La ‘noia del mocador’ del president Companys

Conxita Julià, de 94 anys, inspirà el monòlit de Barcelona al president afusellat per l’exèrcit franquista el 15 d’octubre de 1940. Companys li va lliurar un dels mocadors blancs que duia sempre a la solapa de l’americana, tot animant-la a “estimar Catalunya”.

Vídeo ‘El monument al president Companys’

A la ronda de Sant Pere amb el passeig de Sant Joan, una noia esculpida de bronze subjecta una rosa amb la mà esquerra, i amb la dreta, un mocador de solapa. La noia, d’uns vint anys, representa la Conxita Julià, veïna durant una pila d’anys del Poblenou. Al costat hi ha l’efígie de Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat del 1933 al 1940. El monòlit, inaugurat a finals dels anys noranta, està inspirat en la història d’aquesta poeta i excursionista.

Avui, president… és el títol del poema que la Conxita va dedicar a Companys quan estava empresonat, juntament amb consellers del govern i altres càrrecs polítics locals del país, al penal del Puerto de Santa María, a Cadis, després dels fets d’octubre de 1934. L’hi va fer arribar, i Companys la va respondre. En tornar, fruit de la victòria de les esquerres el 16 de febrer de 1936, van coincidir en un acte de record al president Francesc Macià, mort el dia de Nadal de 1933. Doncs bé, la Conxita s’hi va presentar, i Companys la va reconèixer de seguida. Li va lliurar de record el típic mocador blanc de seda que duia a la solapa de l’americana.

Quan a mitjan anys noranta, diverses persones van constituir una comissió per instar l’Ajuntament a construir un monument a Barcelona en memòria de Companys, aquesta història va ser coneguda per l’escultor, Francisco López, que va tenir clar de seguida que li serviria per inspirar-s’hi. I així va ser. Es va inaugurar el 1998. El mocador, després d’un temps d’exili a Caracas, Veneçuela, va ser recuperat el 1993, en una cerimònia íntima al Palau de la Generalitat. Des d’aleshores es conserva al Museu d’Història de Catalunya.

Cada 15 d’octubre, coincidint amb l’aniversari de l’afusellament, té lloc l’ofrena floral en aquest indret de la ciutat. El Consell Municipal del Districte de l’Eixample la va recuperar l’any passat i enguany el regidor, Gerard Ardanuy, hi ha estat present, conversant amb la protagonista del monòlit.