Actueel

Terug naar overzicht

Duurzaamheid belangrijk bij bouw nieuwe Technische Centra

ontwerp3
januari 2014
NedTrain laat vier nieuwe Technische Centra bouwen in Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Zwolle. Dat zijn werkplaatsen met 1 putspoor. BAM Utiliteitsbouw heeft opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de eerste twee nieuwe Technische Centra (Utrecht en Den Haag). “Bij de aanbesteding gebruikten we de CO2 prestatieladder”, aldus Arjan Vrieze, projectleider bij NedTrain. “Duurzaamheid komt niet alleen terug in het ontwerp van het gebouw, maar ook in de inrichting van de processen van de aannemer.

NedTrain laat vier nieuwe Technische Centra bouwen in Utrecht, Den Haag, Nijmegen en Zwolle. Dat zijn werkplaatsen met 1 putspoor. BAM Utiliteitsbouw heeft opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de eerste twee nieuwe Technische Centra (Utrecht en Den Haag). “Bij de aanbesteding gebruikten we de CO2 prestatieladder”, aldus Arjan Vrieze, projectleider bij NedTrain. “Duurzaamheid komt niet alleen terug in het ontwerp van het gebouw, maar ook in de inrichting van de processen van de aannemer. Denk hierbij aan het scheiden van afval, maar ook aan zo min mogelijk transport door het bouwmateriaal dicht bij de locatie aan te schaffen.” De features van de nieuwe Technische Centra zijn weergegeven in bijgevoegd figuur.

Vier sterren van Breaam
“Wat betreft duurzaamheid moeten de gebouwen voldoen aan het vier sterren-label van Breeam”, vertelt Arjan verder. ”Breeam is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Deze methode is ontwikkeld door het Britse onderzoeksbureau BRE, vergelijkbaar met ons TNO. De BAM kwam met het beste ontwerp, hun aanpak is goed en ze gaven een goed gevoel van vertrouwen.”

Met de bouw van de nieuwe Technische Centra zorgt NedTrain dat complexere herstellingen nog dichter bij de treindienst kunnen worden uitgevoerd.