Etusivu
Elämänkerta
Kasviluettelo
Yrtti ja rohdos
Kotilääkäri
Kirjallisuus
Kiitos
 

Rohtosalkoruusu

Althaea officinalis

Malvaceae

 
 

Rohtosalkoruusu on monivuotinen jäykkävartinen rohtokasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena mm. Keski-Euroopan merenrannoilla. Suomessa sitä viljeltiin aikoinaan rohdoskasvina, mutta nykyisin käyttö on vähäistä. Koristekäytössä suositaan värikästä ja näyttävää tarhasalkoruusua (nyk. Alcea rosea, ennen Althaea rosea). Rohtosalkoruusu voi kasvaa kahden metrin korkuiseksi. Lehdet ja varret ovat tiheän harmaakarvaiset. Loppukesällä lehtihankoihin kasvaa pienet valkoiset tai ruusunpunaiset kukat.

Althaea tulee kreikan sanasta "altho", parantaa. Malvaceae on johdettu kreikan sanasta malake (pehmeä) kuvaten lehtien pehmeyttä.

Aikaisemmin salkoruusua käytettiin ravinnoksi, missä yhteydessä se on vanhoissa kirjoissa mainittu - ensimmäisen kerran jo 9. vuosisadalla eKr. Roomalaiset valmistivat siitä herkkuruokiaan. Horatius (65-8 eKr) mainitsi kirjoituksissaan lehtien ja juurten laksatiiviset ominaisuudet. Antiikissa kasvia arvostettiin myös lääkekasvina, mutta se oli myös tärkeä hautajaiskukka.

Rohtona käytetään lähinnä turpeaa juurta, mutta myös lehtiä ja kukkia on käytetty rohtona. Tarhasalkoruusun rohtovaikutukset ovat vähäisemmät kuin rohtosalkoruusun. Salkoruusua on suositeltu moniin vaivoihin epilepsiasta lihaskipuihin. Kasvin arvo perustuu sen sisältämiin lima-aineisiin, joita on eniten juuressa. Juuri maistuu limaiselta, siksi siitä tehdäänkin siirappia tai sekoitetaan joukkoon hyvänmakuisia yrttejä.

Lima-aineet suojaavat limakalvoja, mikä on merkittävää hengitysteiden sairauksissa ja suoliston ja virtsateiden ongelmissa. Keski-Euroopassa rohtosalkoruusua käytetään rohdoksi hengityselinten sairauksiin ja yskään sekä lapsille ripuliin ja suolistovaivoihin. Kasvin englanninkielinen nimi on Marsh Mallow. Kondiittorit valmistavat salkoruusun juurista tahnaa lievittämään yskän oireita. Samalla nimellä myytävä makeinen, vaahtokaramelli ei sisällä salkoruusua. Kasvin sanotaan auttavan myös munuaiskivien poistumista. Siihen tarkoitukseen voidaan salaattiin lisätä nuoria versoja ja lehtiä ja nauttia juurista tehtyä siirappia.

 

Takaisin kasviluetteloon >>