adverteren     onze diensten     Twitter     contact     disclaimer     privacy     redactiestatuut     over Geledraak.nl     sitemap  
 
 
 
artikel doorsturen  

Laatste bijdragen forum

Bekijk alle berichten op het Gele Draak Forum >>
Deze week op televisie
China op TV en radio
Lees de tv tips voor de komende week op de
tv tips pagina.
Open brief Lulu Wang na bezoek Dalai Lama
publicatiedatum: 08-06-2009
door: Geledraak.nl

Lulu Wang "Toen ik, jaren geleden, in China was, hoorde ik dat de politiek en de media in het Westen transparant zijn. En dat daar vrijheid van meningsuiting is. Nu ik in het Westen woon en werk, heb ik een paar vragen voor u en ik hoop van u een antwoord te mogen krijgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat u streeft naar een mooie toekomst voor ons allen. Als een nieuwe Nederlandse burger zou ik graag achter uw besluiten kunnen staan, inclusief die over uw benadering van de Dalai Lama.


Twee verschillende beelden
Gisteravond zag ik op tv een interview met de Dalai Lama, die momenteel bij ons in Nederland op bezoek is en die door u met egards ontvangen wordt of gaat worden. Hij klonk wijs en leek mij sympathiek. Vandaar dat ik het zo jammer vind dat er een enorm verschil bestaat tussen het beeld dat Nederlandse kijkers van dit tv-programma, onder wie ikzelf, van de Dalai Lama kregen aan de ene kant en het beeld dat de meeste Chinezen van hem hebben. Hoe zou dat, volgens u, komen?

Wijsheid
Er zijn miljoenen priesters, dominees, rabbijnen, imams, boeddhistische monniken, taoïsten en andere geestelijken in de wereld, die wijze dingen zeggen en sympathiek zijn – waarom wordt de Dalai Lama door u uitverkoren om met zo veel eer te ontvangen en om zo veel media-aandacht te besteden?

Vrede
Boeddhisme is in mijn ogen een geloof dat harmonie, vrede en barmhartigheid in de samenleving bevordert. Als het doen en laten van een boeddhistische monnik direct of indirect, bedoeld of onbedoeld, voor verscheurdheid en vijandigheid tussen zijn broeders en zusters in zijn vaderland zorgt, alsmede politieke, ideologische en zelfs economische conflicten en onrust in het buitenland, weet u dan zeker dat hij zich bezighoudt met godsdienst?

Kerk en staat
Men heeft in Europa in de afgelopen honderden jaren door vallen en opstaan ingezien dat geloof en politiek, kerk en staat beter gescheiden gehouden kunnen worden. Waarom geldt dit inzicht ineens niet meer als het gaat om een binnenlandse aangelegenheid van China?

De Dalai Lama wil namelijk de grondwet van Tibet laten baseren op het boeddhisme – theocratie (zie hoofdstuk 1, artikel 3, van Charter van de Tibetanen in ballingschap).*

Vrijheid
China heeft u herhaaldelijk verzocht de Dalai Lama niet te ontvangen, wat voor China van landsbelang is. Of China hier gelijk in heeft, doet in dit geval niet ter zake. Het is haar goed recht om haar binnenlandse zaken op haar eigen manier te regelen, of niet soms? Het staat u inderdaad vrij om te ontmoeten wie u wilt. Maar de vrijheid die u neemt is mijns inziens alleen geoorloofd als u tegelijkertijd de vrijheid van China om zichzelf te beschermen tegen – naar haar mening – gevaren, respecteert. Als u alleen hamert op uw eigen vrijheid en de vrijheid van China negeert, holt u het begrip van vrijheid dan niet op extreme wijze uit? Zegt u niet vaak tegen ons dat extremisme in godsdienst gevaarlijk is? En dat wij ervoor moeten oppassen? Hoe staat het dan met het extremisme in het begrip vrijheid? Als uw ongebreidelde vrijheid het schenden van de rechten van China betekent, moeten wij dan niet ook voor u oppassen?

Honderden landen en 55 Volkeren
Er zijn honderden landen in de wereld en er bestaan 55 volkeren in China, waaronder mijn Tibetaanse broers en zussen. Waar mensen zijn, bestaan er geschillen en conflicten. Wat doet u besluiten om van de honderden landen juist uw warme belangstelling uit te laten gaan naar een monnik uit China en van de 55 volkeren in China juist naar de Tibetanen? Hoe zit het dan met de problemen die zich ook soms voordoen tussen de andere 54 volkeren in China? Gaat u ze allemaal voor hen oplossen? Of is er een speciale reden waarom uw keuze op Tibet valt?

Veel informatie over het een -o.a. mensenrechten situatie
Gisteren stond op teletekst dat de VN informatie van China eist over de doden die op 4 juni 1989 vielen. Dit roept vraagtekens bij mij op. Aan de ene kant wilt u het naadje van de kous weten wat er in China reilt en zeilt, en als China volgens u 'ongeloofwaardig' aan uw verzoek voldoet, zet u haar desnoods onder druk, al dan niet samen met de VN. Aan de andere kant, als China u toelichting geeft over een belangrijke situatie daar, waarom geeft u die dan niet altijd door aan uw volk of publiek, terwijl u over andere zaken van China uitgebreid en herhaaldelijk bericht geeft en openbare debatten en discussies, hoe verhitter hoe beter, organiseert?

Weinig informatie over het ander -voorwaarden van een autonoom Tibet
Mijn Nederlandse vrienden en kennissen vertellen mij dat de Dalai Lama geen onafhankelijk Tibet nastreeft, maar meer autonomie voor Tibet. Ik vroeg hen van wie ze dit vernomen hebben, ze zeggen van de media.
Zij, zelfs de Nederlandse journalisten die mij over de Dalai Lama willen interviewen, weten niets van wat China op 7 maart 2009 tijdens een internationale persconferentie aan buitenlandse verslaggevers toegelicht heeft, namelijk, de voorwaarden die de Dalai Lama en zijn organisatie hebben gesteld voor een autonoom Tibet:

1. Ze wensen een vierde van China - vijf keer zo groot als Frankrijk - te hebben, het zogenaamde Dazang Qu (het Grote Tibet Gebied),**

2. Ze willen de Chinezen, die niet tot de Tibetaanse bevolkingsgroep behoren en die daar generaties lang, honderden zo niet duizend jaar gewoond en gewerkt hebben, uit dat 'dubbele' gebied zetten

3. Ze willen dat het Chinese leger uit dat gebied vertrekt

4. Ze willen een eigen grondwet hebben.

Wat mijn Nederlandse vrienden en kennissen ook niet weten:

1. Op 10 maart 2009, drie dagen na die bewuste persconferentie, ontkende de Dalai Lama in een persconferentie in India dat hij deze dingen ooit gezegd heeft. Hij verzocht de Chinese regering met bewijzen te komen voor zijn zogenaamde uitspraak.

2. Weer drie dagen later, op 13 maart 2009, vroeg een Franse journalist tijdens een internationale persconferentie in China premier Hu Jintao om die bewijzen. Hu voldeed aan dat verzoek.

3. Het bleek dat de Dalai Lama twee plannen had aangekondigd, waarvan één (met de naam Xizang Wudian Heping Jihua) in 1987 in de Verenigde Staten en de ander (Qidian Xin Jianyi) in 1988 in Straatsburg. Daar staan de bovengenoemde punten van de Dalai Lama en de organisatie onder zijn leiding zwart op wit in.

Men zou denken dat de Dalai Lama vergeten is dat hij dit ooit gezegd heeft.

1. In 2005 echter, in een brochure met de titel Zhongjian Daolu Xuanchuan Shouce - gemaakt door de organisatie onder leiding van de Dalai Lama - staat dat de bovengenoemde punten het resultaat zijn van een democratische procedure, met andere woorden: ze mogen niet gewijzigd worden.**

2. Op 27 oktober 2008, drie dagen vóór de derde ontmoeting tussen de betrokken instantie van de Chinese overheid en de persoonlijke vertegenwoordigers van de Dalai Lama, had een woordvoerder van de organisatie onder leiding van de Dalai Lama in een interview met Duli Zhongwen Bihui in India de punten van de Dalai Lama herhaald. Plus nog: Chinezen die niet behoren tot de Tibetaanse bevolkingsgroep mogen geen ambtenaar in Tibet worden.

