Српска национална академија из Торонта поводом смрти Николе Пашића

Никола Пашић испред споменика свом деди у Београду
Никола Пашић испред споменика свом деди у Београду

Никола Пашић испред споменика свом деди у Београду

Поштовани чланови и пријатељи СНА,

Са дубоком жалошћу обавештавамо чланове и пријатеље Српске националне академије да је један од оснивача Српске националне академије у Канади и њен дугогодишњи председник и доживотни почасни члан, г. Никола Пашић испустио своју племениту душу у петак, 9. јануара 2015. године.

Опроштајна посета и упокојна молитва предвиђени су за понедељак, 12. јануара 2015. год., од 7 до 9 увече, у погребном заводу Morley Bedford Funeral Services, 159 Eglinton Avenue West, Toronto, а опело у цркви Св. Сава, 203 River Street Toronto, у 11 сати, у уторак, 13. јануара.

 Покојни Никола је дично носио име свог славног деде Николе Пашића, највећег државотворца и државника кога је Србија имала у својој новијој историји. Но, наш покојник није се крио иза имена и славе свог бесмртног претка. И сам је испунио свој дуг према отаџбини као борац у редовима Југословенске краљевске војске у отаџбини током Другог светског рата, да био после рата, као и многи његови саборци, јео горки хлеб изгнаника.

Покојни Никола је завршио правне студије на Оксфорду. У Канаду се доселио са  породицом 1958. година где је ступио у онтаријску државну службу при Министарству правде (Ministry of the Attorney General of Ontario) у коме је и пензију стекао. Са Софијом Шкорић, Душаном Бијелићем, Николом Алексејченком и покојним Павлом Павловићем оснива Српску националну Академију у Канади 1981. године, и на њеном челу остаје све до 1993. године. Под његовим мудрим вођству СНА постаје најутицајнија српска културна установа у расејању, отвара врата у свет најеминентнијим српским интелектуалцима и тако гради значајан мост избеђу Матице и Дијаспоре, што је све дотле било незамисливо али у исто време обезбеђује српском имену углед и поштовање у интелектуалним круговима канадског друштва.Тај период биће записан као „Златно добо“ СНА.

Иако под тешким теретом својих година и оронулог здравља, покојни Никола је будно пратио покушај оживљавања СНА 2013. године а међу нама последњи пут појавио се у мају 2013. године на слави СНА када му је, као и осталим оснивачима, са захвалношћу додељена плакета у знак признања за његов допринос животу и раду СНА.

Помолимо се Свевишњем да му подари спокој души и рајско насеље а његовој породици утеху у њиховом часу бола и туге.

На сутрашњем „дружењну“ у 2 сата поподне у згради СНА које је претходно најављено одржаћемо кратак помен и сећање на нашег драгог покојника.

У име Управе СНА

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS