Момо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Момо
Momo
Оригинален език немски
Първо издание 1973 г.
Германия
Жанр детска литература
ISBN ISBN 978-954-527-426-8
Скулптура на Момо от Улрике Ендерс в Хановер на площад „Михаел Енде“

„Момо“ (на немски: Momo) е роман за деца от немския писател Михаел Енде. За първи път е издаден през 1973 г. Пълното заглавие на немски е „Die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben und von dem Kind, das den Menschen die gestohlene Zeit zurückbrachte“ — „Странната история за времекрадците и за детето, което върна на хората откраднатото време“. Темата „време“ е основна в произведението.

В романа се разказва как малкото момиченце Момо с помощта на майстор Хора и неговата приказна костенурка успява да победи сивите господа — времекрадците.

По книгата е направен филм през 1986 г., италианско-германска продукция, в която и Енде има малка роля.[1] През 1984 г. Karussell/Universal Music Group издават драматизирана аудиокнига „Момо“, разказана от Харалд Лайпниц, с режисьор Анке Бекерт, музика Франк Дювал (3 части на LP и MC, 2 части на CD). Книгата също така е драматизирана в редица радиопрограми, адаптирана е за сценични постановки, включително опера, написана от Енде. През 2001 г. по нея е направен анимационен филм. [2]

Книгата е преведена на повече от двадесет езика и е отличена с Немската награда за най-добра детска книга. [3] В статия на философа Дейвид Лой и професора по литература Линда Гудхю книгата „Момо“ е определена като „един от забележителните романи в края на XX век“. [4]

Книгата е издавана на български, в превод на Федя Филкова (1982 г.).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Momo (1986)“ в IMDb logo.svg Internet Movie Database
  2. „Momo alla conquista del tempo (2001)“ в IMDb logo.svg Internet Movie Database
  3. Момо. // БНТ. Посетен на 2011-09-14.
  4. Goodhew, Linda; and Loy, David, Momo, Dogen, and the Commodification of Time, KronoScope, Volume 2, Number 1, 2002, pp. 97-107(11).