[Valitettavasti käyttämäsi selain ei tue tyylilomakkeita täydellisesti, joten sivusto ei näy kaikessa komeudessaan.]

Kuukuppikunta

Muut kestosuojat

Kuukautiskuppi ei ole ainoa kestävä ja ekologinen kuukautissuojavaihtoehto. Koska kuppi ei välttämättä sovi aivan kaikille naisille ja kaikkiin elämäntilanteisiin, myös muiden vaihtoehtojen lyhyt esittely on paikallaan.

Zayahille kiitos tekstien kanssa auttamisesta.

Kestositeet
Kestopikkuhousunsuojat
Kuukautissienet
Kuuviltti
Kuvia kestosuojista
Valmistaja- ja myyjälistat


Kestositeet

Kankainen kestoside on terveellisempi ja ekologisempi vaihtoehto muovia ja kemikaaleja sisältäville kertakäyttöisille siteille. Kestositeet on yleensä valmistettu (luomu)puuvillasta, froteesta tai muusta vastaavasta pehmeästä kankaasta. Kosteussulkuna kankaiden välissä on yleensä nylonia tai PUL-kangasta (polyuretaanikalvolla laminoitu kangas). Useilla valmistajilla on valikoimissaan myös pirteän värikkäitä ja kuviollisia siteitä.

Kestositeitä on kahdenlaisia. "Perinteisten" yksiosaisten siteiden lisäksi on myös sidetaskusta ja varsinaisesta siteestä eli imuosasta koostuvia kestositeitä. Sekä yksiosaisessa siteessä että sidetaskussa on siivekkeet, jotka kiinnitetään toisiinsa alushousujen alapuolelta tukevilla muovineppareilla, jolloin side pysyy hyvin paikallaan – yleensä jopa paremmin kuin kertakäyttöinen side liimapintoineen.

Yksiosaisia kestositeitä vaihdetaan samalla lailla kuin kertakäyttöisiäkin siteitä. Käytetyn siteen saa yleensä taiteltua siistiksi paketiksi, joka suljetaan siivekkeiden neppareilla. Sidetaskusta ja imuosasta koostuvan siteen imuosaa vaihdetaan useammin kuin sidetaskua, joka vaihdetaan vasta sen likaannuttua.

Kestositeet voidaan pestä muun pyykin kanssa 60 asteessa, mutta huuhteluainetta ei kannata käyttää, sillä se saattaa kertyä siteeseen ja ärsyttää ihoa ja limakalvoja. Pesu onnistuu tietenkin myös käsin. Käsipesua odotellessa siteet voi halutessaan laittaa likoamaan etikka- tai teepuuöljypitoiseen veteen. Sitkeistä veritahroista pääsee yleensä eroon sappisaippuan avulla.

Siteitä ei ole pakko ostaa valmiina, sillä jos peukalo ei ole aivan keskellä kämmentä, sellaisen tekee helposti itsekin. Ohjeita voi etsiä Internetistä ja ohjeista on keskusteltu myös Keskustelufoorumillamme Ohje ompelijalle? -ketjussa.

Kestositeen ideaa on kehitelty sekä yksinkertaisempaan että monimutkaisempaan suuntaan. Yksinkertaisimmillaan kestoside voi olla pelkkä "rätti", eli pehmeä kankaanpala, joka on taiteltu riittävän monikerroksiseksi suorakaiteeksi ja laitettu (tiukkoihin) alushousuihin. Erilliset "kestosidealushousut" edustavat monimutkaisempaa muotoa. Kyse on siis alushousuista, joihin on ommeltu kiinteä imuosa.

Lisää tietoa kestositeistä

igu*leen sivuilla: Kestoside FAQ
Hilivinksiksen sivuilla: Kestosideinfo
Kestovaippainfon sivuilla: Tee-se-itse -kestositeet

sivun alkuun

Kestopikkuhousunsuojat

Kankaasta valmistetaan myös kestäviä pikkuhousunsuojia. Ne muistuttavat yksiosaisia kestositeitä, mutta ovat kooltaan pienempiä ja ohuempia, eikä niissä yleensä ole kosteussulkua. Kesto-PHS:n huolto-ohjeet ovat samanlaiset kuin kestositeenkin.

Kesto-PHS on etenkin runsaimpina vuotopäivinä hyvä lisävarmistus kuukupin kanssa käytettäväksi.

sivun alkuun

Kuukautissienet

Kuukautissienet, joita kutsutaan myös kesto- tai luonnontamponeiksi, ovat aitoja luonnon pesusieniä, jotka poimitaan rasittamatta sienten normaalia elinympäristöä. Sientä käytetään tamponin tavoin, eli se asetetaan emättimeen (käsihygieniasta tulee tietysti huolehtia, kuten kuukupin ja tamponienkin kanssa). Sieni huuhdellaan kylmällä vedellä aina tarvittaessa, vähintään 2-4 tunnin välein. Itselleen sopivan rytmin oppii nopeasti. Sieni soveltuu niukkaan ja normaaliin vuotoon sellaisenaan, runsaaseen vuotoon (kesto)siteen tai pikkuhousunsuojan kanssa. Kooltaan kuukautissieni on suunnilleen tamponin pituinen, mutta leveämpi. Kosteana pehmeä sieni ei raavi emättimen seinämiä eikä aiheuta pieniä haavaumia, kuten kertakäyttötamponit saattavat tehdä. Sieni ei myöskään nukkaa.

