Hovedinnhold

Ap betalte skatt for båtgaven til Jens

DYR FORNØYELSE: Her er statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud på den første turen i sin Skager 660. Den tredje personen i båten jobber i firmaet som leverte båten. FOTO: Privat
DYR FORNØYELSE: Her er statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud på den første turen i sin Skager 660. Den tredje personen i båten jobber i firmaet som leverte båten. FOTO: Privat
(VG) Først fikk Jens Stoltenberg en båt til 380000 kroner i 50-årsgave fra Ap og LO. Så fikk han nye 350000 kroner for å betale skatten for den fete Ap-gaven.

VG følger

Dermed betalte Arbeiderpartiet over 650000 kroner for at deres allerede milliongasjerte leder skulle få en båt i 50-årsgave.

- Arbeiderpartiet har dekket verdien av båten og skattekostnaden, med fratrekk for gavene som ble gitt av fylkespartiene, LO og forbund. Dette er det gjort rede for i det offentlige regnskapet, sier assisterende partisekretær Odd Erik Stende til VG.

FRITHJOF JACOBSEN KOMMENTERER: Skipsrederen

TIPS OSS:Har du tips i denne saken? Ta kontakt med VG Netts journalist

Arbeiderpartiet fikk over 75 millioner kroner i statsstøtte i 2010, noe som utgjorde 79 prosent av inntektene til partiet.

Det betyr at norske skattebetalere har bidratt med over 500000 kroner for å dekke skatteregningen og båtgaven til statsministeren.

Ap opplyser at det kun var partiets øvrige ledelse, utenom Stoltenberg, som i 2009 bestemte at partilederen og statsministeren skulle få en båt i 50-årsgave.

Vederlagsfritt

Ap-nestleder Helga Pedersen overbrakte gavebudskapet på Aps offisielle feiring for Stoltenberg 16. mars 2009. Og sommeren etter, i 2010, kunne Stoltenberg sette snekka på sjøen.

Men det var først i februar i år, altså to år etter at gaven ble gitt, at Aps sentralstyre gjorde vedtaket om å ta både båt- og skatteregningen for statsministeren.

- Intensjonen til bidragsyterne til gaven var at båten skulle bli gitt vederlagsfritt. Dette ble endelig vedtatt av sentralstyret 14. februar 2011. Stoltenberg var ikke til stede i møtet da saken ble behandlet, sier Stende.

Statsministeren har ikke innberettet båtgaven til Stortinget, noe som nå har fått presidentskapet til å stramme inn praksisen.

- Vi har gått gjennom praktiseringen av reglene etter at det ble kjent at statsministeren fikk båten. Vi har skjerpet inn våre rutiner etter dette, sier assisterende stortingsdirektør Brit Brenno til VG.

Betydelig

Finansavisen omtalte båtgaven til statsministeren 22. juli i år.

Skatteadvokat Johan Petter Hartz-Hanssen karakteriserer gaven med både båt og skatt, som betydelig.

- Dette er ikke direkte vanlig i næringslivet, men så er ikke dette hvilken som helst person heller, sier Hartz-Hanssen til VG.

FIKK BÅT: Gaven Jens Stoltenberg fikk viser seg å bli en dyr fornøyelse. FOTO: Daniel Sannum Lauten/ VG
FIKK BÅT: Gaven Jens Stoltenberg fikk viser seg å bli en dyr fornøyelse. FOTO: Daniel Sannum Lauten/ VG

Båtgaven og dekningen av skatteregningen er forklaringen på at Stoltenbergs inntekt på ligningen som offentliggjort i går, økte med over 50 prosent fra 2009 til 2010.

I regnskapet til Ap står båtgaven på 379337 kroner oppført som «annen godtgjørelse» til partilederen. I tillegg står han oppført med lønn fra partiet på 347362 kroner.

Dette kommer på toppen av statsministerlønnen. Ifølge Stortingets lønnskommisjon, hadde en statsminister i Norge i 2010 en lønn på 1317900 kroner.

Ekstralønnen han fikk fra partiet i 2010, ble bevilget av Ap for at Stoltenberg skulle slippe å betale skatt:

«Verdien av gaven er i sin helhet innberettet av DNA. Skattekostnaden for gaven er innberettet som lønn og innbetalt i sin helhet som skatt.», heter det i regnskapet.

Ikke vanlig

På generelt grunnlag sier Christian Engelskaug, økonomileder i Norges autoriserte regnskapsføreres forening, at det ikke er noe i veien for å gi gaven på en slik måte, men:

- Det vanligste er å gi gaver som har en verdi innenfor grensene. Jeg tror ikke at å kompensere for skatt på gaver som har en verdi ut over grensene, er særlig utbredt.

Fylkeslag i Ap, Aps stortingsgruppe, LO og noen fagforbund står for til sammen 67000 kroner av regningen, mens Ap sentralt har betalt resten av beløpet for skatt og båt på 726699 kroner.

- Har du forståelse for at beløpet brukt på gaven fremstår som svært høyt?

- Dette er en anerkjennelse av den jobben han har gjort i lang tid som partileder. Vi ønsket å gi ham en fin gave til hans 50 års dag, sier Stende.

Dyre gaver

Da VG avslørte at flere statsråder hadde mottatt dyre gaver uten å oppgi dem til Stortingets økonomiske register, krevde Stoltenberg at statsrådene skulle innberette alle gaver til Stortingets register.

LES OGSÅ: Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

Men selv oppga ikke Stoltenberg den kostbare gaven til registeret.

I brev 3. mai 2010 skrev han i stedet et brev til Stortinget der det heter:

«I skjemaet under rubrikken «Gaver» har jeg ført opp «Diverse gaver i forbindelse med min 50-års dag.» Hvis det ønskes en mer spesifisert oversikt over gaver knyttet til 50-årsdagen, kan jeg sørge for dette.»

Gråsone

Stortingets administrasjon svarte nei til tilbudet fordi de ikke forsto hvilken kostbar gave som skjulte seg på gavelisten.

- Hvis dere hadde visst at statsministeren hadde fått en gave til 380000 kroner, ville dere svart at han ikke trengte å registrere den?

- Da tror jeg nok vi ville sagt at vi ville tenke på saken. Rettesnoren er at hvis du er i tvil, er det bedre å registrere litt for mye enn litt for lite, sier Brenno.

- Skal denne båtgaven føres inn i registeret?

- Vi er i dialog med Statsministerens kontor om saken fordi den er i en gråsone, sier Brenno.

Politisk rådgiver ved Statsministerens kontor, Sindre Fossum Beyer, sier det har vært åpenhet om gaven.

- Dersom Stortinget ønsker å legge til deler av gavelisten i forbindelse med statsministerens 50-årsdag inn registeret for verv og økonomiske interesser er dette helt i orden, sier Fossum Beyer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer