SUTRA SE OTVARA MOST DUBROVNIK ILI MOST dr. FRANJA TUĐMANA

10. svibnja - U sklopu proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Leopolda Mandića sutra navečer, s početkom u 20 sati, uz prigodnu svečanost bit će pušten u promet most preko Rijeke dubrovačke vrijedan oko 252 milijuna kuna. Jednu od najvećih infrastrukturnih investicija u posljednjih desetak godina na dubrovačkom području svečano će otvoriti premijer Ivica Račan.

Temeljni kamen za taj most položio je tadašnji hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a prvi građevinski radovi počeli su u proljeće 1999. Most je dug 486 metara, noseći stup je visok 141,5 metara i poslije dimnjaka termoelektrane Plomin najviša je građevina u Hrvatskoj. U njega je ugrađeno 17.000 prostornih metara betona, 2.000 tona betonskog željeza, 1400 tona konstrukcijskog čelika i 350 tona čeličnih zatega. Širina je kolnika s dva prometna traka 7,7 metara, pješačke staze s obiju strana mosta široke su 1,2 metra, a most skraćuje put do Dubrovnika iz smjera Splita za 12 kilometara.

Projektant je Zlatko Šavor iz Zagreba, radove su izveli njemačka tvrtka Walter Bau i splitski Konstruktor, a investitor su Hrvatske ceste. Gradsko je vijeće prošli mjesec donijelo odluku da se most zove Dr. Franjo Tuđman, a Hrvatske ceste most su nazvale Dubrovnik. S jedne i druge strane mosta postavljene su ploče s oba naziva. Nesuglasice još nisu riješene.