[Valitettavasti käyttämäsi selain ei tue tyylilomakkeita täydellisesti, joten sivusto ei näy kaikessa komeudessaan.]

Kuukuppikunta

Perustietoa kupista

Tältä sivulta löytyvät olennaisimmat perustiedot kuukautiskupista ja sen käytöstä. Tarjolla on siis näppärä peruspaketti, jonka avulla voi aloittaa kuppiin tutustumisen. Tietoa on kuitenkin tarjolla reilusti enemmän, eli tämän sivun jälkeen kannattaa siirtyä tutkimaan Kuukuppikunnan muita alasivuja.


Mikä ihmeen kuppi?

Kuukautiskerääjä eli kuu(kautis)kuppi, tai tuttavallisemmin vain kuppi, on kestävä kuukautissuoja, jota pidetään kuukautisten aikana emättimessä. Kuukautisvuoto kerääntyy kuppiin, joka tyhjennetään muutamia kertoja vuorokaudessa. Tyhjennyksen yhteydessä kuppi pestään ja asetetaan sitten takaisin emättimeen.

Kuukautisten välissä kuppi desinfioidaan ja sitä säilytetään yleisimmin pienessä kangaspussukassa. Kuppia ei tule säilyttää muovipussissa eikä ilmatiiviissä astiassa. Kun kuppia käytetään ja huolletaan ohjeiden mukaisesti, samaa kuppia voidaan käyttää useita vuosia.

Kuppi on merkistä riippuen valmistettu joko lääketieteellisestä silikonista tai luonnonkumista eli lateksista. Kupin muotoa voisi kuvailla suppilomaiseksi tai kirkonkellomaiseksi. Sen pohjassa on antenni, jota kutsutaan myös hännäksi tai tapiksi. Antenni auttaa saamaan otteen kupin pohjasta, kun kuppi poistetaan.

Moni kupinkäyttäjä on valinnut kupin kuukautissuojakseen ennen kaikkea sen käyttömukavuuden vuoksi. Myös kupin ekologisuus, taloudellisuus ja hygieenisyys ovat yleisiä syitä kupin käyttämiseen.

kuppi kädessä, tulitikkuaskiin verrattuna

Yleisluontoinen mittakaava, kuvassa DivaCupin pienempi koko. (Kuva: Miia Ranta / Myrtti)

sivun alkuun

Toimintaperiaate

Koska kuppi on sisäisesti käytettävä kuukautissuoja, sitä erehdytään usein vertaamaan tamponiin. Mikäli tamponeista on kurjia kokemuksia, saattaa ajatus kupin käytöstä olla vastenmielinen. Kupilla ja tamponilla ei kuitenkaan ole muuta yhteistä kuin käyttötarkoitus ja sijainti, eikä sijaintikaan ole täsmälleen sama: kuppia ei nimittäin ole tarkoitus työntää mahdollisimman syvälle emättimeen. Monilla käyttäjillä kuppi jääkin aivan emättimen alaosaan. Kuppi ei myöskään ime itseensä mitään, vaan se kerää vuodon. Niinpä emättimen limakalvot eivät kuppia käytettäessä kuivu ja emättimen kosteustasapaino säilyy.

kupin sijainti tamponin sijainti

Toisin kuin tamponi, kuppi jätetään emättimessä mahdollisimman alas. Kuppi on emättimen sisällä kokonaan, antennia myöten. (Piirrokset: Esteria)

Kuppi pysyy emättimessä paikallaan sekä emättimen lihasten että kupin sisäpuolella vallitsevan alipaineen avulla. Kun kuppi on asetettu paikalleen oikein, se on lähes kaikissa tilanteissa täysin luotettava, eli ohivuodoista ei yleensä tarvitse olla huolissaan.

sivun alkuun

Alipaine

Kupin sisäpuolelle muodostuu alipaine, kun kuppi laitetaan paikalleen. Alipaineen voimakkuus vaihtelee esimerkiksi kuppimerkistä ja sisäänlaittotekniikasta riippuen, mutta paine-ero kupin sisä- ja ulkopuolen välillä on joka tapauksessa aina suhteellisen pieni. Se kuitenkin riittää pitämään kupin reunat tiiviisti emättimen seinämiä vasten. Kun kuppi poistetaan, sitä puristetaan sen verran, että kupin sisäpuolelle pääsee ilmaa, jolloin sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero tasaantuu ja kuppi irtoaa emättimen seinämistä. Jos paine-eroa ei tasata, kupin uloskiskominen saattaa olla kivuliasta.

sivun alkuun

Käyttöohjeet

Jokaisen kupin mukana toimitetaan yksityiskohtaiset käyttöohjeet, joita noudattamalla kuppia käytetään ja huolletaan kuten valmistaja on tarkoittanut. Eri kuppimerkkien ohjeissa on kuitenkin pieniä eroja. Tässä ovat yleispätevät ja virallisia ohjeita hieman laajemmat ohjeet kupitteluun. HUOM! Jos teet kupillesi jotain sellaista, jota valmistajan toimittamissa ohjeissa ei suositella, teet sen omalla vastuullasi.

sivun alkuun

Paikalleen asettaminen

 1. Pese kätesi huolellisesti, lämmintä vettä ja saippuaa käyttäen. Jos kyseessä on uuden kupin ensimmäinen käyttökerta, kuppi kannattaa desinfioida ennen käyttöä (lue desinfiointiohjeet alempaa).
 2. Ota mukava asento, esim. WC-pöntön päällä istuen, lattialle kyykistyen, toinen jalka WC-pöntön päälle nostettuna tai rennosti seisten. Itsellesi parhaan asennon löydät kokeilemalla.
 3. Kastele kuppi vedellä kitkaa vähentääksesi ja litistä se siten, että reunat painuvat yhteen (kuva 1). Taita kuppi sitten vielä pituussuunnassa kaksinkerroin (kuva 2).
 4. Pidä kupista tukevasti kiinni peukalolla ja etusormella, jotta se pysyy taiteltuna. Taitteen umpinaisen laidan tulee osoittaa kämmenestä poispäin (kuva 3).
 5. Työnnä kuppi taitteen umpinainen laita edellä emättimeen. Muista pitää lihakset rentoina. Kuppia ei tarvitse työntää kovin syvälle – riittää, että kuppi on kokonaan (antennia myöten) emättimen sisällä.
 6. Varmista, että kuppi on kokonaan auennut ja asettunut paikalleen oikein. Tämän voi tehdä joko pyöräyttämällä kuppia pituusakselinsa ympäri (ohjeet Käytännön kikoissa; jos pyöräyttäminen ei onnistu, ei kannata huolestua, sillä se on melko tavallista) tai vaikkapa kuljettamalla sormea kupin ympäri sen kylkiä pitkin ja tunnustelemalla, onko kuppi palannut pyöreään muotoonsa. Aina kuppi ei palaudu täysin pyöreäksi, koska emättimen lihakset litistävät sitä hieman, vaikka kuppi olisikin auennut. Jos sormesi yltää kupin yläreunaan, voit tunnustella, onko reuna tiiviisti kiinni emättimen seinämässä. Samalla saat varmistettua, ettei kohdunnapukka ole jäänyt kupin viereen vaan on sen yläpuolella.
 7. Jos kuppi tuntuu epämukavalta (painaa, nipistää tms.), se ei ole auennut kunnolla, se on vinossa tai se painaa kohdunnapukkaa. Myös liian pitkä antenni voi tökkiä, jolloin sen voi lyhentää itselleen sopivaksi, kunhan varoo leikkaamasta kupin pohjaa auki. HUOM! Joillain kuppimerkeillä on tyytyväisyystakuu, jonka voimassaolo yleensä edellyttää, että antennia ei leikata tiettyä pituutta lyhyemmäksi. Tarkista oman kuppisi mukana tulleista käyttöohjeista, mitä antennin lyhentämisestä ohjeistetaan. Mikäli et ole aikeissa palauttaa kuppiasi, saat tietysti lyhentää antennia niin paljon kuin koet tarpeelliseksi.
Litistä kuppi siten, että reunat painuvat yhteen. Taita kuppi pituussuunnassa kaksinkerroin. Pidä kupista tukevasti kiinni peukalolla ja etusormella, jotta se pysyy taiteltuna. Taitteen umpinaisen laidan tulee osoittaa kämmenestä poispäin.

Kuvia klikkaamalla näet suuremmat kuvat. (Kuvat: Pauliina Männistö / pau)

HUOM! Vaihtoehtoisia taittelutekniikoita löydät Käytännön kikoista. Mikäli tässä esitetty perusohjeiden mukainen tekniikka (eli ns. sydäntekniikka) tuntuu hankalalta, kannattaa rohkeasti kokeilla muitakin.

sivun alkuun

Tyhjentäminen

Kupin tyhjennystarve riippuu vuodon määrästä, itselleen sopivan tyhjennysvälin oppii melko nopeasti. Kuppi tulisi kuitenkin tyhjentää vähintään kahdesti vuorokaudessa, jotta se tulee pestyä riittävän usein.

 1. Pese kätesi huolellisesti, lämmintä vettä ja saippuaa käyttäen.
 2. Ota mukava asento, esim. WC-pöntön päällä istuen, lattialle kyykistyen, toinen jalka WC-pöntön päälle nostettuna tai rennosti seisten. Itsellesi parhaan asennon löydät kokeilemalla.
 3. Vedä antennista kevyesti ja / tai työnnä kuppia alavatsasi lihaksilla alaspäin, kunnes saat otteen kupin pohjasta. Huomaa, että kuppia ei ole tarkoitus kiskoa ulos antennista vetäen – antenni on vain apuväline, jotta päästään käsiksi kupin pohjaan.
 4. Purista kuppia kevyesti sen pohjasta tai hieman ylempää. Voit myös työntää sormesi kupin ja emättimen seinämän väliin ja painaa kupin kylkeä kohti kupin keskustaa. Tällöin kuppi litistyy sen verran, että sen sisäpuolelle pääsee ilmaa, paine-ero tasaantuu ja kuppi irtoaa emättimen seinämistä. HUOM! Tämä on tärkeä vaihe kupin poistamisessa; jos jätät paine-eron tasaamatta, kupin uloskiskominen voi olla kivuliasta.
 5. Pidä litistyneestä kupista kiinni ja vedä sitä alaspäin. Voit sormella painaen taittaa kuppia läpileikkaukseltaan U:n muotoiseksi loivaksi kouruksi (jonka pohjalle sormi jää), jolloin kuppi tulee helpommin ulos kuin pelkästään litistettynä. Varo kuitenkin läikyttämästä kupin sisältöä, mikäli poistat kuppia sellaisissa oloissa, joissa läikkymisestä aiheutuu sotkua. Tämä voi aluksi olla hankalaa, mutta harjoituksen myötä kupin poistaminen helpottuu.
 6. Tyhjennä kupin sisältö WC-pönttöön (myös lavuaari ja suihkukaivo käyvät), huuhtele kuppi kylmällä tai viileällä vedellä ja pese se sitten huolellisesti kuumalla vedellä ja sopivalla pesunesteellä. Huuhdo kuppi huolellisesti ja laita se sitten takaisin paikalleen.

sivun alkuun

Peseminen

Kupin pesu tulee suorittaa huolellisesti, ja huomiota on kiinnitettävä myös kupin ylälaidassa olevien ilmareikien puhtauteen. Ennen varsinaista pesua kuppi kannattaa huuhdella kylmällä tai viileällä vedellä, jotta veri ei "pala" kuppiin kiinni – tämä ehkäisee hajuhaittoja. Varsinainen pesu suoritetaan kuumalla vedellä ja pesunesteellä.

Kuppi on huuhdeltava hyvin, jotta mitään pesunestejäämiä ei mene kupin mukana emättimen sisälle. Osa kupin käyttäjistä on kuitenkin herkkiä pienillekin jäämille, joten heidän kannattaa unohtaa pesunesteen käyttö ja pestä kuppi huolellisesti pelkällä vedellä. Tällöin tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota kupin puhtaanapitoon esimerkiksi desinfioimalla kuppi useammin kuin kerran kuussa.

Sopiva pesuneste

Pesunesteen tulee olla hajustamatonta, sillä hajustetut pesunesteet saattavat sisältää petrokemikaaleja ja öljyjä, jotka haurastuttavat silikonia. Lisäksi pesunesteen tulisi olla hapanta, sillä emätinkin on luonnostaan hapan (pH-arvo 3,8–4,2). Mikäli käytetyn pesunesteen pH on emäksisen puolella (pH yli 7), mahdolliset pesunestejäämät saattavat aiheuttaa herkemmin esim. hiivatulehduksia.

Sopivia kupinpesunesteitä ovat mm. Avecyd, Lactacyd Skin Care ja Lacto plus, joita saa ainakin apteekeista, sekä Lacto line (eläinkokeeton), jota myydään joissakin päivittäistavarakaupoissa. Joitakin merkkejä on saatavilla sekä hajustettuna että hajustamattomana, joten kannattaa olla tarkkana, että ottaa hyllystä oikean pullon. Lisäksi joidenkin kuppivalmistajien omat pesunesteet ovat tietysti kupin pesuun soveltuvia.

HUOM! Maapähkinäallergikkojen kannattaa lukea tuoteseloste huolellisesti läpi, sillä joissakin pesunesteissä saattaa olla maapähkinäöljyä. Jos tuoteselosteessa lukee esim. Arachis hypogaea, Arachidis oleum tai Hydrogenated peanut oil, pesuneste sisältää maapähkinää.

sivun alkuun

Desinfiointi

Kuppi suositellaan desinfioitavaksi kerran kuukautiskierrossa, vaikkapa ennen kuukautisten alkamista tai niiden päätteeksi. Hiivatulehduksille alttiita naisia neuvotaan kuitenkin suorittamaan desinfiointi useammin – tosin usein jo pelkkä kupin käyttäminen kertakäyttöisten kuukautissuojien sijaan vähentää hiivatulehduksia.

Silikoniset kupit (paitsi silikoninen Keeper) voidaan desinfioida kiehuvassa vedessä, tai apteekeista saatavalla isopropyylialkoholia sisältävällä desinfioivalla liuoksella (esim. Neo-Amisept).

Luonnonkumista valmistettua Keeperiä ei saa keittää, mutta sen voi huuhdella etikkavedessä (1 osa omenaviinietikkaa ja 9 osaa vettä). Huuhtelua saa valmistajan mukaan jatkaa enintään kolme minuuttia, eikä kuppia saa jättää etikkaveteen likoamaan. Myös silikonista valmistettu Keeper voidaan valmistajan mukaan desinfioida näin.

Kupin puhdistamisessa ja desinfionnissa tulee välttää kupille haitallisten kemikaalien, kuten peroksidin ja valkaisuaineen, käyttöä.

Kiehuvalla vedellä desinfiointi kattilassa keittäen

Kupille tulisi varata oma kattila – ei siksi, että ruoanlaittohygienia kärsisi pestyn kupin kiehuttamisesta, vaan siksi, että ruoanlaittokattiloissa saattaa olla kupille haitallisia ruoka-ainejäämiä. Kattilan tulee olla riittävän suuri, jotta kuppi kiehuu runsaassa vedessä. Keittodesinfioinnin kanssa tulee olla tarkkana, jotkut kupittelijat ovat nimittäin unohtaneet kuppinsa kattilaan ja polttaneet sen pohjaan.

Valmistajien suositukset keittodesinfioinnin kestosta vaihtelevat parista minuutista jopa 20 minuuttiin; kunkin valmistajan virallisen suosituksen voi tarkistaa kupin mukana tulleista ohjeista. Käytännössä keittodesinfiointi kestää kuitenkin yleensä viitisen minuuttia.

Kiehuvalla vedellä desinfiointi ilman kattilaa

Jos kattilassa keittäminen tuntuu liian vaivalloiselta, kupin voi laittaa kuumuutta kestävään astiaan (esim. kestävä pakasterasia, muki, hillopurkki) ja kaataa seuraksi kiehuvaa vettä. Kansi tai lautanen astian päällä hidastaa veden jäähtymistä. Jäähtyvä vesi on kuitenkin syytä vaihtaa uuteen kertaalleen tai kahdesti, jotta kuppi desinfioituu kunnolla.

sivun alkuun