppfatning av hva som var sagt i avhør og andre «fakta» - før den tiltaltes forklarte seg for retten.

«Hvis han ønsket å bli dømt for drapene så fikk han facit på forhånd», konkluderer Ericsson.

Utløste debatt

I Sverige kom journalisten Hannes Råstam ut med en bok i høst - Fallet Thomas Quick - som har utløst sterk debatt.

Det var i en samtale mellom dem at Bergwall i 2008 trakk tilbake alle sine tilståelser.

Drapene på Gry og Trine er allerede foreldet i Norge.

I Sverige har man endret lovverket og der finnes det nå ingen foreldelsesfrist for drap. Politiet i fylket Dalarna har derfor gjenåpnet en annen sak Bergwall også tilsto - drapet på den israelske turisten Yenon Levi fra juni 1988.

Les flere nyheter

Lesernes kommentarer

2012-09-24T12:12:31

KARL MARIUS HAFSLUND KARL MARIUS HAFSLUND

24. september 2012 - 11:12

DETTE ER STATSADVOKATENS ANSVAR

Da det er deres feil(ved den svenske statsadvokaten) at disse sakene ble gitt feil gjerningsmann, ja såmenn produsert av politiet . I mine øyne må statsadvokaten åpne sakene om de pårørende eller andre vil det.
2012-09-24T14:37:39

Bent Ellingsen Bent Ellingsen

24. september 2012 - 13:37

Fornuftig med foreldelsesfrist for alvorlig vold?

Det er i dag bare krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord som ikke foreldes. Begrunnelsen for at øvrige lovbrudd foreldes er både av hensyn til lovbryteren, til en rettferdig dom og utfra tanken om at tiden leger alle sår. Mest fornuft synes å ligge bak hensynet til at bevis blir mer usikre etter lang tid, slik at sjansen for justismord øker. De andre argumentene vil antakelig mange være uenige i når det gjelder å gi straffefrihet for drap og annen alvorlig vold.
2012-09-24T15:05:05

Ass Faltum Ass Faltum

24. september 2012 - 14:05

Quicks tidligere advokat

Quicks tidligere advokat Borgstrøm anklager Leif Persson for ikke å være nykter.
Dette er noe av det frekkeste jeg har hørt på lenge, Borgstøm skulle forsvare Quick, men det han gjorde var å arbeide imot Quick, arbeidet bestod ikke i å ivareta interessene hans, de bestod i å få Quick til å innrømme mest mulig. Hvem er det egentlig da som ikke kan ha vært nykter?
2012-09-24T17:02:16

Christopher Marx Christopher Marx

24. september 2012 - 16:02

Norsk politi

Norsk og Svensk politi har ikke nok resurser til kompliserte mordsaker, men jeg tipper det ikke står fullt så dårlig til hos søta bror som her hjemme på berget. Norsk politi må derfor ofte "finne" en mistenkt hvis saken utvikler seg til å bli en prestisjesak med fete typer i avisene hver dag. Denne "mistenkte" trenger ikke nødvendigvis ha noe med mordet eller saken å gjøre, men har kanskje et rulleblad fra før. Da blir vedkommende satt under sterkt press og stadige avhør slik at personen til slutt ikke orker mer og tilstår for å slippe å bli vekket opp midt på natta for å sitt i avhør. I verste fall blir bevis fabrikert og forklaringer tilpasset til å passe sammen med mistenktes forklaring. I Norge bruker man heller politiet til UP-tjeneste for å få inn flere penger til statskassa og innbrudd, mindre ran og voldtekter blir presset langt bak i køen. Kun større ran og mordsaker blir av og til ellers prioritert, men her står det desverre veldig dårlig til hos norsk politi.
2012-09-24T20:16:52

Erik steen Erik Steen

24. september 2012 - 19:16

Hmmm.

Ja, av og til kan en lure på om politiet er mer ute etter å finne "en skyldig" enn å finne "den skyldige"
Var for mange år siden uforskyldt på "feil sted til feil tidspunkt" og fikk gjennom mange og lange avhør føle at politiet bygde opp en sak mot meg, kun basert på at jeg tidsmessig var i umiddelbar nærhet av stedet hvor den kriminelle handlingen hadde skjedd!
Heldigvis for meg ble den skyldige etter hvert tatt og tilsto, ellers hadde jeg, selv med plettfritt rulleblad, kanskje ligget tynt an?