Sieni kastellaan ennen käyttöä vedellä ja puristetaan sitten liiat vedet pois, jolloin sieni jää pehmeäksi ja on tämän vuoksi helppo ja mukava asettaa paikoilleen. Se mukautuu juuri sopivaksi emättimen seinämiä vasten, joten ohivuotoja ei tapahdu. Sieni myös imee itseensä aika paljon nestettä ennen kuin alkaa vuotaa läpi.

Ennen sienen käyttöönottoa sitä voi keittää minuutin ajan vedessä. Sientä ei saa tämän jälkeen enää keittää, sillä se saattaa hajota. Sieni kutistuu keitettäessä. Ison sienen voi leikata itselleen sopivan kokoiseksi, mutta kannattaa kokeilla ensin isonkin näköistä kuukautissientä, sillä se näyttää paljon isommalta kuin tuntuu.

Ennen käyttöönottoa sieni tulee varmuuden vuoksi vielä huuhdella huolellisesti, jotta siihen mahdollisesti tarttuneet kiven- ja simpukankuorenmuruset irtoavat. Sieneen voi laittaa narun poistamista helpottamaan (neulalla läpi sienestä), hygieenisin vaihtoehto tähän on hammaslanka (valitse kuitenkin hammaslanka, joka ei ole mintun tai muun vastaavan makuinen).

Ennen käyttöä sieni huuhdellaan etikkavedessä: kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen vettä. Tämä käsittely pitää sienen puhtaana ja auttaa emättimen pH:ta pysymään oikeana sekä estää tulehduksia ja kutinaa. Jotkut käyttävät tätä keinoa jopa hiivasienen ehkäisyyn. Myös kuukautisten aikana sienen voi huuhdella etikkavedessä.

Kuukautissieniä on hyvä olla kaksi: kun toinen on käytössä, toisen voi laittaa kuivumaan, jotta voi ottaa aina kunnolla kuivuneen sienen käyttöön. Kun sieni pääsee kuivahtamaan välillä, siihen mahdollisesti jääneet haitallisetkin bakteerit kuolevat. Kuukautisten välillä sieni tulee säilyttää kuivassa ja pölyttömässä paikassa (esim. kangaspussissa, ei ilmatiiviissä astiassa).

Sienen käyttöikä on noin yksi vuosi, koska se alkaa hapertua käytössä. Se voi myös värjäytyä vähän tummemmaksi. Luonnonsienten laatu kuitenkin vaihtelee, joten jotkut sienet kestävät pidempään kuin toiset. Jos sieni näyttää hapertuneelta tai siitä irtoaa huuhdeltaessa paloja, se tulee heittää pois. Sienet voi laittaa kompostiin tai biojätteeseen.

Kuukautissieneksi tulee valita sieni, joka on nimenomaan tarkoitettu tähän käyttöön. Meikkisienet on yleensä käsitelty kemikaalein, eivätkä ne siis sovellu kuukautissuojaksi.

Emätintulehduksen jälkeen kuukautissieniä voi käyttää vasta kun on täysin parantunut.

Sienistä voi lukea lisää Kuukuppikunnan keskustelufoorumilta, Kuukautissienet-ketjusta. Muut kestosuojat -alueella voi myös esittää sieniin liittyviä kysymyksiä.

sivun alkuun

Kuuviltti

Kuuvilttiä ei välttämättä heti miellä kuukautissuojaksi. Kyse on pehmeästä ja imukykyisestä kankaasta valmistetusta vuoteensuojasta, jota käytetään kuukautisten aikana joko muun kuukautissuojan lisänä tai ainoana yösuojana, mikäli vuoto ei ole runsasta.

sivun alkuun

Kuvia kestosuojista

Kuva on otettu Tampereen Ruohonjuuressa. Lisää kuvia tulossa myöhemmin.

Kestositeitä ja kuukautissieniä

Vasemmalla puuvillainen kestopikkuhousunsuoja, -päiväside ja -yöside, oikealla kuukautissieniä.
(Kuva: Pauliina Männistö / pau)

sivun alkuun

Valmistaja- ja myyjälistat

Nämä listat pyritään pitämään ajantasalla, mutta jos huomaat listoissa puutteita tai virheitä, ilmoitathan niistä sähköpostitse osoitteeseen .

Kestositeiden ja -pikkuhousunsuojien kotimaisia valmistajia

Valmistajilla saattaa olla omien tuotteidensa lisäksi myynnissä myös muiden valmistajien kestositeitä ja -pikkuhousunsuojia.

Hilivinksis   verkkokauppa, toimipiste Orimattilassa
igu*lee   verkkokauppa, toimipiste Torniossa
Kanto-shop  verkkokauppa, toimipiste Hyvinkäällä
Kestosuosikki  verkkokauppa
Kestovaippakauppa  verkkokauppa, myymälä Jyväskylässä
Käsityöpuoti Pikkeliina  verkkokauppa, toimipiste Turussa
Laurelin  verkkokauppa, myymälä Turussa
Leonora  verkkokauppa, myymälä Pietarsaaressa
Lunette  vain jälleenmyyjiltä
Myllymuksut  verkkokauppa, myymälä Juupajoella
Nokkis  verkkokauppa, toimipiste Mynämäellä
Pikkupuoti Pompom  verkkokauppa, toimipiste Längelmäellä
ROYALKESTOT  verkkokauppa, toimipiste Porissa
Taikutti  verkkokauppa
Tirsokas  verkkokauppa

Kestositeiden ja -pikkuhousunsuojien ulkomaisia valmistajia

EcoSoft
Ella's House
Imse Vimse
Kiddybibs
Lunapads
MaM
Mother of Eden
Popolini
Sckoon

Kestositeiden ja -pikkuhousunsuojien myyjiä

Lunette-kestositeitä myydään myös apteekeissa, sillä ne kuuluvat lääkketukku Tamron valikoimaan.

Amauti  verkkokauppa, toimipiste Kouvolassa
Apteekkikulma  verkkokauppa, apteekki Kouvolassa
Apteekkituotteet.fi  verkkokauppa, apteekki Eurassa
Bellapuu  verkkokauppa, toimipiste Mäntsälässä
Ekokauppa ja -kahvila Ekolo  verkkokauppa, myymälät Jyväskylässä ja Helsingissä
Ekokauppa Luonnotar  verkkokauppa, myymälä Kouvolassa
Ekokauppa Ruohonjuuri  verkkokauppa, myymälät Helsingissä, Tampereella ja Turussa
Ekosoppi  myymälä Vaasassa
Elämänlanka  myymälä Kuopiossa
Fanttinen  verkkokauppa, toimipiste Vantaalla
Hyvinvoinnin Tavaratalo  verkkokauppa
Höyhenellä  verkkokauppa, toimipiste Pornaisten Halkiassa
Ihmemaa  verkkokauppa, toimipiste Helsingissä
Intiimiapteekki  verkkokauppa, apteekki Jämsässä
Jopatuu  verkkokauppa, toimipiste Helsingissä
Jutta  verkkokauppa, myymälä Helsingissä
KiMami  verkkokauppa, myymälä Lahdessa
kuukuppi.fi / Leastore  verkkokauppa
Lastenpuoti Nuppuliina  verkkokauppa, toimipiste Espoossa
Lastenpuoti Potito  verkkokauppa, myymälä Lappeenrannassa
Lasten Verkkopuoti  verkkokauppa, toimipiste Espoossa
LillaMamma  verkkokauppa, toimipiste Espoossa
Louhitar  verkkokauppa
Luonnollisen arjen keskus IlonHippu  myymälä Järvenpäässä
Luonnonkauppa Maanväki  verkkokauppa, myymälä Vihdin Nummelassa
Luonnonkolkka   verkkokauppa
Luontopuoti  myymälä Kouvolassa
Maailmankauppa Juuttiputiikki  myymälä Oulussa
Me & Mama  verkkokauppa, myymälä Helsingissä
Mian Naperopuoti  verkkokauppa, toimipiste Raisiossa
Muksuaitta  verkkokauppa, toimipiste Orivedellä
Nettiemo  verkkokauppa
Nipustiina  verkkokauppa, toimipiste Mustasaaren Karperössä
OnneaOn  verkkokauppa, toimipiste Riihimäellä
Perhepuoti Nestori ja Sinikello  verkkokauppa, toimipiste Lahdessa
Pienten Parhaaksi  verkkokauppa, toimipiste Vilppulassa
Pikku-Papoose  verkkokauppa, myymälä Porissa
Pobby  verkkokauppa, myymälä Vaasassa
Pumpulipuu  verkkokauppa, toimipiste Paimiossa
Raparperi  verkkokauppa, myymälä Helsingissä
Sadette  verkkokauppa, toimipiste Vantaalla
Sininen Onni  verkkokauppa, myymälä Turussa
Taikapilvi  verkkokauppa, myymälä Oulussa
Terveysasema.fi  verkkokauppa
Tunttarulla  verkkokauppa, toimipiste Mäntsälässä
Vaippatalo.fi  verkkokauppa, myymälä Porvoossa
VauvaPOP – BabyPOP  verkkokauppa, myymältä Lempäälässä ja Vantaalla
Verkkoapteekki.fi  verkkokauppa
Vihreä sammakko  verkkokauppa, toimipiste Porvoossa
Villiankka  verkkokauppa, toimipiste Espoossa

Muiden kestosuojien valmistajia

EcoSoft: kuukautissienet
Lunapads: kuuviltti
Sea Pearls: kuukautissienet

Muiden kestosuojien myyjiä

Juuttiputiikki  myymälä Oulussa: kuukautissienet
Luonnollisen arjen keskus IlonHippu  myymälä Järvenpäässä: kuukautissienet
Nettiemo  verkkokauppa: kuukautissienet, kuuviltit

sivun alkuun