• Albüm
  • Sensiz Olmaz Ki (Video)

Türkçe popüler müziğin en kıymetli adamlarından biri olan İskender Paydaş, bu sefer kendi adına hazırladığı albümüyle, şaşırtmayarak bizlere çok iyi bir iş sundu. “Zamansız Şarkılar” adlı çalışmada birkaç eski, birkaç yeni şarkıya yepyeni düzenlemelerle can veren Paydaş son zamanların trendi olan aranjör albümlerini de gittikleri yanlış yoldan geri döndürüyor, bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösteriyor.

Kayahan’ın yeni kuşak için keşfe açık şarkısı “Sensiz Olmaz Ki” ile tanıtılmaya başlanan albüm, parçayı yeni kuşağın 1 numaralı erkek vokali Mustafa Ceceli’ye emanet etmiş. Ceceli’nin tizlere müsait sesi esere son derece uygun, hatta Kayahan’ın tehditkar duyulan yorumuna iyi bir alternatif olmuş. Düzenleme ise orijinalinde gömülü duran çok yakalayıcı bir sample’ı ön plana çıkarıyor.

Albümün açılış şarkısı ilginç bir yorum sunuyor bizlere. Orijinali bir rockçı tarafından söylenen bir rock şarkısı, yeni bir rockçının yorumuyla üstelik de rock’a yakın duran bir aranjörün düzenlemesi ile popa dönmüş. Niyetleri bu olmasaydı, bu sonucun alınması mümkün değildi diye varsayıyorum. Teoman’ın “Bu Aşk Fazla Sana” yorumu Şebnem Ferah’ın soft rock ayarındaki ilk yorumundan daha yumuşak, hatta introsu lüks otel reklamlarının altında çalabilecek kıvamda. Elbette ki bu, şarkının dahiyaneliğinden bir şey götürmüyor, Teoman’ı da müziği bırakmışken bile dinleyebilmek güzel bir durum.

10 parçalık albümde 2 eser Paydaş’ın favori isimlerinden Mirkelam imzalı. İlk defa duyduğumuz “Nasıl Yani”yi aslında ilk defa duymuyoruz, köprüsü Mirkelam & Kargo projesinden dinlediğimiz “Aşk Acısı”nın nakarat sözleriyle aynı. Zamanında Hadise’nin “Kahraman” albümüne girmesi düşünülen “Nasıl Yani”, bu çalışmada Atiye’ye kısmet oluyor, çok da iyi oluyor. Mirkelam’ın vokalleri, yazdığı eser kadar efektif değil, hatta hep geride kalsaymış daha güzel bir tat bırakabilirmiş bence. Şarkının garipliği, Atiye’nin garip vokalleriyle iyi bir uyum yakalamış. Diğer Mirkelam eseri “Tavla”yı ise Özgün ve Doa seslendiriyor. Defalarca yeniden yorumlanan bu eseri ben en çok Mirkelam & Kargo’dan dinlemeyi seviyordum fakat bu hali de Özgün’ün yorum gücünü göstermesi ve Doa’yı bizlere tekrar sunması açısından kıymetli.

Çalışmanın iki yeni şarkısından “Doktor”, Kenan Doğulu, İskender Paydaş ve son zamanlarda birkaç çok büyük yerli hitin orijinal bestelerinin sahibi Amr Mostafa imzalı. Üç kuvvetli isim normal olarak patlamaya hazır bir şarkıya imza atmışlar, gelgelelim Doğulu’nun yorumu onyıllardır dinlediğimiz yorumundan hiç farklı değil. Albüm ismindeki “zamansız” o manaya gelmiyor sanırım; sırf bu sebeple şarkı erken sıkıcılaşıyor. Diğer bir yeni eser “Yeni AşkYılmaz Kömürcü’ye ait. Shantel ‘i hatırlatan parça o şarkıların yaptığı büyük etkiyi yapmaya müsait bence.

Yeni ve eski birçok şahane müzisyenden oluşan BBD korosunun yorumladığı “Batsın Bu Dünya” şarkısının özel bir önemi olduğunu Paydaş bir konserinde anlatmıştı. 90’ların başında Mirkelam’la bir olup arabeski dışladıklarını, sonrasında ise milletteki bu damarı farklı bir şekilde yorumlayıp, yeni nesil bir arabesk yapmayı keşfettiğini söylemişti. “Batsın Bu Dünya” bu deneyin şahane bir sonucu; hem koro düzeni hem de modern aranje bu “zamansız şarkı”ya çok yakışmış. Bir diğer ölümsüz eser “Karbeyaz”da ise Kerim Tekin’in orijinal vokallerini, İrem Candar’ın cuk oturan eşliğiyle dinliyoruz.

Zamansız Şarkılar” sadece günümüzdeki nadir iyi albümlerden biri değil, proje albümlerin hit şarkı ve popüler yorumcu kontenjanının suyunu çıkaran yaklaşımına karşı duran tutarlı bir çalışma aynı zamanda. Yeterince keşfe açık, yeterince garanti şarkı var; yeterince çıkış arayan, yeterince albümü destekleyecek ünlü vokal var. Tüm bunların yanında albümden gönül rahatlığıyla çıkarılacak bir eser de yok. İyi albüm bu değilse nedir?