Dat is ook de reden waarom ik niet graag in discussie wil treden met mijn Nederlandse vrienden en kennissen. Wij praten als het gaat over de Dalai Lama en/of Tibet, ondanks onze beste bedoelingen voor elkaar, langs elkaar heen. Omdat zij niet over de informatie beschikken die ik wel heb, omdat ik Chinees versta en nieuws direct van Chinese websites kan halen.

Autonoom Tibet
Als Chinezen die niet tot de Tibetaanse bevolkingsgroep behoren niet in Tibet, een onderdeel van China, mogen blijven wonen en werken, en als het Chinese leger niet in Tibet, dat van China is, aanwezig mag zijn, kunnen wij dan nog praten over een autonoom Tibet binnen China? Wanneer u als politicus een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer zou voorleggen, waarin staat dat

1. Limburgers niet in Brabant mogen wonen en werken

2. Maastrichtenaren die zich sinds het jaar 1800 in Breda gevestigd hebben, teruggestuurd moeten worden naar hun geboortedorp

3. Het Nederlandse leger niet in Nijmegen gestationeerd mag worden,

acht u de kans aanwezig dat dit wetsvoorstel draagvlak vindt bij uw kiezers? Zo nee, waarom zouden uw Chinese collega politici er wel iets in zien?

Zelfs als de Chinese regering onder druk van het westen de voorwaarden van de Dalai Lama zou aanvaarden en een kwart van China zou ontruimen voor de Tibetaanse broers en zussen, denkt u dat de ruim 1 miljard Chinezen dit overheidsbesluit zouden accepteren? In dat geval zou er niet alleen sprake kunnen zijn van een kabinetscrisis, maar misschien ook van een volksopstand. Wie heeft hier baat bij? Ik weet zeker dat u dit China niet toewenst.

Gezien het bovengenoemde, kunt u zich dan indenken dat Chinezen grote moeite hebben met het ‘autonome’ Tibet zoals de organisatie onder leiding van de Dalai Lama voor ogen heeft? Kunt u dan begrijpen waarom de Chinese gemeenschap in Nederland zich verdrietig voelt of boos maakt over hoe u de Dalai Lama hier ontvangt en verslag over hem doet?

Ten slotte
Ik wil u iets over mijzelf vertellen. Sinds de zomer van 2008 heb ik besloten om niet meer deel te nemen aan discussies en debatten in Nederlandse tv- en radioprogramma’s. Waarom? Deze keer geef ik u antwoord op mijn vraag:

Ik heb de indruk dat als ik iets over China uitleg wat in haar voordeel spreekt, ik links en rechts, binnen en buiten de programma’s, met de nek aangekeken word. Ik krijg beschuldigingen te horen dat ik ‘ambassadeur van China’ ben en dat ik ‘door China gestuurd ben om haar stempel op Nederland te drukken’. Sommige mensen roepen zelfs tegen mij: ga terug naar je eigen land als je het zo geweldig vindt! Ik ben daardoor voorzichtig geworden.

Juist zeer kritisch ben ik over de gang van zaken in China. De acht boeken die ik heb geschreven vertellen onder andere over de onvolkomenheden van mijn geboorteland. Nu werk ik aan mijn negende boek, weer een roman die de tekortkomingen van China niet onder stoelen of banken steekt. Voor mijn kritiek op China word ik hier echter bijna nooit met scheve ogen aangekeken. Het lijkt alsof ik hier eigenlijk alleen kritische vragen over China mag stellen, maar niet over Nederland. Is dit soms vrijheid van meningsuiting? De vrijheid om een mening te uiten die in een bepaald straatje past - anders worden je verwijten gemaakt? Of heb ik een verkeerd beeld hierover?

