Tiggare hotade i Borås

Romska tiggare hotade i Borås

Oro och rädsla sprids nu bland en grupp romska tiggare i Borås efter att det under veckan dykt upp hot på Facebook bland annat om att tomten de bor på ska brännas ner.

Tomten som ligger strax utanför Borås ägs av Siinto Hämäläinen som låtit romerna bo där i ett drygt år.

– Någon berättade att de hade varit på Internet där de sett att någon hade hotat att bränna ner husvagnarna och sen har någon hotat att de ska skriva en massa brev till mig och skriva: bort med alla tiggarna. Så det är sådana hot. Folk kan inte sova här för de är rädda för vad som ska hända, säger Siinto Hämäläinen.

Det var i början av veckan som Siinto fick reda på att det, på facebook, gjorts inlägg som kunde upplevas som hot mot de romska tiggare som bor på hans tomt, strax utanför Borås. Dessutom ska personer, enligt Siinto, ha varit på tomten under nattetid och fotograferat.

Flera av inläggen som gjorts på facebook, kan tolkas som uppmaningar till att man ska bränna ner tomten som romerna bor på. Därför valde man att göra en polisanmälan gällande hets mot folkgrupp.

– Vi ser alltid allvarligt på hot och där människor inte kan känna sig trygga, så vi ser allvarligt på det här givetvis, säger Peter Ström som är biträdande utredningschef på Boråspolisen.

Kan de som bor i tältlägret känna sig trygga?

– Såvitt vi vet så kan det göra det.

Om hot fortsätter att komma, kan det bli aktuellt att bevaka platsen?

– Det finns ju den möjligheten, men inte just nu, säger han.

Tänker inte låta sig skrämmas

Ärendet har nu lämnats över till åklagare som ska fatta beslut om huruvida man ska gå vidare med ärendet eller inte. Västnytt har inte lyckats nå åklagaren under dagen.

Siinto Hämäläinen har sedan förra vintern låtit de romska tiggarna bo på hans tomt. Av frivilliga har husvagnar och dylikt skänkts och för tillfället säger han sig ha runt 30 boende på tomten. De boende är för rädda gör att ställa upp på en intervju, men Siinto däremot tänker inte låta sig skrämmas.

– Jag tycker själv att om det är någonting man vill klaga på så kom direkt och prata med mig för så fega får folk inte vara att de inte vågar prata med mig som är en vanlig människa, pensionär dessutom. Vi har aldrig varit rädda för någon men det här är något nytt att folk börjar hata oss för detta, säger han.

Publicerad:

Uppdaterad: