Menu

Slik får du ypperlig kaffe år etter år

Enkle grep gir den beste kaffen.

Hyppig pleie og rensing av kaffetrakteren er ikke bare hygienisk, kaffen smaker også langt bedre. Dessuten varer trakteren nærmest evig. 

Kvalitet går ikke ut på dato. Det finnes produkter som forener kvalitet, sjarm og stil, gjennom generasjoner. Moccamasters kaffetraktere for eksempel. Ikke bare er de like stilige i dag som de var når de ble lansert for mer enn førti år siden. Produsenten tilbyr også hele 10 års garanti på sine traktere, men med riktig omsorg varer de ofte mye lenger enn det. 

– Hvis du skal servere god kaffe er ikke en kaffetrakter den eneste forutsetningen. Den bør også være skinnende ren. Gammel kaffe og kaffebelegg setter dårlig smak på kaffen. Alle
flater som vannet kommer i kontakt med, må derfor være helt rene. Dette gjelder både trakter og kolbe, kaffekjele og serveringskanne. En kaffetrakter som brukes på daglig basis bør av den grunn rengjøres hver fjortende dag, sier Jan Fredrik Hagen, kaffeentusiast og administrerende direktør i Moccamaster Norge. 

Les også: Visste du at kaffe er like mangfoldig som vin?

Spesialutviklet rensemiddel

Kaffebransjens egen organisasjon Norsk Kaffeinformasjon har utviklet rensemiddelet «Clean Drop» spesielt beregnet for kaffeutstyr. Dette rensemidlet fjerner fettrester fra kaffen og humus fra vannet, de to vanligste uhumskheter som over tid avleirer seg i trakteren. Rensemiddelet avgir ikke smak etter skylling og rengjør innvendige beholdere, rør, sprederarm og filterholdere. Det er i tillegg laget eget rensemiddel for thermokanner, glasskolber og serveringskanner.

– Jeg anbefaler å bruke middelet «Clean Drop» som selges i så og si alle norske dagligvarebutikker, i elektrohandelen og på våre nettsider. Det er det eneste som duger. Med dette middelet renser du trakteren for all skitt. Selv det reneste vann bærer med seg små partikler som over tid avleirer seg i trakteren. En rens hver fjortende dag - litt avhengig av bruk selvfølgelig - holder maskinen i toppform og kaffekvaliteten i ypperste klasse, år etter år, sier Hagen.

Europeisk kvalitet på sitt beste

I en verden der de aller fleste småelektriske produkter masseproduseres i Kina går noen fortsatt en annen vei. I over 40 år har alle Moccamastere blitt bygget av de beste komponenter og materialer på en og samme fabrikk i Nederland. Det tidløse designet og fabrikkens nådeløse kvalitetskontroll, gjør at alle trakterne holder samme kompromissløse kvalitet og er godkjente etter «European Coffee Brewing Centers» strenge normer. Les mer om historien til Moccamaster her.

– Renser du trakteren jevnlig er det knapt noen grense for hvor lenge den vil forstette å trakte perfekt kaffe. Den eldste Moccamasteren vi selv har - og nå snakker jeg om en som har vært i regulær, daglig bruk - er fra tidlig på 70-tall. Så du kan trygt si at en Moccamaster er «built to last,» sier Hagen. 

Avkalking og rens er ikke det samme

Hagen presiserer at det er en stor forskjell mellom avkalking og rensing. I mange land er vannet «hardt.» Dette betyr at det er mye kalk i det. 

– Heldigvis gjelder dette i liten grad for Norge. Skulle du mot formodning bo et sted med mye kalk i vannet, finnes det egne midler som tar seg av problemet. For de aller fleste vil det være nok å vaske glasskanne, filterholder og lokk etter bruk. Rens trakteren hver fjortende dag med «Clean Drop» og du har en kaffetrakter som brygger den beste kaffen du kan tenke deg, og som varer lenge, avslutter Hagen. 

 

Slik går du frem:

•Fyll vann og hell på en pose «Clean Drop» i kaffetrakterens vannbeholder og trykk på knappen. 

•Etter at du har renset kaffen bør du la det gå et par kanner med rent vann igjennom før du brygger deg en kanne kaffe. For en Moccamaster bør rensejobben være gjort unna på ti - femten minutter. 

Denne videoen illustrerer hvor lett det er å rense kaffetrakteren din. Har du - og smaksløkene dine - råd til å la vær?

 

Tilbage til toppen
Traktekaffen er best

Traktekaffen er best

Du skal ikke kimse av den klassiske, gode koppen.

Julegaven til den som har alt

Julegaven til den som har alt

Denne dingsen har du garantert ikke på kjøkkenet ditt. Ennå.

Visste du at kaffe er like mangfoldig som vin?

Visste du at kaffe er like mangfoldig som vin?

Slik bevarer du den gode smaken.

Denne kaffetrakteren bruker verdensmestrene

Denne kaffetrakteren bruker verdensmestrene

Vi snakker selvfølgelig om Moccamaster.