Home Jack Middelburg Guestbook GP-races Daytona Toon Kannekens Diverse

 

 

Alle Grand-Prix uitslagen en bijzonderheden, van 1973 (het jaar dat Jack begon met racen) tot heden.

In memoriam aan alle coureurs die tijdens het beoefenen van hun hobby verongelukt zijn.

Coureurs in het blauw zijn overleden.

2000

In 2000 verdwenen er weer eens twee Grand Prix van de wegracekalender, de GP van Imola en die van Argentinië en er kwamen ook twee nieuwe bij: Portugal, nu voor het eerst ook echt in Portugal (i.p.v. Spanje) verreden op het circuit van Estoril en ook nieuw; de Pacific Grand Prix op het circuit van Motegi, terwijl de Japanse GP nu weer op het circuit van Suzuka werd verreden. Er waren nu dus wederom zestien GP's te verrijden.

 

 

 

De "belangrijkste" teams/coureurs dit jaar: 

 De 250cc had voor aanvang van dit seizoen een flinke aderlating ondergaan. Maar liefst vier toppers kwamen niet meer aan de start. Valentino Rossi, Loris Capirossi (de werelkampioenen van de afgelopen twee jaar) en Jeremy McWilliams maakten de overstap naar de 500cc klasse. Stefano Perugini, vorig jaar vijfde op een fabrieks-Honda, had geen nieuw team meer kunnen vinden. Beide grootmachten in de kwartliterklasse, Honda en Aprilia, verminderden hun aantal fabrieksmachines drastisch dit seizoen. De Hondafabrieksmachines in de 250cc werden in 2000 bemand door slechts drie rijders: de Japanners Tohru Ukawa en dan eindelijk door Daijiro Kato, de man die al veel eerder een volledig seizoen in de GP's had willen rijden. Kato won in 1997 en 1998 de Japanse 250cc Grand Prix. De derde rijder die over het beste materiaal van Honda kon beschikken was de Australiër Anthony West, die samen met Tohru Ukawa in het Shell Advance Honda Team uit zou komen. Daijiro Kato werd door Honda als opvolger van Loris Capirossi in het team van Fausto Gresini geplaatst. Dan het Aprilia Racing Team, Valentino Rossi vertrok en de zeer jeugdige (17 jaar) vriend van Rossi, Marco Melandri, maakte de overstap van de 125cc om de plaats van zijn maat in te gaan nemen. Dit was uiteraard en zeer zware taak die hij kreeg opgelegd. Ze hadden bij Aprilia beter Harada terug kunnen halen uit de 500cc klasse. Marcellino Lucchi, de oude rot (42 jaar inmiddels), was nog steeds in dienst als testrijder, maar brak tijdens testen op het circuit van Jerez zijn scheenbeen en was voorlopig niet beschikbaar. Verder kregen alleen Franco Battaini en Ralf Waldmann de beschikking over een 250cc fabrieksmachine van Aprilia. Waldmann kreeg dit jaar wel een teamgenoot, zijn landgenoot Klaus Nöhles, maar die reed uiteraard op een productiemachine. Yamaha was in 1999 teruggekeerd met een officieel team onder de vlag van het Franse Team Tech3 onder leiding van de Fransman Hervé Poncharal, met Olivier Jacque en Shin'ya Nakano als rijders. Daar veranderde dit seizoen niets aan.

De 500cc klasse: Team Repsol Honda, ging verder met wereldkampioen Alex Crivillé, Tadayuki Okada en Sete Gibernau, terwijl het dus het eerste keer sinds jaren was dat men zonder Michael Doohan van start ging. Verder had men bij het Repsol team erg veel problemen in de voorbereiding op dit nieuwe seizoen. Alex Crivillé had zich in de winterstop aan zijn zwaar geblesseerde hand laten opereren en ging tijdens de testritten in Barcelona en Philip Island beide keren tegen de vlakte en raakte daarbij o.a. een keer buiten bewustzijn. Tadayuki Okada kwam hard ten val tijdens testen in Valencia in februari, waarbij hij ongelukkig op zijn hoofd terecht kwam en lange tijd dubbel bleef zien. Er stond dus de nodige druk op het HRC-Repsol team aan het begin van het seizoen 2000. Tot overmaat van ramp kwam Sete Gibernau tijdens de testcase in Australië, drie weken voor het begin van het seizoen, ook nog hard ten val en kwam daar ook niet zonder kleerscheuren vanaf!

 Ook het Spaanse Emerson Honda Pons (vorig jaar gesponsord door Movistar) Team kreeg weer de beschikking over twee NSR500 modellen voor Alex Barros en Loris Capirossi in de plaats van Juan Borja. Capirossi, die dus weer de overstap maakte (tweede maal) van de 250cc naar de 500cc klasse. En dan natuurlijk het Italiaanse wonderkind, Valentino Rossi (foto Honda #46), die dus vroeg in zijn carrière, met een titel in de 125cc en 250cc op zak, de overstap maakte naar de koningsklasse. Honda had uiteindelijk gewonnen in het gevecht om de pas 21-jarige topper. Aprilia was heel ver gegaan om hem te behouden, maar Rossi koos toch voor een Honda NSR500 om zijn loopbaan voort te zetten. Hij werd begeleid door niemand minder dan vijfvoudig wereldkampioen Mick Doohan en diens chef-technicus Jeremy Burgess, en kreeg dezelfde voorkeursbehandeling als het Repsoltrio. 

Massimiliano 'Max' Biaggi (foto Yamaha #4) had het Yamaha Racing Team geheel naar zijn hand weten te zetten, nadat hij in 1999 zijn wantrouwen had uitgesproken over het technische team en had nu de beschikking over bijna allemaal Italiaanse monteurs, zoals hij wilde. Hij kwam echter drie weken voor aanvang van het seizoen hard ten val en was nog geheel niet fit toen het seizoen van start ging. Men had bij Yamaha Marlboro weer terug als hoofdsponsor, dus men kon weer flink investeren. Carlos Checa bleef ondanks zijn vele valpartijen in '99 in dienst als tweede rijder bij het Marlboro-Yamahateam. Yamaha had niet stilgezeten en had maar liefst twee nieuwe machines gebouwd in de winter van 1999-2000, een verbeterde versie van het model '99 en een geheel nieuw type met één krukas. Ook weer op een fabrieks-Yamaha, Norifumi Abe voor het Antenna 3 Yamaha Team d'Antin en het Red Bullteam met de rijders van '99, Régis Laconi en Garry McCoy. Laconi kwam in februari ten val op het circuit van Sepang en brak daarbij zijn scheenbeen, dus ook hij begon niet geheel fit aan het nieuwe seizoen.

Aprilia ging weer verder met hun tweecilinder project, terwijl Honda dit in de ijskast had gezet. Aprilia kwam zelfs buiten hun toprijder, Tetsuya Harada, met een tweede rijder aan de start. De van oorsprong Noord-Ier Jeremy McWilliams en men had ook het budget flink opgeschroefd. De Nederlander Jurgen v/d Goorbergh zat na het stoppen van Muz, zonder machine en nam dit jaar deel met een '99-er tweecilinder Honda van José Luis Cardoso in het Arie Molenaarteam met als teamgenoot de 250cc coureur Jarno Janssen en als monteur, voor het eerst in zijn loopbaan als monteur aan een halveliter, Hans Spaan. Dan het Suzukiteam met een nieuwe sponsor, Movistar, vorig jaar nog de hoofdsponsor van het Hondateam van Sito Pons, zij gingen door met Nobuatsu Aoki en als eerste rijder, Kenny Roberts Jr. Er was ook bij Suzuki flink geïnvesteerd deze winter. Het Duitse Muz verdween uit de wegracerij en Roberts Sr. ging met zijn Modenas, Proton Team Kenny Roberts, door met slechts één rijder, Jean-Michel Bayle en Mike Hale waren gestopt (bedankt) en voor hen in de plaats nam de Spanjaard David de Gea plaats in het zadel. Verder het Paton team met de Italiaan Paolo Tessari, die vorig seizoen al een paar GP's had deelgenomen. De grondlegger van dit merk, Giuseppe Pattoni, was in augustus 1999 overleden. De 500cc klasse bestond zodoende uit 22 coureurs, waaronder 15 fabrieksmachines. Kwalitatief een heel sterk veld, maar in de breedte werd het steeds minder. Financieel was het ook bijna een onbegonnen zaak om met een team in deze klasse uit te komen. John Kocinski en Erv Kanemoto waren niet aan de bak kunnen komen voor dit seizoen.

De 125cc klasse dan. Titelverdediger Emilio Alzamora wilde er uiteraard van alles aan gaan doen om zijn twee GP overwinningen uit te bouwen, want zijn laatste dateerde al weer uit 1996. Zijn titel van 1999 had hij alleen te danken aan zijn constante manier van rijden en punten scoren. Aprilia en Honda leverden elk aan een flink aantal rijders speciale onderdelen, maar hadden dus geen fabrieksteam of speciale fabrieksmachines. Alleen het Spaanse Derbi, vorig jaar teruggekeerd op dit toneel, verscheen met een fabrieksteam met dezelfde rijders als vorig jaar, Youichi Ui en Pablo Nieto en als uitbreiding de aankomende topper uit San Marino, Manuel Poggiali. De rijders met een speciaal Honda A-kit dit jaar: Alzamora, Ueda (foto links), Checcinello (foto rechts), Giansanti, Goi, William de Angelis, Jenkner, Angel Nieto jr. en Azuma. Voor de Apriliakit kwamen in aanmerking: Locatelli, Vincent, Scalvini, Borsoi en Sanna. Nieuw in de 125cc klasse dit jaar: Het Italiaanse Italjetteam, dat in 1999 ervaring had opgedaan in de EK-wedstrijden. Met Italjet kwam een oude bekende terug in de GP-racerij, Jörg Möller, de befaamde tuner/constructeur. De teammanager was oud-coureur Andreas Leuthe en als rijders had men de Tsjech Jaroslav Huleš en de pas 16-jarige zoon van Ron Haslam, Leon Haslam. Kanshebbers genoeg zou je zeggen en meer dan genoeg om weer voor veel spectakel te zorgen in de altijd zeer spannende lichtste klasse.

In 1999 was de president van de IRTA, de vereniging die de belangen van de teams vertegenwoordigde, Michel Métraux overleden. Michel Métraux was eigenaar van het vroegere raceteam in de 250cc, ELF-Suisse, gesponsord door het Zwitserse sigaretten- en motorfietsmerk Parisienne vanaf 1983. In 2000 nam de vroegere wereldkampioen in de 250cc en huidige teameigenaar Sito Pons het voorzittersschap van de IRTA over. Van 1988-1992 was hij FIM-rijdersvertegenwoordiger geweest, toen hij zelf nog reed. Vanaf het moment dat hij een eigen tam had werd hij uiteraard lid van de IRTA. In '95 was hij vice-voorzitter geworden en in '97 voorzitter, nu dus president.

 

2000-er  Yamaha YZR500 van Carlos Checa.

Suzuki 500 van Kenny Roberts Jr.

Honda NSR500 van Alex Crivillé.

 

Grand Prix 2000 (16 stuks)

 
19 maart 2000 Zuid-Afrika 2 april 2000 Maleisië 9 april 2000 Japan 30 april 2000 Spanje
14 mei 2000 Frankrijk 28 mei 2000 Italië 11 juni 2000 Catalonië 24 juni 2000 Nederland
9 juli 2000 Engeland 23 juli 2000 Duitsland 20 augustus 2000 Tsjechië 3 september 2000 Portugal
17 september 2000 Valencia 7 october 2000 Brazilië 15 october 2000 de Pacific 29 october 2000 Australië

 

 

19 maart 2000, Grand Prix van Zuid-Afrika, circuit Phakisa

125cc (24 ronden, 101.808 km.)

Grid

250cc (26 ronden, 110.292 km.)

Grid

500cc (28 ronden, 118.767 km.)

Grid
1. Arnaud Vincent *1 F Aprilia 41'35.310 6e 1. Shinya Nakano J Yamaha 42'34.085 1e 1. Garry McCoy *6 AUS Yamaha 45'38.775 9e
2. Mirko Giansanti *2 I Honda 41'37.247 4e 2. Daijiro Kato *4 J Honda 42'34.960 3e 2. Carlos Checa ES Yamaha 45'39.141 5e
3. Emilio Alzamora ES Honda 41'37.367 11e 3. Tohru Ukawa J Honda 42'47.898 2e 3. Loris Capirossi I Honda 45'40.365 2e
4. Roberto Locatelli I Aprilia 41'37.672 1e 4. Olivier Jacque F Yamaha 43'04.772 5e 4. Alex Barros BR Honda 45'48.520 13e
5. Norboru Ueda J Honda 41'39.876 7e 5. Anthony West AUS Honda 43'21.706 4e 5. Alex Crivillé ES Honda 45'49.028 7e
6. Steve Jenkner D Honda 41'46.383 5e 6. Franco Battaini I Aprilia 43'21.790 6e 6. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 45'54.628 3e
7. Gianluigi Scalvini I Aprilia 41'46.497 3e 7. Ralf Waldmann D Aprilia 43'32.306 7e 7. Norifumi Abe J Yamaha 46'03.003 15e
8. Ivan Goi I Honda 41'46.814 8e 8. Sebastián Porto RA Yamaha 43'36.275 11e 8. Nobuatsu Aoki J Suzuki 46'05.494 2e
9. Masao Azuma J Honda 42'13.033 12e 9. Jason Vincent GB Honda 43'41.817 17e 9. Régis Laconi F Yamaha 46'15.006 16e
10. Gino Borsoi I Aprilia 42'15.129 9e 10. Naoki Matsudo J Yamaha 43'43.354 18e 10. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 46'16.388 11e
11. Lucio Cecchinello I Honda 42'15.197 18e 11. Jamie Robinson GB Aprilia 43'57.304 14e 11. José Luis Cardoso ES Honda 46'42.819 20e
12. Simone Sanna I Aprilia 42'15.274 10e 12. Alex Debón *5 ES Aprilia 43'59.623 10e 12. Sebastien Gimbert F Honda 46'53.687 17e
13. Angel Nieto Jr. ES Honda 42'15.784 14e 13. Marco Melandri I Aprilia 44'03.848 8e 13. Yoshiteru Konishi J Honda 47'08.824 21e
14. Randy de Puniet F Aprilia 42'16.428 13e 14. Klaus Nöhless D Aprilia 44'05.963 13e 14. Shane Norval Zaf Honda 47'11.551 19e
15. Pablo Nieto ES Derbi 42'27.721 16e 15. Roberto Rolfo I Honda 1 ronde 28e 15. David de Gea ES Modenas 1 ronde 18e
16. Alex de Angelis SM Honda 42'27.949 15e 16. David Checa ES Honda 1 ronde 24e

Niet gefinished:

17. Reinhard Stolz D Honda 42'57.553 20e 17. Jarno Janssen NL Honda 1 ronde 19e - Valentino Rossi *7 I Honda Valpartij 6e
18. Adrián Araujo ES Honda 43'02.837 24e 18. Mike Baldinger D Yamaha 1 ronde 26e - Tetsuya Harada J Aprilia Valpartij 14e
19. William de Angelis SM Aprilia 43'03.121 21e

Niet gefinished:

- Tadayuki Okada J Honda Valpartij 6e
20. Max Sabbatani I Honda 43'03.403 17e - Lucas Oliver Bulto ES Yamaha uitgevallen 27e - Max Biaggi I Yamaha uitgevallen 10e
21. Marco Petrini I Aprilia 43'03.759 19e - Alex Hofmann D Aprilia uitgevallen 15e - Sete Gibernau ES Honda Valpartij 1e
22. Leon Haslam GB Italjet 43'03.958 22e - Ivan Clementi I Aprilia uitgevallen 22e - Jeremy McWilliams GB Aprilia Valpartij 8e
 
23. Toni Elias ES Honda 43'22.660 23e - Shahrol Yuzy Mal Yamaha uitgevallen 12e

Niet gefinished:

- Luca Boscoscuro I Aprilia uitgevallen 9e
- Jaroslav Huleš CSSR Italjet uitgevallen 25e - David Garcia ES Aprilia Valpartij 21e
- Youichi Ui *3 J Derbi Valpartij 2e - Adrian Coates GB Aprilia Valpartij 16e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Johann Stigefelt S Honda uitgevallen 20e
- Manuel Poggiali *3 SM Derbi --

--

- Fonsi Nieto ES Yamaha uitgevallen 23e
 

-Niet gestart/geblesseerd:

  - Vincent Philippe F Honda -- 25e

 

Garry McCoy wint zijn eerste Grand Prix!

 

*1 Vorig jaar verspeelde Arnaud Vincent in de eerste GP van het seizoen in Maleisië een grote kans op de zege door onderuit te gaan. Hij had hiervan geleerd, want nu bracht hij wel de eerste GP van dit seizoen op zijn naam. Het betekende de tweede overwinning voor de Fransman na zijn winst in 1999 in de GP van Catalunya.
*2 Mirko Giansanti zijn eerste podium sinds 1998. Hij was de opvolger van Marco Melandri, die was overgestapt naar de 250cc klasse, in het Playlife-Honda-Team van ex-coureur Olivier Liégeois.
*3 Youichi Ui, had de twijfelachtige eer, na een tweede trainingstijd, om de eerste rijder dit seizoen te zijn die onderuit ging. En dat al in de allereerste ronde. Het zou niet de laatste valpartij zijn van de Japanner die zo vaak voorin reed, maar net zo vaak onderuit ging. Zijn nieuwe teamgenoot bij Derbi, Manuel Poggiali, kwam in de training al ten val en was de eerste geblesseerde rijder van het seizoen. De zeer talentvolle coureur uit San Marino brak zijn linkerpols en kon niet starten in de race.
*4 Daijiro Kato begon heel sterk aan zijn eerste volledige Grand Prix seizoen. Zijn tweede plek was prachtig gezien het feit dat dit zijn allereerste GP betrof die hij buiten Japan reed. Al de circuits waren uiteraard helemaal nieuw voor hem.
*5 Alex Debón was de vervanger van Jerónimo Vidal in het team van Jorge 'Aspar' Martinez. Vidal dit jaar overgestapt vanuit de 125cc klasse had in Valencia een botje in zijn rechter schouder gebroken.
*6 Garry McCoy won zeer verrassend op fenomenale manier de eerste 500cc race van het seizoen. De Australiër was, nadat Simon Crafar voor de TT van Assen in 1999 was ontslagen, aangenomen als vervanger. Het Yamaha Red Bull fabrieksteam had met de kleine slechts 53 kilo wegende McCoy een hele goede rijder in dienst genomen, zo bleek, die in de winter vele testkilometers had gereden om de snelle Yamaha goed te leren kennen. Hij wist door zijn speedway ervaring als geen ander hoe hij zijn machine moest laten driften en het was een prachtig gezicht zoals de 27-jarige zich over de baan bewoog op zijn Yamaha. De Australiër zou nog voor vele mooie momenten gaan zorgen. Hij was vijf jaar actief geweest in de 125cc klasse met twee overwinningen (1995 Maleisië en 1996 Australië) en was in '98 actief in de 500cc klasse op een Honda tweecilinder. In 1999 had hij geen team kunnen vinden en leek het erop dat Garry McCoy zijn laatste race had gereden, totdat hij telefoontje van Red Bull kwam in juni dat jaar. Zo zie je maar weer, de één zijn dood, .... Tijdens de persconferentie na de race hier in Zuid-Afrika werd bekend gemaakt dat het Red Bull team een tweede grote sponsor had binnengehaald, het Franse sigarettenmerk Gauloises, geen onbekende in de motorsport, na jarenlang de sponsor te zijn geweest van het team van de Franse Yamaha-importeur. Ze waren ook dit jaar de hoofdsponsor van de Zuid-Afrikaanse en Tsjechische GP's.
*7 Valentino Rossi komt in zijn eerste halveliter Grand Prix ooit, ten val.

Verdere Bijzonderheden:

 • Michael Doohan was ook aanwezig in Zuid-Afrika als adviseur van Valentino Rossi. Buiten zijn nog niet herstelde schouder had hij ook om zijn rechterbeen nog een hele buitenwaardse ijzerstellage zitten en hij bewoog zich voort met een stok.

 

 

2 april 2000, Grand Prix van Maleisië, circuit Sepang

125cc (19 ronden, 105.412 km.)

Grid

250cc (20 ronden, 110.096 km.)

Grid

500cc

Grid
1. Roberto Locatelli *1 I Aprilia 43'30.945 3e 1. Shinya Nakano *2 J Yamaha 43'20.928 5e 1. Kenny Roberts Jr. *4 USA Suzuki 31'58.102 1e
2. Youichi Ui *1 J Derbi 43'31.106 5e 2. Olivier Jacque F Yamaha 43'24.970 4e 2. Carlos Checa ES Yamaha 31'59.972 4e
3. Mirko Giansanti I Honda 43'31.108 9e 3. Daijiro Kato J Honda 43'27.198 2e 3. Garry McCoy AUS Yamaha 32'05.292 6e
4. Emilio Alzamora ES Honda 43'32.244 4e 4. Ralf Waldmann D Aprilia 43'38.100 3e 4. Max Biaggi I Yamaha 32'11.304 3e
5. Norboru Ueda J Honda 43'37.191 1e 5. Marco Melandri I Aprilia 44'02.607 9e 5. Nobuatsu Aoki J Suzuki 32'20.316 11e
6. Gino Borsoi I Aprilia 43'37.260 12e 6. Anthony West *3 AUS Honda 44'04.505 8e 6. Tadayuki Okada J Honda 32'20.960 12e
7. Gianluigi Scalvini I Aprilia 43'42.043 15e 7. Luca Boscoscuro I Aprilia 44'07.517 6e 7. Sete Gibernau ES Honda 32'23.183 14e
8. Masao Azuma J Honda 43'42.274 7e 8. Sebastián Porto RA Yamaha 44'11.658 16e 8. Alex Barros BR Honda 32'23.331 9e
9. Steve Jenkner D Honda 43'42.485 14e 9. Alex Debón ES Aprilia 44'18.883 19e 9. Régis Laconi F Yamaha 32'23.624 13e
10. Ivan Goi I Honda 43'46.862 11e 10. Alex Hofmann D Aprilia 44'19.405 12e 10. Jeremy McWilliams GB Aprilia 32'33.976 15e
11. Pablo Nieto ES Derbi 43'54.441 17e 11. Naoki Matsudo J Yamaha 44'19.587 11e 11. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 32'44.252 10e
12. Angel Nieto Jr. ES Honda 43'57.171 16e 12. Jason Vincent GB Honda 44'20.308 23e 12. Tetsuya Harada J Aprilia 32'44.717 16e
13. Max Sabbatani I Honda 44'01.071 6e 13. Franco Battaini I Aprilia 44'26.108 7e 13. José Luis Cardoso ES Honda 33'01.357 17e
14. Simone Sanna I Aprilia 44'05.509 10e 14. Roberto Rolfo I Honda 44'36.549 24e 14. David de Gea ES Modenas 33'03.718 18e
15. Reinhard Stolz D Honda 44'27.936 20e 15. Johann Stigefelt S Honda 44'40.922 25e 15. Sebastien Gimbert F Honda 33'06.328 19e
16. Alex de Angelis SM Honda 44'33.739 19e 16. Jarno Janssen NL Honda 44'52.008 17e 16. Shane Norval Zaf Honda 33'40.292 21e
17. Tony Elias ES Honda 44'34.356 18e 17. Vincent Philippe F Honda 44'54.011 27e 17. Norifumi Abe *5 J Yamaha 1 ronde 5e
18. Lucio Cecchinello I Honda 44'35.593 8e 18. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 45'06.590 18e

Niet gefinished:

19. Leon Haslam GB Italjet 44'56.368 24e 19. Mike Baldinger D Yamaha 45'07.274 26e - Yoshiteru Konishi J Honda Valpartij 20e
20. Decha Krisart THA Yamaha 45'45.685 27e

Niet gefinished:

- Alex Crivillé *6 ES Honda Valpartij 8e

Niet gefinished:

- Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 15e - Loris Capirossi *6 I Honda Valpartij 2e
- Randy de Puniet F Aprilia Valpartij 13e - Klaus Nöhless D Aprilia Valpartij 10e - Valentino Rossi *6 I Honda Valpartij 7e
- Arnaud Vincent F Aprilia uitgevallen 2e - Tohru Ukawa J Honda Valpartij 1e  
- Marco Petrini I Aprilia uitgevallen 23e - David Checa ES Honda Valpartij 20e
- Adrián Araujo ES Aprilia uitgevallen 25e - Ivan Clementi I Aprilia Valpartij 21e
- William de Angelis SM Aprilia uitgevallen 21e - David Garcia ES Aprilia Valpartij 14e
- Jaroslav Huleš CSSR Italjet uitgevallen 22e - Adrian Coates GB Aprilia uitgevallen 13e
- Suhathai Chamsub THA Honda Valpartij 26e - Lucas Oliver Bulto ES Yamaha uitgevallen 28e
  - Fonsi Nieto ES Yamaha uitgevallen 22e

 

Kenny Roberts gespannen voor de start.

 

 

 

*1 Youichi Ui leek eindelijk in zijn 59ste Grand Prix zijn eerste overwinning te gaan behalen. De capaciteiten had hij er zeker al lang voor, maar pech en vooral valpartijen hielden hem van een echt groot succes af. Ook nu helaas weer. Met vijf seconden voorsprong op de rest van het veld leek er geen vuiltje aan de lucht, totdat zijn voorband het tempo niet meer toeliet. Mirko Giansanti en Roberto Locatelli naderden hem daarna zienderogen. In de laatste bocht voor de finish lag Ui nog net aan de leiding voor de twee Italianen die bloed roken. Waarschijnlijk wilde de Japanner nu een keer niet vallen, want hij ging erg langzaam die laatste bocht in, waarvan Roberto Locatelli gebruik maakte om hem te passeren en de winst net voor de neus van Youichi weg te kapen. De tweede plaats betekende op dat moment ook wel de beste prestatie ooit voor Ui, na een derde plaats in zowel '97, '98 en '99, maar desondanks was de teleurstelling groot.
*2 Shinya Nakano (foto achtergrond) wint zijn tweede Grand Prix op rij, nadat hij in de training nog even in de grindbak had gelegen. Met zijn teamgenoot Olivier Jacque op de tweede plaats scoorde het Yamah Tech 3 team van manager Hervé Poncharal zijn eerste één-tweetje. Op de helm van Nakano stonden twee olijke ogen. Dit logo werd door meerdere Japanse coureurs gebruikt. De zogenaamde 'mooneyes' stond in Japan voor 'Two Eye Team', een satellietteam van Yamaha dat onder leiding stond van ene Tadao. Deze voormalige motorcrosser gebruikte deze ogen op zijn helm en zijn leerlingen volgden zijn voorbeeld.
*3 De 6e plaats van  Anthony West was een hele mooie, want hij had zich flink pijn gedaan met een harde val tijdens de training.
*4 Kenny Roberts Jr. won vorig jaar hier in Maleisië zijn eerste Grand Prix. Nu mocht hij vanaf 'pole' vertrekken, maar liet in het gedrang zijn Suzuki afslaan. Een inhaalrace bracht hem daarna terug aan de kop van het veld. In de 16e ronde begon het te regenen en onmiddellijk stak de Amerikaan zijn hand op en gingen de rode vlaggen uit, ten teken dat de race werd gestaakt. Aangezien er meer dan driekwart van de race was afgelegd, betekende dit gelijk de uitslag en dus was Robert de winnaar.
*5 Norifume Abe kwam ten val, rijdend op een tweede plaats, maar kon nog wel verder.
*6 Loris Capirossi  gaat in de eerste ronde van deze tweede GP van het jaar al onderuit. Hij neemt daarbij de regerende wereldkampioen Alex Crivillé met zich mee, die de Honda van de Italiaan niet kan ontwijken. Valentino Rossi komt ook in zijn tweede halveliter Grand Prix ten val.

 

 

 

 

9 april 2000, Grand Prix van Japan, circuit Twin Ring Motegi

125cc (18 ronden, 105.552 km.)

Grid

250cc (19 ronden, 111.416 km.)

Grid

500cc (21 ronden, 123.144 km.)

Grid
1. Youichi Ui *1 J Derbi 41'04.264 1e 1. Daijiro Kato *2 J Honda 41'00.361 1e 1. Norifumi Abe *4 J Yamaha 45'16.657 8e
2. Norboru Ueda J Honda 41'12.112 2e 2. Tohru Ukawa *2 J Honda 41'00.490 4e 2. Kenny Roberts Jr.*5 USA Suzuki 45'16.936 1e
3. Masao Azuma J Honda 41'12.931 12e 3. Shinya Nakano *2 J Yamaha 41'00.592 3e 3. Tadayuki Okada J Honda 45'18.569 7e
4. Gino Borsoi I Aprilia 41'22.887 5e 4. Olivier Jacque F Yamaha 41'15.370 2e 4. Nobuatsu Aoki *6 J Suzuki 45'18.659 12e
5. Emilio Alzamora ES Honda 41'25.145 13e 5. Marco Melandri I Aprilia 41'41.686 8e 5. Carlos Checa ES Yamaha 45'19.187 9e
6. Ivan Goi I Honda 41'25.593 9e 6. Anthony West AUS Honda 41'53.622 14e 6. Alex Crivillé ES Honda 45'19.335 10e
7. Hideyuki Nakajoh J Honda 41'26.971 11e 7. Franco Battaini I Aprilia 41'53.988 11e 7. Alex Barros BR Honda 45'20.870 14e
8. Arnaud Vincent F Aprilia 41'26.995 10e 8. Osamu Miyazaki J Yamaha 41'54.107 9e 8. Jeremy McWilliams GB Aprilia 45'21.559 5e
9. Yuzo Fujioka J Honda 41'27.222 8e 9. Shinichi Nakatomi J Yamaha 42'00.098 13e 9. Garry McCoy*7 AUS Yamaha 45'32.128 11e
10. Randy de Puniet F Aprilia 41'27.525 7e 10. Nobuyuki Ohsaki J Yamaha 42'00.610 5e 10. Akira Ryo*8 J Suzuki 45'32.319 3e
11. Pablo Nieto ES Derbi 41'45.380 21e 11. Luca Boscoscuro I Aprilia 42'00.705 18e 11. Valentino Rossi *9 I Honda 45'46.442 13e
12. Marco Petrini I Aprilia 41'45.421 23e 12. Sebastián Porto RA Yamaha 42'04.699 12e 12. Loris Capirossi I Honda 45'58.726 6e
13. Steve Jenkner D Honda 41'46.216 28e 13. Klaus Nöhless D Aprilia 42'13.021 29e 13. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 46'05.431 16e
14. Hiroyuki Kikuchi J Honda 41'48.291 20e 14. Taro Sekiguchi J Yamaha 42'13.260 10e 14. Régis Laconi F Yamaha 46'14.679 15e
15. Katsuji Uezu D Yamaha 41'52.345 17e 15. Alex Hofmann D Aprilia 42'13.795 23e 15. David de Gea ES Modenas 46'38.798 19e
16. Reinhard Stolz D Honda 42'02.071 29e 16. Jason Vincent GB Honda 42'15.039 22e 16. Yoshiteru Konishi J Honda 46'38.904 21e
17. Tony Elias ES Honda 42'03.056 18e 17. Tekkyu Kayoh J Honda 42'17.857 21e 17. Sebastien Gimbert F Honda 46'39.180 20e
18. William de Angelis SM Aprilia 42'03.446 27e 18. Johann Stigefelt S Honda 42'24.492 19e 18. Shane Norval Zaf Honda 1 ronde 22e
19. Max Sabbatani I Honda 42'03.767 22e 19. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 42'26.190 15e

Niet gefinished:

20. Adrián Araujo ES Aprilia 42'48.379 30e 20. Daisaku Sakai J Honda 42'37.478 20e - Sete Gibernau ES Honda Valpartij 4e

Niet gefinished:

21. Jarno Janssen NL Honda 42'46.048 28e - Max Biaggi I Yamaha Valpartij 2e
- Leon Haslam GB Italjet Valpartij 25e 22. Fonsi Nieto ES Yamaha 42'46.118 27e - Tetsuya Harada J Aprilia uitgevallen 17e
- Jaroslav Huleš CSSR Italjet uitgevallen 19e 23. David Checa ES Honda 43'09.193 30e - José Luis Cardoso ES Honda uitgevallen 18e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia Valpartij 6e

Niet gefinished:

 
- Mirko Giansanti I Honda uitgevallen 14e - Alex Debón ES Aprilia Valpartij 17e
- Lucio Cecchinello I Honda Valpartij 4e - Ralf Waldmann D Aprilia Valpartij 6e
- Shinichi Sugaya J Yamaha uitgevallen 26e - Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 26e
- Alex de Angelis SM Honda Valpartij 24e - Ivan Clementi I Aprilia Valpartij 25e
- Angel Nieto Jr. ES Honda Valpartij 16e - Roberto Rolfo I Honda uitgevallen 31e
- Simone Sanna I Aprilia Valpartij 15e - Adrian Coates GB Aprilia Valpartij 16e
- Roberto Locatelli I Aprilia Valpartij 3e - Naoki Matsudo *3 J Yamaha gediskwalif. 7e
 

-Niet gestart/geblesseerd:

- Vincent Philippe F Honda -- 24e
- David Garcia ES Aprilia -- 32e
- Mike Baldinger D Yamaha -- 33e

 

 

*1 Youichi Ui pakte dan eindelijk in zijn 60ste Grand Prix zijn eerste overwinning! Hij had nu eindelijk een keer het geluk aan zijn zijde, het was nu een keer een ander die in winnende positie onderuit ging, Roberto Locatelli nl., waardoor Youichi de overwinning in zijn schoot kreeg geworpen. Het was voor het merk waar hij mee reed, het Spaanse Derbi, hun eerste overwinning sinds 1989.

*2 Tohru Ukawa was van tevoren tot de gedoodverfde wereldkampioen van dit seizoen uitgeroepen, na de overstap van Capirossi en Rossi naar de 500cc klasse. Dit leek ook zo te gaan lopen, totdat Honda besloot om ook Daijiro Kato dit jaar aan alle WK-wedstrijden te laten deelnemen. De druk hierdoor werd Ukawa al snel te groot, zoals ook twee valpartijen in de laatste tijdtraining tijdens hun thuis GP aantoonden. Ook zijn tegenstrever Kato ging onderuit, maar die ging er heel anders mee om. Het werd een fantastische race van het Honda-duo aangevuld met hun landgenoot op zijn Yamaha, Shinya Nakano, die de eerste twee GP's had gewonnen. Deze moest nu genoegen nemen met de derde plaats, terwijl Kato voor de derde maal zijn thuis GP wist te winnen. Het verschil tussen het trio was slechts 0.231 seconde!

*3 Naoki Matsudo finishte als zesde in deze kwartliterrace. Na controle na de GP werd er geconstateerd dat de Japanner verkeerde brandstof had gebruikt en werd hij uit de uitslag verwijderd.

*4 Kenny Roberts Jr. was de enige niet Japanner op de drie podiums in Japan.

*5 Norifumi Abe won voor de tweede maal zijn thuis Grand Prix, na zijn winst in 1996. het betekende zijn derde zege in totaal. Op de maandag na de race was hij zeer vermoedelijk een stuk minder blij. Hij reed in zijn Porsche 911 naar huis, in Tokyo, en kwam tijdens een ernstige regenbui in een slip en reed daarbij zijn Duitse vervoermiddel total-loss. Hij mankeerde zelf niets, maar de Porsche was niet verzekerd, dus in zijn portemonnee zal hij wel flink pijn hebben gehad.
*6 Nobuatsu Aoki behaalde een hele mooie vierde plaats. De Japanner was eveneens de vorige Grand Prix op het circuit van Sepang hard van zijn machine gevallen in de trainingen. Kwam hij toen nog redelijk goed weg, nu hield hij er een scheurtje in zijn heiligbeen (onder aan de wervelkolom) aan over. Zijn uiteindelijk vierde plaats was dus echt super te noemen.

*7 Garry McCoy twee maal op het podium in de twee GP's tot nu toe, kon zich nu niet met de leiding bemoeien. Ook hij was in de training hard onderuit gegaan, ondervond daar wat last van en had voor een verkeerde band gekozen.

*8 De Suzukifabriek zette bij hun thuis GP een derde rijder in naast Kenny Roberts en Nobuatso Aoki, nl. Akira Ryo. De bij Suzuki in dienst zijnde coureur in het Japans kampioenschap en soms in de superbike, zette de derde trainingstijd neer, maar kwam erg slecht weg bij de start. Hij wist zich toch nog op te werken naar de tiende plek.

*9 Valentino Rossi zette met deze elfde plaats zijn eerste score neer in de 500cc klasse, nadat hij in de eerste twee races ten val was gekomen. Zijn eerste paar puntjes waren binnen. Er zouden er nog héél veel volgen!

 

 

30 april 2000, Grand Prix van Spanje, circuit Jerez

125cc (23 ronden, 101.729 km.)

Grid

250cc (26 ronden, 114.998 km.)

Grid

500cc (26 ronden, 114.998 km.)

Grid
1. Emilio Alzamora *1 ES Honda 42'19.740 3e 1. Ralf Waldmann *4 D Aprilia 45'56.451 1e 1. Kenny Roberts Jr. *8 USA Suzuki 45'52.311 7e
2. Mirko Giansanti I Honda 42'20.787 8e 2. Daijiro Kato *5 J Honda 46'01.639 3e 2. Carlos Checa ES Yamaha 45'53.170 3e
3. Roberto Locatelli I Aprilia 42'24.816 1e 3. Tohru Ukawa J Honda 46'02.503 4e 3. Valentino Rossi *9 I Honda 45'55.836 2e
4. Masao Azuma J Honda 42'29.401 11e 4. Olivier Jacque F Yamaha 46'20.121 6e 4. Alex Crivillé ES Honda 45'57.348 4e
5. Norboru Ueda J Honda 42'38.770 4e 5. Anthony West AUS Honda 46'26.136 15e 5. Alex Barros BR Honda 46'04.919 8e
6. Lucio Cecchinello I Honda 42'39.137 5e 6. Marco Melandri I Aprilia 46'33.000 7e 6. Loris Capirossi I Honda 46'09.747 5e
7. Ivan Goi I Honda 42'44.727 12e 7. Marcellino Lucchi *6 I Aprilia 46'40.095 5e 7. Nobuatsu Aoki J Suzuki 46'11.795 17e
8. Arnaud Vincent F Aprilia 42'50.721 20e 8. Klaus Nöhless D Aprilia 46'43.717 11e 8. Régis Laconi F Yamaha 46'19.900 10e
9. Manuel Poggiali SM Derbi 42'55.978 15e 9. Sebastián Porto RA Yamaha 46'47.089 12e 9. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 46'20.088 12e
10. Steve Jenkner D Honda 43'00.119 18e 10. Franco Battaini I Aprilia 46'47.157 9e 10. Tadayuki Okada J Honda 46'28.231 6e
11. Angel Nieto Jr. ES Honda 43'00.712 16e 11. Luca Boscoscuro I Aprilia 46'48.754 8e 11. Tetsuya Harada J Aprilia 46'39.418 11e
12. Gino Borsoi I Aprilia 43'06.176 10e 12. Jason Vincent GB Honda 46'52.653 20e 12. David de Gea ES Modenas 47'49.170 18e
13. Randy de Puniet F Aprilia 43'06.317 13e 13. Johann Stigefelt S Honda 46'54.787 14e 13. Yoshiteru Konishi J Honda 48'01.408 21e
14. Jaroslav Huleš CS Italjet 43'20.144 21e 14. Alex Debón ES Aprilia 46'56.974 13e

Niet gefinished:

15. Alex de Angelis SM Honda 43'23.693 17e 15. Shinya Nakano *7 J Yamaha 47'00.420 2e - José Luis Cardoso ES Honda Valpartij 12e
16. Tony Elias ES Honda 43'25.929 19e 16. Fonsi Nieto ES Yamaha 47'00.436 19e - Garry McCoy AUS Yamaha uitgevallen 14e
17. Leon Haslam GB Italjet 43'35.925 23e 17. Alex Hofmann D Aprilia 47'04.063 23e - Jeremy McWilliams GB Aprilia uitgevallen 9e
18. William de Angelis SM Aprilia 43'42.789 26e 18. David Checa ES Honda 47'06.115 25e - Sebastien Gimbert F Honda uitgevallen 19e
19. Reinhard Stolz D Honda 43'45.958 24e 19. Roberto Rolfo I Honda 47'08.414 27e - Shane Norval *10 Zaf Honda Valpartij 20e
20. Marco Petrini I Aprilia 43'47.617 22e 20. David Garcia ES Aprilia 47'13.103 18e - Sete Gibernau ES Honda uitgevallen 15e
21. Youichi Ui *2 J Derbi 43'50.623 2e 21. Adrian Coates GB Aprilia 47'21.552 26e - Max Biaggi *11 I Yamaha uitgevallen 1e
22. Héctor Faubel *3 ES Aprilia 44'06.252 28e 22. Jerónimo Vidal ES Aprilia 47'23.097 21e - Norifumi Abe J Yamaha uitgevallen 13e
23. David Mico ES Aprilia 44'06.396 29e 23. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 1 ronde 28e  

Niet gefinished:

24. Julien Allemand F Yamaha 1 ronde 29e
- Max Sabbatani I Honda uitgevallen 14e 25. David Ortega ES Honda 1 ronde 31e
- Ivan Martinez ES Aprilia uitgevallen 27e

Niet gefinished:

- Alessandro Brannetti I Honda Valpartij 25e - Ismael Bonilla ES Honda uitgevallen 32e
- Simone Sanna I Aprilia Valpartij 6e - Ivan Clementi I Aprilia Valpartij 24e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia uitgevallen 7e - Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 17e
- Pablo Nieto ES Derbi Valpartij 9e - Naoki Matsudo J Yamaha Valpartij 10e
  - Jarno Janssen NL Honda uitgevallen 22e
- Shahrol Yuzy Mal Yamaha Valpartij 16e
- Vincent Philippe F Honda Valpartij 30e

-Niet gekwalificeerd:

- Alvaro Molina ES Honda --

--

 

*1 Emilio Alzamora, de regerend wereldkampioen zonder overwinning, liet zien dat hij ook kon winnen! Deze zege in Spanje betekende de eerste winnende race van de Spanjaard sinds Assen 1996! De race was overigens na een ronde afgevlagd vanwege regen en er volgde een herstart, zoals later op de dag ook tijdens de 500cc klasse. Met Alzamora beklom ook zijn nieuwe teammanager, 13-voudig wereldkampioen Angel Nieto, het podium. Hij nam zeer geëmotioneerd en onder daverende toejuichingen van zijn landgenoten de beker voor het team in ontvangst. 
*2 Youichi Ui, hoofdrolspeler in de laatste GP's, lag na zeven ronden weer fier aan de leiding, maar door een verkeerde bandenkeuze zakte hij langzaam terug in het veld, om in de laatste ronde weer onderuit te gaan!
*3 Héctor Faubel (10 augustus 1983) maakt hier zijn debuut met een wildcard, dat dit seizoen nogmaals zal gebeuren (rijden met een wildcard) tijdens de GP van Valencia. In 2001 hetzelfde en daarna zal Faubel in 2002 zijn eerste volledige seizoen gaan rijden. Zijn eerste jaren zijn niet echt specataculair, totdat hij in 2005 als negende in het klassemenet eindigt met o.a. drie podiumplaatsen. Dat maakt dat hij beter materiaal krijgt en in 2006 (derde eindstand) wint hij zijn eerste twee GP's. Het jaar erop is hij zwaar favoriet voor de wereldtitel, maar moet die aan zijn teamgenoot, de Hongaar Gábor Tálmacsi laten. Faubel wordt wel tweede met maar liefst vijf overwinningen en totaal 13 podiumplaatsen. Zijn teamgenoot heeft echter vijf puntjes meer aan het einde. In 2008 maakte de Spanjaard een teleurstellend verlopende overstap naar de 250cc klasse (14e). In 2009 pakte hij een podium (2e Frankrijk), zijn eerste in de 250cc, en eindigde hij als negende.
*4 Ralf Waldmann boekte zijn eerste overwinning sinds Australië 1997 en de Duitser liet zien dat hij nog niet afgeschreven moest worden, zoals de meeste pers in Duitsland had gedaan. Deze zege in Spanje betekende de 19e GP-overwinning van Waldmann in de 125cc/250cc klassen. Hij was daarmee de rijder met de meeste Grand Prix overwinningen, zónder wereldtitel. Jerez was sowieso een gelukscircuit voor de Duitser, want nadat hij er in 1987 zijn debuut in de GP's had gemaakt, won hij in '92 de 125cc race en in '97 de 250cc race.
*5 Daijiro Kata scoorde hier in zijn achtste GP race zijn zevende podiumplaats! Dit was/is absoluut een uniek score. Hij nam met zijn tweede plaats en de slechte prestatie van Nakono, ook de leiding in het WK over.
*6 Marcellino Lucchi, inmiddels 43 jaar, reed hier met een 'wildcard' naar een hele mooie zevende plaats.
*7 Shinya Nakano ging, terwijl hij als koploper de tweede ronde inging, onderuit (zie fotoserie hieronder), kon zijn race wel weer vervolgen, maar meer dan een vijftiende plaats en één puntje zat er niet meer in.