Hopelijk zetten wij met zijn allen eens en vooral een punt achter de Koude Oorlog-mentaliteit en een nieuw tijdperk ingaan van communicatie en wederzijds begrip. Immers, een Koude Oorlog kan een warme of een hete worden. En in een oorlog is er geen winnaar. Laten wij de strijd tussen landen en volkeren uitstellen tot sint-juttemis.

Ik bid voor de vrede.

Met vreedzame, medemenselijke groet,

Lulu Wang"

(Den Haag, 5 juni 2009)

Lulu Wang is auteur van diverse romans.
Vorig jaar schreef zij eerder een open brief, toen naar aanlediing van de onrust in de aanloop naar de Olympische Spelen.

NOTEN:
* ) *Het grotendeel van de in deze brief genoemde informatie is te vinden op Nederlandse alsmede Chinese websites (vele van laatstgenoemde sites hebben ook een Engelse versie) – noot van de auteur

**) Het Charter toont ook gedetaileerd dat de Dalai Lama uitzonderlijk veel uitvoerende macht krijgt en dat het Tibetaanse burgerschap verbonden wordt met de Tibetaanse etniciteit

***) een gebied waar de vroegere Dalai Lama’s trouwens nooit over geregeerd hebben

****) Ongeveer tien miljoen "anderen" (Han, Hui, Yi, Nu, Lisu, Salar, Mongolen, Naxi en nog enkele kleinere groepen) leven al zeer lang in het "uitbreidingsgedeelte'. in dat wat de DL méér opeist dan het huidige Tibet), dat echt een multicultureel landschap vertoont.

*****) Ongeveer tien miljoen "anderen" (Han, Hui, Yi, Nu, Lisu, Salar, Mongolen, Naxi en nog enkele kleinere groepen) leven al zeer lang in het "uitbreidingsgedeelte". De Dalai Lama eist meer op dan het huidige Tibet, dat echt een multicultureel landschap vertoont.

 
Gerelateerde pagina's  
Acties tegen Spelen vallen slecht bij Chinezen in Nederland
Boek: Het Lelietheater - Lulu Wang
Boek: het Tedere Kind - Lulu Wang
Boek: Seringendroom - Lulu Wang
Lulu Wang presenteert boek ‘Nederland, wo ai ni’
Lulu Wang steunt aspirant omroep Zenit
Lulu Wang: ‘Mijn taal is een mooi halfbloedje’
Meer reacties China Tibet, Peter Ho: Nuance rond China is weg
Meer reacties China Tibet: Nederlanders begrijpen boodschap China niet
Meer reacties China, Tibet: brief Chinese docenten in Nederland
Meer reacties China, Tibet: brief Sie Hok Tjwan
Meer reacties China, Tibet: verdient Free Tibet onze steun?
Meer reacties op China, Tibet: antwoord van Erik van Muiswinkel
Meer reacties op China, Tibet: Chinezen overzee steken kop in 't zand
Meer reacties over China en de Spelen, brief D.Nimmegeers
Open Brief van Lulu Wang
Schrijfster Lulu Wang blijft zichzelf vernieuwen
 
Reacties op deze pagina reageren op artikelreageren
 
Dirk van Haaren 08-07-2009
Dag Erik van Kuijk,
Wil je duidelijker zijn in hetgeen je kennelijk eigenlijk wilt zeggen.
Eric van Kuijk 20-06-2009
Heel goed dat dit eens van de andere kant wordt belicht.
De Dalai Lama wordt, in het westen, namelijk als een soort van halfgod gezien. Goed dat Lulu Wang dit heeft geschreven, misschien dat menigeen zijn visie maar eens moet gaan bijstellen. De zaken liggen genuanceerder en zou bij mensen de ogen moeten openen.
Nederlander in China 19-06-2009
Best Lulu,

Dank voor de uitgebreide open brief. Als Nederlander die al een redelijk aantal jaren in China werkt/woont valt mij op dat de verschillen in Nederlandse berichtgeving over China en mijn dagelijkse waarneming steeds verder uiteenlopen. Misschien een opzettelijk gecreëerd beeld, maar waarschijnlijk ook te wijten aan onvoldoende toegang tot Chinese bronnen. Zoals u kunt weten zijn er ook in China veel kritische geluiden te horen (iets wat in Nederland niet altijd bekend is).

