Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF

Sondaj:

Fac autoritatile destul pentru a combate eficient tairea ilegala a padurilor?

DA
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (10) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro


Anunturi Publicitare Online


5 secunde - stiri instant


Jucarii si Accesorii Bebelusi
BestKids.ro

Jocuri si jucarii pentru copii - SaculCuJucarii.ro


« Alte articole din categoria Eveniment

Activele Statului, administrate de avocaţi

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În 2014, AAAS a câştigat peste 300 de procese şi a pierdut doar 12 în care însă are de plătit daune uriaşe
Hotel Lido Bucureşti are de încasat 31,7 mil. lei, iar Electrica SA alte 11,3 mil. lei
Autoritatea nu poate plăti deocamdată, 
pentru că are conturile blocate de executorii FNI, onorariile avocăţeşti fiind plătite din Fondul de rezervă bugetară

Cu conturile poprite de executorii judecătoreşti, în vederea plăţii investitorilor FNI şi a altor sentinţe, obligată de instanţe să plătească despăgubiri de zeci de milioane lei în litigiile pe care le-a pierdut şi constrânsă să plătească alte milioane de lei avocaţilor care o reprezintă în procesele naţionale şi internaţionale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) se află într-o situaţie mai mult decât dificilă, pe care pare să nu o poată gestiona.
Prinsă între procesele ce i-au fost intentate de persoanele fizice sau juridice, nemulţumite de modul în care a dispus măsuri în cadrul privatizărilor sau ulterioare acestora, şi litigiile pe care ea le îndreaptă împotriva celor care nu şi-au respectat clauzele contractuale, AAAS cheltuie în fiecare an zeci de milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
Iar lucrurile nu par să se schimbe nici anul viitor, având în vedere că în prezent este implicată în aproximativ 8.400 de litigii.
„Din totalul celor 8.400 de litigii reprezentând activitatea de contencios a instituţiei, 5.320 au fost iniţiate de AAAS, iar 3.080 au fost iniţiate împotriva instituţiei, astfel: 2.124 litigii de către persoane fizice şi 956 litigii de către persoane juridice”, a răspuns AAAS solicitării Curierului Naţional.
Întrebată câte procese a pierdut şi câte a câştigat în acest an, dar şi ce daune are de plătit sau de încasat, Autoritatea ne-a emis un răspuns ambiguu, având în vedere că întrebările au fost punctuale şi se refereau la sentinţe deja emise de instanţe, „estimările” cuprinse în răspuns negăsindu-şi rostul...
„În cursul anului 2014 au fost pronunţate 367 de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, favorabile AAAS”, a răspuns Autoritatea.
Întrebată care este cuantumul despăgubirilor, pena­lităţilor pe care le are de încasat AAAS în urma acestor procese, aceasta a răspuns că „în urma titlurilor executorii care sunt estimate a fi obţinute de AAAS şi ulterior predate pentru a fi puse în executare, rezultă un cuantum previzionat a fi recuperat în cursul anului 2015 estimat la 135.000.000 lei”.

Lido Bucureşti are de încasat 31,7 mil. lei, iar Electrica SA alte 11,3 mil. lei

Deşi numărul litigiilor pierdute în 2014 este foarte mic în comparaţie cu cele câştigate, AAAS are de plătit importante sume de bani reclamanţilor, în numai două procese având de achitat peste 42 mil. lei.
„În cursul anului 2014 au fost pronunţate 12 hotărâri definitive şi irevocabile, defavorabile AAAS. Cu titlu de exemplu, menţionăm litigiul cu SC ELECTRICA SA, soluţionat definitiv şi irevocabil, în care instituţia a fost obligată la plata sumei de 11.278.993,43 lei, precum şi litigiul cu SC HOTEL LIDO BUCUREŞTI SRL, în urma căruia AAAS a fost obligată la plata de despăgubiri în cuantum de 31.714.876,35 lei”, a răspuns Autoritatea, lăsând însă să se înţeleagă că se află în imposibilitatea de a se achita de aceste obligaţii având în vedere popri­rile puse de executori pe conturile sale.
„AAAS are conturile poprite la nivelul sumei de 431.605.272,46 lei, urmare depunerii adreselor de înfiinţare a popririi de către Birourile executorilor judecătoreşti, în vederea plăţii investitorilor FNI, precum şi a altor sentinţe definitive şi irevocabile”, a răspuns autoritatea întrebării privind cuantumul daunelor pe care trebuie să le plătească Autoritatea.

