Prva stran
Novice
Članki
Testi
Forum
Datoteke
Naši dosežki
Lestvice
Pošlji novico
Pravila
Kontakt
Admin login
 

Partnerji:

AGT
EK waterblocks
3D Svet
commIT
Izid
DimasTech

Naši prijatelji:
Overclockers.at
Hwgurus.com

Priporočamo:

Ocbay
OC-Lab Team @ Hwbot.org
ex-YU računalniška scena

 
Zadnje na forumu:
> Sestava LD V8 drugič... delovna postaja
> Smešne povezave... lepi tukaj!
> [smeh majkimi] Vici :P
> Izdelava GPU pota za LN2
> Vse najboljše
> Prvič ln2, rabim nekaj pomoči
> q6600, p5q, 3870 x2
> Enermax Infinity ugaša pod loadom
> Club 3d GTX 560ti eco skurjeni elementi
> Zimski "water chiller"
 
Zadnje datoteke:
> wPrime 1.55
> SuperPI 1.5 /mod XS
> SLIPatch 0.7 in 0.8
> RivaTuner 2.24c
> PiFast

Slovenia Tourism

Valid CSS!

 
Člank > Vsi članki > Odklepanje jeder in L3 predpomnilnika z ASUS M4A78T-E


 

Odklepanje jeder in L3 predpomnilnika z ASUS M4A78T-E


Avtor: Niko Tivadar - tiborrr
Datum: 27.04.2009


Uvod oz. teoretično ozadje

AMD je trenutno aktualen nabor družine AMD790, ki je luč sveta ugledal že pred letom dni, večkrat sparil z različnimi inačicami južnega mostu, t.i. southbridge-a - od prvotne različice SB600 in nato njegovega naslednika SB700 do trenutno aktualnega SB750. Glavna novost slednjega je bila implementacija t.i. ACC krmilnika (ang. Advanced Clock Calibration), ki je prvi generaciji procesorjev Phenom X3 in X4 bistveno izboljšal navijalski potencial, pri njegovem nasledniku, t.j. trenutno aktualnem 45-nanometrskem Phenomu II, pa slednja funkcija sploh ni prišla do izraza.


Blok diagram nabora 790GX + SB750


Kaj kmalu so brihtne glave ugotovile, da se preko krmilnika ACC da manipulirati s samim procesorjem. AMD namreč (vsaj zaenkrat) vse svoje procesorje družine Phenom II X3 in X4 izdeluje na enaki proizvodni liniji in celo na enakem pakiranju. Ravno napaka v implementaciji ACC omogoča, da lahko uporabnik manipulira s tistim delom procesorja, ki odloča o tem, koliko jeder tega monolitnega čipa je odklenjenih in koliko L2 predpomnilnika je na voljo uporabniku. AMD se je napake hitro zavedel in 'svetoval' proizvajalcem, da popravijo mikrokodo BIOS-a. Na srečo se vedno najdejo spretni programerji, ki znajo iz starih BIOS različic izluščiti 'kritičen' del in ga prenesti v aktualno različico.Modificiran BIOS

Za omenjeno matično ploščo si lahko iz naše internetne strani presnamete modificiran BIOS, različica 0082, ki omogoča odklepanje tovarniško zaklenjenih računskih jeder in L3 predpomnilnika. Dobite ga tukaj: Klik!

BIOS se nahaja v ROM obliki, posnamete pa ga lahko kar z vgrajenim orodjem ASUS EZ Flash 2 iz samega BIOS-a. Slednje je v času pisanja možno, v kolikor imate na matični plošči še vedno prvo, t.j. originalno različico BIOS-a. V kolikor imate novejšo, bo potrebno uporabiti program AFUDOS, saj EZ Flash ne omogoča snemanja starejših različic BIOS-a, v kolikor je v BIOS čip že posneta novejša.


ASUS EZ Flash 2 (vir fotografije: www.pcper.com)
Praktičen preizkus teorije

Preizkus, ali slednje nemara res drži, sem izvedel na matični plošči ASUS M4A78T-E, celotna konfiguracija pa je bila osnovana okoli:
  • procesor: AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 0904DPEW
  • matična plošča: ASUS M4A78T-E
  • pomnilnik: 2x512MB Crucial value PC3-8500F - Micron D9HXT
  • grafična kartica: PoV GeForce 8400GS 256MB PCIe
  • trdi disk: Sandisk 2GB SSD SATA2
  • napajalnik: Enermax Liberty 620W


Ker za omenjeno matično ploščo ni bilo navodil, kako natančno odkleniti tovarniško zaklenjena jedra, sem bil primoran nekoliko eksperimentirati in na koncu le prišel do rešitve, ki jo bom sedaj zaupal tudi vam - pa gremo kar po korakih:

1.korak:
Posnamite beta BIOS 0082 ali preko aplikacije EZ Flash 2 ali preko dosovskega AFUDOS.
Po uspešnem snemanju BIOS-a ugasnite računalnik in izbrišite CMOS - premaknite skakača (jumper, hehe) za komando Clear CMOS, ki se nahaja v neposredni bližini 3.3V baterije.

2.korak:
Pojdite v BIOS, natančneje v oddelek Advanced, kjer izberite podmenu CPU configuration:

Podmenu CPU configuration

(Naj vas ne zavede napis Phenom X4 810, fotografijo BIOS-a sem pobral iz interneta, saj so vsi moji posnetki zaslona bili preveč megleni)

Tukaj domuje kontrola nad funkcijo ACC - Advanced Clock Calibration. Odklep 'skritega' jedra je možen z ročno nastavitvijo (t.i. Manual) na:
  • Core 0: 0%
  • Core 1: 0%
  • Core 2: 0%
  • Core 3: -2%

Po shranitvi sprememb in izhodu iz BIOS vmesnika (bližnjica je tipka F10) nas v našem primeru - če je seveda vse posreči - pričaka nov naziv procesorja, ki sliši na ime Phenom II X4 20 Black Edition. V kolikor se ne spremeni nič, nikar ne obupajte. Vrnite se v omenjen podmenu in poskusite z različno kombinacijo, npr. 0%, 0%, -2%, 0%, vse dokler ne uspe.
V kolikor se sicer spremeni napis, a sistem ni zmožen zagona operacijskega sistema, poskusite dvigniti Vcore napetost za ~ 50mV, t.j. na 1.35V oz. 1.4V in poskusite znova. Zna biti, da je poprej tovarniško zaklenjeno jedro nesposobno delovanja na tovarniški frekvenci s privzeto napetostjo.
V kolikor se vam ne naloži operacijski sistem Microsoft Windows, jih poskušajte popraviti - t.j. Recovery postopek iz inštalacijskega ploščka. Možno je namreč, da vzrok za nezagon sistema ne tiči v slabem jedru, temveč v samem operacijskem sistemu, ki je bil prvič nameščen s tremi procesorskimi jedri. Ta pojav je sicer redek, vendar ga vseeno gre omeniti.

3.korak:
Sledi testiranje stabilnosti. Priporočamo testne aplikacije, kot so Prime 95, za nadzor temperatur pa kar Core Temp. Sam sem z veseljem ugotovil, da se je moj testni primerek enako veselo navijal tudi z vsemi štirimi jedri, kot dokaz pa prilagam opravljen test programa SuperPI 1M s kompresorskim hlajenjem hlajenega procesorja, navitega na 4.54GHz.


Uspeh - štiri jedra na 4.54GHz
Zaključek

Praktičen preizkus je uspel v popolnosti, po internetu pa kroži mnogo poročil o uspešnih odklepih tudi starejših trijedrnikov na jedru Tolliman in celo dvojedrnih čipov Kuma, osnovanih na prvem Phenomu.

Na forumu smo odprli temo, namenjeno komentarjem, pohvalam, graji in nadaljnji diskusiji o tej tematiki. Prav zaradi tega naj omenjena tema postane uradno tema o odklepanju AMD-jevih Phenom / Phenom II procesorjev. Vabimo vas, da poročate o uspehih odklepa tudi na drugih matičnih ploščah z najrazličnejšimi procesorji!

Pa veliko veselja pri delu! ;-)


     

Strani: 1

.:: Novice, testi in članki so intelektualna lastnina OC-Lab. Vse pravice pridržane (c) 2006-2011 ::.