B.B. Steeds

ETUSIVU ###### TALLI ###### HEVOSET ###### KASVATUS ###### TOIMINTALORRIEFAIR
VH11-021-0349
kuvien © Keinumäki


01.06.2011: ERL-III (75,84 %)

25.10.2011: ERJ-II (86,40 p.)

31.01.2012: YLA2 (110 p.)


Lorriefair "Lyyli"
trakehner-tamma
s. 29.09.2009, 10-vuotias *
ruunikonkimo & 166 cm

* Lyyli ikääntyy 2 irl-kk = 1 vrl-vuosi.
Täyttänyt 4 vuotta 26.03.2010.
  estepainotteinen, re: 160 cm
54 sijoitusta, eläkkeellä

kasvattaja: Gedrig Wagner, US
omistaja: re-elect (VRL-00218)
asuinpaikka: B.B. Steeds

Lorriefair, tuo kimo trakehner-tamma joka on syntynyt USAssa suurella estepainoitteisia puoliverisiä kasvattavalla tallilla. Tuolla tilalla tamma sai peruskoulutuksen sekä avut tulevaisuuden ruusukehaiksi estekentille. Pari vuotiaana se myytiin tavoitteelliselle kilparatsastajalle, joka onnistuikin melkein pilaamaan koko tamman. Pelkkien voittojen perässä ollut nuori tyttö antoi hevoselle kilpailuiden jälkeen satikutia, ellei pääpalkinto sattunutkaan kohdalle. Näin ennen rohkeasta ja ennakkoluulottomasta tammasta kuoriutui ulos pelokas hevonen. Lorriefair alkoi kieltää yhä enemmän esteillä, joten tyttö myi hevosen takaisin kasvattajalleen, joka rupesi pikku hiljaa palauttamaan luottamusta ihmisiin takaisin. Nyt tamma on uudessa kodissaan B.B. Steedsissä ja urakkaa jatketaan.

Tuttujen kesken Lyyliksi kutsuttu tamma on epäröivä ja vaatii aikaa tutustua uusiin ihmisiin. Tuttujenkin kesken se vaatii rutiineja ja rauhallisia otteita. Uuden ihmisen kannattaa hoitaa tamma karsinassa vapaana, jotta se voi halutessaan ottaa etäisyyttä jos siltä alkaa tuntua. Tutun ihmisen kanssa se seisoo rauhallisena kuitenkin tarkkaillen ympäristöään ja reagoiden välittömästi äkkinäisiin liikkeisiin sinkoamalla karsinan peränurkkaan. Pelästymisen jälkeen sitä on vaikea saada jälleen rentoutumaan, joten rauhalliset liikkeet ovat tämän tamman kanssa kaiken A ja O. Harjauksesta se nauttii, paitsi vatsan seudulta se kutiaa herkästi, joten sieltä kannattaa harjata vähän kovemmin eikä vaan hipsutella jolloin sitä kutittaa entistä enemmän. Kavioiden putsauksessa ei ole mitään ongelmaa, jos hoitaja on määrätietoinen ja vaatii tammaa nostamaan jalkansa. Mikäli ei ole tarkkana, alkaa Lyyli helposti laiskotella. Taluttaessa se kannattaa pitää mahdollisimman lähellä, vaikka se mieluiten kulkisi vähän taluttajan perässä, koska jos se pelästyy, jää siinä helposti ihminen reilun viidensadan kilon jyrän alle. Vierellä kulkiessa suurin vahinko tamman pelästyessä on se, että se lähtee korkeintaan käsistä.

Ratsuna Lyyli on vähän kovasuinen, mutta kuitenkin hyvä ratsastaa. Se ei näe tahallaan mörköjä puskissa, mutta on usein vähän varuillaan varsinkin uudella ratsastajalla. Pyydetyissä tehtävissä tamma on tarkka ja suorittaa ne moitteetta. Uudenkaan asian edessä se ei jää toimettomaksi vaan tekee mitä osaa ja yrittää aina parhaansa. Esteratsastus on Lyylin laji, kuten jo alussa tuli ilmi. Esteillä tamma vaatii kokeneen ratsastajan, koska se kuumenee jonkin verran ja mikäli selässä on aloittelija joka alkaa epäröidä, ei Lyylikään hyppää vaan kieltää ja alkaa vikuroida. Rauhallinen ja taitava ratsastaja saa tamman parhaat puolet esiin ja silloin Lyyli hyppää puhtaasti 140cm ratoja parhaimmillaan. Erikoisesteetkään eivät saa tammaa epäröimään, vaan se hyppää ne yhtä puhtaasti kuin normaalit esteetkin. Myös maastoesteitä sillä voi hypätä.