*8 Kenny Roberts Jr. juichde twee keer voor één overwinning deze dag in Spanje. De eerste maal was zijn vreugde voorbarig. Net als vier weken eerder in Maleisië reed hij aan de leiding in de race tot het, in de 16e ronde, ook hier in Spanje begon te regenen en onmiddellijk stak de Amerikaan zijn hand wederom op en gingen de rode vlaggen wederom net als op Sepang uit, ten teken dat de race werd gestaakt. Er was echter één verschil met Maleisië, nu was er net niet meer dan driekwart van de race afgelegd, betekende dit niet gelijk de uitslag en moest er een herstart komen! Dit ondervond Roberts pas toen hij juichend bij zijn pitscrew aankwam! Er moesten nog tien ronden gereden worden en de voorsprong van Roberts op de locale held Carlos Checa was vijf seconden. De Spanjaard wist dit gat bijna te dichten door het tweede deel ruimschoots voor de Amerikaan te eindigen, maar uiteindelijk was het toch Roberts die nu echt mocht juichen. Junior verbeterde ook eindelijk het bestaande ronderecord van zijn landgenoot Kevin Schwantz uit 1994.

*9 Valentino Rossi behaalde zijn eerste podium in de 500cc klasse. Tijdens de perconferentie na de trainingen, waarin Biaggi 'pole' had gepakt voor Rossi, zorgde de jonge Italiaan voor de nodige hilariteit. Aangezien de twee Italianen elkaar totaal niet mochten, zag iedereen uit naar de eerste confrontatie (zonder motoren) tussen de twee. Dat zou er nu van moeten komen, want als de nummers één en twee in de trainingen moesten ze naast elkaar zitten. Dat zouden ze moeten, maar Rossi kwam als eerste de zaal in, pakte zijn stoel, drinken, naambordje en microfoon en plaatste alles zo ver mogelijk van de plaats vandaan waar Biaggi moest plaatsnemen. Tijdens de persconferentie keurden de twee landgenoten elkaar geen blik waardig.
*10 De Zuid-Afrikaan Shane Norval liep bij zijn valpartij diverse botbreuken op in beide handen. 
*11 Max Biaggi kwam in de opwarmronde ten val, had de pech dat zijn Yamaha in brand vloog, maar had daarbij het geluk dat zijn machine in de weg lag en het wegdek erg vervuilde. Hierdoor duurde het geruime tijd voor er herstart kon worden en dit gaf de Italiaan voldoende tijd om naar de pits terug te keren en op zijn reservemachine de 'pole position', die hij had verovert, in te nemen bij de tweede start van de race. Daarin kwam echter de pechduivel weer tevoorschijn en die zorgde ervoor dat zijn koppeling het begaf.

 

 

2000-er  Yamaha YZR250 van Olivier Jacque.

Honda NSR250 van Tohru Ukawa.

 

 

 

14 mei 2000, Grand Prix van Frankrijk, circuit Le Mans

125cc (24 ronden, 103.320 km.)

Grid

250cc (26 ronden, 111.930 km.)

Grid

500cc (28 ronden, 120.540 km.)

Grid
1. Youichi Ui *1 J Derbi 43'43.690 1e 1. Tohru Ukawa *2 J Honda 44'42.954 5e 1. Alex Crivillé *7 ES Honda 47'15.363 5e
2. Mirko Giansanti I Honda 43'45.345 13e 2. Shinya Nakano J Yamaha 44'43.233 3e 2. Norifumi Abe J Yamaha 47'15.684 7e
3. Emilio Alzamora ES Honda 43'45.547 7e 3. Olivier Jacque F Yamaha 44'45.475 6e 3. Valentino Rossi I Honda 47'16.518 10e
4. Roberto Locatelli I Aprilia 43'45.769 2e 4. Marco Melandri *3 I Aprilia 45'03.485 4e 4. Garry McCoy AUS Yamaha 47'19.740 8e
5. Arnaud Vincent F Aprilia 43'45.921 6e 5. Anthony West AUS Honda 45'08.428 8e 5. Alex Barros BR Honda 47'20.603 3e
6. Ivan Goi I Honda 43'49.589 12e 6. Daijiro Kato *4 J Honda 45'19.635 1e 6. Kenny Roberts Jr. *8 USA Suzuki 47'24.539 4e
7. Lucio Cecchinello I Honda 43'53.822 5e 7. Naoki Matsudo J Yamaha 45'25.553 11e 7. Carlos Checa *9 ES Yamaha 47'26.963 2e
8. Manuel Poggiali SM Derbi 43'57.613 9e 8. Ralf Waldmann *4 D Aprilia 45'29.037 2e 8. Loris Capirossi I Honda 47'27.537 9e
9. Gino Borsoi I Aprilia 43'57.957 10e 9. Luca Boscoscuro I Aprilia 45'31.705 10e 9. Régis Laconi F Yamaha 47'27.705 12e
10. Simone Sanna I Aprilia 44'04.212 16e 10. Sebastián Porto RA Yamaha 45'32.082 19e 10. Tetsuya Harada J Aprilia 47'45.181 15e
11. Gianluigi Scalvini I Aprilia 44'06.825 4e 11. Franco Battaini I Aprilia 45'38.540 7e 11. Nobuatsu Aoki *8 J Suzuki 47'53.840 14e
12. Randy de Puniet F Aprilia 44'17.267 19e 12. Johann Stigefelt *5 S Honda 45'46.927 14e 12. Jeremy McWilliams GB Aprilia 47'57.448 6e
13. Reinhard Stolz D Honda 44'24.541 17e 13. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 45'49.982 12e 13. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 48'00.299 13e
14. Alessandro Brannetti I Honda 44'25.552 15e 14. Klaus Nöhless D Aprilia 45'52.414 15e 14. Tadayuki Okada J Honda 48'01.220 11e
15. Alex de Angelis SM Honda 44'25.573 22e 15. Alex Debón ES Aprilia 45'53.603 9e 15. Sete Gibernau ES Honda 48'06.197 16e
16. Angel Nieto Jr. ES Honda 44'26.533 26e 16. Fonsi Nieto ES Yamaha 45'54.654 25e 16. David de Gea ES Modenas 48'34.181 17e
17. Tony Elias ES Honda 44'44.888 18e 17. Jarno Janssen NL Honda 46'06.631 21e 17. Sebastién Le Grelle *6 F Honda 1 ronde 20e
18. Marco Petrini I Aprilia 45'05.561 21e 18. Alex Hofmann D Aprilia 46'07.979 17e

Niet gefinished:

19. Jimmy Petit F Honda 45'09.099 24e 19. Ivan Clementi I Aprilia 46'24.951 26e - Max Biaggi *9 I Yamaha Valpartij 1e
20. Erwan Nigon F Yamaha 1 ronde 29e 20. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 1 ronde 23e - Yoshiteru Konishi J Honda Valpartij 18e
21. Gregory Lefort F Aprilia 1 ronde 27e 21. Sebastien Gimbert *6 F Honda 1 ronde 29e

-Niet gestart/geblesseerd:

22. Hugo Marchand F Honda 1 ronde 28e 22. Julien da Costa F Honda 1 ronde 30e - Ron Haslam *10 GB Honda -- 19e

Niet gefinished:

23. Bruno Vecchioni F Yamaha 1 ronde 33e  
- Jaroslav Huleš CS Italjet uitgevallen 23e 24. Eric Dubray F Yamaha 1 ronde 32e
- Masao Azuma J Honda Valpartij 11e

Niet gefinished:

- Norboru Ueda J Honda Valpartij 3e - Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 18e
- William de Angelis SM Aprilia Valpartij 20e - Julien Allemand F Yamaha Valpartij 13e
- Steve Jenkner D Honda Valpartij 14e - David Garcia ES Aprilia uitgevallen 27e
- Pablo Nieto ES Derbi Valpartij 25e - Hervé Mora F Honda Valpartij 31e
- Max Sabbatani I Honda uitgevallen 8e - David Checa ES Honda Valpartij 22e

Niet gekwalificeerd:

- Jason Vincent GB Honda Valpartij 20e
- Lionel Lecomte F Honda -- 30e - Vincent Philippe F Honda Valpartij 16e
- Leon Haslam *10 GB Italjet -- 31e - Adrian Coates GB Aprilia uitgevallen 24e
  - Sylvain Guintoli F Honda Valpartij 28e

 

 

*1 Youichi Ui behaalde voor zichzelf en Derbi de tweede zege van het seizoen, nadat hij overigens in de training ook al de snelste trainingstijd had neergezet.

*2 Tohru Ukawa zijn eerste overwinning van het seizoen. 

*3 Marco Melandri zijn beste prestatie tot dan toe na zijn 'promotie' naar de 250cc klasse.
*4 Daijiro Kato & Ralf Waldmann komen ten val, maar kunnen hun race vervolgen en ook nog ruim in de punten eindigen. Daijiro liet zien wat een 'waanzinnig' talent hij was. Een week voor de Franse GP was hij tijdens testen op het circuit van Jerez flink gevallen en had zich daarbij flink pijn gedaan. Toch wist hij tijdens, de ook nog eens slechte weersomstandigheden, de snelste trainingstijd neer te zetten op een circuit waar hij nog nooit had gereden. Jammer van zijn slippertje in de tweede ronde, terwijl hij aan de leiding ging. Hij moest vanaf de 32e plaats weer opnieuw beginnen en wist ondanks dit nog als zesde te eindigen!
*5 Johann Stigefelt van het Nederlandse DeeCeeteam sprokkelde telkens wel een paar puntjes bijeen. Zijn teamgenoot, maar dan in de 500cc actief, José-Luis Cardoso, was in Spanje zodanig geblesseerd geraakt, dat hij deze GP aan zich voorbij moest laten gaan. Het Nederlandse team zocht geen vervanger op.
*6 Sebastien Gimbert de vorige GP nog in actie in de 500cc klasse, had in de 250cc de plaats ingenomen van de opgestapte Roberto Rolfo bij het Tino Villa Team. De Argentijn was opgestapt, omdat er volgens Rolfo te weining financiële mogelijkheden waren bij dit team. De plaats van Gimbert bij het Tecmas-500cc-team werd ingenomen door Sebastién Le Grelle, de regerend 600cc Europees kampioen, die hier dus zijn debuut maakte in de GP's.
*7 Alex Crivillé de wereldkampioen van 1999 wint, na een moeizaam begin van het seizoen, dan toch zijn eerste GP van het jaar. Door middel van een prachtige inhaalactie pakte hij de winst af van Norifumi 'Norick' Abe. De Japanner moest hierdoor genoegen nemen met de tweede plaats. Het betekende ook pas de eerste overwinning dit seizoen van het de laatste jaren oppermachtige Honda. De machine waar de Spanjaard mee reed was overigens wel een '99 model! De zesjarige dominantie van het HCR-team was afgelopen, Yamaha en Suzuki hadden eindelijk de inhaalslag gemaakt. Deze overwinning was ook de 250e overwinning van Michelin.
*8 Beide Suzukifabriekscoureurs, Kenny Roberts Jr. en Nobuatsu Aoki, kwamen tijdens de laatste tijdtraining hard ten val en konden mede door hun pijnlijke blessures geen rol van betekenis spelen in de race. Roberts reed zelfs nog ruim aan de leiding toen hij door zijn blessures steeds meer terrein moest prijsgeven. 
*9 Grote verliezers in de 500cc klasse: het Marlboro-Yamahateam van Carlos Checa en Max Biaggi. Zij mochten vanaf de eerste twee startplaatsen (Biaggi pole) vertrekken, maar Max Biaggi kwam in de vierde ronde ten val, terwijl hij op kop ging en Checa had een verkeerde bandenkeuze gemaakt (7e).
*10 Ron Haslam was door het team van Sabre-Sport gevraagd of hij de in Jerez geblesseerde Shane Norval wilde vervangen. De 43 jarige voormalige Hondafabriekscoureur in de 500cc klasse had hier wel oren naar. Het was natuurlijk wel heel bijzonder om samen met zijn zoon Leon (125cc) in één en dezelfde Grand Prix op te treden! Ron Halsam was in 1983 derde geworden op het circuit van Le Mans. Haslam had in '90 een punt achter zijn carrière gezet en in '93 nog een keer een eenmalig optreden gemaakt tijdens de Britse GP, dus hij maakte zich uiteraard niet teveel illusies. Hij reed indertijd met drie- en viercilinder Honda's en moest het nu met een tweecilinder Honda doen. In de training zette hij de 19e (hield de Fransman Le Grelle nog achter zich) tijd neer, maar kwam ook onzacht in aanraking met het asfalt. Aan zijn val hield hij uiteindelijk teveel rugklachten over om aan de race te kunnen deelnemen. Extra zuur: ook zoon Leon wist zich met zijn 31e trainginstijd, buiten de 107% grens, niet te plaatsen voor zijn race. Dus i.p.v. samen een GP werd het samen een training rijden.

Verdere Bijzonderheden:

 • Na vijf jaar afwezigheid was Le Mans weer terug op de wegracekalender geplaatst, omdat het circuit van Paul Ricard volledig werd vernieuwd. Het was tijdens de trainingsdagen erg slecht, vooral regenachtig weer en tijdens de racezondag stralende zonneschijn. Dit maakte de afstelling van de motoren natuurlijk een heidens karwei.

 • Honda evenaarde door de overwinning van Alex Crivillé het record aantal overwinningen (139 stuks) in de 500cc klasse met MV-Augusta en het zou niet lang meer duren voordat Honda dit record alleen in handen had.

 • Op de door de regen tijdens de trainingen spiegelgladde baan gingen o.a. de teamgenoten van het Arie Molenaar Rizla team, Jurgen v/d Goorbergh en Jarno Janssen, onderuit. Buiten de Nederlanders waren er nog 39 valpartijen in de verregende trainingsessies, waaronder nogal wat favorieten zoals: Roberto Locatelli, Ralf Waldmann, Anthony West, Max Biaggi, Alex Crivillé, Loris Capirossi, Garry McCoy en zoals eerder vermeld Kenny Roberts en Nobuatsu Aoki.

 • Het officiële Apriliafabrieksteam (Melandri (250cc), Harada & McWilliams (500cc), kreeg vanaf deze Franse GP een nieuwe hoofdsponsor, Blu, een Italiaanse telefoonmaatschappij.

 

 

 

 

 

 

Alle 500cc winnaars t/m Frankrijk 2000

 

Actief Konings-klasse

Zeges 2e plaatsen 3e plaatsen Pole (vanaf 1974) Snelste raceronde Wereld-titels
1. Giacomo Agostini I 1965-1977 68 20 - 6 69 8
2. Mick Doohan AUS 1989-1999 54 31 10 58 46 5
3. Mike Hailwood GB 1958-1967 37 9 2 - 37 4
4. Eddie Lawson USA 1983-1992 31 31 16 18 21 4
5. Kevin Schwantz USA 1986-1995 25 13 13 29 26 1
6. Wayne Rainey USA 1988-1993 24 22 18 15 22 3
7. Kenny Roberts Sr. USA 1978-1983 22 12 5 18 24 3
8. Geoff Duke GB 1950-1959 22 5 5 - 21 4
9. John Surtees GB 1952-1960 22 2 - - 20 4
10. Freddie Spencer USA 1980-1993 20 9 2 27 18 2
11. Barry Sheene GB 1974-1984 19 10 11 19 18 2
12. Wayne Gardner AUS 1983-1992 18 20 14 19 19 1
13. Alex Crivillé ES 1992-2000 15 15 19 9 14 1
14. Randy Mamola USA 1979-1992 13 22 19 5 12 -
15. Phil Read GB 1961-1976 11 13 10 4 3 2
16. Luca Cadalora I 1989-2000 8 9 7 8 6 -
17. Gary Hocking Rho 1958-1962 8 1 2 - 10 1
18. Kenny Roberts Jr. USA 1996-2000 7 6 3 9 8 -
19. Marco Lucchinelli I 1976-1986 6 7 6 9 9 1
20. Umberto Masetti I 1950-1958 6 7 4 - 1 2
21. Leslie Graham GB 1949-1952 5 3 - - 6 1
22. Wil Hartog NL 1973-1981 5 2 5 - 2 -
23. Franco Uncini I 1979-1985 5 1 5 1 1 1
24. Tadayuki Okada J 1996-2000 4 10 7 7 7 -
25. John Kocinski USA 1989-1999 4 8 7 9 4 -
26. Max Biaggi I 1998-2000 4 8 5 6 5 -
27. Reg Armstrong Ier 1949-1956 4 6 6 - 1 -
28. Libero Liberati I 1953-1957 4 3 1 - 1 1
29. John Hartle GB 1960-1968 3 10 4 - 1 -
30. Jack Findlay AUS 1958-1978 3 9 12 1 1 -
31. Daryl Beattie AUS 1992-1997 3 7 4 - - -
32. Alberto Pagani I 1964-1972 3 7 3 - - -
33. Alexander Barros BR 1990-2000 3 5 5 3 8 -
34. Pat Hennen USA 1976-1978 3 5 4 - - -
35. Alfredo Milani I 1950-1957 3 4 2 - 3 -
36. Johnny Cecotto YV 1976-1980 3 4 1 12 4 -
37. Norifumi Abe J 1994-2000 3 3 10 - 1 -
38. Garry McCoy AUS 1998-2000 3 - 3 1 1 -
39. Carlos Checa ES 1995-2000 2 9 3 1 4 -
40. Virginio Ferrari I 1976-1985 2 6 2 1 3 -
41. Ray Amm Rho 1952-1954 2 3 2 - 3 -
42. Nello Pagani I 1949-1955 2 2 5 - 2 -
43. Jack Middelburg NL 1977-1983 2 1 1 2 1 -
44. Fergus Anderson GB 1950-1954 2 1 - - 2 -
45. Loris Capirossi I 1995-2000 2 - 4 1 1 -
46. Jarno Saarinen SF 1973-1973 2 - - - 3 -
47. Jim Redman Rho 1958-1966 2 - - - 1 -
48. Remo Venturi I 1958-1964 1 9 1 - 2 -
49. Teuvo Länsivuori SF 1974-1978 1 6 4 7 5 -
50. Bob McIntyre GB 1954-1961 1 5 2 - 3 -
51. Ken Kavanagh AUS 1951-1959 1 4 4 - 3 -
52. Alan Shepherd GB 1959-1963 1 4 4 - - -
53. Angelo Bergamonti I 1967-1970 1 4 2 - 1 -
54. Christian Sarron F 1979-1990 1 3 14 6 6 -
55. Takazumi Katayama J 1976-1985 1 3 4 - 2 -
56. Gianfranco Bonera I 1973-1980 1 3 3 1 2 -
57. William Doran GB 1949-1953 1 3 1 - - -
58. Valentino Rossi I 2000-2000 1 2 4 - 3 -
59. Jack Brett GB 1950-1958 1 2 3 - 1 -
60. Hideo Kanaya J 1972-1975 1 2 2 - 1 -
61. Dickie Dale GB 1950-1960 1 2 2 - 1 -
62. Dave Simmonds GB 1970-1972 1 2 2 - - -
63. Boet van Dulmen NL 1976-1986 1 2 1 1 - -
64. Jack Ahearn AUS 1962-1966 1 1 5 - - -
65. Kim Newcombe Nzl 1972-1973 1 1 4 - 1 -
66. Pierre Monneret F 1953-1956 1 1 3 - 1 -
67. Chas Mortimer GB 1972-1976 1 1 2 - 1 -
68. Simon Crafar Nzl 1993-1999 1 1 1 1 2 -
69. Benedicto Caldarella AR 1961-1964 1 1 1 - 2 -
70. John Williams GB 1974-1978 1 1 1 - 1 -
71. Pierfrancesco Chili* I 1986-1995 1 1 1 - 1 -
72. John Newbold GB 1974-1980 1 1 - - 1 -
73. Dick Creith Ier 1964-1965 1 1 - - - -
74. Jorge Kissling AR 1961-1963 1 1 - - - -
75. Alberto Puig ES 1994-1997 1 - 4 - 1 -
76. František Štastný CSSR 1962-1966 1 - 4 - - -
77. Kevin Magee AUS 1987-1993 1 - 2 1 1 -
78. Tom Herron** Ier 1971-1979 1 - 2 - - -
79. Régis Laconi F 1997-2000 1 - 1 1 - -
80. Bill Lomas GB 1952-1956 1 - 1 - 2 -
81. Mick Grant** GB 1970-1984 1 - 1 - 2 -
82. Godfrey Nash GB 1968-1971 1 - 1 - 1 -
83. Harold Daniell GB 1949-1950 1 - 1 - - -
84. Cromie McCandless GB 1949-1952 1 - 1 - - -
85. Michel Frutschi* CH 1980-1983 1 - - - 1 -
86. Edmund Czihak* D 1974-1974 1 - - - 1 -
87. Phil Carpenter** GB 1973-1974 1 - - - - -
88. Dennis Ireland* Nzl 1978-1986 1 - - - - -
89. Giuseppe Colnago I 1952-1955 1 - - - - -

* Wonnen races, waarbij er werd gestaakt door de meeste toprijders.

*¹ Jack Findlay won zowel een gestaakte (door de toppers) GP (Oostenrijk 1977) als een race op het Eiland Mann (1973), waar de toppers, vanwege de veiligheid niet reden. Zijn eerste won Findlay in 1971, waar de toppers eveneens vanwege de veiligheid verstek lieten gaan, in Belfast.

** Wonnen races, op het Eiland Man, waarbij de meeste toprijders niet aanwezig waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 mei 2000, Grand Prix van Italië, circuit Mugello

125cc (20 ronden, 104.900 km.)

Grid

250cc (21 ronden, 110.145 km.)

Grid

500cc (23 ronden, 120.635 km.)

Grid
1. Roberto Locatelli I Aprilia 40'36.753 1e 1. Shinya Nakano *3 J Yamaha 40'30.142 2e 1. Loris Capirossi *7 I Honda 44'04.220 4e
2. Mirko Giansanti *1 I Honda 40'42.965 13e 2. Olivier Jacque *3 F Yamaha 40'30.928 3e 2. Carlos Checa ES Yamaha 44'07.096 5e
3. Masao Azuma J Honda 40'43.011 12e 3. Daijiro Kato J Honda 40'45.375 8e 3. Jeremy McWilliams *8 GB Aprilia 44'12.261 11e
4. Steve Jenkner D Honda 40'43.246 10e 4. Marco Melandri I Aprilia 40'45.476 5e 4. Nobuatsu Aoki J Suzuki 44'13.851 8e
5. Gino Borsoi I Aprilia 40'43.247 5e 5. Franco Battaini I Aprilia 41'04.895 9e 5. Norifumi Abe J Yamaha 44'14.159 14e
6. Norboru Ueda J Honda 40'43.574 6e 6. Tohru Ukawa J Honda 41'08.145 6e 6. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 44'14.347 6e
7. Emilio Alzamora ES Honda 40'43.685 11e 7. Anthony West *4 AU Honda 41'31.739 23e 7. Régis Laconi F Yamaha 44'22.508 9e
8. Arnaud Vincent F Aprilia 40'43.791 7e 8. Naoki Matsudo J Yamaha 41'31.981 13e 8. Tadayuki Okada J Honda 44'22.621 7e
9. Randy de Puniet F Aprilia 40'43.967 15e 9. Fonsi Nieto ES Yamaha 41'32.210 22e 9. Max Biaggi *7 I Yamaha 44'30.881 2e
10. Gianluigi Scalvini I Aprilia 40'57.397 3e 10. Ivan Clementi I Aprilia 41'37.237 15e 10. Sete Gibernau ES Honda 44'31.888 15e
11. Pablo Nieto ES Honda 40'57.698 14e 11. Shahrol Yuzy Ma Yamaha 41'47.147 18e 11. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 44'32.367 17e
12. Alex de Angelis SM Honda 41'15.703 20e 12. Julien Allemand F Yamaha 41'51.791 21e 12. Valentino Rossi *7 I Honda 44'53.845 3e
13. Ivan Goi I Honda 41'15.724 19e 13. David Checa ES Honda 42'08.531 27e 13. José Luis Cardoso ES Honda 45'19.842 16e
14. Jaroslav Huleš CS Italjet 41'15.755 25e 14. Adrian Coates GB Aprilia 1 ronde 17e 14. Sebastién Le Grelle F Honda 1 ronde 20e
15. Tony Elias ES Honda 41'17.037 23e

Niet gefinished:

15. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 19e
16. Angel Nieto Jr. ES Honda 41'17.237 24e - Ralf Waldmann D Aprilia Valpartij 4e

Niet gefinished:

17. Alessandro Brannetti I Honda 41'17.275 21e - Luca Boscoscuro I Aprilia Valpartij 16e - Tetsuya Harada J Aprilia uitgevallen 10e
18. William de Angelis SM Aprilia 41'17.510 17e - Jarno Janssen NL Honda uitgevallen 20e - Alex Barros *7 BR Honda Valpartij 1e
19. Reinhard Stolz D Honda 41'17.852 22e - Alex Hofmann *5 D Aprilia Valpartij 12e - Alex Crivillé *9 ES Honda Valpartij 12e
20. Max Sabbatani I Honda 41'17.939 16e - Jamie Robinson GB Aprilia Valpartij 10e - Callum Ramsay *10 GB Honda uitgevallen 22e
21. Marco Petrini I Aprilia 41'18.763 18e - Sebastien Gimbert F Honda Valpartij 28e - David de Gea ES Modenas uitgevallen 18e
22. Leon Haslam GB Italjet 41'53.522 27e - Johann Stigefelt S Honda uitgevallen 19e - Paolo Tessari I Paton *11 uitgevallen 21e
23. Adrián Araujo ES Aprilia 42'16.468 28e - Jason Vincent GB Honda Valpartij 14e - Garry McCoy AUS Yamaha Valpartij 13e
24. Alex Baldolini I Honda

1 ronde

29e - Klaus Nöhless D Aprilia Valpartij 7e  

Niet gefinished:

- Lucas Oliver Bulto ES Yamaha Valpartij 26e
- Simone Sanna I Aprilia uitgevallen 2e - Sebastián Porto RA Yamaha uitgevallen 25e
- Manuel Poggiali *2 SM Derbi Valpartij 9e - Marcellino Lucchi I Aprilia Valpartij 1e
- Marco Tresoldi CH Honda uitgevallen 26e - David Garcia ES Aprilia Valpartij 24e
- Lucio Cecchinello *2 I Honda Valpartij 8e - Alex Debón ES Aprilia uitgevallen 11e
- Youichi Ui J Derbi uitgevallen 4e

-Niet gestart/geblesseerd:

  - Vincent Philippe *6 F Honda --

--

 

*1 Mirko Giansanti  behaalde voor de vierde keer in de laatste zes races een tweede plaats en passeerde Emilio Alzamora in de tussenstand voor de titel en nam de leiding over.
*2 Manuel Poggiali nam bij zijn valpartij in de laatste bocht voor de finish zijn landgenoot Lucio Cecchinello mee naar de vlakte. Zij zaten in een groep van tien rijders die om de tweede plaats vochten (zie het kleine verschil in tijd tussen de nrs. twee en acht).
*3 Shinya Nakano en Olivier Jacques scoorden een dubbelzege voor Yamaha en dat op het circuit van de grote concurrent. De oudjes op de Aprilia, Ralf Waldmann en Marcellino Lucchi streden met de Yamaha's mee aan de kop van het veld, waren op het rechte eind ook veel sneller, maar trokken in de loop van de race, beiden hun voorwiel onderuit. De uiteindelijke winnaar was eigenlijk wel een verrassende aangezien Nakano tijdens de training een voetblessure en flink wat blauwe plekken had opgelopen na een flinke valpartij, doordat zijn voorspatbord losliet op het rechte eind. Nakano kwam erg goed weg, iets wat niet van zijn Yamaha gezegd kon worden.

*4 Tijdens de trainingen in Mugello ging Anthony West (#14) heel hard onderuit met zijn Honda en kneusde daarbij zijn milt. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waar West na een uitvoerig onderzoek weer mocht vertrekken met het advies om het rustig aan te doen. De volgende dag nam hij weer aan de trainingen deel en... stuiterde weer van zijn fabrieksmachine! En dan in de race gewoon zevende worden.

*5 Alex Hofmann liep bij zijn val in deze race op Mugello een op twee plaatsen gebroken scheenbeen op. De 20-jarige Duitser werd direct na de race geopereerd en zijn plaats in het Racing Factory Apriliateam zou voorlopig worden ingenomen door Roberto Rolfo. Deze was, zoals eerder vermeld, twee GP's geleden opgestapt bij het Tino Villa Team.

*6 Vincent Philippe, de Franse teammaat van Daijiro Kato, die de laatste twee GP's al gevallen was, kwam nu tijdens de training vervelend ten val. Hij brak daarbij een ruggenwervel. Er waren ook weer flink wat favorieten die tijdens de Italiaanse trainingsdagen ten val kwamen: Carlos Checa (2x), Norifumi Abe, Ralf Waldmann, Alex Crivillé, Alex Barros (laatste drie ook in de race), Noboru Ueda, Roberto Locatelli en Jeremy McWilliams (2x).
*7 Alexander Barros behaalde de eerste 'pole position' in zijn lange carrière. De Braziliaan had er 168 GP-starts opzitten, waarvan 136 in de 500cc klasse en er zouden er nog vele volgen. Achter hem (naast hem op de eerste startij) stond het Italiaanse supertrio, Biaggi, Rossi en Capirossi. Helaas voor Barros kwam hij weer eens ten val, dit was hem ook heel vaak overkomen in al die GP's. Ook ten val kwamen twee van het 'supertrio' toen ze vochten om de winst. Twee ronden voor het einde ging eerst Rossi onderuit en in de laatste ronde Biaggi, die nog wel beiden weer op konden stappen om hun race te vervolgen. Dit betekende echter wel dat nummer drie, Loris Capirossi, er met de overwinning vandaar ging. De andere twee zullen in ieder geval beiden gedacht hebben, beter Capirossi als de ander, want Rossi en Biaggi waren nog steeds zeker geen vrienden! Capirossi was de eerste Italiaan die de 500cc klasse won op Mugello en dat terwijl hij vorig seizoen deze race gediskwalificeerd werd, nadat hij de zwarte vlag had gekregen, vanwege het rammen van zijn landgenoot Lucchi bij de start. Deze overwinning was tevens de 140e GP overwinning van Honda in de halveliterklasse en dit record hoefden ze nu dus niet meer te delen met MV-Augusta.
*8 Jeremy McWilliams behaalde zijn eerste podium in zijn carrière die hij dit jaargang nog een keer zou evenaren, maar nooit meer verbeteren. En dat nadat de Noord-Ier er in de training nog twee maal van af was gestuiterd. Het was tevens het eerste podium voor Aprilia dit seizoen. 
*9 Alex Crivillé zijn val tijdens de race was zijn derde valpartij dit raceweekend op Mugello. 
*10 Callum Ramsay verving de nog steeds aan zijn beide handen geblesseerde Zuid-Afrikaan Shane Norval. Ramsay behaalde de langzaamste trainingstijd, waarmee hij eigenlijk niet eens mocht deelnemen, maar waarschijnlijk vanwege het toch al zo weinig inschrijvers van 22, liet men hem toch maar van start gaan.
*11 Eerste GP dit seizoen dat de Paton aan de start kwam. 

 

 

 

Aprilia 125cc Gianluigi Scalvini. Dit jaar verliep niet zo goed voor de Italiaan, die in 1999 twee GP's wist te winnen.

 

 

 

11 juni 2000, Grand Prix van Catalonië, circuit Catalunya

125cc (22 ronden, 103.994 km.)

Grid

250cc (23 ronden, 108.721 km.)

Grid

500cc (25 ronden, 118.175 km.)

Grid
1. Simone Sanna *1 I Aprilia 47'54.390 12e 1. Olivier Jacque F Yamaha 48'23.116 4e 1. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 51'31.504 3e
2. Masao Azuma J Honda 48'05.160 11e 2. Tohru Ukawa J Honda 48'27.141 3e 2. Norifumi Abe J Yamaha 51'35.958 12e
3. Gino Borsoi *2 I Aprilia 48'05.402 13e 3. Shinya Nakano J Yamaha 48'31.293 1e 3. Valentino Rossi I Honda 51'41.045 9e
4. Arnaud Vincent F Aprilia 48'26.688 21e 4. Daijiro Kato J Honda 48'35.927 7e 4. Nobuatsu Aoki J Suzuki 51'44.125 5e
5. Reinhard Stolz D Honda 49'08.488 22e 5. Franco Battaini I Aprilia 48'36.114 9e 5. Max Biaggi I Yamaha 51'48.728 8e
6. Pablo Nieto *3 ES Honda 49'17.643 5e 6. Marco Melandri I Aprilia 48'36.277 5e 6. Loris Capirossi I Honda 51'57.410 2e
7. Max Sabbatani I Honda 49'21.439 20e 7. Ralf Waldmann *7 D Aprilia 49'09.253 2e 7. Jurgen v/d Goorbergh *11 NL Honda 52'17.192 15e
8. Tony Elias *3 ES Honda 49'31.390 19e 8. Naoki Matsudo J Yamaha 49'12.528 17e 8. David de Gea ES Modenas 52'34.449 17e
9. Angel Nieto Jr. ES Honda 49'34.589 23e 9. Anthony West *8 AUS Honda 49'12.574 24e 9. Tetsuya Harada J Aprilia 52'53.288 14e
10. Leon Haslam GB Italjet 49'41.341 24e 10. Jamie Robinson GB Aprilia 49'19.182 10e 10. Yoshiteru Konishi J Honda 53'05.174 19e
11. Ivan Goi I Honda 49'45.233 17e 11. Johann Stigefelt S Honda 49'21.856 19e 11. Sebastién Le Grelle F Honda 1 ronde 21e
12. Eric Bataille *4 AND Honda 50'03.701 27e 12. Jarno Janssen *9 NL Honda 49'32.022 14e 12. Jeremy McWilliams *12 GB Aprilia 1 ronde 13e
13. Randy de Puniet *3 F Aprilia 1 ronde 14e 13. David Checa ES Honda 49'32.172 22e 13. Régis Laconi F Yamaha 1 ronde 11e
14. Ivan Martinez ES Aprilia 1 ronde 26e 14. Jerónimo Vidal ES Aprilia 49'36.051 26e 14. Shane Norval Zaf Honda 1 ronde 20e

Niet gefinished:

15. Klaus Nöhless D Aprilia 49'39.351 12e 15. Tadayuki Okada *13 J Honda 1 ronde 6e
- Roberto Locatelli I Aprilia Valpartij 1e 16. Sebastien Gimbert F Honda 49'39.519 29e 16. Garry McCoy *12 AUS Yamaha 2 ronden 18e
- Lucio Cecchinello I Honda Valpartij 4e 17. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 49'47.855 27e

Niet gefinished:

- Youichi Ui J Derbi Valpartij 2e 18. Fonsi Nieto ES Yamaha 49'47.942 25e - Alex Barros *14 BR Honda uitgevallen 1e
- Jaroslav Huleš CSSR Italjet uitgevallen 9e 19. Jason Vincent *7 GB Honda 50'01.700 11e - Alex Crivillé *15 ES Honda Valpartij 7e
- Norboru Ueda J Honda Valpartij 3e 20. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 50'01.809 15e - Carlos Checa ES Yamaha Valpartij 4e
- Steve Jenkner D Honda Valpartij 10e 21. Adrian Coates GB Aprilia 50'17.406 16e - Sete Gibernau ES Honda Valpartij 10e
- Alex de Angelis SM Honda Valpartij 8e 22. Julien Allemand F Yamaha 1 ronde 28e

-Niet gestart/geblesseerd:

- William de Angelis SM Aprilia Valpartij 16e

Niet gefinished:

- José Luis Cardoso ES Honda -- 16e
- Joaquin Perera ES Honda Valpartij 28e - Alvaro Molina ES Honda uitgevallen 30e  
- Manuel Poggiali SM Derbi uitgevallen 15e - Ivan Clementi I Aprilia uitgevallen 18e
- Marco Petrini I Aprilia Valpartij 18e - Sebastián Porto RA Yamaha Valpartij 13e
- Emilio Alzamora ES Honda Valpartij 7e - Marcellino Lucchi I Aprilia Valpartij 6e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia Valpartij 6e - David Garcia ES Aprilia uitgevallen 23e
- Adrián Araujo ES Honda uitgevallen 25e - Alex Debón ES Aprilia uitgevallen 8e

-Niet gestart/geblesseerd:

- David Tomas ES Honda Valpartij 31e
- Angel Rodriguez *5 F Honda --

--

- Roberto Rolfo *10 I Honda uitgevallen 20e
- Mirko Giansanti *6 I Honda --

--

- Luca Boscoscuro I Aprilia uitgevallen 21e

-Niet gekwalificeerd:

-Niet gekwalificeerd:

- Joaquin Perera ES Honda --

28e

- Fabrizio de Marco I Honda --

32e

 

*1 Simone Sanna (16 maart 1978), de teamgenoot van Roberto Locatelli in het Diesel Vasco Rossi Racing Team, wint zijn eerste Grand Prix. Vasco Rossi, de sponsor van Locatelli en zijn teamgenoot Simone Sanna, was een beroemd zanger in Italië. 
*2 Gino Borsoi behaalde zijn eerste podiumplaats.
*3 Randy de Puniet, Tony Elias & Pablo Nieto komen, net als vele collega's in de 125cc klasse ten val. Zij kunnen echter hun race vervolgen. Slechts 14 rijders halen de finish, doordat de regen met bakken uit de lucht kwam, en behalen dus allen punten.
*4 Eric Bataille (18 april 1981), afkomstig uit Andorra, maakte hier zijn debuut. De "Fransman" zijn carrière bestond uit vele blessures en valpartijen en maakte al snel naam als crasher. Hij ging er in 2001 bijv. maar liefst dertien maal vanaf. In 2002 besloot hij de GP's voor gezien te houden en stortte zich op het Franse kwartliterkampioenschap, dat hij dat jaar op zijn naam bracht. Een jaar later besloot hij het nogmaals te gaan proberen op het wereldniveau, hij eindigde het seizoen op een 19e plaats in de eindstand, met zestien valpartijen. In 2004, besluit hij, een paar GP's voor het einde van het seizoen, zijn helm in de wilgen te hangen, na zijn zoveelste valpartij (Japan). Hij kwam in 2004 zestien maal ten val in slechts twaalf GP-optredens.  
*5 Angel Rodriguez (20 mei 1985), rijdend met een wildcard brak bij een val in de training zijn rechtersleutelbeen. Hij had hier in Spanje zijn debuut willen maken, dus dat moest nog even uitgesteld worden. Dat zou nu later in het seizoen in Valancia gebeuren. Van 2001 t/m 2006 zou hij in de 125cc en 250cc klasse actief zijn, maar nooit bijzondere resultaten behalen.
*6 Mirko Giansanti de trotse koploper in de tussenstand in de 125cc klasse was een van de grootste slachtoffers van deze onder extreme weersomstandigheden en met vele valpartijen doorspekte Grand Prix. De Italiaan brak zijn rechterpols op vier plaatsen door een vastloper van zijn Honda. Hij werd direct door Dr. Costa geopereerd.
*7 Ralf Waldmann & Jason Vincent (2x!) komen in de 250cc klasse ten val. Zij kunnen echter hun race vervolgen.
*8 Anthony West raakte, evenals de vorige GP op Mugello, geblesseerd in de training. Er moest nu een flinke wond aan zijn linkerknie gehecht worden. Ondanks flink wat pijn startte hij wederom in de race en eindigde ruim in de punten.
*9 Jarno Janssen behaalde op het door regen spekgladde circuit de beste prestatie in zijn carrière. Het zou tevens de laatste keer zijn dat hij in de punten reed.
*10 Roberto Rolfo na de Franse GP opgestapt bij het Tino Villa Team i.v.m. te weinig financiële mogelijkheden vervangt hier de geblesseerde Duitser Alex Hofmann bij het Racing Factory Apriliateam.
*11 Jurgen v/d Goorbergh behaalde de, op dat moment, beste prestatie in zijn 500cc carrière. En dat terwijl hij in de warming-up nog onderuit was gegaan. Hij was niet de enige die op zondagmorgen nog even onderuit ging in de warming-up. Ook zijn collega's Carlos Checa, José Luis Cardoso (gebroken pols), Norifumi Abe en Alex Crivillé overkwam het. En in de 250cc klasse Marco Melandri en Shinya Nakano.
*12 Jeremy McWilliams & Garry McCoy komen in de 500cc klasse ten val. Zij kunnen echter hun race vervolgen.
*13 Tadayuki Okada pakte één puntje voor het Honda-Repsol Team. Vorig jaar waren de rijders van het team één-twee en drie in de race! 
*14 Alex Barros pakte na Mugello voor de tweede maal de snelste trainingstijd en nam op de natte baan de leiding over in de race van Kenny Roberts. Eindelijk leek hij zijn tweede overwinning te gaan pakken (na Jarama 1993), totdat een kapotte accu een einde aan zijn dromen maakte.
*15 Alex Crivillé zijn val tijdens de race was zijn derde valpartij dit raceweekend, precies hetzelfde als twee weken geleden op het circuit van Mugello. Zes valpartijen in twee GP's!

Verdere Bijzonderheden:

 • Buiten al de bovenstaande valpartijen waren er nog vele tijdens de zware weersomstandigheden in Catalonië. In de trainingen: Masao Azuma (2x), Emilio Alzamora, Arnaud Vincent (2x en ook in de race 2x!) in de 125cc, Shinya Nakano in de 250cc, Carlos Checa, Kenny Robert Jr., Jeremy McWilliams, Sete Gibernau en Régis Laconi (foto's rechts) in de 500cc.

 • Er werden tijdens deze Catalaanse Grand Prix maar liefst 66 valpartijen genoteerd.

 

 

 

 

 

24 juni 2000, Grand Prix van Nederland, circuit Assen

125cc (17 ronden, 102.833 km.)

Grid

250cc (18 ronden, 108.882 km.)

Grid

500cc (20 ronden, 120.980 km.)

Grid
1. Youichi Ui *1 J Derbi 42'04.508 1e 1. Tohru Ukawa J Honda 42'58.958 5e 1. Alex Barros *7 BR Honda 42'46.142 4e
2. Norboru Ueda J Honda 42'06.888 2e 2. Olivier Jacque F Yamaha 43'04.912 4e 2. Alex Crivillé ES Honda 42'48.219 2e
3. Manuel Poggiali *2 SM Derbi 42'07.289 23e 3. Shinya Nakano J Yamaha 43'06.944 3e 3. Loris Capirossi *7 I Honda 42'49.049 1e
4. Lucio Cecchinello I Honda 42'22.711 24e 4. Anthony West *4 AUS Honda 43'09.939 22e 4. Max Biaggi I Yamaha 42'51.022 5e
5. Simone Sanna I Aprilia 42'28.990 4e 5. Naoki Matsudo J Yamaha 43'40.941 14e 5. Carlos Checa ES Yamaha 42'53.536 9e
6. Roberto Locatelli *3 I Aprilia 42'29.957 8e 6. Jamie Robinson GB Aprilia 43'45.449 8e 6. Valentino Rossi I Honda 42'57.910 6e
7. Steve Jenkner D Honda 42'30.687 6e 7. Sebastián Porto RA Yamaha 43'46.428 12e 7. Sete Gibernau ES Honda 42'58.374 14e
8. Ivan Goi I Honda 42'39.015 9e 8. Daijiro Kato J Honda 43'59.901 6e 8. Régis Laconi F Yamaha 43'01.539 10e
9. Masao Azuma J Honda 42'45.354 17e 9. Roberto Rolfo I Honda 44'07.115 23e 9. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 43'07.047 13e
10. Angel Nieto Jr. ES Honda 42'45.508 16e 10. Vincent Philippe F Honda 44'16.519 24e 10. Norifumi Abe J Yamaha 43'08.298 15e
11. Gino Borsoi I Aprilia 43'02.136 15e 11. Julien Allemand F Yamaha 44'18.262 16e 11. Tadayuki Okada J Honda 43'14.892 7e
12. Reinhard Stolz D Honda 43'12.713 19e 12. Sebastien Gimbert F Honda 44'21.886 28e 12. Tetsuya Harada J Aprilia 43'20.663 8e
13. Arnaud Vincent F Aprilia 43'28.848 11e 13. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 44'27.425 27e 13. Nobuatsu Aoki J Suzuki 43'33.855 12e
14. Alex de Angelis SM Honda 43'33.159 10e 14. David Tomas ES Honda 44'28.453 25e 14. David de Gea ES Modenas 44'08.213 17e
15. Max Sabbatani I Honda 43'37.190 12e 15. David Checa ES Honda 44'28.644 21e 15. Garry McCoy AUS Yamaha 44'40.501 16e
16. Marco Petrini I Aprilia 43'50.716 26e 16. Fonsi Nieto ES Yamaha 45'03.421 26e

Niet gefinished:

17. Patrick Lakerveld NL Honda 43'50.891 27e 17. Arnold Litjens *5 NL Honda 1 ronde 32e - Kenny Roberts Jr. USA Suzuki Valpartij 3e
18. Leon Haslam GB Italjet 43'55.787 20e 18. Klaus Nöhless D Aprilia 1 ronde 7e - Sebastién Le Grelle B Honda Valpartij 18e
19. Pablo Nieto ES Honda 43'55.923 13e 19. Jason Vincent GB Honda 1 ronde 18e - Yoshiteru Konishi J Honda uitgevallen 19e
20. Wilhelm v Leeuwen NL Honda 44'23.789 21e 20. Franco Battaini I Aprilia 1 ronde 9e - Jeremy McWilliams GB Aprilia uitgevallen 11e
21. Harold de Haan NL Honda 44'28.809 29e 21. Johann Stigefelt S Honda 1 ronde 10e - Phil Giles GB Honda uitgevallen 20e
22. Ronnie Timmer NL Honda 44'31.379 25e 22. Luca Boscoscuro I Aprilia 1 ronde 15e

 

Niet gefinished:

23. Ivan Clementi I Aprilia 1 ronde 11e
- Jaroslav Huleš CSSR Italjet Valpartij 5e 24. Ralf Waldmann *6 D Aprilia 2 ronden 1e
- Tony Elias ES Honda uitgevallen 14e 25. Gert Pieper NL Honda 2 ronden 31e
- Emilio Alzamora ES Honda Valpartij 3e

Niet gefinished:

- Randy de Puniet F Aprilia Valpartij 7e - Alex Debón ES Aprilia Valpartij 17e
- William de Angelis SM Aprilia Valpartij 22e - Rob Filart *5 NL Honda uitgevallen 29e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia uitgevallen 18e - Adrian Coates GB Aprilia Valpartij 20e
- Adrián Araujo ES Honda Valpartij 30e - Shahrol Yuzy Mal Yamaha uitgevallen 13e
- Erik Bataille AND Honda Valpartij 28e - Jarno Janssen *5 NL Honda Valpartij 19e
  - Jan Blok *5 NL Honda Valpartij 30e
- Marco Melandri *6 I Aprilia uitgevallen 2e

 

 

*1 Youichi Ui wint zijn derde GP van het seizoen én zijn derde in totaal.
*2 Manuel Poggiali behaalde hier zijn eerste podiumplaats.
*3 Roberto Locatelli nam met zijn zesde plaats de leiding over van de geblesseerde Mirko Giansanti, in de tussenstand van het wereldkampioenschap.
*4 Anthony West behaalde hier de beste prestatie in zijn raceloopbaan tot dan toe. Hij reed zelfs nog een poos aan de leiding, maar zakte terug toen de baan begon op te drogen.
*5 Rob Filart, Jan Blok en Arnold Litjens krijgen alle drie een 'stop en go' vanwege een valse start. De vierde Nederlander, Jarno Janssen kwam tijdens de training ten val en deed dat nogmaals in de race toen hij op een voor hem schitterende tiende plek reed, nogmaals. Weg beste klassering ooit en weg punten. Gert Pieper dacht waarschijnlijk, straks ben ik de enige Nederlandse rijder van de vijf, die niet onderuit is gegaan en besloot om tegen het einde van de race ook te gaan liggen. Hij kon nog wel zijn race vervolgen om als laatste te finishen.
*6 De nummers één en twee in de training van de 250cc klasse, Ralf Waldmann en Marco Melandri, maakten de verkeerde bandenkeuze. Zij dachten dat het droog zou gaan worden, maar in het begin van de race kregen ze een flinke stortbui over zich heen en de race had het predikaat 'wet race' meegekregen, zodoende werd er niet gestopt. Melandri gaf het al snel op en Waldmann ging tegen beter weten in door om als 24e te finishen. 

*7 Alex Barros en Loris Capirossi, teamgenoten bij het team van Sito Pons, waren de laatste GP's al flink op dreef geweest, zo nu ook weer in Assen waar ze resp. vierde en eerste stonden op de startgrid. Tijdens de warming-up op zaterdagmorgen kwamen zij ook in 'the picture', maar deze maal negatief, zij gingen nl. beiden onderuit. Capirossi brak daarbij twee middenhandsbeentjes in zijn linkerhand, die hem echter niet zouden beletten om 's-middags in de race van start te gaan, na intensieve verzorging door zijn landgenoot Dr. Costa. Van Barros raakte alleen zijn machine beschadigd. De koploper in de stand voor het WK, Kenny Roberts Jr. ging in de eerste ronde al onderuit door een vastloper en in de vierde ronde begon het te regenen op de Drentse Heide. De koplopers staken hun handen in de lucht ten teken dat verder rijden onverantwoord was en de organisatie liet de race afbreken. Na de herstart wist Alexander Barros, na zeven jaar, zijn tweede overwinning in de 500cc klasse te pakken. Zijn geblesseerde teamgenoot, Capirossi, werd heel knap derde.

Verdere Bijzonderheden:

 • Door het EK voetbal wat gelijktijdig met deze GP in Assen werd gespeeld, in Nederland en België, was de publieke belangstelling niet zo groot als andere jaren.

 • Assen was dit jaar ook weer flink verbouwd. Nadat er in 1999 een nieuwe hoofdtribune en een nieuw VIP-gebouw was gebouwd, had men dit jaar een nieuwe pits, starttoren, perscentrum en onderkomen voor het TT-bureau gebouwd.

 • Viering van het 75-jarig bestaan van de TT-organisatie met op 24 juni de 70e Rizla+ Dutch TT. Een nieuw 5 etages hoog hoofdgebouw torent boven start/finish uit en de Grand Prix teams opereren vanuit 34 aanzienlijk grotere pitboxen met daarboven een modern perscentrum. Het programma bestaat, naast de drie GP klassen, uit een ronde voor het Europees kampioenschap met op vrijdag een 125 cc race. De TT-dag, na afloop van de GP 500, wordt afgesloten met races voor het EK Supersport en 250 cc. Op de donderdagavond reeds een race voor het Nederlands kampioenschap in de klasse Suzuki GSX-R600.
   

 

 

 

9 juli 2000, Grand Prix van Engeland, circuit Donington Park

125cc

Grid

250cc (27 ronden, 108.621 km.)

Grid

500cc (30 ronden, 120.690 km.)

Grid
1. Youichi Ui *1 J Derbi 43'28.374 1e 1. Ralf Waldmann *3 D Aprilia 49'41.073 6e 1. Valentino Rossi *7 I Honda 52'37.246 4e
2. Emilio Alzamora ES Honda 43'29.126 4e 2. Olivier Jacque F Yamaha 49'41.417 1e 2. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 52'37.641 2e
3. Norboru Ueda J Honda 43'31.478 2e 3. Naoki Matsudo *3 J Yamaha 49'42.682 15e 3. Jeremy McWilliams *8 GB Aprilia 52'38.190 15e
4. Roberto Locatelli I Aprilia 43'32.555 6e 4. Tohru Ukawa J Honda 49'47.982 3e 4. Loris Capirossi I Honda 53'00.283 12e
5. Masao Azuma J Honda 43'32.732 12e 5. Jason Vincent GB Honda 50'03.787 9e 5. Jurgen v/d Goorbergh *9 NL Honda 53'02.820 16e
6. Mirko Giansanti *2 I Honda 43'42.491 7e 6. Alex Debón *3 ES Aprilia 50'24.736 18e 6. Norifumi Abe J Yamaha 53'04.298 7e
7. Lucio Cecchinello I Honda 43'42.983 3e 7. Shinya Nakano *4 J Yamaha 50'28.418 2e 7. Alex Crivillé ES Honda 53'06.863 8e
8. Jaroslav Huleš CSSR Italjet 43'57.104 8e 8. Johann Stigefelt S Honda 50'53.482 16e 8. Sete Gibernau ES Honda 53'07.412 14e
9. Angel Nieto Jr. ES Honda 44'03.674 11e 9. David Checa *3 ES Honda 50'54.481 19e 9. Max Biaggi I Yamaha 53'08.119 5e
10. Randy de Puniet F Aprilia 44'06.649 14e 10. Daijiro Kato J Honda 51'04.443 5e 10. Tadayuki Okada J Honda 53'08.830 9e
11. Gianluigi Scalvini I Aprilia 44'07.331 10e 11. Sebastián Porto RA Yamaha 51'18.254 11e 11. Carlos Checa ES Yamaha 53'16.115 6e
12. Alex de Angelis SM Honda 44'11.558 20e 12. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 51'35.436 27e 12. Régis Laconi F Yamaha 53'21.303 10e
13. Arnaud Vincent F Aprilia 44'18.367 18e 13. Gary Haslam GB Honda 51'35.770 29e 13. John McGuinness GB Honda 53'40.780 18e
14. Tony Elias ES Honda 44'28.841 17e 14. Vincent Philippe F Honda 51'41.281 23e 14. Alex Barros BR Honda 53'50.781 1e
15. Pablo Nieto ES Honda 44'35.236 19e 15. Julien Allemand F Yamaha 1 ronde 26e 15. Anthony Gobert *10 AUS Modenas 53'52.898 20e
16. Max Sabbatani I Honda 44'35.934 15e 16. Klaus Nöhless *5 D Aprilia 1 ronde 10e 16. Nobuatsu Aoki *11 J Suzuki 54'08.303 11e
17. Marco Petrini I Aprilia 44'38.859 22e 17. Jarno Janssen NL Honda 1 ronde 20e 17. Garry McCoy AUS Yamaha 1 ronde 3e
18. Steve Jenkner D Honda 44'41.960 21e 18. Fonsi Nieto ES Yamaha 1 ronde 14e 18. Sebastién Le Grelle F Honda 1 ronde 21e
19. Leon Haslam GB Italjet 44'52.053 24e 19. Jason Davis GB Honda 1 ronde 28e

Niet gefinished:

20. Stuart Easton GB Honda 45'14.405 26e

Niet gefinished:

- Tetsuya Harada J Aprilia uitgevallen 13e
21. Eric Bataille AND Honda 45'20.751 28e - Jamie Robinson GB Aprilia Valpartij 8e - Phil Giles GB Honda uitgevallen 19e
22. William de Angelis SM Aprilia 45'27.653 23e - Anthony West AUS Honda Valpartij 7e - José Luis Cardoso ES Honda uitgevallen 17e
23. Paul Robinson GB Honda 45'44.365 29e - Ivan Clementi I Aprilia uitgevallen 25e

-Niet gekwalificeerd:

Niet gefinished:

- Shahrol Yuzy Mal Yamaha Valpartij 21e - Yoshiteru Konishi J Honda --

--

- Ivan Goi I Honda Valpartij 9e - Franco Battaini I Aprilia Valpartij 12e  
- Kenny Tibble GB Honda uitgevallen 25e - David Tomas ES Honda uitgevallen 30e
- Manuel Poggiali SM Derbi uitgevallen 16e - Sebastien Gimbert F Honda uitgevallen 17e
- Gino Borsoi I Aprilia Valpartij 5e - Adrian Coates GB Aprilia Valpartij 24e
- Simone Sanna I Aprilia Valpartij 13e - Roberto Rolfo *6 I Honda uitgevallen 13e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Tom Tunstall GB Honda uitgevallen 32e
- Adrián Araujo ES Honda -- 27e - Lee Jackson GB Honda Valpartij 31e
  - Luca Boscoscuro I Aprilia Valpartij 22e
- Marco Melandri I Aprilia Valpartij 4e

 

*1 Youichi Ui won de door de regen in twee delen verreden 125cc klasse en nam de leiding in het WK.
*2 Mirko Giansanti maakte zijn rentree na zijn blessure. Het zou echter niet meer zo gaan als voor zijn blessure, toen hij eerste stond. Hij zou in de loop van het seizoen terugzakken naar een achtste plek.
*3 De 250cc race was een heel bijzondere. De te maken bandenkeuze was door de weersomstandigheden zeer moeilijk en de race werd als 'wet race' gekenmerkt. Dit betekende dus dat er bij regen niet gestopt zou worden. In het begin van de race gingen de rijders met intermediates en opgesneden banden er als een speer vandoor. In de 12e ronde begon het echter weer fink te regenen. Op dat moment reden Waldmann, Matsudo, Débon en Checa op de kansloze plaatsen 21 t/m 24. Zij waren echter wel op volle regenbanden gestart en maakten per ronden ongeveer 12 seconden goed op een groot deel van het veld. Zeker de oude rot Ralf Waldmann ging flink te keer en bij het ingaan van de laatste ronde lag hij "gewoon" tweede met 11.9 achterstand op de gedoodverfde winnaar, Olivier Jacque. En in de laatste bocht voor de finish passeerde de Duitser de Fransman nog! Jacque nam met zijn tweede plaats wel de kop in de tussenstand van het WK. De andere drie op regenbanden gestarte coureurs, Naoki Matsudo (eerste podium), Alex Debón en David Checa behaalden hun beste prestatie tot dan toe.
*4 Shinya Nakano brak tijdens de warming-up zijn pink.
*5 Klaus Nöhless komt in de 250cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen.
*6 Roberto Rolfo krijgt een 'stop en go' vanwege een valse start.
*7 Valentino Rossi (21 jaar) wint, in zijn debuutseizoen, in zijn negende race, zijn eerste GP in de 500cc klasse. Absolute top!
*8 Jeremy McWilliams, tijdens de training nog onderuit gegaan, leek heel lang voor een absolute verrassing te gaan zorgen, toen hij lang aan de leiding reed op zijn tweecilinder Aprilia. Vier ronden voor het einde werd hij helaas gepasseerd door Rossi en Checa.
*9 Jurgen v/d Goorbergh behaalde hier zijn beste prestatie ooit.
*10 Ook weer eens terug, de blaaskaak Anthony Gobert, als vervanger van de tegenvallende David de Gea in het Protonteam van Kenny Roberts senior.
*11 Nobuatsu Aoki komt in de 500cc klasse ten val door de natte baan. Hij kan echter zijn race vervolgen.

Verdere Bijzonderheden:

 • De Britse Grand Prix was al de vijfde van dit seizoen die grotendeels door de slechte weersomstandigheden werd bepaald. Het was tevens de derde opeenvolgende Grand Prix in Engeland die onder natte omstandigheden werd verreden.

 • Het gesprek in Engeland ging meer over de dood van de Noord-Ier Joey Dunlop dan over de GP zelf. De 48-jarige Dunlop was een week voor de GP op Donington Park om het leven gekomen, tijdens een stratenrace in Estland (Tallin). Hij klapte tegen een boom en was op slag dood. De Brit reed slechts een enkele GP en was befaamd om zijn races op het Eiland Man en andere stratencircuis.

 

 

 

                       

 

23 juli 2000, Grand Prix van Duitsland, circuit Sachsenring

125cc (29 ronden, 101.732 km.)

Grid

250cc (30 ronden, 105.240 km.)

Grid

500cc (31 ronden, 108.741 km.)

Grid
1. Youichi Ui *1 J Derbi 42'02.197 1e 1. Olivier Jacque *2 F Yamaha 42'15.207 1e 1. Alex Barros BR Honda 43'54.632 2e
2. Roberto Locatelli I Aprilia 42'09.727 2e 2. Tohru Ukawa J Honda 42'26.896 2e 2. Valentino Rossi *5 I Honda 43'54.710 6e
3. Simone Sanna I Aprilia 42'19.503 3e 3. Shinya Nakano *2 J Yamaha 42'37.017 5e 3. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 43'55.496 1e
4. Arnaud Vincent F Aprilia 42'20.852 20e 4. Daijiro Kato J Honda 42'45.312 7e 4. Max Biaggi I Yamaha 43'55.895 3e
5. Mirko Giansanti I Honda 42'20.991 13e 5. Klaus Nöhless *3 D Aprilia 42'46.988 4e 5. Tadayuki Okada J Honda 43'56.306 10e
6. Ivan Goi I Honda 42'30.093 11e 6. Roberto Rolfo I Honda 42'47.498 11e 6. Loris Capirossi I Honda 43'57.646 4e
7. Pablo Nieto ES Honda 42'35.732 19e 7. Franco Battaini I Aprilia 42'47.498 10e 7. Régis Laconi F Yamaha 44'08.238 14e
8. Gianluigi Scalvini I Aprilia 42'35.964 18e 8. Ralf Waldmann *4 D Aprilia 42'48.543 6e 8. Sete Gibernau ES Honda 44'08.549 12e
9. Angel Nieto Jr. ES Honda 42'36.328 10e 9. Sebastián Porto RA Yamaha 43'04.957 12e 9. Carlos Checa *5 ES Yamaha 44'08.651 17e
10. Steve Jenkner D Honda 42'42.518 25e 10. Anthony West *4 AUS Honda 43'05.421 9e 10. Garry McCoy AUS Yamaha 44'14.717 11e
11. Eric Bataille AND Honda 42'42.861 27e 11. Johann Stigefelt S Honda 43'09.803 14e 11. Norifumi Abe J Yamaha 44'21.222 15e
12. Marco Petrini I Aprilia 42'46.896 22e 12. Fonsi Nieto ES Yamaha 43'10.560 16e 12. José Luis Cardoso ES Honda 44'24.196 18e
13. Norboru Ueda J Honda 42'59.475 4e 13. Sebastien Gimbert F Honda 43'14.799 17e 13. Nobuatsu Aoki J Suzuki 44'43.820 7e
14. Jarno Müller D Honda 43'11.369 24e 14. Naoki Matsudo J Yamaha 43'22.907 21e 14. Luca Cadalora *6 I Modenas 44'48.174 16e
15. Reinhard Stolz D Honda 43'16.657 26e 15. Luca Boscoscuro I Aprilia 43'30.653 25e 15. Paolo Tessari I Paton 1 ronde 20e
16. Achim Kariger D Honda 43'21.749 29e 16. Ivan Clementi I Aprilia 43'31.527 26e

Niet gefinished:

17. Andreas Hahn D Honda

1 ronde

30e 17. Julien Allemand F Yamaha 1 ronde 22e - Jurgen v/d Goorbergh NL Honda Valpartij 5e
18. Jakub Smrž CS Honda

1 ronde

23e 18. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 1 ronde 30e - Alex Crivillé ES Honda Valpartij 13e

Niet gefinished:

19. David Checa ES Honda 1 ronde 29e - Tetsuya Harada J Aprilia Valpartij 9e
- Lucio Cecchinello I Honda uitgevallen 9e 20. Dirk Heidolf D Yamaha 1 ronde 32e - Jeremy McWilliams GB Aprilia Valpartij 8e
- Jascha Büch D Yamaha uitgevallen 31e 21. Jason Vincent *4 GB Honda 1 ronde 18e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Leon Haslam GB Italjet Valpartij 28e 22. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 1 ronde 24e - Tekkyu Kayoh J Honda -- 19e
- Emilio Alzamora ES Honda Valpartij 6e 23. Dirk Reissmann D Yamaha 1 ronde 27e

Niet gekwalificeerd:

- William de Angelis SM Aprilia Valpartij 21e 24. Adrian Coates GB Aprilia 1 ronde 23e - Phil Giles GB Honda -- 21e
- Randy de Puniet F Aprilia Valpartij 14e 25. Matthias Neukirchen D Yamaha 1 ronde 31e - Sebastién Le Grelle F Honda --

--

- Max Sabbatani I Honda Valpartij 12e 26. Jerónimo Vidal ES Aprilia 1 ronde 19e  
- Jaroslav Huleš CS Italjet uitgevallen 16e 27. Andreas Göbel D Honda 2 ronden 33e
- Tony Elias ES Honda Valpartij 15e

Niet gefinished:

- Gino Borsoi I Aprilia Valpartij 8e - Jarno Janssen NL Honda Valpartij 20e
- Masao Azuma J Honda Valpartij 5e - Vincent Philippe F Honda Valpartij 15e
- Manuel Poggiali SM Derbi Valpartij 7e - Christian Gemmel D Honda Valpartij 28e
- Alex de Angelis SM Honda Valpartij 17e - Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 8e
  - Marco Melandri I Aprilia uitgevallen 3e
- Alex Debón ES Aprilia uitgevallen 13e

 

*1 Youichi Ui boekte zijn derde victorie op rij en zijn vijfde van het seizoen.  

*2 Olivier Jacque won, na vertrokken te zijn van 'pole', deze Duitse GP en nam daarbij ook de kop over in de tussenstand. Hij leidde de race van start tot finish. De Franse rijder die er in het verleden nogal eens naast lag, en vaak geblesseerd raakte, bleef dit seizoen van dit probleem verschoond. De teamgenoot van Jacque, Shinya Nakano, werd knap derde, gezien zijn lichamelijke toestand. Hij had zijn val tijdens de warming-up in Donington Park nog niet geheel verwerkt. De Japanner had het geluk dat er nu vier weken geen GP op de kalender stond. Het unieke feit deed zich voor dat Olivier Jacque de snelste ronde van de racedag liet noteren, dus sneller als in de 500cc klasse!

*3 Klaus Nöhless behaalde een prachtige vijfde plaats en daarmee de beste prestatie in zijn carrière.

*4 Ralf Waldmann, Anthony West & Jason Vincent (2x!) komen in de 250cc klasse ten val. Zij kunnen echter hun race vervolgen.

*5 Valentino Rossi en Carlos Checa kwamen hard ten val tijdens de trainingen, maar aan Rossi was daar in de race niets van te merken. 
*6 Luca Cadalora maakte weer zijn rentree. Nu op een Modenas van het Proton-team van Kenny Roberts. Anthony Gobert werd bedankt na zijn optreden in Engeland, men vond hem veel te zwaar. Cadalora reed in de trainingen een Modenas total-loss. 

Duitsland: Roberts Jr. leidt voor Caprirossi en diens teamgenoot Barros.

Verdere Bijzonderheden:

 • Na deze Grand Prix werd het circuit van de Sachsenring flink vernieuwd. 

