Logo
26 maart 2015

Dossier

SPE verwijt Electrabel Pax Electrica II niet na te leven


13 oktober 2009
BRUSSEL (Energeia) - Luc Sterckx, CEO bij SPE-Luminus, hekelde in de marge van de toelichting van de winstvooruitzichten de houding van Electrabel in de Pax Electrica-afspraken. De dochter van GDF Suez zou de verbintenissen niet nakomen. Zo wacht SPE-Luminus nog steeds op 285 MW nucleaire energie.

Het langetermijncontract vormt het sluitstuk van de Pax Electrica II. Die geheime overeenkomst werd in 2006 door de Belgische overheid en de top van GDF Suez gesloten. Aanleiding voor de deal was de fusie tussen Suez en GDF. Toenmalig premier Guy Verhofstadt wilde met het akkoord voor meer concurrentie zorgen op de Belgische energiemarkt en de nucleaire capaciteit herverdelen.

Electrabel moest volgens het akkoord in drie fasen de nucleaire capaciteit van SPE met bijna 650 MW verhogen. SPE ruilde eerst een aandeel van 100 MW uit de Franse kerncentrale in Chooz voor stroom uit de Electrabelcentrales van Doel en Tihange. Dit jaar nam SPE ook 250 MW productiecapaciteit over. Maar het langetermijncontract voor 285 MW blijft uit. In maart 2008 werd nochtans een afspraak gemaakt, maar volgens GDF Suez zet de Europese Commissie het licht niet op groen. De Commissie zei deze lente dat het zich in dit verband niet wil uitspreken.

Voor Electrabel het signaal om het langetermijncontract naar de eeuwigheid te verwijzen. "Het ja-woord van de Europese Commissie was ťťn van de voorwaarden voor het uitvoeren van het langetermijncontract", legt woordvoerster Sarah De Bruyn uit. "Zonder groen licht kunnen we niet verder. Voor ons is deze zaak dan ook gesloten."

SPE verwacht winstdaling

SPE-Luminus verwacht voor dit jaar een nettowinst van EUR 40 mln. Vorig jaar kwam het winstcijfer nog uit op EUR 60 mln. De mindere winst wordt toegeschreven aan laattijdige en wanbetalingen, waardoor het bedrijf een provisie van EUR 24 mln moest aanleggen.

SPE-Luminus, dat binnenkort een onderdeel vormt van EDF, geeft zich nog niet gewonnen en pleit voor een alternatieve oplossing. Sterckx hoopt op een onderhandelde uitweg, maar sluit een rechtszaak niet uit. Hij wil alle rechtsmiddelen uitputten.

Electrabel zegt overigens alle afspraken uit de twee Pax Electrica's na te leven. Maar dat werd vorig jaar betwist door de Creg, onder andere op het vlak van investeringen in de stroombevoorrading en de prijzen voor residentiŽle klanten. Ook het gouden aandeel in GDF Suez heeft de Belgische regering niet gekregen.

Bram Souffreau
b.souffreau@energeia.be
Copyright©, Energeia, 2009

De Pax Electrica II

GDF Suez is dominant aanwezig in de Belgische energiesector. In de Pax Electrica II van oktober 2006 maakten concern en staat afspraken die die marktmacht moest inperken. In de afgelopen zeven jaren zijn beide partijen elkaar echter regelmatig in de haren gevlogen over de interpretatie daarvan.

Nationale Bank -2- NBB kraakt berekening nucleaire rente Creg af
Nationale Bank van BelgiŽ waarschuwt voor te hoge nucleaire heffing
Oud akkoord wakkert discussies over verkoopprijs kernenergie aan
Belgische kiezer -2- En vraagt heronderhandeling van Electrabel-akkoord
Belgische kiezer verplicht politiek tot compromissen over energiebeleid
Belgische regering voert druk op GDF Suez op als premier strijdtoneel betreedt
Mestrallet haalt uit naar Belgische overheid: 'Melkkoe Electrabel bestaat niet meer'
Electrabel en Eon ruilen 1.700 MW productiecapaciteit; Eon derde speler BelgiŽ
Minister: 'Electrabel moet EUR 750 mln betalen wegens te dominante positie'
EUR 250 mln voor staatskas: Electrabel weigert te betalen en dreigt met rechtszaak
Jean-Marie Dedecker: BelgiŽ heeft Belgisch-Franse energieoorlog verloren
Centrica maakt gebruik van voorkooprecht en verwerft meerderheidsbelang SPE
BelgiŽ krijgt geen gouden aandeel in GDF Suez, ondanks eerdere afspraken
Electrabel verliest zaak om niet-productieboete, boete EUR 60 mln boven hoofd
Electrabel bereikt akkoord met SPE over afstaan 635 MW nucleaire capaciteit
'GDF-Suez stoot snel deel van Electrabel af'; Centrica wil SPE
Anti-Electrabel stemming bij politieke partijen BelgiŽ
Suez en Verhofstadt presenteren afspraken, die geen akkoord meer mogen heten

Energeia besteedt zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van de gegevens in dit dossier. De dossiers zijn chronologisch opgebouwd. De nieuwste informatie over het betreffende onderwerp is alleen opvraagbaar voor gebruikers van Energeia Energiearchief [meer informatie].

08:42
Neem een proefabonnement op EnergieNieuwsBE New Business uit energiemarkt was nog nooit zo makkelijk! Smart City 2015 Nationaal Windenergie Congres 2015 FD Mediagroep - doorlopend aanbod Power Gen Rai 9-11 juni 2015