[Valitettavasti käyttämäsi selain ei tue tyylilomakkeita täydellisesti, joten sivusto ei näy kaikessa komeudessaan.]

Kuukuppikunta

Miksi juuri kuppi?

"Miksi kukaan haluaisi käyttää kuukautiskuppia? Se kuulostaa niin kamalan hankalalta käyttää, ja on varmasti todella epähygieeninenkin, kun sitä ei heitetä käytön jälkeen roskiin! Ällöttävää, käytän mieluummin siteitä ja tamponeja!"

Tämä on yksi yleisimmistä negatiivisista reaktioista, joita kuppi ihmisissä aiheuttaa. Pääasiassa tämänkaltainen käsitys kupista johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta, tai väärästä tiedosta.

Mikäli kuppi olisi niin hankala, epähygieeninen ja ällöttävä, kuin jotkut luulevat, olisiko sillä niin paljon tyytyväisiä käyttäjiä? Jos kertakäyttöiset siteet ja tamponit oikeasti olisivat kaikin puolin paras vaihtoehto, niin todellakin – miksi kukaan haluaisi käyttää kuukautiskuppia?

Mukavuus
Hygienia ja terveys
Taloudellisuus ja ekologisuus
Kymmenen syytä valita kuukautiskuppi


Mukavuus

Kuukautiset herättävät monissa naisissa negatiivisia tunteita, useastakin eri syystä. Kuukautiskivut ja PMS-oireet ovat niitä ilmeisimpiä ikäviä asioita, mutta niinkin pienellä seikalla kuin kuukautissuojan valinnalla voi olla paljon vaikutusta kuukautisten aikaiseen mukavuuteen. Muoviset siteet hiostavat ja sekä siteiden että tamponien kanssa saa olla varuillaan, vuotaako suoja tai pitääkö se jälleen vaihtaa. Rentoutuminen kuukautisten aikana voi siis olla hankalaa.

Monet kupin käyttäjistä pystyvät unohtamaan, että heillä on "se aika kuusta". Jos kuukautiset eivät ole kivuliaat, niihin tarvitsee kiinnittää huomiota enää vain kuppia tyhjennettäessä (niukalla vuodolla jopa vain kahdesti vuorokaudessa), muulloin niille ei tarvitse uhrata ajatustakaan. Oikein käytettynä kuppi ei yleensä tunnu lainkaan ja on varma käyttää. Mikäli osaa aavistella, milloin kuukautiset alkavat, kupin voi laittaa valmiiksi paikoilleen jo ennen kuin alushousuihin ilmestyy ensimmäinen tuhru. Vihdoinkin on mahdollisuus saavuttaa se vapaus, jota kertakäyttöisten suojien valmistajat vain lupailevat.

sivun alkuun

Hygienia ja terveys

Kuppi ei haudo, haise, hiosta, hankaa, ärsytä, kuivata limakalvoja eikä juurikaan tunnu. Kertakäyttöisten siteiden sisältämien kemikaalien mahdollisesti aiheuttamasta allergiastakaan ei tarvitse kupinkäyttäjän kantaa huolta. Lisäksi monet kupin käyttäjät ovat sanoneet, että kuukautiskuppi sai heidän hiivatulehduskierteensä katkeamaan.

Vaikka kuppi ei olekaan kertakäyttöinen, se on terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tamponi, sillä kuppi ei vaikuta emättimen kosteustasapainoon. Lisäksi kupin materiaali (silikoni tai luonnonkumi) ei säännöllisesti puhdistettuna anna kasvualustaa haitallisille bakteereille, siispä TSS:n (Toxic Shock Syndrome) riski on olematon. Ainuttakaan TSS-tapausta ei ole kupin käyttäjien keskuudessa raportoitu koko kupin olemassaoloaikana.

sivun alkuun

Taloudellisuus ja ekologisuus

Kertakäyttöiset kuukautissuojat eivät ole halpoja. Yhden paketin hinta ei välttämättä lohkaise suurta lovea lompakkoon, mutta kun tarkastellaan loppusummaa, totuus paljastuu.

Vaikka kuppi voi kertasijoituksena tuntua kalliilta, se maksaa itsensä takaisin muutamassa kuukaudessa. Kannattaako maksaa kuukautissuojista elämänsä aikana reilusti yli 2000 euroa, kun reilu 200 euroakin riittäisi?

On myös syytä muistaa, mitä kertakäyttöisille kuukautissuojille niiden käytön jälkeen tapahtuu. Kertakäyttösiteitä tuodaan Suomen kaatopaikoille arviolta 300 miljoonaa kappaletta vuodessa, tamponit puolestaan päätyvät kielloista huolimatta yleensä viemäriin. Kumpi on mielekkäämpi ajatus – tuottaa elämänsä aikana lähemmäs 10 000 siteen jätevuori, vai vaihtoehtoisesti vain muutaman kupin kokoinen keko? Siteet eivät kaatopaikoilla juurikaan maadu, koska ne sisältävät runsaasti muovia. Tamponeissakin on epäorgaanisia valmistusaineita, joten nekään eivät ole järin ekologisia.

Edellä esitetyt lukemat kuukautissuojien määrästä ja kustannuksista ovat keskimääräisiä arvioita, ja ne on laskettu kertakäyttösuojien osalta keskivertonaista ja kertakäyttösiteitä malliesimerkkinä käyttäen. Kupin osalta on oletettu, että uusi kuppi hankitaan viiden vuoden välein. Tämä ei kuitenkaan usein ole tarpeellista, sillä oikealla hoidolla kuppi kestää useita vuosia. Mitä pidempään samaa kuppia käyttää, sitä pienemmät ovat kustannukset.

Kertakäyttösiteiden kulutus

38 hedelmällistä vuotta x 13 kiertoa x 5 vuotopäivää x 4 sidettä = 9880 sidettä

Kuukautiskuppien kulutus

38 hedelmällistä vuotta / uuden kupin hankkiminen 5 vuoden välein = 7,6 kuppia

Kertakäyttöisten kuukautissuojien kustannukset

38 hedelmällistä vuotta x 13 kiertoa x 5 euron kuukausittainen kulutus suojiin = 2470 eur

Kuukautiskuppien kustannukset

38 hedelmällistä vuotta / uuden kupin hankkiminen 5 vuoden välein = 7,6 kuppia
7,6 kuppia x 30 euroa (kupin summittainen hinta) = 228 euroa

sivun alkuun

Kymmenen syytä valita kuukautiskuppi

  1. Kuukautiset eivät enää kahlitse ja rajoita elämääsi. Sanoja "mukavuus" ja "kuukautiset" voi vihdoin käyttää samassa lauseessa.
  2. Kupin käyttäjänä nukut yösi kunnolla, etkä vain torku epämukavasti. Lisäksi alastomana nukkuminen on mahdollista mihin aikaan kuusta tahansa.
  3. Ns. mummoalkkareiden käyttö kuukautisten aikana on historiaa, kun et joudu pelkäämään alushousujen sotkeutumista tai huolehtimaan siteen paikallaan pysymisestä. Kuppi ei aseta rajoitteita muillekaan vaatevalinnoillesi.
  4. Yleisissä saunoissa ja suihkutiloissa ollessasi jalkovälistäsi ei roiku paljastavia lankoja tai valu verivanaa reidelle. Lauteetkin pysyvät puhtaina.
  5. Yksi kuppi riittää, sillä se ei lopu kesken, ja voit heittää hyvästit "rankkojen päivien" ja "niukkojen päivien" suojille. Et myöskään joudu enää kantamaan vaihdokkeja mukanasi.
  6. Kylpyhuoneesi pieni roskakori ei täyty ennätysvauhtia eikä ala haista.
  7. Kuppi ei liimaannu hiostavasti persvakoon, kutita, aiheuta ihoärsytystä tai tunnu muutenkaan kurjalta. Kuppi ei myöskään kuivata limakalvoja ja on tamponia hygieenisempi vaihtoehto, joten TSS-riski on olematon.
  8. Suuren vetoisuuden ansiosta et joudu ravaamaan vessassa tunnin välein suojaa vaihtamassa.
  9. Et joudu enää huomioimaan kuukautisia budjetissasi.
  10. Kupin käyttäjänä teet palveluksen ympäristölle – myös sosiaaliselle ympäristöllesi, sillä kuukuppi vähentää menkoista johtuvaa ketutusta.

sivun alkuun