Avocaţii care o reprezintă în ţară vor costa peste 6 mil. lei anul viitor

AAAS colaborează cu 8 case de avocatură pentru a-şi asigura reprezentarea în instanţe, colaborări extrem de costisitoare însă având în vedere că în 2014 a achitat peste 6 mil. lei, din care 4,6 mil. lei pentru reprezentarea la ICSID şi aproape 1,5 mil. lei pentru instanţele naţionale.
„În anul 2014, AAAS a avut nevoie de un buget pentru litigiile internaţionale aflate pe rolul lCSID în valoare de 4.549.995,61 lei, iar pentru casele de avocatură care reprezintă interesele instituţiei in litigii aflate pe rolul instanţelor din România s-au plătit 1.477.077,42 lei”, a răspuns AAAS solicitării Curierului Naţional.
Lucrurile nu vor fi atât de roz însă şi anul viitor, Autoritatea estimând că „suma preconizată a fi necesară acoperirii cheltuielilor judiciare pentru anul 2015 este de 6.000.000 lei (această sumă neincluzând cheltuielile necesare pentru ICSID)”. 

La ICSID sunt doar două procese

AAAS este implicată în prezent în doar 2 litigii aflate pe rolul ICSID Washington, care sunt însă extrem de costisitoare.
Potrivit unui proiect de hotărâre pentru suplimentarea bugetului AAAS, postat pe site-ul său în vara acestui an, instituţia cerea alocarea din Fondul de re­zervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 21.

Stiri similare:

» DNA: Modificarea legii avocaturii ar face nule unele probe deja administrate
» Membrii Baroului București aleg decanul instituției: În cursă s-au înscris 16 avocați
» Percheziții DNA în București și Teleorman. Surse: Sunt vizați mai mulți avocați care ar fi implicați în eliberarea fraților Cămătaru

855.000 lei (aproape 4,86 mil. euro), din care 4,19 mil. euro (euro, nu lei cum a răspuns AAAS solicitării Curierului Naţional) sunt destinaţi plăţii onorariilor avocaţilor, experţilor contabili, experţilor legali, suplimentării onorariului unor experţi, precum şi costuri ICSID în dosarul Rodipet, alte 164.000 dolari reprezentând taxa suplimentară arbitrară cerută în acelaşi dosar de către ICSID.
În anul 2014, AAAS asigură reprezentarea României la Curtea de Arbitraj, prin intermediul unor firme de avocatură, în dosarele ARB/10/13, constituit în anul 2010 la solicitarea reclamanţilor Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants, Inc. Alfa El Corporation, şi ARB/12/25, constituit în anul 2012, la solicitarea reclamanţilor Stefano şi Marco Gavazzi.

Cele din dosarul SOCOMET SA - încă 1 mil. euro şi 37 mil. dolari

În ceea ce priveşte dosarul ARB/12/25, constituit în anul 2012, la solicitarea reclamanţilor Stefano şi Marco Gavazzi pentru rezilierea contractului de privatizare a societăţii comerciale SOCOMET SA, cuantumul total al pretenţiilor solicitate de reclamanţi este de 1.016.386 euro şi 37.806.720 dolari, reprezentând compensaţia pentru pre­judiciile suferite ca urmare a încălcării de către România a obligaţiilor instituite prin Tratat, plus dobânda aferentă pe care tribunalul urmează să o stabilească la o valoare pe care o consideră justă şi echitabilă.
În acest dosar, reprezentarea statului este asigurată de Consorţiul format din societăţile de avocaţi SCP Cobuz şi Asociaţii, SPRL Boştină şi Asociaţii şi CI Sîrbu Manuela, între AAAS şi consorţiu fiind încheiat contractul-cadru de reprezentare nr. 52/20.12.2012.
AAAS a achitat în anul 2014 contravaloarea a două facturi, în valoare de 1,1 mil. lei, consorţiul de apărători estimând că suma necesară până la sfârşitul primului semestru al anului 2014 este de 1,6 mil. lei, reprezentând contravaloare onorarii avocat şi cheltuieli aferente perioadei martie-decembrie 2014.
"Apreciem că, până la sfârşitul anului 2014, suma necesară acoperirii cheltuielilor ce urmează a fi efectuate cu avocaţii, experţi, alte cheltuieli, va fi de 1.390.000 lei. În concluzie, suma necesară AAAS în vederea susţine­rii intereselor statului român în faţa ICSID, pentru anul 2014, pentru dosarul ARB 12/25, este de 3.000.000 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pretenţiile în dosarul Rodipet depăşesc 185 mil. euro. ICSID a rămas în pronunţare