Lyhyesti sanottuna Lyyli on tamma, joka on mukava hevonen tutulla rauhallisella käsittelijällä ja taitavalla ratsastajalla se näyttää mitä se todella osaa!

i. Donahamm evm
trak, 175 cm, rtkm
ii. Dammyhamm iii. Buttertoffee
iie. Firewoman
ie. B.G. Britain iei. Uzbecky
iee. Withataste xx
e. Hannahfair evm
trak, 160 cm, mkm
ei. Soapopera eii. Reddick
eie. Abbywagner
ee. Shannonnay eei. Missmebitch xx
eee. Wambach

SUKUSELVITYS

Isä Donahamm oli rautiaankimo trakehner, 175 senttinen herrasmies, joka niitti mainetta ja kunniaa kenttähevosen urallaan. Donahammista tuli yksi aikansa parhaista kenttähevosista, mutta kova treenaus verotti ja ori joutui jäämään eläkkeelle jo 14-vuotiaana rasitusvammojen takia. Tämä katseita kääntävä ori vietti loppuelämänsä siitoseläkkeellä, ja kuoli vanhuuteen 23 vuoden iässä. Donahamm jätti toinen toistaan upeampia este- ja kenttävarsoja.

Isänisä Dammyhamm oli Stall Hammlettin kantaori. Se oli 170 senttinen puhtaankimo herra, jolla oli lämmin sydän ja upea luonne. Dammyhamm oli esteratsusiitoksen kermaa niin kykyjensä kuin periyttämisensäkin ansiosta. Kaikki varmasti muistavat tämän kuvankauniin orin, joka kuoli vanhuuteen arvostettavassa 28 vuoden iässä jättäen jälkeensä useita satoja kyvykkäitä esteratsuja.
Isänisänisä Buttertoffee oli rautiaankimo trakehner, jolla säkäkorkeutta riitti 178 senttimetriin asti. Tämä suurikokoinen ori oli todella hyväluontoinen herrasmies, jonka kanssa kisattiin 150 senttimetriin asti kansainvälisellä tasolla. Suuriin osakilpailuihin sen kanssa ei koskaan ehditty, kun se kaksitoistavuotiaana loukkasi jalkansa tarhassa ja eläinlääkäri antoi eläketuomion. Ori oli siitoskäytössä lopun elämänsä, kunnes 20-vuotiaana vanha jalkavamma yltyi niin pahaksi, että se jouduttiin lopettamaan. Buttertoffee jätti jälkeensä reilut 70 varsaa.
Isänisänemä Firewoman oli mustanruunikko trakehnertamma. Tämä 161 senttimetriä korkea tamma oli erittäin äkkipikainen ja sähäkkä luonteeltaan, mutta ärhäkän luonteen alta paljastui kivenkova kisaratsu. Tammalla kisattiin kenttää CCI/CIC3-tasolla kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Vanhuuden päivillään Firewoman opetti pienimuotoisessa ratsastuskoulussa monelle nuorelle kyvykkäälle oppilaalle ratsastuksen saloja, kunnes nukkui ikiuneen 24-vuotiaana. Tammalla teetettiin neljä varsaa, joista kasvoi vähintään yhtä kyvykkäitä kisahevosia kuin emänsä oli.

