Prva stran
Novice
Članki
Testi
Forum
Datoteke
Naši dosežki
Lestvice
Pošlji novico
Pravila
Kontakt
Admin login
 

Partnerji:

AGT
EK waterblocks
3D Svet
commIT
Izid
DimasTech

Naši prijatelji:
Overclockers.at
Hwgurus.com

Priporočamo:

Ocbay
OC-Lab Team @ Hwbot.org
ex-YU računalniška scena

 
Zadnje na forumu:
> Prvič ln2, rabim nekaj pomoči
> Zimski "water chiller"
> Asus Rampage Formula, Q6600, Mushkin Enhanced
> Maximus formula rev1.03g
> Asus p4c800 v2.0 + p4 2.66/3.0 2gb ddr 400 extreme oc nasvet
> Sestava LD V8 drugič... delovna postaja
> Voda iz hiše na vrt :)
> Problem z računalnikom- dobrodošle ideje ter pomoč
> SS hlajenje v Sloveniji?
> Dice-Ln2 navijanje skozi oči začetnika
 
Zadnje datoteke:
> wPrime 1.55
> SuperPI 1.5 /mod XS
> SLIPatch 0.7 in 0.8
> RivaTuner 2.24c
> PiFast

Slovenia Tourism

Valid CSS!

 
Testi > Hlajenje > I. test termalnih past: GC-Extreme se predstavi


 

I. test termalnih past: GC-Extreme se predstavi


Avtor: Niko Tivadar - tiborrr
Datum: 18.05.2011

Uvod

Oglaševalci podjetij, ki proizvajajo termalne paste, so zadnje čase popolnoma ponoreli - vsi po vrsti obljubljajo od 2- do 10°C nižje delovne temperature v primeru uporabe njihovih izdelkov ali pa še kaj bolj banalnega. Prav zato smo se pri OC-Labu odločili narediti svoj prvi test termalnih past sploh. Pri tem smo poudarek dali predvsem na testni metodologiji in testiranim izdelkom omogočili karseda enake pogoje. Tokrat smo na test popeljali nekoliko starejšo, a na trgu dobro uveljavljeno staro gardo proizvajalcev Arctic Silver in Arctic Cooling, le-tej pa smo ob bok postavili novinca iz podjetja Gelid. Kako so se paste odrezale in kolikšen napredek nudi sodobna receptura, si preberite v nadaljevanju! ;-)


Tipi termalnih past

Termalna pasta ali z angleškim akronimom TIM (Thermal Interface Material) je anorganska zmes materialov, namenjenih zapolnitvi mikroskopsko majhnih rež na stičnih površinah procesorjev in njihovih hladilnih teles. Prav zaradi slednjega z uporabo past nikakor ne gre pretiravati. Obstaja več tipov:
  • termalne paste na osnovi oksidov: Z drugo besedo keramične paste. Verjetno najbolj razširjen tip termalne paste, enostavno prepoznan po svoji beli barvi (od tod tudi nepoznavalsko ime 'bela pasta'), ki v osnovi spominja na zobno pasto. Poleg želatinastega silikona ali tekočine največkrat vsebujejo so glavne primesi sledeče 'keramike': aluminijev oksid, aluminijev nitrid, berilijev oksid, cinkov oksid in silicijev dioksid. Prednost teh past je vsekakor njihova cenenost. Tipičen predstavnik: Arctic Silver Céramique.
  • termalne paste na kovinski osnovi: Slednje so bile popularne pred leti, med najbolj prepoznavne sodi Arctic Silver 5. Osnova so fino mleti delci kovin, najpogosteje aluminija, srebra ali bakra, zmešani v silikonsko mast. Toploto prevajajo bolje kot keramične paste, njihova slabost pa je v tem, da prevajajo električni tok, zato je treba biti pri nanosu izjemno pazljiv.
  • termalne paste na osnovi tekočih kovin: Gre za paste, ki vsebujejo zlitine tekočin kovin ali čisto tekočo kovino (npr. tekoči galij). Precej redke in za uporabo zahtevne paste, ki se nanašajo z brizgalkami, povrh vsega pa korodirajo aluminij in/ali druge kovine, ki niso baker. Popularne so bile pred leti, najpopularnejša je bila Coolaboratory-jeva Liquid Pro.
  • termalne paste na osnovi ogljikovih spojin: Dandanes najpopularnejše paste, katerih osnova so najrazličnejše oblike ogljika - od ogljikovih nanocevk, vlaken, diamantnega prahu kot tudi kombinacij z oksidi. Recepture in sestave so visoko sofisticirane. Med najbolj znane predstavnike sodijo paste Arctic Cooling serije MX-2, -3 in -4.
Nekam vmes sodi tudi Indigo Extreme, ki velja za povsem samosvoj izdelek (test kaj kmalu).


    Naslednja stran >

Strani: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

.:: Novice, testi in članki so intelektualna lastnina OC-Lab. Vse pravice pridržane (c) 2006-2011 ::.