În dosarul Rodipet, reclamanţii au invocat nelegalitatea executării de către AAAS a garanţiei reale mobiliare constituite asupra acţiunilor SC Rodipet SA, precum şi ne­respectarea de către statul român (AAAS) a clauzelor cuprinse în contractul de privatizare încheiat, cuantumul total al pretenţiilor solicitate de reclamanţi fiind de 185.359.108 euro. Reprezentarea intereselor statului român este asigurată de Consorţiul format din societăţile de avocaţi Leaua & Asociaţii şi Lalive Avocats în baza contractului-cadru de reprezentare nr. 55/27.12.2010.
Conform proiectului de hotărâre, Tribunalul Arbitrar a solicitat statului român, prin adresa din data de 7 iulie,  plata suplimentară, până la data de 6 august 2014, a sumei de 164.000 dolari, reprezentând suplimentarea taxei arbitrale.
"Până la sfârşitul anului 2014, consorţiul de apărători a estimat un necesar de 4.190.000 euro (în echivalent lei -18.855.000 lei, la un curs euro/leu de 4,5 lei), reprezentând onorarii avocaţi, onorarii expert contabil şi experţi legali, suplimentarea onorariului unor experţi, precum şi costuri ICSID", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Cu privire la stadiul dosarului ARS 10/13 aflat pe rolul ICSID, în care statul român are calitatea de pârât, iar reclamanţi sunt dl. Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants Inc. Alfa EI Corporation, precizăm că Tribunalul arbitral a dispus, conform calendarului procedural, o rundă de audieri pentru 3 şi 4 februarie 2014, date la care au fost audiaţi martori - experţi şi au fost puse concluzii pe fond. Instanţa arbitrală urmează a se pronunţa în perioada următoare asupra fondului cauzei”, a răspuns AAAS la solicitarea Curierului Naţional. 
 
  • Currently 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 


Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  1. de dedi:
    Domnilor dela fostul Rodipet,care conduceti actualmente societatea.Dupa cum stiti si dv., fostele sedii a sucursalelor din tara, au depozitata toata Marfa,dupa faliment sisa dat in somaj ,de zeci sau sute de milioane de lei,{din 2009/2010}.Cred ca Marfa,carti reviste complementare etc. exista in aceste sedii.Daca este cumva asa , aceste sedii trebuie sa fie controlate de cineva si cred ca de fostii sau actualii Directori, care cred ca ei sunt in continuare retribuiti de catre actuala conducere,ori au andut Marfa cum au putut fiecare, ce sa putut, in cont propriu. Daca este asa de unde are bai actuala conducere sa plateasca acesti fosti directori,cand mii de fosti salariati ,nu si/au primit drepturile banesti ce li se cuvin din 2009/2010 9 salarii si alte drepturi. Repet poate nu este asa ,dar organelle abilitate trebuie sa verifice aceasta prolema , si fac apel daca se poate la ziarul Curierul National sa investigheze aceasta problema, pt. ca zestrea materiala {Marfa} este f, mare , daca o mai fi. Din acea Marfa, probabil se puteau plati salariile fostilor salariati. O fi beneficiat cineva de ea in conturi proprii? Imi pare bine ca cei ce conduc actualmente fostul rodipet iau salarii ff.bune, si cred ca o duc binisor.
    2015-01-25, 17:18:15 (adresa: 5.14.159.*)
  2. de maria:
    SUNT O PERSOANA CARE AM AVUT DEPUSI BANI LA FNI MURES AM PLATIT TOATE TACSELE NOTARIALE SI ALE AVOCATULUI CARE A REPREZENTAT PROCESUL NEAU LUAT CARNETELE IN ORIGINAL SI NU AU REZOLVAT NIMIC NICI PINA ASTAZI .ANUL TRECUT CIND MAM INTERESAT DE SITUATIA DOSARULUI AU SPUS CA SA TERMINAT PROCESUL SI URMEAZA SA NE DESPAGUBEASCA. CEIA CE NU SA INTIMPLAT .
    2015-01-25, 21:22:44 (adresa: 86.125.156.*)
  3. de DE DEDI 2:
    de ce nuse dau banii esalonat din chiriile care se iau pe chioscurile incchiriate in tara , la fostii salariati,trebuie verificat ce se face cu acesti bani , pt. ca exista posibilitatea sa li se dea banii restanti fostilor salariati. Vom apela si la institutia Prezidentiala pt,, aceasta problema, DE DEDI 2 Prezidentiala
    2015-01-26, 11:07:30 (adresa: 5.14.159.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat pe Facebook
Ultimele comentarii:

Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! ...
Noi acuzaţii maghiare la adresa României

Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! ...
Ordonanţa de Urgenţă privind deblocarea soluționării a mii de dosare de retrocedare a fost adoptată de Guvern

Clar, cea mai buna oferta de lucru la domiciliu! ...
ANRE avertizează că s-ar putea scumpi curentul electric anul viitor

Venim acum cu aceasta oferta exceptionala de lucru ...
Reacţii după numirea lui MRU la şefia SIE

"Daca nu exista nici un inamic in interiorul nostr ...
Grecia, între colaps şi salvare

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Diverse:Stare vreme

Vremea:
Acum: 28°C.
La noapte: 16°C.
Mâine: 23°C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: Tendinta 4.4727 lei
USD: Tendinta 3.9889 lei

Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

Extern

Util

Gadgeturi