 • Er werden tijdens deze Duitse Grand Prix 47 valpartijen genoteerd. In 1998 (51) en 1999 (69) vonden er tijdens de Duitse GP de meeste valpartijen plaats.

 

 

 

 

20 augustus 2000, Grand Prix van Tsjechië, circuit Masaryk (Brno)

125cc (19 ronden, 102.657 km.)

Grid

250cc (20 ronden, 108.060 km.)

Grid

500cc (22 ronden, 118.866 km.)

Grid
1. Roberto Locatelli I Aprilia 41'19.190 1e 1. Shinya Nakano *4 J Yamaha 41'44.845 2e 1. Max Biaggi *7 I Yamaha 45'31.918 1e
2. Youichi Ui J Derbi 41'20.723 2e 2. Tohru Ukawa J Honda 41'48.839 4e 2. Valentino Rossi I Honda 45'38.559 5e
3. Emilio Alzamora ES Honda 41'20.906 4e 3. Olivier Jacque F Yamaha 41'49.832 1e 3. Garry McCoy *8 AUS Yamaha 45'40.545 4e
4. Lucio Cecchinello I Honda 41'37.656 9e 4. Marco Melandri I Aprilia 41'50.873 5e 4. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 45'44.024 3e
5. Norboru Ueda J Honda 41'48.266 3e 5. Ralf Waldmann D Aprilia 41'58.211 3e 5. Loris Capirossi *9 I Honda 45'48.001 2e
6. Arnaud Vincent F Aprilia 41'53.086 20e 6. Daijiro Kato J Honda 42'06.104 8e 6. Sete Gibernau ES Honda 45'54.306 12e
7. Mirko Giansanti *1 I Honda 41'54.100 11e 7. Franco Battaini I Aprilia 42'11.334 6e 7. Alex Crivillé ES Honda 45'54.558 6e
8. Gino Borsoi I Aprilia 41'54.351 12e 8. Sebastián Porto RA Yamaha 42'29.918 11e 8. Nobuatsu Aoki J Suzuki 45'54.748 14e
9. Jaroslav Huleš CSSR Italjet 42'03.122 18e 9. Klaus Nöhless D Aprilia 42'31.980 10e 9. Jeremy McWilliams GB Aprilia 45'54.920 9e
10. Ivan Goi I Honda 42'10.957 13e 10. Anthony West AUS Honda 42'41.777 16e 10. Tadayuki Okada J Honda 45'56.443 13e
11. Jakub Smrž *2 CSSR Honda 42'14.191 17e 11. Naoki Matsudo J Yamaha 42'41.919 12e 11. Carlos Checa *10 ES Yamaha 46'01.478 15e
12. Manuel Poggiali SM Derbi 42'17.714 24e 12. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 42'42.166 13e 12. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 46'01.762 10e
13. Marco Petrini I Aprilia 42'21.904 19e 13. David Checa ES Honda 42'56.131 17e 13. Régis Laconi F Yamaha 46'02.311 16e
14. Tony Elias ES Honda 42'22.199 22e 14. Luca Boscoscuro I Aprilia 42'57.005 19e 14. Tetsuya Harada J Aprilia 46'07.781 8e
15. Reinhard Stolz D Honda 42'27.720 21e 15. Jamie Robinson GB Aprilia 42'59.913 7e 15. Luca Cadalora I Modenas 46'37.323 17e
16. Pablo Nieto ES Honda 42'29.109 15e 16. Vincent Philippe F Honda 43'00.341 18e 16. José Luis Cardoso ES Honda 46'47.467 18e
17. Leon Haslam GB Italjet 42'55.174 26e 17. Ivan Clementi I Aprilia 43'00.970 28e 17. Paolo Tessari I Paton 1 ronde 19e
18. Igor Kalab CSSR Honda 42'55.515 27e 18. Sebastien Gimbert F Honda 43'01.127 24e 18. Sebastién Le Grelle F Honda 1 ronde 20e
19. Laszio Bancsiki H Honda 1 ronde 29e 19. Alex Hofmann D Aprilia 43'01.726 23e 19. Phil Giles GB Honda 1 ronde 22e
20. Gábor Talmácsi H Honda 1 ronde 31e 20. Lucas Oliver Bulto *5 ES Yamaha 43'11.929 25e 20. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 21e

Niet gefinished:

21. Julien Allemand F Yamaha 43'17.738 26e

Niet gefinished:

- William de Angelis SM Aprilia Valpartij 25e 22. Adrian Coates GB Aprilia 43'20.621 29e - Norifumi Abe J Yamaha Valpartij 7e
- Randy de Puniet F Aprilia Valpartij 16e 23. Vladimir Castka CSSR Yamaha 43'27.490 21e - Alex Barros BR Honda Valpartij 11e
- Max Sabbatani I Honda uitgevallen 23e 24. Michael Witzeneder A Honda 1 ronde 30e  
- Masao Azuma J Honda uitgevallen 10e 25. Radamil Rous CSSR Honda 1 ronde 32e
- Michal Brezina CSSR Honda uitgevallen 30e

Niet gefinished:

- Alex de Angelis SM Honda Valpartij 14e - Jerónimo Vidal ES Aprilia uitgevallen 20e
- Simone Sanna I Aprilia uitgevallen 7e - Fonsi Nieto ES Yamaha Valpartij 15e
- Angel Nieto Jr. ES Honda Valpartij 6e - Jarno Janssen NL Honda Valpartij 22e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia uitgevallen 8e - Jason Vincent GB Honda Valpartij 9e
- Steve Jenkner D Honda Valpartij 5e - Uwe Bolterhauer CH Honda Valpartij 31e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Alex Debón ES Aprilia Valpartij 14e
- Adrián Araujo *3 ES Honda -- 28e

-Niet gestart/geblesseerd:

 
- Johann Stigefelt *6 S Honda --

27e

 

 

*1 Mirko Giansanti, nog steeds niet helemaal fit, kwam na een val in de training niet verder dan de zevende plaats. 
*2 Jakub Smrž (7 april 1983) behaalde hier zijn eerste punten, in zijn pas vierde Grand Prix.
*3 Adrián Araujo, de 19-jarige Spanjaard, "stapte" in de training heel spectaculair van zijn machine. Hij vloog hoog door de lucht over Manuel Poggiali, die niet wist wat hem overkwam, ook ten val kwam, maar ongeschonden opstond. Raujo brak zijn linkerbeen en linkerhand.
*4 De vier weken rust en zijn vakantie in Japan hadden Shinya Nakano erg goed gedaan. Hij was weer zo goed als genezen van zijn blessures en stuurde naar zijn vierde overwinning van het seizoen, waardoor hij flink wat punten inliep op zijn teamgenoot, Oliver Jacque, die de 250cc nog aanvoerde. Voor de zevende maal dit seizoen stonden de twee Yamahamaten samen op het podium. Het was overigens zo goed als zeker dat de twee rijders in 2001 met hun team en manager Hervé Poncharal over zouden stappen naar de 500cc klasse.
*5 Lucas Oliver Bulto komt in de 250cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen.
*6 Johann Stigefelt, de Zweed van het Nederlandse CeeDee Team, had dit jaar al een paar mooie resultaten laten noteren. Nu kwam hij helaas in de training zodanig ten val dat hij niet in de race van start kon gaan. Hij had schaafwonden tot op het bot van zijn rechter elleboog opgelopen (vandaag de dag met de huidige race-overalls gebeurt dit niet meer) en de pijn en warme omstandigheden in Tsjechië deden hem afzien van een start. 
*7 Max Biaggi won eindelijk zijn eerste GP van het seizoen. Hij had er elf GP's op moeten wachten en dat terwijl er al zeven verschillende winnaars waren in de eerste tien races van het seizoen. Garry McCoy, Kenny Roberts Jr. (3x), Norifumi Abe, Alex Crivillé, Loris Capirossi, Alex Barros (2x), Valentino Rossi en nu dus Biaggi. Het was de zesde keer in zeven jaar dat de Italiaan een Grote Prijs wist te winnen in Tsjechië, waar het dit jaar bloedheet was. Hij werd zelfs door Valentino Rossi gefeliciteerd op het podium. Biaggi reageerde er niet op, hij gaf hem wel een hand, maar keek Rossi daarbij niet aan. Ook niet tijdens de persconferentie toen Valantino zijn landgenoot een tikje op zijn schouder gaf.
*8 Garry McCoy tekende al een nieuw contract bij het Yamaha Red Bull team voor 2001. Of zijn teammaat de Fransman Régis Laconi dat ook zou krijgen stond nog te bezien. Zijn resultaten waren niet bijzonder dit jaar.
*9 Loris Capirossi reed met een gebroken wijsvinger en zakte na de race van pijn en uitputting in elkaar in zijn pitsbox. Hij was net genezen van de blessure aan zijn linkerhand en nu was de blessure aan zijn rechterhand.
*10 Carlos Checa kwam er niet aan te pas in de race na twee valpartijen in de trainingen.

 

  

Verdere Bijzonderheden:

 • Het aantal valpartijen in de trainingssessies in Brno was flink hoog. Onder hen de favorieten Youichi Ui, Mirko Giansanti, Jaroslav Huleš (2x), Manuel Poggiali (125cc), Jamie Robinson (2x), Ralf Waldmann, Jarno Janssen (250cc), Jeremy McWilliams (2x), Carlos Checa (2x), Alex Barros, Loris Capirossi en Luca Cadalora (500cc).

 • Marco Melandri en Naoki Matsudo gingen tijdens de warming-up voor de kwartliterklasse onderuit.

 

 

 

3 september 2000, Grand Prix van Portugal, circuit Estoril

125cc (24 ronden, 100.368 km.)

Grid

250cc (26 ronden, 108.732 km.)

Grid

500cc (28 ronden, 117.096 km.)

Grid
1. Emilio Alzamora ES Honda 43'22.891 2e 1. Daijiro Kato *3 J Honda 45'07.769 2e 1. Garry McCoy *7 AUS Yamaha 48'07.663 1e
2. Roberto Locatelli *1 I Aprilia 43'26.582 3e 2. Olivier Jacque F Yamaha 45'18.723 1e 2. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 48'12.604 4e
3. Arnaud Vincent F Aprilia 43'35.124 8e 3. Marco Melandri *4 I Aprilia 45'36.086 6e 3. Valentino Rossi I Honda 48'12.845 12e
4. Lucio Cecchinello I Honda 43'35.695 17e 4. Anthony West AUS Honda 45'42.083 12e 4. Max Biaggi *8 I Yamaha 48'13.387 5e
5. Simone Sanna I Aprilia 43'39.849 14e 5. Klaus Nöhless D Aprilia 45'43.752 8e 5. Régis Laconi *7 F Yamaha 48'21.422 10e
6. Ivan Goi I Honda 43'42.520 15e 6. Fonsi Nieto ES Yamaha 45'47.860 11e 6. Alex Crivillé ES Honda 48'23.085 9e
7. Randy de Puniet F Aprilia 43'49.881 9e 7. Jason Vincent GB Honda 45'48.144 14e 7. Tadayuki Okada J Honda 48'23.088 6e
8. Gino Borsoi I Aprilia 43'53.676 10e 8. Ivan Clementi I Aprilia 45'59.262 19e 8. Jurgen v/d Goorbergh *8 NL Honda 48'23.439 3e
9. Angel Nieto Jr. ES Honda 43'53.685 13e 9. Sebastien Gimbert F Honda 46'02.091 18e 9. Norifumi Abe J Yamaha 48'27.286 13e
10. Jaroslav Huleš CSSR Italjet 43'55.945 23e 10. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 46'02.275 26e 10. Alex Barros BR Honda 48'27.506 7e
11. Steve Jenkner D Honda 43'56.357 20e 11. Alex Hofmann D Aprilia 46'06.609 25e 11. Jeremy McWilliams GB Aprilia 48'40.084 15e
12. Pablo Nieto ES Honda 44'12.345 19e 12. Franco Battaini I Aprilia 46'07.106 13e 12. Carlos Checa ES Yamaha 48'40.858 8e
13. Max Sabbatani I Honda 44'26.937 22e 13. Vincent Philippe *5 F Honda 46'07.901 16e 13. Loris Capirossi *9 I Honda 49'02.579 14e
14. Adrián Araujo ES Aprilia 44'35.947 27e 14. Luca Boscoscuro I Aprilia 46'13.278 24e 14. Tetsuya Harada J Aprilia 49'21.225 17e
15. William de Angelis SM Aprilia 44'35.951 21e 15. Jamie Robinson GB Aprilia 46'31.902 28e 15. Mark Willis AUS Modenas 49'25.974 16e
16. Eric Bataille AND Honda 44'37.023 26e 16. Julien Allemand F Yamaha 46'32.231 23e 16. José Luis Cardoso ES Honda 49'27.195 18e
17. Tony Elias *2 ES Honda 1 ronde 16e 17. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 46'42.848 20e 17. Yoshiteru Konishi J Honda 49'54.803 19e
18. José Leite P Honda 1 ronde 28e 18. Filisberto Texeira P Yamaha 1 ronde 30e 18. Sebastién Le Grelle F Honda 1 ronde 20e

Niet gefinished:

19. Alvaro Molina ES Honda 1 ronde 29e 19. Phil Giles GB Honda 1 ronde 21e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia Valpartij 12e

Niet gefinished:

Niet gefinished:

- Masao Azuma J Honda Valpartij 11e - Sebastián Porto RA Yamaha Valpartij 10e - Sete Gibernau ES Honda Valpartij 11e
- Leon Haslam GB Italjet uitgevallen 25e - Naoki Matsudo J Yamaha Valpartij 15e - Paolo Tessari I Paton uitgevallen 22e
- Alex de Angelis SM Honda Valpartij 5e - Alex Debón ES Aprilia Valpartij 9e - Nobuatsu Aoki J Suzuki Valpartij 2e
- Youichi Ui *1 J Derbi Valpartij 1e - Shinya Nakano *6 J Yamaha Valpartij 3e  
- Reinhard Stolz D Honda Valpartij 18e - Tohru Ukawa *6 J Honda Valpartij 4e
- Marco Petrini I Aprilia uitgevallen 24e - Adrian Coates GB Aprilia uitgevallen 22e
- Norboru Ueda J Honda Valpartij 7e - Jerónimo Vidal ES Aprilia uitgevallen 21e
- Mirko Giansanti I Honda Valpartij 6e - Ralf Waldmann D Aprilia Valpartij 5e
- Manuel Poggiali *1 SM Derbi uitgevallen 4e - Jarno Janssen NL Honda uitgevallen 17e

Niet gekwalificeerd:

- David Checa ES Honda Valpartij 7e
- Paulo Henriques P Aprilia -- 29e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Emmanuel Carcalho P Honda -- 30e - Johann Stigefelt S Honda --

27e

- Manuel Vieira P Yamaha -- 31e

Niet gekwalificeerd:

  - Vicente Esparragoso ES Yamaha -- 31e
- Pablo Antelo ES Honda -- 32e

 

*1 Roberto Locatelli nam de leiding over in het WK van de gevallen Youichi Ui. Ui had tot halverwege de race samen met zijn Derbi teamgenoot, Manuel Poggiali, de leiding in handen gehad in deze 125cc race, toen hij plots onderuit ging. Later begaf de Derbi van Poggiali het en weg was de kans voor Derbi op zijn zesde victorie in dit seizoen. Locatelli was de lachende derde.
*2 Tony Elias komt in de 125cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen.
*3 Daijiro Kato, die de laatste GP's een beetje uitgeblust rond leek te rijden, won hier zijn eerste Grand Prix buiten Japan.
*4 Marco Melandri behaalde zijn eerste podium bij de kwartliters. Hij was de op dat moment jongste rijder die ooit op een 250cc podium stond (18 jaar en 27 dagen). Hij had op dat moment nog twee records op zijn naam staan: jongste rijder op een 125cc podium (15 jaar en 283 dagen) en jongste rijder die een 125cc GP won (15 jaar en 324 dagen).
*5 Vincent Philippe komt in de 250cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen.
*6 Tohru Ukawa kwam in de derde ronde ten val en de vlak achter hem rijdende Shinya Nakano kon de machine van zijn landgenoot niet meer ontwijken en kwam ook zeer spectaculair ten val. Olivier Jacque was de lachende derde door deze situatie. Met zijn tweede plaats pakte hij 20 punten en liep dus flink uit op zijn twee Japanse achtervolgers.

*7 Garry McCoy behaalde na zijn eerste 'pole' in zijn loopbaan als wegracer, ook zijn tweede Grand Prix zege op een zeer winderig Portugees circuit. De teammaat van McCoy, de Fransman Régis Laconi, behaalde met zijn vijfde plaats de beste prestatie van het seizoen. Hij had tot nu toe elke race uitgereden en ook in de punten, maar er zaten geen echt goede resultaten bij, gezien zijn snelle Yamaha, waar McCoy dus wel resultaten mee behaalde.

*8 In de uitloopronde van de zaterdagtraining gooide Max Biaggi de 'deur dicht' voor Jurgen v/d Goorbergh als een vorm van intimidatie. Jurgen was het hele seizoen al erg snel tijdens de trainingen. De Nederlander werd nog aangetikt tegen zijn achterwiel en kwam daardoor ten val. Toen hij verhaal ging halen in de pits bij de arrogante Italiaan was deze zich van geen kwaad bewust. Bijna iedereen in het rennerskwartier wist wel beter en was blij met de confrontatie die Jurgen aanging met de over het paard getilde Italiaan. V/d Goorbergh had overigens voor deze Portugese GP, op uitnodiging van Kenny Roberts Sr., een paar dagen getest op een Modenas. De Nederlander hoopte zelf nog op een Honda viercilinder, maar dat zou niet doorgaan en hij zou uiteindelijk instappen in het Protonteam van Roberts.
*9 Loris Capirossi werd slechts 13e nadat hij wéér in de training ten val was gekomen en zijn blessures daar niet van opknapten. Het betekende zijn 150e GP start. Koploper van de toenmalige coureurs was Luca Cadalora met 195 stuks, gevolgd door Alex Crivillé en Alexander Barros beiden met 174.

 

 

                 

 

17 september 2000, Grand Prix van de Valencian Community, circuit Valencia

125cc (25 ronden, 100.125 km.)

Grid

250cc (27 ronden, 108.135 km.)

Grid

500cc (30 ronden, 120.015 km.)

Grid
1. Roberto Locatelli I Aprilia 42'27.505 1e 1. Shinya Nakano *2 J Yamaha 43'49.140 2e 1. Garry McCoy AUS Yamaha 48'27.799 4e
2. Masao Azuma J Honda 42'27.938 6e 2. Olivier Jacque *2 F Yamaha 43'53.425 1e 2. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 48'32.804 1e
3. Youichi Ui J Derbi 42'35.430 2e 3. Marco Melandri I Aprilia 44'03.988 3e 3. Max Biaggi I Yamaha 48'33.777 2e
4. Pablo Nieto *1 ES Derbi 42'35.446 4e 4. Tohru Ukawa J Honda 44'04.037 4e 4. Nobuatsu Aoki J Suzuki 48'36.474 12e
5. Emilio Alzamora ES Honda 42'42.591 3e 5. Daijiro Kato J Honda 44'09.348 13e 5. Alex Barros BR Honda 48'42.046 7e
6. Simone Sanna I Aprilia 42'47.968 17e 6. Franco Battaini I Aprilia 44'25.631 5e 6. Régis Laconi F Yamaha 48'43.910 10e
7. Gianluigi Scalvini I Aprilia 42'48.130 19e 7. Anthony West AUS Honda 44'28.950 14e 7. Carlos Checa ES Yamaha 48'47.766 6e
8. Lucio Cecchinello I Honda 42'48.520 8e 8. Sebastián Porto RA Yamaha 44'29.027 12e 8. Sete Gibernau *4 ES Honda 48'48.893 9e
9. Gino Borsoi I Aprilia 42'48.961 11e 9. Jason Vincent GB Honda 44'29.411 19e 9. Tadayuki Okada J Honda 48'49.145 14e
10. Arnaud Vincent F Aprilia 42'49.193 10e 10. David Checa ES Honda 44'29.413 8e 10. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 49'05.305 8e
11. Norboru Ueda J Honda 42'49.353 9e 11. Alex Debón ES Aprilia 44'42.649 7e 11. David de Gea *5 ES Modenas 49'05.481 15e
12. Alex de Angelis SM Honda 42'52.958 5e 12. Luca Boscoscuro I Aprilia 44'45.759 9e 12. José Luis Cardoso ES Honda 49'27.264 18e
13. Mirko Giansanti I Honda 42'54.607 12e 13. Ralf Waldmann *3 D Aprilia 44'45.849 6e 13. David Tomas ES Honda 1 ronde 19e
14. Manuel Poggiali SM Derbi 42'59.658 18e 14. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 44'50.928 11e 14. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 20e
15. Tony Elias ES Honda 43'03.539 15e 15. Naoki Matsudo J Yamaha 44'53.207 18e 15. Phil Giles GB Honda 1 ronde 22e
16. Steve Jenkner D Honda 43'12.171 20e 16. Vincent Philippe F Honda 45'06.745 20e

Niet gefinished:

17. Angel Nieto Jr. ES Honda 43'15.322 7e 17. Fonsi Nieto ES Yamaha 45'07.489 10e - Loris Capirossi I Honda Valpartij 3e
18. Randy de Puniet F Aprilia 43'15.367 13e 18. Alex Hofmann D Aprilia 45'09.979 24e - Alex Crivillé *6 ES Honda Valpartij 11e
19. Héctor Faubel ES Aprilia 43'37.982 26e 19. Jamie Robinson GB Aprilia 45'11.410 17e - Sebastién Le Grelle F Honda uitgevallen 21e
20. Marco Petrini I Aprilia 43'40.029 24e 20. Julien Allemand F Yamaha 45'17.898 22e - Tetsuya Harada J Aprilia uitgevallen 17e
21. Jaroslav Huleš CSSR Italjet 43'40.189 23e 21. Ivan Clementi I Aprilia 45'19.144 23e - Norifumi Abe J Yamaha Valpartij 16e
22. Leon Haslam GB Italjet 43'45.017 25e 22. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 45'23.669 28e - Paolo Tessari I Paton uitgevallen 23e
23. Reinhard Stolz D Honda 43'54.337 28e 23. Adrian Coates GB Aprilia 1 ronde 21e - Jeremy McWilliams GB Aprilia Valpartij 13e
24. David Mico ES Aprilia 43'55.031 21e 24. Jarno Janssen NL Honda 1 ronde 25e - Valentino Rossi I Honda Valpartij 5e
25. William de Angelis SM Aprilia 43'57.663 29e

Niet gefinished:

 

26. Max Sabbatani I Honda 1 ronde 16e - Klaus Nöhless D Aprilia Valpartij 15e

Niet gefinished:

- Jerónimo Vidal ES Aprilia uitgevallen 16e
- Adrián Araujo ES Aprilia uitgevallen 30e - Ismael Bonilla ES Honda uitgevallen 29e
- Eric Bataille AND Honda Valpartij 22e - Johann Stigefelt S Honda uitgevallen 26e
- Angel Rodriguez ES Aprilia uitgevallen 27e - Alvaro Molina ES Honda uitgevallen 30e
- Ivan Goi I Honda Valpartij 14e - Sebastien Gimbert F Honda uitgevallen 27e
 

 

*1 Pablo Nieto had zijn eerste podium kunnen behalen, maar hij bleef netjes wachten op zijn kopman Youichi Ui, die nog kansen had op de wereldtitel. En 'papa' Nieto zou niet erg blij met Pablo geweest zijn als hij niet had gewacht! Het betekende wel de beste prestatie tot dan toe van de jonge Nieto en zijn podiums zouden toch nog wel komen, niet zo veel als van zijn vader, maar toch.
*2 Shinya Nakano en Olivier Jacques scoorden wederom een dubbelzege voor Yamaha en leken samen te gaan uitmaken wie de titel ging binnenhalen. Hun teambaas Hervé Poncharal hoopte maar dat ze hun verstand zouden gebruiken en elkaar niet in de wielen zouden rijden, of zoals Capirossi deed met Harada twee jaar geleden. Yamaha had al aangegeven na dit seizoen al weer te gaan stoppen met hun 250cc project. De machines van 2000, waar Jacque en Nakano nu op reden gingen naar het Petronas Sprinta Yamaha Team met Naoki Matsudo en Shahrol Yuzi, maar er werd niet meer verder mee ontwikkeld.
*3 Ralf Waldmann krijgt een 'stop en go' vanwege een valse start.
*4 Sete Gibernau tekende een contract bij Suzuki om in 2001 naast Kenny Roberts Jr. de tweede machine te gaan bemannen. Ze waren in 1993 ook al teamgenoten geweest, toen ze voor het Marlboro Yamahateam van Roberts senior in de Spaanse 250cc Ducados Open series uitkwamen.
*5 David de Gea is weer terug bij het Proton team en Luca Cadalora is er weer weg. De volgende GP in Brazilië zal de Spanjaard weer vervangen worden door de Australiër Mark Willis.
*6 Alex Crivillé was buiten de race ook in de training wederom ten val gekomen. Het was niet het jaar van de bijna ex-wereldkampioen.

 

 

 

7 october 2000, Grand Prix van Brazilië, circuit Autódromo Internacional Nelson Piquet

125cc (21 ronden, 103.593 km.)

Grid

250cc (22 ronden, 108.526 km.)

Grid

500cc (24 ronden, 118.392 km.)

Grid
1. Simone Sanna I Aprilia 42'14.265 3e 1. Daijiro Kato *2 J Honda 42'14.822 3e 1. Valentino Rossi I Honda 45'22.624 4e
2. Masao Azuma J Honda 42'14.299 9e 2. Tohru Ukawa J Honda 42'14.886 6e 2. Alex Barros BR Honda 45'23.594 2e
3. Youichi Ui J Derbi 42'19.945 2e 3. Marco Melandri I Aprilia 42'15.012 1e 3. Garry McCoy AUS Yamaha 45'26.070 13e
4. Gianluigi Scalvini I Aprilia 42'28.862 6e 4. Shinya Nakano *2 J Yamaha 42'28.610 5e 4. Norifumi Abe J Yamaha 45'26.192 6e
5. Lucio Cecchinello I Honda 42'29.155 14e 5. Anthony West AUS Honda 42'33.909 13e 5. Max Biaggi I Yamaha 45'26.333 1e
6. Norboru Ueda J Honda 42'29.321 10e 6. Ralf Waldmann D Aprilia 42'34.058 7e 6. Kenny Roberts Jr. *3 USA Suzuki 45'30.402 7e
7. Gino Borsoi I Aprilia 42'30.942 7e 7. Franco Battaini I Aprilia 42'39.608 4e 7. Sete Gibernau ES Honda 45'30.884 1e
8. Emilio Alzamora ES Honda 42'31.298 15e 8. Sebastián Porto RA Yamaha 42'46.696 12e 8. Régis Laconi F Yamaha 45'31.142 9e
9. Randy de Puniet F Aprilia 42'31.831 11e 9. Jason Vincent GB Honda 42'56.368 10e 9. Tadayuki Okada J Honda 45'40.130 8e
10. Pablo Nieto ES Honda 42'32.308 13e 10. Luca Boscoscuro I Aprilia 43'00.726 9e 10. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 45'45.878 10e
11. Alex de Angelis SM Honda 42'34.791 8e 11. Fonsi Nieto ES Yamaha 43'10.452 15e 11. Alex Crivillé ES Honda 45'51.426 12e
12. Ivan Goi I Honda 42'34.960 20e 12. Naoki Matsudo J Yamaha 43'10.492 17e 12. Nobuatsu Aoki J Suzuki 45'56.758 15e
13. Steve Jenkner D Honda 42'40.574 16e 13. Ivan Clementi I Aprilia 43'10.802 19e 13. Tetsuya Harada J Aprilia 46'16.983 16e
14. Tony Elias ES Honda 43'05.085 22e 14. Sebastien Gimbert F Honda 43'11.149 21e 14. Mark Willis AUS Modenas 46'25.806 17e
15. Eric Bataille AND Honda 43'19.263 21e 15. Julien Allemand F Yamaha 43'11.313 25e 15. Carlos Checa *4 ES Yamaha 46'26.130 3e
16. Marco Petrini I Aprilia 43'19.555 17e 16. Vincent Philippe F Honda 43'11.535 22e 16. José Luis Cardoso ES Honda 46'44.565 18e
17. Max Sabbatani I Honda 43'20.018 18e 17. Klaus Nöhless D Aprilia 43'22.888 14e 17. David Tomas ES Honda 1 ronde 19e
18. Reinhard Stolz D Honda 43'41.793 24e 18. Adrian Coates GB Aprilia 43'27.606 28e 18. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 20e

Niet gefinished:

19. Jarno Janssen NL Honda 43'38.313 24e

Niet gefinished:

- Jaroslav Huleš CSSR Italjet Valpartij 19e 20. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 43'53.994 26e - Jeremy McWilliams GB Aprilia uitgevallen 14e
- Leon Haslam GB Italjet uitgevallen 23e 21. Jerónimo Vidal ES Aprilia 43'56.315 18e - Loris Capirossi I Honda Valpartij 5e
- Roberto Locatelli I Aprilia uitgevallen 1e

Niet gefinished:

Niet gekwalificeerd:

- Mirko Giansanti *1 I Honda Valpartij 4e - Olivier Jacque *2 F Yamaha Valpartij 2e - Sebastién Le Grelle F Honda -- 21e
- Manuel Poggiali SM Derbi Valpartij 5e - Alex Debón ES Aprilia Valpartij 8e  
- Arnaud Vincent F Aprilia uitgevallen 12e - Jamie Robinson GB Aprilia uitgevallen 23e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Shahrol Yuzy Mal Yamaha Valpartij 20e
- Angel Nieto Jr. ES Honda -- 25e - David Checa ES Honda Valpartij 11e
- William de Angelis SM Honda -- 26e - Cesar Barros BR Honda Valpartij 29e

Niet gekwalificeerd:

- Johann Stigefelt S Honda uitgevallen 27e
- Leandro Panades BR Honda -- 27e - Cristiano Irias-Vieira BR Honda uitgevallen 30e
- Renato Velludo BR Honda -- 28e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Gian Calabrezzi BR Honda -- 29e - Alex Hofmann D Aprilia -- 16e
- Wesley Gutierrez BR Honda -- 30e  

 

125cc podium Brazilië: Masao Azuma (2e), Simone Sanna (1e) en Youichi Ui (3e).

 

*1 Mirko Giansanti was de grootste pechvogel van het seizoen in de 125cc klasse. Na de Italiaanse GP was hij de trotse lijstaanvoerder geweest, maar een GP later, in Catalonië, was hij één van de grootste slachtoffers van de onder extreme weersomstandigheden en met vele valpartijen doorspekte, verreden Grand Prix. De Italiaan brak zijn rechterpols op vier plaatsen door een vastloper van zijn Honda. Hij zou daardoor buiten die GP ook die van Nederland moeten missen. Daarna kwam hij wel weer aan de start, maar mede door zijn blessures waren zijn scores niet echt hoog. Hier in Brazilië leek het tij te keren voor de jonge Italiaan. Hij kwam aan de leidng van de race en moest nog één bocht tot aan de finish waar hij zijn eerste overwinning kon ophalen. Helaas was die ene bocht er net één te veel. Hij kwam ten val en weg winst! In Motegi, Japan, een week later was de pechduivel nog niet verdwenen. Hij kwam tijdens de training ten val en brak nu zijn linkerenkel op vier plaatsen!
*2 Olivier Jacque valt voor de eerste keer dit seizoen in een race, pakt zijn beschadigde Yamaha op en gaat een paar ronden later wederom onderuit! Zijn teamgenoot Nakano profiteerde daarvan (niet volledig) en Daijiro Kato sloop met zijn derde victorie van het seizoen toch ook iets dichterbij. Er was nog niets aan de hand, maar de stand was nu na deze GP: Jacque 241 pnt., Nakano 232 pnt en Kato 218 pnt. Er waren nog twee races te verrijden.

*3 Kenny Roberts Jr. had genoeg aan zijn zesde plaats hier in Brazilië om de wereldtitel in de halveliterklasse voor zich op te eisen en daarmee in de voetsporen van zijn vader (1978, 1979 & 1980) te treden. Het was voor het eerst in het Grand Prix WK dat een vader en zoon beiden een wereldtitel pakten. Voor Suzuki was het de eerste titel sinds 1993 met Kevin Schwantz.

*4 Carlos Checa komt in de 500cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen.

 

2000-er  Aprilia 250cc van Marco Melandri.

Aprilia 400cc van Tetsuya Harada.

 

 

 

15 october 2000, Grand Prix van de Pacific, circuit Autódromo Internacional Twin Ring Motegi

125cc (21 ronden, 100.821 km.)

Grid

250cc (23 ronden, 110.423 km.)

Grid

500cc (25 ronden, 120.025 km.)

Grid
1. Roberto Locatelli *1 I Aprilia 41'55.152 1e 1. Daijiro Kato *4 J Honda 43'26.394 1e 1. Kenny Roberts Jr. *9 USA Suzuki 46'23.327 2e
2. Emilio Alzamora ES Honda 42'08.942 5e 2. Shinya Nakano *4 J Yamaha 43'27.101 3e 2. Valentino Rossi I Honda 46'29.502 5e
3. Simone Sanna I Aprilia 42'11.581 12e 3. Marco Melandri *5 I Aprilia 43'46.071 2e 3. Max Biaggi I Yamaha 46'29.687 1e
4. Lucio Cecchinello *2 I Honda Diskwalif. 2e 4. Olivier Jacque *4 F Yamaha 43'50.654 5e 4. Carlos Checa ES Yamaha 46'43.054 7e
5. Masao Azuma J Honda 42'16.886 4e 5. Tohru Ukawa J Honda 43'55.067 4e 5. Norifumi Abe J Yamaha 46'45.321 6e
6. Ivan Goi I Honda 42'23.212 8e 6. Anthony West AUS Honda 44'15.711 9e 6. Alex Crivillé ES Honda 46'45.564 12e
7. Alex de Angelis SM Honda 42'23.429 10e 7. Ralf Waldmann D Aprilia 44'17.055 7e 7. Alex Barros BR Honda 46'47.290 4e
8. Norboru Ueda J Honda 42'23.474 7e 8. Hiroshi Aoyama *6 J Honda 44'33.094 17e 8. Loris Capirossi *10 I Honda 46'49.378 3e
9. Arnaud Vincent F Aprilia 42'24.307 6e 9. Jason Vincent GB Honda 44'34.724 13e 9. Nobuatsu Aoki J Suzuki 46'49.715 10e
10. Pablo Nieto ES Honda 42'24.673 19e 10. Osamu Miyazaki *7 J Yamaha Diskwalif. 11e 10. Tadayuki Okada J Honda 46'55.835 9e
11. Angel Nieto Jr. ES Honda 42'28.651 11e 11. Yasumasa Hatakeyama J Honda 44'40.552 12e 11. Régis Laconi F Yamaha 46'59.405 13e
12. Manuel Poggiali SM Derbi 42'34.041 13e 12. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 44'47.232 15e 12. Sete Gibernau ES Honda 47'01.087 11e
13. Tony Elias ES Honda 42'34.980 22e 13. Alex Debón ES Aprilia 44'47.340 8e 13. Tetsuya Harada J Aprilia 47'01.341 16e
14. Steve Jenkner D Honda 42'35.135 15e 14. Luca Boscoscuro I Aprilia 44'48.792 18e 14. Jeremy McWilliams GB Aprilia 47'18.984 14e
15. Gino Borsoi I Aprilia 42'35.303 21e 15. Fonsi Nieto ES Yamaha 44'49.211 14e 15. Jurgen v/d Goorbergh *11 NL Honda 47'29.991 15e
16. Yuzo Fujioka J Honda 42'50.341 14e 16. David Checa ES Honda 44'49.336 16e 16. Tekkyu Kayoh J Honda 47'51.881 17e
17. Tomoyushi Koyama J Yamaha 42'50.364 23e 17. Naoki Matsudo J Yamaha 45'03.454 20e 17. David Tomas ES Honda 1 ronde 19e
18. Gianluigi Scalvini I Aprilia 43'04.440 16e 18. Yoshinori Korogi J Honda 45'13.147 29e 18. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 20e
19. Max Sabbatani I Honda 43'07.050 26e 19. Sebastien Gimbert F Honda 45'13.186 32e

Niet gefinished:

20. Marco Petrini I Aprilia 43'07.132 25e 20. Johann Stigefelt S Honda 45'15.346 30e - Garry McCoy AUS Yamaha uitgevallen 8e
21. Masafumi Ono J Honda 43'07.477 20e

Niet gefinished:

-Niet gestart/geblesseerd:

22. Reinhard Stolz D Honda 43'33.665 28e - Shinichi Nakatomi J Yamaha Valpartij 19e - Mark Willis AUS Modena -- 18e
23. Marco Tresoldi I Italjet 43'47.673 31e - Sebastián Porto RA Yamaha Valpartij 10e

Niet gekwalificeerd:

Niet gefinished:

- Franco Battaini I Aprilia Valpartij 6e - Stephen Briggs AUS BSL -- 21e
- Leon Haslam GB Italjet uitgevallen 29e - Jamie Robinson GB Aprilia Valpartij 31e - José Luis Cardoso ES Honda --

--

- Randy de Puniet F Aprilia uitgevallen 24e - Jarno Janssen NL Honda Valpartij 28e  
- Youichi Ui *1 J Derbi Valpartij 3e - Lucas Oliver Bulto ES Yamaha Valpartij 33e
- William de Angelis SM Honda uitgevallen 30e - Roberto Rolfo *8 I Honda Valpartij 22e
- Naoki Katoh J Honda Valpartij 17e - Julien Allemand F Yamaha uitgevallen 23e
- Nobuyuki Yunoki J Honda Valpartij 9e - Vincent Philippe F Honda Valpartij 21e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Klaus Nöhless D Aprilia Valpartij 25e
- Mirko Giansanti *3 I Honda -- 18e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Eric Bataille AND Honda -- 27e - Ivan Clementi I Aprilia -- 26e
  - Adrian Coates GB Aprilia -- 24e
- Jerónimo Vidal ES Aprilia -- 27e

 

*1 Roberto Locatelli wordt door de val van Youichi Ui hier in Japan kampioen in de 125cc klasse. De Italiaan en zijn enige overgebleven tegenstander in de strijd om de titel, Youichi Ui, kwamen beiden ten val in de trainingen. Voor Locatelli betrof het een schuivertje, maar voor Ui twee maal een keiharde buiteling waar hij de nodige lichamelijke ongemakken aan overhield. Dit zal ook zeker meegespeeld hebben in het hoofd en lijf van de Japanner tijdens de race. Youichi Ui komt in de 15e ronde ten val en zijn kansen op de wereldtitel zijn daardoor verdwenen. Roberto Locatelli wint voor de aftredende titelhouder Emilio Alzamora en wordt wereldkampioen in de 125cc. Locatelli had in zijn thuis GP van 1994 zijn debuut gemaakt in de 125cc klasse met een wildcard op een fabrieks Aprilia. Hij pakte in dit eerste optreden de snelste trainingstijd en beeindigde de race op een hele mooie tiende plaats. Dat jaar werd hij tweede in het EK125cc. Bij Aprilia besloot men hem het jaar daarop gelijk bij de kwartliters te laten debuteren. Dit was een grote fout van de Italiaanse fabriek. Zowel in 1995 als in 1996 eindigde hij, mede door de nodige valpartijen, twee maal slechts als 17e in het WK. Hij maakte daarna de overstap naar Honda en keerde terug naar de 125cc klasse. In de volgende twee jaar wist hij één maal een podiumplaats (derde Duitsland '98) te behalen en verder niets. In 1999 werd hij weer door Aprilia teruggehaald en begon zijn opmars. Hij wist in Frankrijk zijn eerste Grand Prix winnend af te sluiten, won dat jaar nog een GP en eindigde als vierde in het WK, met als resultaat nu het kampioenschap.

*2 Lucio Cecchinello, vierde in de 125cc klasse, wordt uit de uitslag geschrapt vanwege gebruik van illegale brandstof. Zijn punten worden niet aan de later gefinishte rijders toegekend.
*3 Mirko Giansanti kwam tijdens de training ten val en brak nu zijn linkerenkel op vier plaatsen!
*4 Olivier Jacque komt niet verder dan een vierde plek hier in Japan, terwijl zijn teamgenoot Nakano daarvan nu wel erg goed profiteerde en Daijiro Kato met zijn vierde victorie van het seizoen niet meer dichterbij sloop, maar gewoon dichterbij stond! Er was nu wel iets aan de hand, de stand was nu na deze GP: Jacque 254 pnt. Nakano 252 pnt en Kato 243 pnt. Er was nu nog één race te verrijden.
*5 Marco Melandri behaalde zijn vierde derde plaats op rij! In Brazilië mocht hij ook nog eens voor de eerste keer vanaf de beste startpositie de race aanvangen.
*6 Hiroshi Aoyama (25 oktober 1981) maakte hier zijn debuut in zijn thuis GP met een wildcard. Van 2001 t/m 2003 zal hij alleen de GP van Japan en de Pacific rijden eer hij in 2004 van start gaat in zijn eerste complete seizoen. Aoyama wint zijn eerste 250cc GP in 2005 (Japan). Hiroshi is de oudere broer van Shuhei Aoyama, die ook eerst incidenteel zijn opwachting maakte in de 125cc klasse vanaf 2001 en in 250cc in de 250cc debuteerde. Hiroshi won in 2003 de 'All Japan Road Racing Championship' in de 250cc klasse. In 2003 werd hij tweede in de 250cc, tijdens zijn thuis GP op Suzuka en had dus zijn eerste podium op zak. Na zijn Japanse kampioenschap begon hij in 2004 aan zijn eerste complete GP-seizoen, wat hem direct al twee keer een derde plaats en een zesde plaats in het eindklassement opleverde. Dit alles resulteerde in Japan 2005 tot zijn eerste GP-zege. Hij won nog een paar GP's, maar zijn grootste succes zou in 2009 komen, toen hij mee ging doen om de wereldtitel en deze voor zich opeiste.
*7 Osamu Miyazaki komt ten val, maar kan de race voortzetten en als tiende eindigen. Hij wordt echter gediskwalificeerd vanwege illegale brandstofgebruik. Zijn punten worden niet doorgerekend aan de achter hem eindigende coureurs.
*8 Roberto Rolfo verving weer, net als eerder in het seizoen, de wederom (in Brazilië) geblesseerd geraakte Alex Hofmann.
*9 De nieuwe wereldkampioen wint zijn vierde GP van het seizoen. 
*10 Loris Capirossi tekende een nieuwe tweejarige verbintenis met het team van Sito Pons. Voor Alex Barros was het een kwestie van tijd voor hij hetzelfde zou doen. Sito Pons was bezig met een nieuwe sponsor, die hij uiteindelijk ook binnen zou halen. Het betrof het sigarettenmerk West, bekend uit de Formule I autosport als sponsor van het McLaren-Mercedes Team. Die auto's zagen er fantastisch uit en dat zouden ook de Honda fabrieksmachines van het Pons Team in 2001 doen. Ik persoonlijk vond/vind het een van de mooiste machines ooit. Dat zul je ook wel terugzien aan het aantal foto's van dit team bij de komende twee jaarverslagen.
*11 Jurgen v/d Goorbergh kreeg na de Japanse GP te horen dat hij voor 2001 de beschikking kreeg over Honda NSR500 viercilinders! Hiervoor was indertijd een budget nodig van ongeveer vier miljoen guldens!

 

 

 

29 october 2000, Grand Prix van Australië, circuit Phillip Island

125cc (23 ronden, 102.304 km.)

Grid

250cc (25 ronden, 111.200 km.)

Grid

500cc (27 ronden, 120.096 km.)

Grid
1. Masao Azuma J Honda 38'15.366 5e 1. Olivier Jacque *3 F Yamaha 39'19.795 2e 1. Max Biaggi I Yamaha 42'29.792 12e
2. Youichi Ui J Derbi 38'15.988 2e 2. Shinya Nakano *3 J Yamaha 39'19.809 1e 2. Loris Capirossi I Honda 42'29.974 5e
3. Norboru Ueda J Honda 38'19.454 7e 3. Daijiro Kato J Honda 39'34.320 3e 3. Valentino Rossi I Honda 42'30.080 8e
4. Emilio Alzamora ES Honda 38'19.536 9e 4. Ralf Waldmann *4 D Aprilia 39'34.351 5e 4. Alex Barros BR Honda 42'30.218 2e
5. Manuel Poggiali SM Derbi 38'21.063 12e 5. Marco Melandri I Aprilia 39'50.740 4e 5. Garry McCoy AUS Yamaha 42'31.677 6e
6. Alex de Angelis SM Honda 38'30.962 13e 6. Tohru Ukawa J Honda 40'09.737 6e 6. Norifumi Abe J Yamaha 42'33.610 11e
7. Steve Jenkner D Honda 38'30.963 14e 7. Anthony West AUS Honda 40'18.911 15e 7. Kenny Roberts Jr. USA Suzuki 42'33.638 4e
8. Ivan Goi I Honda 38'38.768 15e 8. Jason Vincent GB Honda 40'18.965 9e 8. Jeremy McWilliams GB Aprilia 42'33.670 1e
9. Gino Borsoi I Aprilia 38'47.570 11e 9. Fonsi Nieto ES Yamaha 40'19.358 8e 9. Tadayuki Okada *6 J Honda 42'34.100 10e
10. Simone Sanna I Aprilia 38'49.327 6e 10. Roberto Rolfo I Honda 40'19.383 17e 10. Nobuatsu Aoki J Suzuki 42'42.374 13e
11. Angel Nieto Jr. ES Honda 38'57.642 16e 11. Sebastián Porto RA Yamaha 40'19.472 10e 11. Régis Laconi F Yamaha 42'45.731 3e
12. Tony Elias ES Honda 38'57.744 18e 12. Naoki Matsudo J Yamaha 40'19.487 23e 12. Jurgen v/d Goorbergh NL Honda 43'10.212 17e
13. Randy de Puniet F Aprilia 38'58.066 20e 13. Vincent Philippe F Honda 40'28.047 19e 13. Tekkyu Kayoh J Honda 43'35.951 15e
14. Pablo Nieto ES Honda 38'58.572 10e 14. Julien Allemand F Yamaha 40'31.563 12e 14. Tetsuya Harada J Aprilia 43'45.059 19e
15. Jaroslav Huleš CSSR Italjet 39'22.727 21e 15. Luca Boscoscuro I Aprilia 40'40.683 20e 15. Yoshiteru Konishi J Honda 1 ronde 18e
16. Reinhard Stolz D Honda 39'34.492 22e 16. Ivan Clementi I Aprilia 40'40.760 28e

Niet gefinished:

17. Leon Haslam GB Italjet 39'39.686 27e 17. Johann Stigefelt S Honda 40'41.029 18e - Carlos Checa *7 ES Yamaha Valpartij 7e
18. Joshua Brooks AUS Honda 39'51.016 19e 18. Alex Debón ES Aprilia 40'44.598 7e - David Tomas ES Honda uitgevallen 20e
19. Eric Bataille AND Honda 39'54.120 24e 19. Shahrol Yuzy Mal Yamaha 40'53.356 13e - Alex Crivillé *8 ES Honda Valpartij 9e
20. Stefano Bianco *1 I Honda

1 ronde

29e 20. David Checa ES Honda 40'53.413 11e - Sete Gibernau ES Honda uitgevallen 14e

Niet gefinished:

21. Lucas Oliver Bulto ES Yamaha 40'56.425 24e - Mark Willis AUS Modenas uitgevallen 16e
- Roberto Locatelli *2 I Aprilia Valpartij 1e 22. Jarno Janssen NL Honda 1 ronde 22e  
- Arnaud Vincent F Aprilia uitgevallen 8e

Niet gefinished:

- William de Angelis SM Aprilia uitgevallen 26e - Adrian Coates GB Aprilia Valpartij 14e
- Lucio Cecchinello I Honda Valpartij 4e - Jerónimo Vidal ES Aprilia uitgevallen 21e
- Gianluigi Scalvini I Aprilia uitgevallen 3e - Sebastien Gimbert F Honda uitgevallen 25e
- Max Sabbatani I Honda uitgevallen 17e - Terry Carter AUS Yamaha uitgevallen 30e
- Jay Taylor AUS Honda uitgevallen 28e - Shaun Geronimi AUS Yamaha uitgevallen 26e
- Michael Teniswood AUS Honda uitgevallen 23e

-Niet gestart/geblesseerd:

- Marco Tresoldi I Italjet uitgevallen 25e - Franco Battaini *5 I Aprilia -- 16e
  - Klaus Nöhless *5 D Aprilia -- 29e
- Jamie Robinson GB Aprilia -- 27e

Niet gekwalificeerd:

- Jason Boyle AUS Honda -- 31e
- Steven Torresi AUS Yamaha -- 32e

 

 

*1 Stefano Bianco (27 october 1985) kwam als vervanger van de wederom geblesseerde Mirko Giansanti naar Brazilië, als veertienjarige! Op vrijdag, de eerste trainingsdag werd hij vijftien jaar en was op dat moment dus gerechtigd om in de 125cc klasse te starten. Hij werd laatste in de race. Jonger als hij kon/kun je dus bijna niet debuteren! Tijdens de race was hij 15 jaar en twee dagen. Toch ging zijn record uit de boeken. In 2002 nl. debuteerde de 15 jaar en één dag oude Jorge Lorenzo tijdens de Spaanse GP in Jerez in de 125cc klasse. Hij was op zaterdag, de tweede kwalificatiedag 15 geworden. Dat record kan dus niet meer verbroken worden, tenzij men de leeftijd ooit nog naar beneden brengt, maar dat lijkt me onmogelijk en idioot. Je kan uiteraard niet op je verjaardag debuteren, want je moet eerst een trainingstijd neerzetten. Het oude record, voor Stefano Bianco, stond overigens op naam van Marco Melandri, die tijdens de Tsjechische GP van 1997 op een leeftijd van 15 jaar en 24 dagen zijn debuut had gemaakt in de 125cc klasse.
*2 De verse wereldkampioen Roberto Locatelli mocht voor de negende maal (nieuw record) dit seizoen vanaf 'pole position' vertrekken. In de race ging hij weer eens in de fout en verliet de race op zijn rug. Hierdoor werd het voor Aprilia niet eenvoudiger om de constructeurstitel in de 125cc klasse binnen te halen. Zeker niet toen Gianluigi Scalvini (derde in de training) met pech naar de kant moest en Simone Sanna de voor hem gevallen Cecchinello niet kon ontwijken, wel op de machine bleef zitten, maar deze dusdanig beschadigde dat hij niet verder kwam dan de tiende plaats. Nu was alleen Arnaud Vincent nog over, de Fransman kwam op kop te rijden, maar moest ook uiteindelijk met mechanische problemen naar de kant. Door de eerste winst van het seizoen van Masao Azuma ging de constructeurstitel zodoende toch nog naar Honda. 
*3 Zoals verwacht werd het een zinderend slot van de titelstrijd in de 250cc klasse. Nooit eerder werd de strijd om de wereldtitel met zo'n klein verschil beslist als hier in Australië. Olivier Jacque (#19), gevallen in de training, wint met het meest kleine verschil van zijn teamgenoot Shinya Nakano (#56) en pakt dus met dat verschil, veertien duizendste van een seconde ook de titel! Hun teambaas Hervé Poncharal moest huilen en juichen tegelijk. Juichen omdat zijn team het beste was geweest, juichen voor de titel van Jacque en huilen voor de vice-kampioen Nakano. Winst en verlies lag nog nooit zo dicht bij elkaar. Nooit had Poncharal teamorders uitgedeeld aan zijn twee rijders, die het samen ook zeer goed konden vinden. Wel was Poncharal bang dat zijn twee rijders elkaar in de wielen zouden rijden, zodat Daijiro Kato alsnog de lachende derde zou zijn. Die vrees bleek achteraf ongegrond. Nakano was twee jaar eerder "meegeleverd" door Yamaha, met de kwartliter fabrieksmachine's, met de opdracht aan Poncharal om Yamaha de wereldtitel te brengen en Nakano de kampioen. Nakano reed de hele wedstrijd op de titelplaats, maar de Fransman pakte hem net op de meet van hem af.
*4 Ralf Waldmann kreeg geen nieuw contract aangeboden voor 2001. De winnaar van twintig GP's in de 125cc en 250cc klasse zou in 2002 nog een paar races terugkeren met een wildcard en laten zien dat hij het nog steeds kon. In 2003, op 37-jarige leeftijd kreeg de Duitser nog een contract aangeboden bij het Harris Moto GP Team. Hij kreeg de de nieuwe viertakten niet onder de knie en toen was het echt het einde van zijn mooie lange loopbaan als GP coureur.
*5 Klaus Nöhless en Franco Battaini kwamen beiden in de trainingen van de 250cc dusdanig ten val dat zij niet konden deelnemen aan de race op zondag.
*6 Tadayuki Okada rijdt hier zijn één na laatste GP. Hij zal in 2008! nog een keer zijn optreden maken op Mugello, met een wildcard, tijdens de Italiaanse Grand Prix. Okada won in zijn raceloopbaan zes GP's (twee in de 250cc en vier in de 500cc) en zijn beste jaren waren 1994 (2e 250cc WK) en 1997 (2e 500cc WK). 
*7 Carlos Checa komt in de 500cc klasse ten val. Hij kan echter zijn race vervolgen, waarna hij wederom ten val komt.
*8 Alex Crivillé, de onttroonde wereldkampioen, kwam wederom zowel tijdens de training als gedurende de race ten val.

 

Verdere Bijzonderheden:

 • De constructeurstitel in de halveliterklasse ging na zes jaar Honda, eindelijk weer een keer naar Yamaha.

 • Aprilia gaf aan te gaan stoppen met het tweecilinder project in de 500cc klasse en zich te gaan richten op 2002, wanneer er viertakten ingezet mochten gaan worden in de halveliterklasse.

 

 

  

 

Wat gebeurde er nog meer in 2000?

Sport

16 januari 2000

In Hamar is het Rintje Ritsma, die voor de zesde maal de Europese titel in de wacht sleept. Ids Postma pakt het brons. Bij de vrouwen is het de Duitse Anni Friesinger die haar eerste titel behaald. Renate Groenewold is hier de winnaar van het brons.

6 februari 2000

In Milwaukee (USA), wordt Gianni Romme, wereldkampioen allround schaatsen. Hij laat Ids Postma (zilver) en Rintje Ritsma (brons) achter zich. Een mooi 'oranjegekleurd' podium. Renate Groenewold is met een vijfde plaats beste Nederlandse bij de vrouwen.

27 februari 2000 Het 31e WK sprint op de schaats voor mannen & vrouwen wordt in Seoel (Zuid-Korea) verreden. Jan Bos pakte de vierde plaats voor Jakko Jan Leeuwangh (6e) en Erben Wennemars (5e). Net buiten de prijzen helaas, maar niets om je voor te schamen met de drie toppers Jeremy Wotherspoon, Mike Ireland (Can) en Hiroyasu Shimizu (Jap) op het podium. Marianne Timmer deed het super en pakte brons bij de vrouwen.
24 mei 2000

Real Madrid wint, in Stade de France (Parijs), de Champions League, door een 3-0 zege op Valencia.

23 juli 2000

Winnaar van de Tour de France wordt, voor de tweede maal op rij, de Amerikaan Lance Armstrong. Erik Dekker (3x) en Leon van Bon (1x) winnen etappes.

2 juli 2000

In 2000 wordt het toernooi om het Europees kampioenschap voetbal in België en Nederland gehouden. Frankrijk werd Europees kampioen door in de finale Italië met 2-1 te verslaan. Nederland werd, na strafschoppen, in de halve finale door Italië uitgeschakeld. Voor Nederland een groot penaltytrauma, aangezien ze in de reguliere speeltijd, ook al twee strafschoppen hadden gemist.

1 oktober 2000 De, voor Nederland zeer succesvolle, Olympische zomerspelen van 2000 vinden plaats in Sydney, Australië. Inge de Bruijn won drie gouden medailles op de zwemonderdelen 50m vrij, 100m vrij en de 100m vlinderslag. Pieter van den Hoogenband twee gouden medailles op de zwemonderdelen 100m vrij en 200m vrij. Leontien van Moorsel drie gouden medailles op de wieleronderdelen achtervolging op de baan, de tijdrit en de wegwedstrijd. Mark Huizinga een gouden medaille op het onderdeel judo tot 90kg. Anky van Grunsven won een gouden medaille op het onderdeel dressuur van de paardensport. Jeroen Dubbeldam een gouden medaille op het onderdeel springen van de paardensport en het herenteam hockey won eveneens de gouden medaille. Maar liefst twaalf maal goud! De Nederlandse ploeg won ook nog negen maal zilver en vier maal brons:
goud Hockeymannenteam  
  Mark Huizinga judo tot 90 kilo
  Anky van Grunsven dressuur individueel paardensport
  Jeroen Dubbeldam springen individueel paardensport
  Leontien van Moorsel wielrennen wegwedstrijd
  Leontien van Moorsel wielrennen tijdrit op de weg
  Leontien van Moorsel wielrennen achtervolging
  Pieter van den Hoogenband zwemmen 100 meter vrij
  Pieter van den Hoogenband zwemmen 200 meter vrij
  Inge de Bruijn zwemmen 50 meter vrij
  Inge de Bruijn zwemmen 100 meter vrij
  Inge de Bruijn zwemmen 100 meter vlinder
zilver         Albert Voorn springen individueel paardensport
  Team Holland Acht roeien
  Eeke van Nes - Pieta van Dishoeck Roeien, dubbel twee
  Anky van Grunsven, Coby van Baalen, Ellen Bontje &  Arjen Teeuwissen paardensport dressuurteam
  Anky van Grunsven dressuur individueel paardensport
  Dirk Lippits, Michiel Bartman, Diederik Simon & Jochem Verberne Roeien, dubbel vier
  Kristie Boogert - Miriam Oremans dubbelspel tennis
  Margriet Matthijsse zeilen
  Inge de Bruijn, Manon van Rooijen, Wilma van Hofwegen & Thamar Henneken zwemmen 4x 100 meter vrij
brons Hockeyvrouwenteam  
  Wietse van Alten Boogschieten
  Pieter van den Hoogenband zwemmen 50 meter vrij
  Pieter van den Hoogenband, Johan Kenkhuis, Martijn Zuijdweg & Marcel Wouda zwemmen 4x 200 meter vrij

Bijzonderheden:

De Amerikaanse Marion Jones wint vijf atletiekmedailles (3x goud), maar blijkt later doping te hebben gebruikt.

Nieuws

1 januari 2000

Verbod op loodhoudende benzine in de lidstaten van de Europese Unie.

15 januari 2000 De Servische militieleider Željko Ražnatovi (47), beter bekend als 'Arkan, wordt vermoord in de hal van een hotel waar hij vroeger grootse feesten organiseerde. Arkan, één van de rijkste mannen van Servië, werd in 1997 door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid, waaronder etnische zuiveringen in Kroatië, Bosnië en Kosovo.
17 februari 2000 Microsoft brengt Windows 2000 op de markt.
17 maart 2000

Oprichtster Nina Brink brengt onder veel media aandacht de internetprovider World Online naar de beurs. De verwachtingen zijn hooggespannen en veel handelaren denken snel rijk te kunnen worden met de aandelen. Niets is minder waar. Al snel storten de beurskoersen in en verdampt de waarde van het bedrijf. Een maand na de mislukte beursgang van World Online vertrekt Nina Brink. Later zal World Online door een andere internetprovider worden overgenomen.

26 maart 2000

Vladimir Poetin wint met ruime meerderheid de Russische presidentsverkiezingen.

22 april 2000

Pretpark 'Six Flags Holland' opent zijn deuren.

4 mei 2000

Het "ILOVEYOU-virus" legt e-mailsystemen en computernetwerken van veel bedrijven in de hele wereld plat. De massale verspreiding richting het westen begon toen mensen op hun kantoren arriveerden en berichten tegenkwamen verstuurd door mensen uit Hongkong en omstreken. Omdat het virus de adresboeken van gebruikers gebruikte, leek het vaak alsof de mailtjes van een kennis kwamen en werden ze als veilig beschouwd. Een paar gebruikers was alles wat het virus nodig had om duizenden mails te genereren die mailsystemen platlegden, en duizenden bestanden op werkstations en toegankelijke servers overschreven. De ILOVEYOU-worm zorgde voor 5,5 miljard dollar aan schade, waarmee het de schadelijkste worm tot nu toe is. De schade werd veroorzaakt doordat de worm belangrijke bestanden, maar ook muziek en andere multimedia overschreef met een kopie van zichzelf en zich vervolgens door het adresboek van het slachtoffer verspreidde.

13 mei 2000

Op een zonnige zaterdagmiddag in mei ontploft de vuurwerkfabriek SE Fireworks in de wijk Roombeek in Enschede. De explosie was zo heftig dat honderden huizen en bedrijven in de directe omgeving werden verwoest. De vuurwerkramp kostte aan tweeëntwintig mensen het leven en er vielen honderden gewonden. In totaal werd een terrein van 41 hectaren onbewoonbaar. Door de ontploffing worden meer dan 10 straten van de kaart geveegd en raken veel mensen dakloos. De precieze toedracht is nooit helemaal opgehelderd. Naar aanleiding van de ramp wordt de wetgeving rond de fabricage en opslag van vuurwerk in Nederland flink aangescherpt.

1 juli 2000

Tussen Denemarken en Zweden wordt de Öresundbrug in gebruik genomen. De vaste verbinding maakt de ferry verbinding tussen beide landen overbodig. Zowel de auto als de trein maken gebruik van de brug.

25 juli 2000

Bij Parijs stort vlak na het opstijgen een Concorde neer. De oorzaak van het ongeluk met het supersonische passagiersvliegtuig is een klapband, waardoor een brandstoftank lek slaat en vervolgens in brand vliegt. Bij de ramp komen 113 inzittenden om het leven. Na het ongeluk worden alle vluchten met de Concorde opgeschort. Hoewel in 2002 de toestellen weer mogen vliegen, valt eind 2003 toch het doek voor dit type vliegtuig. De eerste vluchten met de Concorde begonnen in de jaren '70 van de vorige eeuw.

12 augustus 2000

In de Barentszee zinkt de Russische atoomonderzeeër Koersk, nadat er een defecte torpedo is ontploft. Na een moeizame reddingsoperatie, die dagen op zich laat wachten, blijken alle 118 bemanningsleden op de bodem van de zee om het leven te zijn gekomen.

november 2000

In november 2000 brengt de Israëlische fabrikant van flashgeheugen M-Systems de USB-stick DiskOnKey op de consumentenmarkt.

7 november 2000

De presidentsverkiezingen in de VS leveren geen aan te wijzen winnaar op. De belangrijkste kandidaten zijn George W. Bush (republikein) en Al Gore (democraat). De uitslag is "too close to call".

11 november 2000

In het Oostenrijkse wintersportplaatsje Kaprun komen 155 mensen om het leven wanneer brand uitbreekt in het kabeltreintje dat de wintersporters door een tunnel naar de top van de Kitzsteinhorn rijdt. 155 wintersporters, waaronder 2 Nederlanders, komen bij de brand om het leven. Slechts een tiental mensen kunnen tijdig ontkomen en overleven de ramp. De ramp werd veroorzaakt door een oververhitte kachel en ook werkten brandmelders en een brandwerende deur niet.

27 november 2000

In 2000 is Nederland het eerste land ter wereld waar euthanasie wordt gelegaliseerd.

13 december 2000

Na vijf weken van hertellingen en rechtszaken in Florida wordt George W. Bush door het ‘supreme court’ van die staat uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

19 december 2000

Leden van de Hells Angels vallen binnen in de RTL-studio waar het populaire tv-programma ‘Barend en Van Dorp' zal worden uitgezonden. Het duo zou teveel aandacht hebben besteed aan de uitvaart van de topcrimineel Sam Klepper onder escorte van tientallen Hells Angels. Henk van Dorp en Frits Barend worden mishandeld en bieden in de uitzending hun excuses aan. Ze durven geen aangifte te doen.

Overleden in 2000

Lolo Ferrari (9 februari 1963 -  5 maart 2000), Franse danseres/porno-actrice (22x borstvergroting), Ian Dury (12 mei 1942 -  27 maart 2000), Britse zanger, Toon Hermans (17 december 1916 -  22 april 2000), Nederlandse cabaretier, Peter Dubovský (7 mei 1972 -  23 juni 2000), Slowaakse voetballer, Coen Flink (24 april 1932 -  29 juni 2000), Nederlandse acteur, Joey Dunlop (25 februari 1952 -  2 juli 2000), Noord-Ierse motorcoureur, Sam Klepper (29 april 1960 -  10 oktober 2000), Nederlandse crimineel, Ruud de Wolff (12 mei 1941 -  18 december 2000), Nederlandse zanger (the Blue Diamonds).

Top films in 2000

 • Gladiator met Russell Crowe & Connie Nielsen

 • Gone In 60 Seconds met Nicolas Cage & Angelina Jolie

 • Mission Impossible II met Tom Cruise & Thandie Newton

 • Cast Away met Tom Hanks

 • U-571 met Matthew McConaugey & Harvey Keitel

 • The Patriot met Mel Gibson & Heath Ledger

 • Unbreakable met Bruce Willis & Samuel L. Jackson

 • X-Men met Hugh Jackman, Famke Janssen & Halle Berry

 • The Perfect Storm met George Clooney & Mark Wahlberg

 • Snatch met Brad Pitt

'Mijn Muziek' (willekeurige volgorde)

 

 • Anouk - Michel

 • Anastacia - I'm Outta Love

 • Abel - Onderweg

 • Celine Dion - That's The Way It Is

 • Alice Deejay - Better Off Alone

 • Alessandro Safina - Luna

 • Lene Marlin - Sitting Down Here

 • Bløf - Hier

 • Bon Jovi - It's My Life

 • The Corrs - Breathless

 • Craig David - Walking Away

 • Daft Punk - One More Time

 • De Kast - Hart Van Mijn Gevoel

 • Gabrielle - Rise

 • Jennifer Lopez - Let's Get Loud

 • Leann Rimes - Can't Fight The Moonlight

 • The Corrs - Radio

 • Marc Anthony - You Sang To Me

 • Shaggy - It Wasn't Me

 • Bløf - Dansen Aan Zee

 • Britney Spears - Oops!... I Did It Again

 • Craig David - 7 Days

 • Krezip - I Would Stay

 • Lionel Richie - Angel

 • Mariah Carey & Westlife - Against All Odds

 • 3 Doors Down - Kryptonite

 • Marc Anthony - I Need To Know

 • Madonna - American Pie

 • Marco Borsato - Binnen

 • Ricky Martin - Private Emotion

 • Whitney Houston & Enrique Iglesias - Could I Have This Kiss Forever

 • Alice Deejay - Back In My Life

 • Robbie Williams - She's The One

 • Melanie C. - Never Be The Same Again

 • Mary Mary - Shackles (Praise You)

 • U2 - Beautiful Day

 

 

Home  2001

©opyright 2009 - 2012 www.jumpingjack.nl