Find mere om:
Guide: Rundt i Rom – forfatterens syv bedste.. | rejser.guide.dk

Guide: Rundt i Rom – forfatterens syv bedste tip

Kulturrigdommene i Italiens hovedstad er næsten svimlende. Husk at trække frisk luft fra udsigtspunkterne på Roms høje mellem turene til Pantheon og Peterskirken, lyder det fra Italien-kender Thomas Harder.

Tusindvis af turister løber hver dag spidsrod mellem Roms utallige kulturskatte, nærgående duer og livlige biltrafik.

Og med en fjerdedel af Italiens 50 bidrag til Unescos verdensarvsliste placeret i det historiske centrum, er pausen vigtig under sightseeing i den evige by.

Sørg for at slappe af på de åbne pladser og nyd den evige bys skønhed fra højderne, lyder rådene fra den italiensk-danske forfatter Thomas Harder, der har skrevet en lang række bøger om støvlelandet.

1. Pantheon

Hvis Rom har et centrum, ligger templet Pantheon ved Piazza della Rotonda i midten af det hele som et af de bedst bevarede monumenter fra romertiden. Det nuværende Pantheon med verdens største murede kuppel og de 13 meter høje granitsøjler blev opført omkring 125 e.Kr. af kejser Adriano. Ordet Pantheon betyder ”alle gudernes” på græsk, og templet blev oprindeligt rejst til ære for de græsk-romerske guder. I 609 blev Pantheon indviet som kristen kirke og bevaret, så vi kan nyde templet i dag.

- Det er nærmest rystende banalt. Men jeg synes, man skal begynde med Pantheon. Her kan man kigge op gennem hullet i taget og glæde sig over, at et 2000 år gammelt tempel står der endnu. Bagefter sætter man sig på pladsen med en drink og lader være med at spekulere over prisen. For man betaler også for udsigten og scenografien. Da jeg var i Rom i december var der desuden en sanger, der om aftenen optrådte med opera foran Pantheons kolonnader. Det var gadesang på tårnhøjt niveau. Men jeg kan selvfølgelig ikke love, at han stadig er der.

2. Parco Savello

Rom viser sig fra sin mest romantiske side i Parco Savello, som ligger ud til Tiberen syd for den gamle bykerne. Parken var tidligere en urtehave tilhørende Santa Sabina-kirkens kloster, men er i dag åben for offentligheden. Om sommeren kan man af og til opleve teaterforestillinger mellem parkens velduftende appelsintræer.

Roms skjulte skatte

- Når man går rundt i en storby, kan det være rart at finde noget grønt. Rom har en del parker. Og en af dem er Parco Savello, som ligger på Aventinerhøjen. Det er en af de høje i Rom, hvor folk ikke kommer så meget, fordi det er et beboelsesområde. Men her har man altså udsigten over Tiberen og kigger over på Vatikansiden. I det fjerne kan man desuden se Pantheons kuppel. Parken er fyldt med appelsintræer, pinjer, nerie-buske og blomster. Og i nærheden ligger der en meget fin gammel kirke ved navn Santa Sabina, som jeg også synes, man bør se.

3. Hotel de Russie

Mellem Den Spanske Trappe og Piazza del Popolo ligger Roms måske mest eksklusive femstjernede hotel. Herfra skrev den franske poet Jean Cocteau til sin mor, at han kunne plukke appelsiner fra sin balkon og vel nok befandt sig i ”paradis på jord”. Gårdhaven er et ideelt sted at nyde en drink på vej til eller fra attraktioner som Villa Borghese, Trevi-fontænen eller Vatikanet.

- Rom har en del flotte hoteller i et prisleje, som nok kan holde de fleste væk. Men det skal jo ikke forhindre én i at gå ind i hotellernes barer. Hotel de Russie udmærker sig ved at have en smuk gårdhave med bar, som ligger op ad den store skråning til Villa Borghese. Det er et af flere eksempler på, at man somme tider skal samle sig lidt mod, tage pænt tøj på og opsøge de store hotelbarer. Ved Pantheon kan jeg anbefale Hotel Minerva, der har en tagterrasse, hvorfra man kan se hele det centrale Rom. 

4. Palazzo del Quirinale

På den højeste af Roms syv høje finder du verdens sjettestørste palads på over 110.000 kvadratmeter. Til sammenligning er Det Hvide Hus i Washington blot en 20. del så stort. Palazzo del Quirinale er officiel bolig for Italiens statsoverhoved og har i tidens løb huset 30 paver, fire konger og 12 præsidenter for den italienske republik. Om søndagen er paladset åbent for offentligheden indtil frokost, hvorefter kapellet byder på gratis koncert.

- Det er et vanvittig smukt palads inden i. Og foran er der en enormt stor og vældig flot plads med en balustrade, en balkon, hvor du kigger ud mod vest. Det vil sige, at hvis man er der sent på dagen, får man et flot eftermiddagslys med ansatsen til solnedgangen og Peterskirkens kuppel foran den lyserøde himmel. Det er en af de gode og gratis glæder.

5. Peterskirken

Verdens største og mest berømte renæssancekirke er næppe til at komme uden om under et besøg Rom. Med sin længde på 218 meter og den 136 meter høje kuppel er størrelsen ærefrygtindgydende i sig selv. Indeni er Peterskirken fyldt med kunstværker, heriblandt Michelangelos pietá, en marmorskulptur af Jomfru Maria med Jesu døde legeme på skødet. Hvis du vil undgå de store horder af turister, bør du besøge kirken, inden turistbusserne typisk ankommer om eftermiddagen.

http://dev016.jp-dev.lp.jppol.dk:82/migrator/ws/publication/jp/resource/binary/289540

- Man skal ikke være for fin på den eller føle sig for klog til at besøge Peterskirken, selv om den er fyldt med mennesker. Den skal opleves både på grund af de kunstværker, den indeholder, men så sandelig også på grund af størrelsen og proportionerne. Jeg bliver altid forbløffet over det fuldstændig kolossale rum. Det giver mig altid en fornemmelse af indendørs evighed. Rummet under kuplen er som en kolossal cylinder, hvor man kan komme op på en rundgang og kigge ned i kirken, ned over hovedalteret og ned på gulvet. Det er næsten mere imponerende end at komme helt op i kuplen og se ud over byen.

6. Piazza Farnese

Pladsen foran højrenæssancens største palads i Rom, Palazzo Farnese, lever en rolig tilværelse i forhold til den nærliggende markedsplads Campo de’ Fiori. På bænkene foran paladset kan du nyde en snack, mens du iagttager børn, der jagter duer rundt om springvandene.

- Pladsen er meget smuk og har nogle interessante proportioner. Der er to store springvand, som er lavet af kar fra et antikt romersk badeanlæg. Og hvis man tænker sig, at paladsets facade blev lagt ned på pladsen, ville de to yderste hjørner placere sig præcis midt i de to springvand. Selvom man ikke kan se det med det blotte øje, så giver den proportionering en helt særlig ro. Paladset er et af de fineste i Rom, og det ligger lige om hjørnet fra renæssancegaden Via Giulia, som er anlagt ved, at man så at sige har trukket en lineal tværs igennem den mere uordentlige gamle by. Via Giulia løber langs Tiberen og er perfekt til en spadseretur.

7. Piazza Augusto Imperatore

Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini lod pladsen Piazza Augusto Imperatore i den nordlige del af centrum opføre i 1930’erne i forbindelse med fejringen af 2000-året for kejser Augustus fødsel. Pladsen er hovedværket i Mussolinis omstrukturering af Rom med det antikke mausoleum for Roms første kejser i midten. Mausoleet har indtil for nylig været lukket for offentligheden, mens det fik lov til at forfalde og blive glemt.

Rundt i Roms krinkelkroge

- Det er et kæmpe mausoleum, som er blevet overset, fordi terrænet omkring det har ændret sig så meget, at det nu bogstaveligt talt ligger i et hul i jorden. Men nu er det åbent, så man kan se det. Pladsen omkring blev opført under fascismen og er omkranset af store kontor- og boligejendomme, som er mere interessante, end de er smukke. I de senere år er der i de store kolonnader, som åbner disse paladsers nederste etage mod pladsen, kommet nogle flotte, cool og moderne cafeer, barer og restauranter. Det passer godt ind i de lidt umulige blokke fra 1920’erne og 1930’erne. I kanten af pladsen finder man desuden et museum for Augustus’ fredsalter, som blev fundet i nærheden. Museet ligger i en elegant, moderne bygning af Richard Meier, som er den største nye bygning, der er opført i Roms gamle bykerne.

Guide: Roms skjulte skatte

10-08-2014: Lækker mad og spændende kulturarv har længe lokket horder af turister til Italiens hovedstad. Men det er stadig muligt at finde små åndehuller, hvor de andre turister ikke har fundet hen. Læs artikel

Nyhed: Fare for eufori i Firenze

26-02-2010: Firenzes domkirke er et overvældende midtpunkt. Fra toppen har man et guddommeligt overblik. Læs artikel

Nyhed: BREVKASSEN

06-11-2009: Alene i Indien ?Jeg, 60-årig kvinde, skal alene til Chennai/Madras i 14 dage. Jeg er lidt nervøs for det. Hvad jeg skal se? Hvor skal jeg spise? Læs artikel

Guide: Riga tilbyder kulturhistorie i verdensklasse

03-04-2015: Letlands hovedstad har på 20 år rejst sig fra årtiers sovjetisk undertrykkelse og forsømmelighed. Riga er Baltikums bedste bud på en metropol, og byen, der har kulturhistoriske værdier i europæisk topklasse, tager imod besøgende med åbne arme. Læs artikel

Guide til en historisk rejse til Braunschweig

23-01-2015: Braunschweig i den nordtyske delstat Niedersachsen byder på middelalderhistorie om løver, hertuger og en ganske særlig hofnar. Explorer besøgte byens kringlede gader og fandt spor fra fordoms tider. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste på rejser.guide.dk
Loading...