[Valitettavasti käyttämäsi selain ei tue tyylilomakkeita täydellisesti, joten sivusto ei näy kaikessa komeudessaan.]

Kuukuppikunta

Pulmakulma

Kupin käyttö on tekniikkalaji, joten etenkin aloittelevilla kupittelijoilla on usein ongelmia kupin kanssa. Tälle alasivulle on koottu ne kaikkein yleisimmät vaikeudet, niiden todennäköiset syyt sekä toimenpiteet, jotka toivottavasti auttavat korjaamaan tilanteen. Ei ole kuitenkaan täyttä takuuta siitä, että tämä sivu tarjoaa ratkaisun kaikkiin mahdollisiin ongelmiin, sillä yksilölliset seikat voivat vaikuttaa kupin käyttöön paljonkin. Mikäli tämä sivu ei auta ongelmanratkaisussa, kannattaa kysyä neuvoa Keskustelufoorumillamme – Pikaklinikalle voi kirjoittaa rekisteröitymättäkin.

Pulmakulma on laaja ja tekstiä on paljon. Sitä ei pidä kuitenkaan säikähtää, sillä sivua ei ole suunniteltu kerralla luettavaksi. Jokaisen kannattaa keskittyä vain niihin ongelmiin, joita itsellä mahdollisesti on, mikäli infoähky tuntuu uhkaavan.

Pulmakulman työstämisessä olivat suureksi avuksi Amends, Esteria ja Reetta – kiitokset heille!

Kuppi ei mene sisälle / riittävän syvälle
Kuppi ei aukea
Kuppi tuntuu paikallaan ollessaan ikävästi
Kuppi vuotaa ohi
Kuppi ei pysy paikallaan, vaan valuu alaspäin
Kuppi ei pysy paikallaan, vaan kapuaa ylöspäin
Kuppi on liian ylhäällä, poistaminen vaikeutuu
Paine-eron tasaaminen poistovaiheessa ei onnistu
Kupin ulosvetäminen tuntuu ikävältä / kivuliaalta
Kupin ollessa paikallaan emättimeen ei enää mahdu sormia, joten poisto on vaikeaa
Tyhjentäminen on sotkuista puuhaa


Kuppi ei mene sisälle / riittävän syvälle

Immenkalvo

Jos käyttäjä on neitsyt, liian tiukka immenkalvo saattaa vaikeuttaa sisäänlaittoa.

Immenkalvoa voi venyttää tai sen voi rikkoa kokonaan itse esim. sormin. Mikäli tämä ei onnistu tai näin ei halua toimia, ei kupittelun aloittaminen ennen ensimmäistä yhdyntää välttämättä onnistu.

Kitka

Jos kuppi ei tunnu menevän edes emättimen aukosta sisään kivutta, syynä voi olla liiallinen kitka, eli kuppi on liian kuiva.

Usein pelkkä vedellä kostuttaminen auttaa vähentämään kitkaa, mutta jos se ei riitä, voi käyttää liukuvoidetta. Sopivasta liukuvoiteesta voi lukea Käytännön kikat -alasivulta.

Kupin jämäkkyys

Kuppi saattaa olla niin jäykkä, että sen piteleminen taiteltuna on vaivalloista. Tällöin kuppi saattaa aueta ennen kuin se on työnnetty riittävän syvälle. Kuppi voi myös olla niin pehmeä, että sisään työnnettäessä se antaa liikaa periksi.

Jos kuppi on liian jäykkä, vaihto pehmeämpään kuppin voi auttaa. Kuppi yleensä myös pehmenee käytön myötä jonkin verran, ja tätä voi nopeuttaa keittämällä kupin useammin kuin kerran kierrossa (pätee vain kuppeihin, jotka saa keittää). Jos kuppi puolestaan tuntuu liian pehmeältä, voi vaihto jämäkämpään kuppiin auttaa.

Kupin koko

Kuppi saattaa olla väärän kokoinen, eli liian leveä tai liian pitkä. Liian leveä kuppi ei välttämättä mahdu taiteltunakaan emättimen aukosta sisään, ja liian pitkä kuppi puolestaan ei mene riittävän syvälle.

Jos kuppi on väärän kokoinen, kupin vaihto yleensä auttaa. Eri merkkien ja mallien mitat löytyvät Kuppimerkit-alasivulta.