Isänemä B.G. Britain oli raudikko trakehner, miltei 180 senttinen jättiläinen. Se oli erittäin taitava esteratsu, yhdistettynä sen suuri koko ja ketteryys oli tuloksena 170 cm luokkien hyppääjä. B.G. Britain oli oikein mukava ja kiltti tamma kaikille, mutta ratsuna se oli haasteellinen, ja ainoastaan yksi ihminen pärjäsi sen kanssa esteradalla. Tammaa varsotettiin vanhemmalla iällä kolme kertaa, mutta ainoastaan yhdelle varsalle se periytti hienot kykynsä.
Isänemänisä Uzbecky oli puolalaista alkuperää oleva trakehnerori. Tämä 175 senttimetriä korkea yönmusta ori oli erittäin haastava ratsastettava, eikä sille meinannut löytyä tarpeeksi taitavaa ja ymmärtäväistä ratsastajaa. Sopiva ratsastaja löytyikin vasta orin ollessa 13-vuotias, mutta silti se vielä ehti kisata kansainvälisellä tasolla 150 senttimetrin luokkia. Orilla oli upea hyppytyyli, ja siitä tulikin todella suosittu siitoshevonen. Uzbecky lopetettiin munuaisvikojen vuoksi 22-vuotiaana, jättäen jälkeensä liki kaksisataa hienoa varsaa.
Isänemänemä Withataste xx oli 156 senttimetriä korkea rautias englantilainen täysiveritamma, joka toimi laukkahevosena kuusivuotiaaksi asti. Sittemmin tamma myytiin ratsu- ja siitoskäyttöön, ja se ehti vielä näyttää kykynsä estekentillä 130 senttimetrin luokissa. Tammalla tehtiin viisi varsaa, kunnes se menehtyi 23-vuotiaana pahanlaatuiseen kasvaimeen, jonka onneksi todettiin olevan periytymätön.

Emä Hannahfair oli pieni mustankimo trakehner, joka oli erittäin vaikealuontoinen neiti. Se oli täysin yhden ihmisen hevonen, niin ratsastaessa kuin hoidettaessakin. Karsinaan tai selkään ei ollut kellään muulla asiaa kuin omistajan tyttärellä Cecilia Wagnerilla. Todellisuudessa tamma oli kuitenkin oikein hyväluontoinen, eikä koskaan tehnyt pahaa Cecilialle. Hannahfairilla teetettiin yksi ainoa varsa, josta tuli laatuluokan esteratsu. Tamma lopetettiin 20-vuotiaana tuntemattomasta syystä.

Emänisä Soapopera oli ruunikko trakehner, vain 160 cm korkea mutta sitäkin nopeampi, ketterämpi ja taitavampi. Sillä kisattiin 160 cm tasolla menestyksekkäästi, eikä sen kanssa ollut koskaan minkäänlaisia ongelmia. Kaikki 25 vuotta se oli ollut täysin terve, aina kiltti ja hyväsydäminen. Soapopera kuoli 25-vuotiaana sydämenpysähdykseen. Viimeiseen päivään asti se oli iloinen, pirteä itsensä.
Emänisänisä Reddick oli vaaleanrautias trakehnerori, erittäin hyväluonteinen kaveri, jolla kisattiin esteillä 140 senttimetrin luokissa ja koulua vaativaa B:tä. Molemmissa lajeissa tämä monitaituri ylsi kansainväliselle tasolle ja menestyi kohtalaisesti. Siitä tulikin todella haluttu siitosori niin este-, koulu- kuin kenttähevostenkin jalostukseen. Reddick nukkui ikiuneen 25-vuotiaana ja jätti jälkeensä liki sata yhtä hyväluonteista varsaa.
Emänisänemä Abbywagner oli ruunikko 154 senttimetriä korkea trakehnertamma, joka syntyi ratsastuskouluun ja asui siellä koko elämänsä. Tammalla kisattiin nuorempana muutamia 120 senttimetrin luokkia aluetasolla, kunnes se siirtyi täyspäiväiseen tuntikäyttöön. Myöhemmin se opetti monelle tuntilaiselle kisaamisen saloja muunmuassa ratsastuskoulujen mestaruuskisoissa. Vanhemmalla iällä tammalla teetettiin vielä kaksi varsaa, kunnes se lopetettiin pahojen, toistuvien kiimakipujen vuoksi.