Echter, als het over Tibet gaat, dan is er in China weinig objectief debat te vinden en dat is jammer. Het onoverkomelijk taboe in discussies met wie dan ook in China:' Is Tibet wel of niet een onlosmakelijk deel van China?' Op zich geen gekke vraag, het is tenslotte in de geschiedenis nu niet bepaald altijd verbonden geweest met China. Helaas is dit in China weg uit het collectieve geheugen gewist en doet men voorkomen dat het wel altijd een deel van China is geweest. Misschien kunt u hier in een volgende reactie eens verder op ingaan. Dan kunt u wellicht ook andere voorbeelden bedenken dan 'Het Nederlandse leger niet in Nijmegen gestationeerd mag worden', want die vergelijking gaat wel heel erg mank!

Overigens moedig dat u de theocratische beginselen van de DL kritisch durft te benoemen. Dit lijkt nu juist een taboe in Nederland, waar toch veel de opvatting 'DL is goed, China is slecht' heerst. De realiteit is ongetwijfeld veel genuanceerder.
Willy 19-06-2009
Beste Lulu,

Ik respecteer uw mening, en uw wijze woorden.
Sta mij toe mijn menig ook even uiteen te zetten en volgende vraag te stellen: dat is, dat de Tibetanen al jaren onderdrukt worden, en in ongeluk leven.
Is het niet de taak van ieder individu of natie om te streven naar geluk, onbaatzuchtigheid en harmonie?
Als China deze basisgedachten van het Boeddhisme wil implementeren in 'hun' Tibetaanse landsgedeelte, waarom doen zij dat dan niet?
Xander 15-06-2009
In 2000 woorden kun je dit niet uitleggen of verklaren maar misschien is de grondwet eens iets om te lezen?.
Artikel 1 betreft een voor Nederland fundamenteel beginsel, het luidt:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Niet altijd houden mensen zich hieraan maar je kunt er in iedergeval iets aan doen zonder dat je opgepakt word.
Het gaat dus niet zo zeer om de man en zijn geloof dan wel on de vrijheid die hij wil. Dat China zegt dat hij deze heeft is niet waar een is aantoonbaar en zichtbaar. De vraag is wel in welk tempo dit zou moeten gebeuren om onlusten te voorkomen.
H.D.B. Go 13-06-2009
Beste Lulu,
Allereerst mijn oprechte bewondering hoe jij
in zo´n korte tijd de NL taal eigen gemaakt heb waardoor je ook toegang heb tot NL bronnen. Nederlanders zien zichzelf graag als de Chinezen van het Westen en kennelijk zijn hun onderdrukkingspraktijken al geen haar beter! Spijkerharde eigen ervaring.
Macht verblindt mensen,waar ook ter wereld.
Deng Xiao Ping als slachtoffer van de Mao-
isten en later slachter van het Tien A Men plein. De VC die zich met de RK-benoemingen bemoeit welke aan het Vaticaan / de Paus is voorbehouden. Blijf kritisch en eerlijk naar jezelf toe en ga het debat niet uit de weg.
B. Wang 10-06-2009
Niemand heeft ontkend dat er veel is misgegaan in China, vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Er valt nog steeds veel te verbeteren. Gelukkig heeft Chinese regering zichzelf laten zien dat hij de problemen en de behoeften van zijn volken serieus neemt. Er zijn ook prioriteiten.

Over de toekomst van Tibet weten de aanhangers van de DLNederland zeker dat ze een beter leven zou krijgen van de DL regering? Wat zijn de gevaren en valkuilen van die DL regering?

Passie voor MensenRechten 10-06-2009
De Dalai Lama klinkt wijs en sympathiek en Lulu begrijpt niet waarom veel Chinezen hem zo haten. Het antwoord ligt nogal voor de hand: Het grootste deel van het Chinese volk is door 60 jaar CCP propaganda nogal gehersenspoeld.
Wat Lulu vervolgens niet begrijpt is waarom ZH zoveel eer toevalt en media-aandacht krijgt. Ook het antwoord op deze vraag ligt nogal voor de hand want hij is een van de meest integere morele autoriteiten waardoor ZH een van de meest gerespecteerde internationale figuren geworden is. Na deze twee simpel te beantwoorden vragen wijst Lulu de Dalai Lama, op een indirecte manier, aan als aanstichter van onrust verscheurdheid, vijandigheid en als iemand die aanzet tot politieke, ideologische en economische conflicten en beticht ze het Westen van het overtreden van het beginsel van scheiding tussen kerk en staat.

In haar slotwoord schrijft Lulu: “Ik krijg regelmatig beschuldigingen te horen dat ik een ‘ambassadeur van China’ ben.” Ja hoe kan dat toch? Al in de derde alinea drukt Lulu ons bevooroordeelde westerlingen het CCP standpunt nog eens op het hart: “De Dalai Lama is staatsgevaarlijk, Tibet is een onlosmakelijk deel van China en het Westen bemoeit zich met diens binnenlandse aangelegenheden. Harry Wu dacht daar heel anders over: “Tibet heeft niets met de Han Chinezen te maken. Ze hadden hun eigen systemen, cultuur, religie, leger, regering en belastingen. Tibet is onafhankelijk en volslagen anders dan de Han Chinese cultuur.”
Onder het kopje ‘Vrijheid’ tikt Lulu Nederland op de vingers vanwege de ontvangst van die extremist. (die wolf in schaapskleren, die slangenkop, dat beest met een menselijk gezicht en een dierlijk hart.)
Wij schaden hiermee China’s landsbelang en schenden China’s rechten. Over welke vrijheid in China spreekt Lulu eigenlijk? De vrijheid van haar Tibetaanse of Oeigoerse broeders en zusters? De Dalai Lama redde miljoenen en de CCP dreef miljoenen de dood in. Alleen al onder Mao 40 miljoen.

beedebee 10-06-2009
Lulu,
Zodra ik las dat de ontvangst van de D.L. in Nederland een *binnenlandse* aangelegenheid voor China is, wist ik dat we hier van doen hebben met een echte imperialist.

Wie Nederland ontvangt is een binnenlandse zaak van Nederland. Als je als China nou zou argumenteren waarom de D.L. onkies is, had ik me er nog iets bij kunnen voorstellen, maar nu is louter gezegd dat de ontvangst van de D.L. economische repercussies zou kunnen hebben.
Oftewel, chantage.

Net zo vermoeiend zijn de krokodillentranen dat je kritiek krijgt op je standpunten en je daarom onttrekt uit het debat.
Volgens mij valt het wel mee met die kritiek, en trouwens, mij staat een aflevering van ik meen Pauw en Witteman bij, vorig jaar ten tijde van de O.S., waar jij het niet kon laten om door te tetteren als een ander sprak. Naar jou werd overigens wel netjes geluisterd.

Gefeliciteerd dat je toegang hebt tot Chinese bronnen. Die zullen vast uitblinken in objectiviteit. Want dat steekt me nog het meest. Altijd die dooddoener dat "je kritiek uit op China", terwijl daar in het artikel niets maar dan ook niet van blijkt en je niet eens wilt toegeven dat de Chinese de interne informatie omtrent Tibet volledig beinvloedt. Dus hoe objectief zal dat zijn?

Maar ga vooral door met de zalvende taal over de 55 nationaliteiten in China. En benadruk vooral dat als een van die nationaliteiten, de Tibetanen in dit geval, de brutaliteit hebben om te twijfelen aan de goedheid van de Chinese moederschoot, en met recht gezien de geschiedenis, je dit pareert in bijzin na bijzin met "Tibet is onderdeel van China". Opnieuw gesproken als een werkelijke imperialist.
Shing 09-06-2009
A Gele Draak
Als ik B. Wang goed begrijp bedoelt hij daarmee dat de sympathie van het Nederlandse publiek voor de Tibetanen door anti-Chinese krachten misbruikt wordt.
Geledraak 09-06-2009
B.Wang wat bedoel je precies met: 'goodwill misbruikt wordt'?
B. Wang 09-06-2009
De media zijn medeverantwoordelijk voor een geloofwaardige wereld. Ik ben af en toe geschrokken van het Nederlandse publiek mbt het gemak waarmee bepaalde standpunten over Tibet en China worden ingenomen. Het is aan te raden dat men eerst hun 'huiswerk' doet voordat hij/zij zomaar iets gaat zeggen. Anders loopt men in het gevaar dat zijn 'goodwill' mogelijk misbruikt wordt

Overigens lijkt het me wat goedkoop en makkelijk te zeggen dat een land als China met 56 volken zomaar een autonomie zou geven zoals de DL wil.

Ik wens van harte dat Tibetanen en andere 55 volken in China in een afzienbare tijd een beter leven kunnen leiden. Daar moet hard aan gewerkt worden.



Hans 09-06-2009
Geachte Mevrouw Wang,

U stelt veel vragen en sommige argumenten moeten zeker serieus overwogen worden.

Laat me echter drie simpele vragen aan u stellen:
Hoeveel Tibetanen zijn er door de Chinezen vermoord? Hoeveel boeddhistische kloosters zijn er door de Chinezen met de grond gelijk gemaakt?
Wat vind u daarvan?
Shing 08-06-2009
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar dit recht wordt vaak misbruikt door degenen -ik zeg het even grof: door Nederlanders- die enkel de behoefte hebben om anderen te beledigen en te manipuleren. Discussieren in Nederland houdt tegenwoordig vaak in dat je de ander op basis van vooroordelen verwijten maakt en ongegronde beschuldigingen uit. Het is een huichelachtigheid waar de honden geen brood van lusten.
Martin 08-06-2009
Een artikel waar ik mij geheel in kan vinden. De nuance is niet meer te vinden bij discussie over China. De mijnenvelden van deze discussies worden bevolkt door meningen die geboren zijn uit vooraf vastgestelde vooroordelen die er moeizaam of eigenlijk helemaal niet uit te krijgen zijn.

Jammer.
Roelof 08-06-2009
Dit is niet zomaar een open brief met zeer relevante vragen ten aanzien van de Dalai Lama, Lulu Wang kondigt hier iets aan wat ook zeer van belang is. Ze kondigt aan dat ze niet meer deel zal nemen aan discussies en debatten in Nederlandse tv- en radioprogramma’s.

Vrijheid van meningsuiting in Nederland is al een tijd aan het veranderen, haar aankondiging vandaag is daar (helaas) wederom een voorbeeld van. Lulu Wang is juist zeer kritisch ten aanzien van misstanden in China, echter dient zij kritiek op Nederlandse zaken en positieve zaken aangaande China binnenhuis te houden.
Ze mag haar mening uiten, ja, maar over door haar genoemde onderwerpen is er een dusdanig klimaat ontstaan dat ieder weldenkend mens hier wel tien keer over nadenkt.

We zullen haar bij discussies en debatten missen op de Nederlandse tv en radio, het is niet mogelijk gebleken om je mening vrij te uiten voor iemand als Lulu Wang en tegelijkertijd met wederzijds respect behandeld te worden.

Gastpagina's

VNC Asia Travel - al 35 jaar
Dé China specialist!
Jouw Chinareis
Stichting EuSino
DimSum reizen
China online reizen
China Minority Travel
WondersofYunnan
Chinese Kookworkshop
Massage in Eindhoven
Chinees leren in Beijing



In de spotlights:


Op zoek naar een passend relatiegeschenk voor uw zakenreis naar China of Taiwan? Fotoboek Holland of Amsterdam in het Chinees. Fraai uitgegeven en makkelijk mee te nemen, zie webshop Zaiton.nl

Uw bedrijf in de spotlights?
Handig voor korte acties zoals nieuw bedrijf of aanbiedingen. Max. 20 woorden. Lees hier meer..!

Het weer in Beijing