Erilaisilla taittelutekniikoilla leveäkin kuppi voidaan saada riittävän pieneksi paketiksi, jotta sisäänlaitto onnistuu. Vaihtoehtoiset taittelutekniikat on esitelty Käytännön kikat -alasivulla.

Mikäli ongelmana on kupin pituus, ja kuppi tuntuu vain hieman liian pitkältä, saattaa ongelma poistua, jos pohjasta leikkaa varovasti ohuen siivun pois. Kaikkien kuppimerkkien pohja ei kuitenkaan ole niin paksu, että tämä olisi mahdollista, ja silloin kannattaakin suosiolla hankkia kuppiosaltaan lyhyempi kuppi.

Lihasten jännittäminen

Aloittelevilla kupittelijoilla sisäänlaiton ongelmat johtuvat usein uuden asian jännittämisestä. Mikäli käyttäjä jännittää lantionpohjan lihaksiaan, kupin sisäänlaitto ei taatusti ole helppoa. Lihakset saattavat jännittyä myös tietyissä asennoissa, eikä kuppia silloin voi työntää emättimessä esteettömästi eteenpäin.

Lihasten tietoinen rentouttaminen on ainoa apukeino, mutta mikäli se ei tunnu tehoavan, kannattaa vaihtaa asentoa tai pitää hieman hengähdystaukoa harjoittelusta. Yleisimpiä asentoja kupin sisäänlaittamiseen ovat kyykkyasento, WC-pöntöllä istuminen sekä seisominen toinen jalka kohotettuna esim. WC-pöntön päälle.

Taittelu

Kuppi saattaa olla taiteltu huolimattomasti, väärin tai itselle huonolla tavalla.

Taitteluohjeet löytyvät Perustietoa kupista -alasivulta. Lisäksi vaihtoehtoisia taittelutekniikoita löytyy Käytännön kikat -alasivulta. Kuppi tulisi taitella mahdollisimman tiiviiksi paketiksi, jotta sen ympärysmitta on tarpeeksi pieni. Myös käytetty ote voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin kuppia jaksaa pitää taiteltuna.

Työntökulma

Kupin väärä työntökulma voi vaikeuttaa sisäänlaittoa, kun kuppi törmää emättimen seinämään.

Oikean työntökulman saa helpoimmin selville, kun tunnustelee emätintä sormella ja huomioi, mihin suuntaan emätin tarkalleen ottaen kallistuu. Yleensä tämä suunta on kohti ristiselkää. Samalla on hyvä kiinnittää huomiota siihen, onko emätin esim. hieman vinossa oikealle tai vasemmalle. Kun reitti on tunnusteltu etukäteen, on kuppikin helpompi laittaa paikalleen. Kupin voi myös laittaa sisälleen siten, että työntää sitä vain kevyesti, eikä varsinaisesti ohjaa sitä mihinkään suuntaan, jolloin kuppi hakee oikean suunnan itse.

sivun alkuun

Kuppi ei aukea

Häpyluu

Häpyluu saattaa estää kuppia aukeamasta.

Kupin asettaminen hieman syvemmälle voi toimia, koska silloin kuppi liikkuu häpyluun ohitse. Kupin sisäänlaittovaiheessa voi myös kääntää kuppia siten, että taitellun kupin umpinainen reuna on häpyluuta kohti, jolloin aukeamisen pitäisi helpottua.

Kupin sijainti

Kuppi on työnnetty niin syvälle, että se on jumissa kohdunnapukan ja emättimen seinämän välissä, eikä pääse aukeamaan.

Liian syvälle työnnetty kuppi yleensä aukeaa itsestään, kun sitä nykäisee pohjasta tai antennista hieman alaspäin. Tällöin kuppi liikkuu kohdunnapukan alapuolelle ja vapauduttuaan puristuksesta ponnahtaa auki. Kuppia voi myös työntää alavatsan lihaksilla hieman alaspäin, jolloin lopputulos on sama.

Tiukat lihakset

Lantionpohjan lihakset ovat niin tiukat tai jännittyneet, että kuppi ei mahdu aukeamaan.

Lihasten kunnollinen rentoutus voi auttaa. Jos tämä ei toimi, voi sormen avulla tehdä kupille tilapäisesti vähän enemmän tilaa. Tämä tapahtuu työntämällä yksi sormi kupin alle tai viereen ja painamalla sormella emättimen seinämää poispäin kupista. Näin emätin muuttuu hetkellisesti hieman tilavammaksi, jolloin kuppi saa riittävästi tilaa, jotta se pääsee aukeamaan. Jos tämäkään ei toimi, yksi vaihtoehto on halkaisijaltaan kapeamman kupin hankkiminen.

sivun alkuun

Kuppi tuntuu paikallaan ollessaan ikävästi

Kohdunnapukka

Kuppi saattaa painaa kohdunnapukkaa, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia.

Kuppi tulee asettaa alemmaksi, jotta se ei päädy kohdunnapukan ja emättimen seinämän väliin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee varmistaa, että kohdunnapukka päätyy kupin sisälle, ei sen viereen.

Kupin antenni ja muotoilu

Liian pitkä antenni saattaa hiertää ja nipistellä. Jos antennia on lyhennetty, leikkauskohtaan on voinut jäädä särmiä, jotka hiertävät. Myös kupin alaosan kohokuviot saattavat ärsyttää emättimen aukon aluetta.

Jos antennia ei ole vielä lyhennetty, niin kannattaa tehdä. Leikkauspinnan epätasaisuuksia ja särmiä voi yrittää leikata tasaisemmiksi tai hioa varovasti vaikka kynsiviilalla. Kupin alaosan kohokuvioihin ei välttämättä kannata viilalla koskea, vaan kannattaa ennemminkin hankkia kuppi, joka on ulkopinnaltaan sileä.

Kupin avautumattomuus

Jos kuppi ei ole auennut kunnolla, se voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia syvemmällä emättimessä.

Neuvoja kupin aukeamisen varmistamiseen on kohdassa Kuppi ei aukea.

Kupin sijainti

Kuppi saattaa sijaita liian alhaalla emättimessä ja tulla jopa osittain ulos, jolloin se hiertää emättimen aukon aluetta.

Kupin asettaminen ylemmäksi auttaa. Mikäli kuppi ei suostu pysymään ylempänä, lantionpohjan lihasten jumppaamisesta voi olla apua (ohjeita kohdassa Kuppi ei pysy paikallaan, vaan valuu alaspäin). Jos taas tuntuu siltä, että kuppi ei yksinkertaisesti suostu menemään ylemmäksi, kuppiosa saattaa olla liian pitkä. Tällöin vaihto kuppiosaltaan lyhyempään kuppimerkkiin yleensä auttaa.

Kupin väärä asento

Kuppi ei seuraa emättimen luonnollista muotoa vaan on vinossa, mikä aiheuttaa ikäviä tuntemuksia syvemmällä emättimessä.

Emättimen tunnusteleminen sormella auttaa hahmottamaan, miten emätin kallistuu ja mihin suuntaan se on mahdollisesti vinossa. Kun emätin on tutumpi, kupin oikea asento löytyy helpommin.

Lihasten kramppaaminen

Mikäli käyttäjä jännittää kupin käyttämistä ja / tai sisälläpysymistä, lantionpohjan lihakset saattavat krampata. Joillakin naisilla lihakset kramppaavat kuukautisten aikana, vaikka he eivät jännittäisikään, mutta silloin myös tamponit aiheuttavat vastaavan reaktion.

Tähän ongelmaan ei ole yksinkertaista, tilanteen nopeasti korjaavaa ratkaisua. Kupin pehmeneminen käytön myötä saattaa auttaa, ja tätä voi nopeuttaa keittämällä kupin useammin kuin kerran kierrossa (pätee vain kuppeihin, jotka saa keittää). Myös vaihto pehmeämpään kuppimerkkiin saattaa auttaa. Pika-apuna kramppaamiseen voi tietenkin halutessaan käyttää särkylääkkeitä, mutta sitä tuskin kannattaa ottaa tavaksi.

sivun alkuun

Kuppi vuotaa ohi

Kupin asento ja sijainti

Kuppi voi olla vinossa siten, että vuoto pääsee valumaan kupin yhdeltä kyljeltä kupin ohi. Kuppi voi myös olla liian syvällä, jolloin kohdunnapukka ei ole sen ylä- tai sisäpuolella vaan vieressä. Vaikka kohdunnapukka jäisikin kupin yläpuolelle, kuppi saattaa silti sijaita hieman väärässä kohdassa, jolloin se ei asetu paikoilleen tiiviisti.

Kuppia asetettaessa tulee huomioida, että kuppi mukailee emättimen muotoja, eikä asetu vinoon. Oikeasta työntökulmasta voi lukea enemmän Kuppi ei mene sisään / riittävän syvälle -kohdasta.

Kuukautisvuoto poistuu kohdusta kohdunnapukan kautta, joten ohivuotoja tulee varmasti, mikäli napukka on kupin vieressä. Kohdunnapukan sijainti tulee varmistaa tunnustelemalla sormella, että kupin yläreuna on tiiviisti kiinni emättimen seinämissä. Mikäli kohdunnapukka löytyy kupin vierestä, kuppi pitää laittaa paikalleen uudestaan, tai liikutella sitä emättimessä siten, että napukka päätyy kupin yläpuolelle.

Kupin paras sijaintikohta ei välttämättä ole ohjeiden mukainen "mahdollisimman alhaalla emättimessä". Kupin asettaminen hieman syvemmälle emättimeen saattaa lopettaa ohivuodot.

Kuppi ei ole avautunut

Kuppi on jäänyt lyttyyn eikä kerää vuotoa.

Neuvoja kupin aukeamisen varmistamiseen on kohdassa Kuppi ei aukea.

Kuppi ei ole tiiviisti paikoillaan

Kupin reunat eivät ole tiiviisti kiinni emättimen seinämässä.

Kupin sisällä vallitseva alipaine saattaa olla liian heikko. Neuvoja vahvemman alipaineen muodostamiseen löytyy Käytännön kikoista. Kuppi saattaa olla myös liian kapea, eikä siksi asetu tiiviisti paikoilleen. Tällöin leveämmän kupin hankkiminen saattaa auttaa. Myös lantionpohjan lihasten treenaamisesta voi olla hyötyä, ja mikäli käytössä on jo levein mahdollinen kuppi, jumppa on ainoa vaihtoehto. Lisää vinkkejä lantionpohjan lihasten jumppaan löytyy kohdasta Kuppi ei pysy paikallaan, vaan valuu alaspäin.

Tuhruvuoto

Emättimen seinämille ehtii kupin tyhjennyksen yhteydessä valua vuotoa, joka kupin takaisinlaittamisen jälkeen jää kupin alapuolelle. Tämä vuoto valuu sitten vähitellen ulos.

Neuvoja tuhruvuotojen vähentämiseen löytyy Käytännön kikat -alasivulta.

Ylivuoto

Kupin tyhjennysväli on liian pitkä. Kupin täyttyessä sen sisäpuolella vallitseva alipaine heikkenee vähitellen, eivätkä lantionpohjan lihakset jaksa pitää kuppia tiiviisti paikoillaan, jolloin vuoto pääsee tulvimaan kupin reunan ylitse.

Tyhjennysvälin lyhentäminen tai vetoisuudeltaan suuremman kupin hankkiminen auttaa. On syytä huomata, että vaikka kuppi ei poisotettaessa olisikaan ääriään myöten täynnä, kyse voi silti olla ylivuodosta. Näin voi käydä, mikäli kuppi otetaan ulos vasta siinä vaiheessa, kun se on piripintaan täynnä ja vuotaa yli. Kun kuppia sitten puristetaan paine-eron tasaamiseksi, osa sisällöstä todennäköisesti purskahtaa ulos kupista. Tällöin kuppi ei välttämättä näytä kovinkaan täydeltä, vaikka havaittu "ohivuoto" todellisuudessa olikin ylivuotoa. Kuppi voi myös näyttää vajaalta, mikäli kohdunnapukka on kupin sisäpuolella kupin ollessa paikoillaan. Tällöin napukka vie osan kupin vetosiuudesta, jolloin vuotoa mahtuu kuppiin vähemmän.

Itselleen sopivan tyhjennysvälin oppii vuotonsa määrää tarkkailemalla ja aluksi kannattaa tyhjentää kuppi yhtä usein kuin vaihtaisi siteen tai tamponin, ja sitten vähitellen pidentää tyhjennysvälejä, mikäli se on mahdollista.

Myös lantionpohjan lihasten kunnolla on vaikutusta siihen, kuinka täydeksi kupin voi päästää, sillä huonossa kunnossa olevat lihakset eivät jaksa pitää täyttyvää kuppia paikallaan, vaikkei se olisikaan vielä aivan täynnä.

sivun alkuun

Kuppi ei pysy paikallaan, vaan valuu alaspäin

Kupin asento ja sijainti

Kuppi on asetettu paikalleen huonosti tai se on väärässä kohdassa.

Kuppi tulee asettaa paikoilleen emättimen muotoja mukaillen – tämä voi tarkoittaa jopa kupin asettamista näennäisesti vinoon, mikäli emätin on vino. Lisäksi tulee varmistaa, että kupin sisäpuolelle muodostuu alipaine. Kun kuppia vetää kevyesti alaspäin antennista, ja kuppi "vetää vastaan", alipaine on muodostunut.

Joidenkin käyttäjien anatomia on sellainen, että emättimen lihakset pitävät kupin paremmin paikallaan, kun kuppia ei jätetä aivan emättimen alaosaan, vaan se työnnetään hieman syvemmälle.

Kupin koko

Kuppi on liian kapea tai liian pitkä.

Liian kapea kuppi ei asetu paikalleen tiiviisti, jolloin leveämpään kuppiin vaihtaminen voi auttaa.

Jos emätin on kovin lyhyt ja / tai kohdunnapukka sijaitsee alhaalla, liian pitkä kuppi ei mahdu kokonaan emättimeen, ja tämä voi ilmetä jatkuvana kupin alaspäin työntymisenä. Kuppiosaltaan lyhyempään kuppiin vaihtaminen auttaa.

Lantionpohjan lihasten kunto

Lantionpohjan lihakset ovat liian huonossa kunnossa.

Lantionpohjan lihakset voivat olla huonossa kunnossa myös nuorilla ja synnyttämättömillä naisilla. Raskauden ja synnytyksen lisäksi lantionpohjan lihaksia rasittavat esim. seisomatyö sekä juoksu, aerobic ja muut vastaavat tärähtelyä aiheuttavat liikuntamuodot.

Muiden lihasten tavoin myös lantionpohjan lihakset vaativat käyttöä ja treenausta pysyäkseen kunnossa. Vaikka mitään näkyviä ongelmia lihasten kanssa ei olisikaan, ne eivät välttämättä ole huippukunnossa, jos ne on unohdettu omiin oloihinsa. Sen ohella, että kupin käyttö onnistuu paremmin, hyvässä kunnossa olevat lantionpohjan lihakset ehkäisevät tulevaisuudessa esim. virtsanpidätysvaivoja ja kohdunlaskeumaa. Lantionpohjan lihaksia ei myöskään suotta kutsuta rakkauslihaksiksi – niiden hyvä kunto parantaa sekä omaa että partnerin nautintoa yhdynnässä.

Ohjeita lantionpohjan lihasten jumppaan:
Väestöliitto: Lantionpohjan lihakset
HUS: Lantionpohjan lihasten harjoitusohjelma
Tohtori.fi: Lantionpohjalihasten jumppa
Nicehouse.fi: Rakastelulihakset kuntoon

sivun alkuun

Kuppi ei pysy paikallaan, vaan kapuaa ylöspäin

HUOM! Ylöskapuamisen ainoat haittapuolet ovat ohivuotojen vaara sekä poiston hankaluus. Mikäli ylöskavunnut kuppi on edelleen varma, ja kupin poistokin onnistuu, ei ylöskapuaminen ole varsinaisesti ongelma.

Emättimen pituus ja alipaine

Pitkässä emättimessä alipaine voi aiheuttaa kupin kapuamista, kun kupin yläpuolelle jää paljon tilaa. Kuppi hakeutuu ylemmäs, koska kupin sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero pyrkii tasoittumaan. Kupin noustessa sen yläpuolella oleva tila pienenee, jolloin myös alipaine heikkenee. Kuppi jää kohtaan, jossa vallitsee tasapainotila – jos se nousisi vielä ylemmäksi, sen sisäpuolelle muodostuisi ylipaine. Tasapainotilassa oleminen on kuitenkin kupille energeettisesti edullisinta, joten sen saavutettuaan kuppi ei enää liiku paine-eroista johtuen ylemmäs tai alemmas.

Ongelma yleensä ratkeaa, kun kupin sisälle jää alussa hieman enemmän ilmaa. Tämä onnistuu, kun kupin taittelee hieman löysemmäksi paketiksi, tai vaihtoehtoisesti päästää hieman ilmaa kupin sisälle sen avauduttua. Näin sisä- ja ulkopuolen välinen paine-ero on alkujaankin pienempi.

Kupin koko

Kuppi on liian kapea, eikä asetu paikalleen tiiviisti.

Leveämpään kuppiin vaihtaminen voi auttaa.

Kupin sijainti

Kuppi on asetettu liian syvälle, jolloin se kapuaa helpommin ylöspäin.

Kupin asettaminen aiempaa alemmaksi saattaa auttaa.

Lantionpohjan lihasten kunto

Lantionpohjan lihakset ovat liian huonossa kunnossa.

Lantionpohjan lihasten treenaamisesta on kerrottu tarkemmin Kuppi ei pysy paikallaan, vaan valuu alaspäin -kohdassa.

Lihasten rentoutuminen

Kapuamista tapahtuu vain öiseen aikaan, kun lantionpohjan lihakset rentoutuvat nukkuessa. Tällöin kuppi pääsee helpommin liikkumaan syvemmälle.

Varsinaista ratkaisua tähän ongelmaan ei ole, mutta erinäisin konstein ongelman seurauksia voidaan lievittää tai mitätöidä. Useimmiten kupin ylöskapuamisesta seuraa se, että kupin poistaminen on vaikeampaa. Aamulla kannattaakin oleskella jonkin aikaa pystyasennossa, jolloin kuppi painovoiman vaikutuksesta valuu alemmas. Jos tämä ei auta, kupin poistamista voi kokeilla sellaisissa asennoissa, joissa emätin lyhenee (esim. kyykyssä). Alavatsan lihasten avulla kuppia voi myös työntää alaspäin.

sivun alkuun

Kuppi on liian ylhäällä, poistaminen vaikeutuu

Antenni

Jos antenni on liian pitkä, kuppi asetetaan liian ylös, jotta antenni ei jää emättimen ulkopuolelle.

Antenni saattaa jäädä turhan pitkäksi seurauksena kehäpäätelmästä, jonka mukaan antennia ei voi lyhentää, koska muuten ei ylety kuppiin, joka on laitettava liian syvälle, koska muuten antenni ei mahdu sisälle. Kuppi tulisi kuitenkin aina asettaa paikoilleen kupin itsensä ehdoilla, ei antennin pituuden perusteella. Kuppi laitetaan siis siihen kohtaan, johon se luonnollisesti tuntuu asettuvan, ja mikäli antenni sen jälkeen tuntuu häiritsevän pitkältä, sitä lyhennetään. Jos on epävarma poiston onnistumisesta antennin lyhentämisen jälkeen, antennia voi lyhentää vaikka pari milliä kerrallaan.

Kuppi kapuaa ylemmäs

Kuppi on poistettaessa ylempänä kuin mihin se jäi sitä paikalleen laitettaessa.

Kohta Kuppi ei pysy paikallaan, vaan kapuaa ylöspäin käsittelee tarkemmin tätä ilmiötä ja sen ehkäisyä.

sivun alkuun

Paine-eron tasaaminen poistovaiheessa ei onnistu

Kupin jämäkkyys

Jos kuppi on kovin jämäkkä, pelkkä kupin pohjan puristaminen ei riitä paine-eron tasaamiseen.

Paineen tasaamiseen on muitakin keinoja kuin vain kupin pohjan puristaminen. Jos yksi keino ei toimi, kannattaa kokeilla toista. Kuppia voi puristaa hieman ylempää kuin aivan pohjasta, tai kokeilla hyväksi havaittua matotaktiikkaa, joka on esitelty Käytännön kikat -alasivulla.

Ote

Ote kupista on huono. Paine-eron tasaaminen ei onnistu välttämättä lainkaan, tai sen onnistuttua ote herpaantuu ja kupin sisäpuolelle muodostuu jälleen alipaine.

Tässä ei oikeastaan auta muu kuin paremman otteen treenaaminen. Kokeilemisen arvoisia vinkkejä ovat toisen käden kokeileminen, kupin litistäminen emättimen seinämää vasten sekä hidas ja rauhallinen eteneminen, jolloin emätin mukautuu paremmin ja antaa helpommin periksi.

sivun alkuun

Kupin ulosvetäminen tuntuu ikävältä / kivuliaalta

Alipaine

Kupin sisäpuolella vallitsee edelleen alipaine, eli paine-ero ei ole tasaantunut eikä kupin reuna ole irronnut emättimen seinämistä. Tämä tuntuu kipuna emättimen sisällä.

Paine-eron tasaaminen on tärkeimpiä asioita, joita poistovaiheessa tulee muistaa. Jos paine-eron jättää tasaamatta, kuppi ei välttämättä hievahdakaan paikaltaan, ja väkisin kiskoessaan vain satuttaa itsensä. Paine-eron tasaamiseen käytettäviä keinoja on esitelty sekä Perustietoa kupista -alasivulla että Käytännön kikat -alasivulla. Lisäksi tulee huolehtia siitä, ettei alipaine pääse muodostumaan uudelleen paine-eron tasaamisen jälkeen. Näin voi käydä, jos kuppia ei purista kasaan koko ajan.

Kupin jämäkkyys

Kupin materiaali on niin jämäkkää, että pitävän otteen saaminen on vaikeampaa ja kuppi voi painaa emättimen suuaukolla ikävästi, koska se pyrkii aukeamaan herkemmin kuin pehmeämpi kuppi.

Kuppi yleensä pehmenee käytön myötä jonkin verran. Pehmenemistä voi nopeuttaa keittämällä kupin useammin kuin kerran kierrossa (pätee vain kuppeihin, jotka saa keittää). Myös pehmeämpään kuppiin vaihtaminen on yksi ratkaisu.

Kupin koko

Liian leveä kuppi voi aiheuttaa kipua emättimen suuaukolla.

Kuppia kannattaa litistää ja taitella siten, että sen halkaisija on pienempi kuin täysin avonaisen kupin. Tällöin kuppi ei levitä emättimen suuaukkoa yhtä paljon. Tämä voi kuulostaa melko hankalalta, ja sitä se alkuun usein onkin, mutta harjoitus tekee mestarin ja jokainen löytää itselleen parhaiten sopivan tekniikan kokeilemalla. Kuppia ei tarvitse taitella samanlaiseksi tiiviiksi paketiksi kuin sisälle laitettaessa, eikä se onnistuisikaan, koska muuten kupin sisällä oleva vuoto puristuisi kupista ulos. Kuppia voi ensin litistää kevyesti ja sitten painaa sormella siten, että muodostuu läpileikkaukseltaan U:n muotoinen loiva kouru, jonka pohjalle sormi jää.

Kupin poistamista voi myös kokeilla "reuna kerrallaan", eli kallistamalla kuppia hieman samalla kun vetää sen emättimestä ulos. Tällöin kupin koko reunus ei tule samanaikaisesti emättimen suuaukon läpi, jolloin venytys on vähäisempää.

sivun alkuun

Kupin ollessa paikallaan emättimeen ei mahdu enää sormia, joten poisto on vaikeaa

HUOM! Tämä väite on suurimmassa osassa tapauksia perätön, sillä emätin kyllä joustaa leveyssuunnassa, ainakin sen verran, että sinne mahtuu rinnakkain yksi kuppi ja etusormi, etenkin kun poistovaiheessa kuppia voi jo painaa vähän lyttyynkin.

Jos sormea ei kuitenkaan yrityksistä huolimatta onnistu ujuttamaan kupin seuraksi, kannattaa opetella poisto siten, että sormea ei tarvitse työntää kokonaan emättimeen. Poistaminen kannattaa suorittaa sellaisessa asennossa, jossa emätin on mahdollisimman lyhyt (esim. kyykyssä) ja kuppi tulee helpommin ulottuville. Kuppia kannattaa myös punnertaa alaspäin alavatsan lihasten avulla. Paineen voi opetella tasaamaan yhdellä sormella, painaen kuppia emättimen seinää vasten.

Hätiköinti

Sormet työnnetään emättimeen liian nopeasti.

Runnomisella ei pötkitä pitkälle. Kun etenee sormiensa kanssa verkkaisesti ja tunnustellen, emätin ehtii mukautua paremmin.

Immenkalvo

Jos käyttäjä on neitsyt, liian tiukka immenkalvo saattaa vaikeuttaa useamman sormen sisäänlaittoa.

Immenkalvoa voi venyttää tai sen voi rikkoa kokonaan itse esim. sormin. Mikäli tämä ei onnistu tai näin ei halua toimia, kannattaa opetella poistamaan kuppi esim. vain yhden sormen avulla – sekin on mahdollista.

Lihasten jännittäminen

Mikäli käyttäjä jännittää lantionpohjan lihaksia, sormien mahduttaminen emättimeen ei onnistu. Myös poistoasento voi olla sellainen, että lihakset jännittyvät.

Ratkaisu on rentoutuminen. Yllättävän usein ihmiset jännittävät lantionpohjan lihaksiaan huomaamattaan, etenkin vähän oudommissa tilanteissa, kuten kupin ensimmäisillä käyttökerroilla. Syvään hengittäminen, rentoutuminen ja rauhoittuminen ovat taatusti avuksi kupin poistovaiheessa. Kannattaa myös kokeilla eri asentoja.

Työntökulma ja -kohta

Sormea yritetään työntää emättimeen väärässä kulmassa tai väärästä kohdasta.

Jos yksi työntökulma ei tunnu hyvältä, kannattaa kokeilla toista. Sormea voi myös kastella vedellä, niin kitka vähenee. Sormi kannattaa työntää sisään kupin vierestä tai vielä mieluummin kupin alapuolelta, jolloin häpyluu (kupin yläpuolella) ei tule tielle.

"Väärät" sormet

Kuppia yritetään poistaa vain tiettyjä sormia käyttäen, eivätkä ne välttämättä ole parhaiten tehtävään sopivat sormet.

Missään ei ole määrätty, että kuppi tulisi poistaa vain yhden käden sormia käyttäen. Joskus tämä voikin osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi, koska sormia ei saa sellaiseen asentoon, että ne mahtuisivat riittävän syvälle emättimeen. Tällöin voi kokeilla kupin poistoa siten, että nappaa ensin kahdella saman käden sormella kupin pohjan pinsettimäiseen otteeseen ja vetää kuppia hieman alemmaksi. Tämän jälkeen paine-eron tasaus hoidetaan matotaktiikalla (esitelty Käytännön kikat -alasivulla), toisen käden sormea käyttäen, samalla kun pidetään ensimmäisen käden sormilla kupin pohjasta kiinni, jotta kuppi pysyy hyvin ulottuvilla.

sivun alkuun

Tyhjentäminen on sotkuista puuhaa

HUOM! Sotkujen välttäminen ei ole ainoa ratkaisu – sotkusta voi myös tehdä merkityksetöntä tyhjentämällä kupin sellaisissa oloissa, joissa sotkusta ei ole haittaa. Jos hoitaa kupin tyhjentämisen vaikkapa suihkussa käydessään tai muuten vaan suihkun lattialla ilman housuja kyykkien, sotku on vain väliaikaista ja helposti puhdistettavaa.

Hätiköinti

Poistaminen suoritetaan kiireessä ja huolimattomasti, jolloin vahinkoja sattuu.

Tyhjennysvaiheessa tulee toimia rauhallisesti ja jättää turha kiirehtiminen väliin. Lisäksi kuppia on pidettävä mahdollisimman pystyssä asennossa poiston aikana.

Kuppi on liian täynnä

Kuppi on niin täynnä, että sisältöä läikkyy, kun kuppi puristetaan paine-eron tasaamiseksi.

Kun kuppi on tyhjennettäessä jonkin verran vajaa, sitä voi paine-eron tasaamisvaiheessa puristaa ilman yliläikkymisen vaaraa. Kannattaa siis tarkkailla oman vuotonsa määrää ja opetella itselleen parhaiten sopivat tyhjennysvälit. Vetoisuudeltaan suuremman kupin hankkimalla tyhjennysväliä saa pidennettyä.

Kuukautisvuodon rakenne

Kuukautisvuoto on painavampaa kuin vesi, joten se painuu WC-pöntön pohjalle, kun kuppi tyhjennetään. Tästä on yleensä seurauksena verirannut pöntön pohjassa vielä huuhtelemisenkin jälkeen. Lisäksi kupin ja emättimen välille jää joskus venyvä limarihma, joka ei katkea helposti.

Kuukautisvuodon rakennetta ei voi muuttaa, mutta kupin tyhjennystapoja voi. Siistiä tyhjentämistä WC-pönttöön on käsitelty tarkemmin Käytännön kikat -alasivulla. Lisäksi kupin voi tyhjentää myös lavuaariin, jota veri on helpompi huuhdella pois.

Emättimen ja kupin väliset limarihmat kannattaa katkaista samantien, ennen kuin kuppia vie kauemmaksi emättimestä. Tämä onnistuu esim. nappaamalla rihmasta kiinni WC-paperin palalla.

sivun alkuun