Emänemä Shannonnay oli rautiaankimo, 165 senttinen trakehnertamma. Isältään neiti oli perinyt tulisen täysiverisen luonteen, eikä siltä puuttunut omaa tahtoa ja temperamenttia. Käsittely oli neidin kanssa hankalaa, mutta ratsuna se oli upeampi kuin moni muu. Shannonnaylla kisattiin kenttää vaativalla tasolla vaihtelevalla menestyksellä.
Emänemänisä Missmebitch xx oli rautiaankimo, 162 senttimetriä korkea trakehnerori, joka toimi aluksi laukkaratsuna, mutta vauhdin puutteen vuoksi myytiin esteratsuksi. Tämä ori oli tulta ja tappuraa, eikä hyväksynyt selkäänsä ketä tahansa. Radalla se oli äärettömän nopea, mutta huolimaton. Orilla kisattiin 140 senttimetriin asti, ja vanhuuden päivillään sitä käytettiin jonkin verran siitokseen.
Emänemänemä Wambach oli rautias 166 senttimetriä korkea trakehnertamma. Tämä todella kaunis ja hyväluonteinen hevonen oli myös erinomainen hyppääjä. Sillä kisattiin 150 senttimetrin luokkia kansainvälisellä tasolla hyvällä menestyksellä, monen eri ratsastajan kanssa. Vanhemmalla iällä Wambach oli vielä monen nuoren ratsastajan oppimestari pienemmissä luokissa. Tammalla tehtiin kolme varsaa, kunnes se nukkui ikiuneen 26-vuotiaana.


KILPAILUKALENTERI

13-09-10 / ERJ kutsu - 120 cm - 3/100
13-09-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 1/40
15-09-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 6/40
15-09-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 4/40
15-09-10 / ERJ kutsu - 120 cm - 10/100
06-10-10 / ERJ kutsu - 130 cm - 7/50
06-10-10 / ERJ kutsu - 140 cm - 6/50
07-10-10 / ERJ kutsu - 130 cm - 4/50
09-10-10 / ERJ kutsu - 140 cm - 4/60
13-10-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/50
13-10-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 5/50
14-10-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 4/50
15-10-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
18-10-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
19-10-10 / ERJ kutsu - 130 cm - 3/50
20-10-10 / ERJ kutsu - 130 cm - 4/50
17-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 4/30
25-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 5/50
27-11-10 / ERJ kutsu - 150 cm - 6/50
29-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 3/30
29-11-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 6/40
21-12-10 / ERJ kutsu - 160 cm - 7/100
28-01-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 6/50
29-01-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 6/50
01-03-10 / ERJ kutsu - 140 cm - 4/88
29-03-11 / ERJ kutsu - 110 cm - 3/60
08-04-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
25-04-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 2/40
27-04-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 5/30
27-04-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 3/50
01-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
01-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
01-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
01-05-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 4/60
02-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 3/30
04-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 2/30
07-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 2/30
12-05-11 / ERJ kutsu - 150 cm - 2/30
17-05-11 / ERJ kutsu - 110 cm - 1/100
17-05-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 9/100
19-05-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 5/50
19-05-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 6/50
19-05-11 / ERJ kutsu - 140 cm - 1/35
21-05-11 / ERJ kutsu - 160 cm - 7/50
22-05-11 / ERJ kutsu - 120 cm - 6/50
30-05-11 / ERJ kutsu - 130 cm - 2/30

01-08-10 / este kutsu - 120 cm - 2/39
05-08-10 / este kutsu - 100 cm - 7/85
05-08-10 / este kutsu - 110 cm - 6/82
05-08-10 / este kutsu - 120 cm - 4/74
11-08-10 / este kutsu - 130 cm - 2/21
23-08-10 / este kutsu - 120 cm - 2/26
23-08-10 / este kutsu - 130 cm - 3/26
23-08-10 / este kutsu - 150 cm - 2/20
 

JÄLKELÄISET

01.08.2010
trak-o. Djæmon Steeds, i. Fat&Easy;

16.08.2010
trak-t. Liggett Steeds, i. Fat&Easy;

03.11.2010
trak-o. Rex Steeds, i. Candydealer GER

02.12.2010
trak-o. Sir Maverick Steeds, i. Rye Iron

30.12.2010
trak-o. Lejeune Steeds, i. Simply Sensational

Estevalmennus by Iiskala
Lyyli oli hieman hermostunut sen kulkiessa maneesin reunoja pitkin. Re-elect oli lämmitellyt tamman jo valmiiksi niin pääsimme aloittamaan nopeasti. Aloitimme jumppasarjoista joissa tamma rentoutui hyvin. Jatkoimme sitten isommille esteille. Tein 150cm ruotsalaisen okserin. Lyyli oli innoissaan ja hyppäsi hyvällä tekniikalla esteen yli. Re-elect oli hyvin mukana esteellä ja pystyi kontroloimaan tamman liikeittä hyvin. Tein vielä muutaman pystyn ja okserin ja ratsukko selvityi niistä hyvin. Otimme vesiestettä vähän mukaan ja aluksi se oli hyvin hurja. Re-electillä oli kova työ saada tamma esteen yli. Lopulta tamma meni esteen helposti ja päätimme lopettaa harjoituksen siihen. Voisitte harjoitella enemmän erikoisia esteitä kotona.

Estevalmennus by Jenn
Lyyli oli hiukan epäröivä aluksi, olihan sillä tuttu ratsastaja, mutta ihan uppo outo valmentaja. No, alkukankeudesta päästiin, ja aloit lämmitellä Lyyliä. Sillä välin koksin kentälle 150cm rataesteen, 160cm pystärin, 140cm okserin sekä 160cm ristikon. Kun olitte lämmitelleet, nostit laukan, ja suuntasit kohti pystäriä. Kisu hiukan epäröi, mutta sinulla oli lempeät, mutta määrätietoiset otteet, hyvä istunta, niin Lyyli hyppäsi esteen todella hienosti. Sitten menitte radan, okserin ja lopuksi ristikon. Lyyli hyppäsi tosi hyvin, ja sinun otteillasi se ei epäröinyt kuin vain sen yhden kerran. Huomasinkin, että Lyyli on rentoutunut. Korotin okserin 150cm, ja käskin teitä hyppäämään sen. Lyyli hyppäsikin tose hienosti. Sitten pyysin sinua antamaan hiukan ohjaa, ja kävelemään vähän. Sillä välin korotin rataesteen 160cm. Sitten kokosit ohjat, ja laukan nostettuanne suuntasit rataesteelle. Lyyli sinkoutuikin sinne, ja hyppäsitte radan puhtaasti. Viimeisellä esteellä puomi tosin heilahti, mutta ei pudonut. Lopuksi sitten hyppäsitte kaikki esteet moitteetta. Sitten pyysin jäähdyttelemään Lyylin.

Estevalmennus by Krista
Ratsukko verrytteli ravissa kahdeksikolla, jonka lyhyillä sivuilla oli puomit. Lyyli näytti hyvin eteenpäinpyrkivältä ja kuumalta tammalta, joten päätin harjoittaa ratsukolla harjoitusravissa kahdeksikolla ristikoita, jotka oli aseteltu niin että molemmissa päädyissä sekä suunnanvaihtokohdassa oli esteet. Tehtävässä tuli vaihtaa laukka keskiesteellä ja raatsastaa koko tehtävä mahdollisimman monella laukka-askeleella. Lyyli suoritti tehtävän helposti, joten nostin esteet 80cm pystyiksi, joilla jatkoimme samaa tehtävää. Seuraavaksi pidimme pienen käyntitauon, jonka jälkeen jatkoimme harjoitusta keskiharkaisijalle asetellulla jumppasarjalla: ristikko, pysty 80cm, pysty 100cm, okseri 120cm. Lyyli lähestyi ensimmäisellä kerralla okserille huonosti ja kielsi, ja hetken luulin ratsastajan tipahtavan herkän tamman hypähdettyä suoraan sivulle, pois sarjalta! Re-elect pysyi kuitenkin satulassa, metsästi jalustimet jalkoihinsa ja otti uuden lähestymisen sarjalle. Lyyli tuntui hieman arkailevan, mutta ratsastajan kannustuksesta suoritti sarjan huimilla ilmavaroilla, tammamaisesti liioitellen. Hienon suorituksen jälkeen päätimme siirtyä itsenäisiin loppuraveihin.

Estevalmennus by Mindy
Alkuverryttelyssä laitoin teille kavalettiharjoituksia molemmille pitkille sivuille. Toisella sivulla oli kavaletit asetettu niin, että joka askeleella ylitettiin kavaletti ja toisella sivulla oli jokaisen kavaletin välissä muutama askel. Lyyli keskittyi tehtäviin todella tarkasti ja ylitti kavaletit hienosti jokaisella kerralla. Kun olitte lämmitelleet kavalettien kanssa niin ravissa kuin laukassakin, pistin kentälle kahden esteen linjan. Välissä oli n. 20 metriä ja tarkoituksena oli vaihdella askelmäärää esteiden välissä. Esteet olivat pystyesteitä ja korkeutta oli aluksi 80cm. Lyyli hyppäsi innokkaasti, mutta pysyi kuitenkin hyvin hanskassa. Aluksi väliin tuli viisi askelta, josta aloimme sitten säätelemään. Ensin lyhensitte askelta niin, että saitte väliin kuusi askelta ja kun tämä sujui hyvin, yrititte neljää askelta. Aluksi Lyyli ei meinannut saada askeltaan pidennettyä tarpeeksi, mutta muutaman yrityksen ja esteiden korotuksen jälkeen sen askel venyi todella hyvin. Korottelin esteitä pikkuhiljaa ja lopuksi ne olivat n. 130cm. Kun askelharjoitusta oli harjoiteltu tarpeeksi, laitoin vielä kolmen esteen sarjan niin, että ensimmäiseen väliin tuli kaksi askelta ja toiseen yksi. Lyyli hyppäsi sarjaesteetkin todella hyvin. Se ei pudottanut yhtäkään puomia eikä kieltojakaan tullut yhtään tunnin aikana. Kaikenkaikkiaan siis todella onnistunut valmennus ja olette todella toimiva ratsukko!

Estevalmennus by Päivie
Lämmittelyyn olin kasannut muutaman matalan cavaletin ja ristikon sekä puomeja kiemurauralle. Säpäkkä tamma ravasi uralla ja kuunteli vuoroin ratsastajaa ja vuoroin ympäristöä. Askel oli eteenpäinpyrkivä ja energinen, mikä ei ehkä ollut paras mahdollinen ajatellen tulevaa: olin ajatellut valmennuksen keskittyvän erilaisiin jumppasarjoihin. Tamma näytti painavan jonkin verran kädelle, joten kasasin vielä muutaman isomman esteen ja pyysin hyppäämään niitä sen aikaa, kun kasailen sarjat. Kuuden esteen innari, yhden ja kolmen askeleen viiden esteen sarjat nousivat 70cm korkeuteen. Lisäksi kokosin 160cm korkean kolmen esteen sarjan, neljän laukka-askeleen välillä. Pyysin hyppäämään ensin viiden askeleen sarjat, jotka olivat pitkillä urilla. Innarin olin asettanut keskikentälle. Järjestys oli todella hyvä, sillä Lyyli olisi luultavasti ensiyrittämällä rysäyttänyt innarin läpilaukaksi. Sarjat kuitenkin herkistivät neidin sen verran, että se hyppäsi innarin komeasti virheettä. Loppuun vielä tamman tason mukainen sarjaeste, joka sujui upeasti tyylikkäällä hypyllä. Loppuverryttelyn teitte maastossa.

Estevalmennus by Ayanne
Aloitimme Lyylin kanssa rauhallisella alkukäynnillä, mikä helpotti hermostunutta tammaa huomattavasti. Se alkoi pikkuhiljaa tottua ratsastajan läsnäoloon ja Lyyli asettui kokoon erittäin nätisti. Sen korvat liikkuivat tarkkailevasti kuunnellen ratsastajan antamia apuja ja vihdoin pääsimme aloittamaan lämmittelyt laukkapuomeilla sekä pienillä sarjoilla uralla. Lyylin koko olemus alkoi hehkua oikeaa estehevosta ja tamma laukkasi puomien ja sarjojen ylitse mallikkaasti. Esteet nostettiin suoraan 120cm korkeuteen ja tamman tulisuus alkoi pistää esille. Se kuumui esteillä nopeasti ja ratsastaja joutui tekemään voimakkaitakin pidätteitä saadakseen Lyylin taas kokoon. 16 sarjan esteet nostettiin 160cm ja Lyyli lähestyi jokaista estettä ratsastajan avustuksella hyvässä kulmassa. Yhtään tippumista ei tullut, mikä osoitti Lyylin taidokkuuden esteillä. Hieman jyrkemmätkään kulmat tai oudommat esteet eivät saaneet tammaa epäröimään. Lyylistä kuoriutui todellisesti jokaisen esteratsastajan unelmahevonen sen hypätessä puhdasta rataa paineista huolimatta. Yhdessä hieman tiukemmassa kulmassa laukka-askel jäi uupumaan, mutta este ylitettiin siitä huolimatta. Tamman kestävyys piti loppuun saakka pintansa, eikä vauhtia ainakaan puuttunut.

Estevalmennus by Katzu
Lyyli oli alkuverryttelyn jälkeen pirteä, mutta jatkoimme vielä taivutus- ja väistätysharjoituksilla. Pujottelitte tolppia, siirsitte takaosaa vuorotelleen sisälle ja ulos niin suoralla uralla kuin ympyrälläkin. Harjoitusrataan kuului kolmen pystyn sarjaeste, josta jatkettiin kentän päätyyn nousuokserille. Kaarroksen jälkeen hypättävänä on hieman pienempi okseri ja pitkän laukan jälkeen iso pysty. Seuraava este on vaativampi, lyhyellä välityksellä oleva kaksoissarja, jonka jälkeen tulee taas isompi pysty. Viimeinen este on sama kuin kolmas, mutta "vastakarvaan" hypättynä. Teidän osaltanne rata sujui hyvin, toiselle esteelle Lyyli olisi tahtonut sännätä turhan kovalla vauhdilla ja ponnistus jäi vinon lähestymisen takia liian myöhäiseen vaiheeseen ja kaksi ylintä puomia putosi. Säätelit kuitenkin hyvin ratalaukkaa ja olit vastuudessa tarkempi lähestymisissä. Lyylillä on hyvä hyppytyyli, kunhan tempo pystyy maltillisena niin kaikki sujuu varmasti hyvin.

Estevalmennus by Christina S.
Re-elect ja Lyyli olivat verrytelleet jo valmiiksi tullessani maneesiin ja aloin heti rakentamaan esterataa. Valmennuksessa keskityimme esteradan teiden ratsastamiseen ja hevosen hallintaan esteiden välissä. Aloitimme pienillä verryttelyhypyillä 80cm esteille. Ratsukko eteni rauhallisessa tahdissa ja ylitti esteet hyvällä yhteistyöllä. Pyysin Re-electiä seuraavaksi hyppäämään okserin, jonka jälkeen tulee tiukka tie pystyesteelle. Okserin ratsukko suoritti hienosti, mutta Re-electin kääntäessä pystyesteelle, Lyyli ei kääntynyt tarpeeksi hyvin ja ratsukko tuli esteelle ulkoreunasta ja ponnistuspaikka jäi hieman kauas. Lyyli hyppäsi esteen kuitenkin onnistuneesti, mutta pyysin ratsukkoa tulemaan esteille uudestaan ja Re-electiä muistamaan ulkoavut kääntäessä. Toisella kerralla ratsukko suoriutui jo paremmin, mutta en ollut vielä tyytyväinen kääntämiseen. Kolmas kerta toden sanoo; Lyyli kääntyi pystyesteelle jo huomattavasti paremmin ja ponnistuspaikka oli loistava. Seuraavana tehtävänä oli sarjaesteen hyppääminen, jonka jälkeen oli tarkoitus siirtää hevonen raviin mahdollisimman nopeasti ja suorittaa pohkeenväistö uralle. Lyyli oli jo hieman kuumentunut hyppäämisestä ja tamman raviin siirtäminen oli ensin työn ja tuskan takana. Muutaman hyppykierroksen jälkeen Lyyli alkoi tajuamaan tehtävän idean ja Re-elect sai siirrettyä sen nopeasti raviin. Pohkeenväistöt uralle sujuivat ratsukolta moitteettomasti. Valmennuksen loppupuolella halusin ratsukon suorittavan esteradan, jossa oli paljon tiukkoja käännöksiä sekä siirtymisiä esteiden välissä. Ensimmäisen harjoituksen tuloksena Re-elect sai käännettyä Lyylin hyvin esteille, mutta muutamassa siirtymisessä oli hieman sanomista. Toisella hyppykierroksella tamma alkoi jo rauhoittumaan ja siirtymisetkin menivät huomattavasti paremmin.

ulkoasun © re-elect
otsikon © daivive.net
taustan © Ritva VäänänenVIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME HORSE