Brigadier Stud

And I heard, as it were, the noise of thunder: One of the four beasts saying: "Come and see." And I saw. And behold, a white horse.

Birkendorf Spiros

Nimi: Birkendorf Spiros "Spiro" Rotu: trakehner
Sukup.: ori Synt.: 03.12.2013
Säkäk.: 171cm Rek. nro.: VH14-021-0131
Om.: wishmaster (VRL-02889) Tuoja/Kasv.: audrey/Birkendorf Dressage, GER
Painotus: kouluratsastus Koulutustaso: ko: GP


Spiro on Näyttävä korkea askelinen kouluori, jolla rahkeet ja luonne riittää pitkälle. Orin pelottomuus takaa varmat suoritukset kilparadoilla, sen kanssa ei tarvitse stressata yllättävistä tekijöistä - olettaen, että ratsastaja ei unohda satulaa kotiin tai ettei stressivatsa oireile juuri ennen suoritusta.. Spiro kanssa pärjää helposti tilanteessa kuin tilanteessa. Toki huipputuloksiin vaaditaan osaava ratsastajakin, ei tämä kuitenkaan automaatti ole.

Spiro on miellyttävä käsitellä, vaikka siltä energisyyttä löytyykin. Varpaitaan kun muistaa varoa, pitäisi hommien sujua ongelmitta. Taluttaessa etenkin kannattaa kietaista naru turvan ympärille (kotioloissa) tai laittaa suitset päähän (vieraassa ympäristössä), jotta hallinta on varmaa. Spirolla on yleensä kiire paikasta A paikkaan B, oli se sitten tarhaan, kentälle tai karsinaan kulkeminen. Harjaaminen, loimittaminen ja muut perustoimet onnistuu hienosti - Spiro ei turhia jaksa välittää mitä sen ympärillä hääritään. Herrasmies se kuitenkin on ja ymmärtää väistää ja nostaa jalkansa putsattaviksi erittäin pienin avuin.

Ratsastettaessa Spirolla on erittäin hyvin toimiva oma moottori, joka tuppaa kuumenemaankin toisinaan. Ratsastajan tulee olla erittäin eleetön ja selkeä, jotta ori jaksaa keskittyä tehtäviin ja malttaa hoitaa suorituksensa kunnialla loppuun. Mikäli Spiro kokee saavansa huonot ohjeistukset, edessä on rankkaa kuumumista ja keuliminenkaan ei ole harvinainen näky. Itselläni oli hyvä tovi hankaluuksia orin ratsastettavuuden kanssa, mutta muutamissa viikoissa löysimme yhteisymmärryksen ja treeneistä jää käteen muutakin kuin harjatuppo ja murtunut nenä.

Esteillä Spiro tykkää kaahotella menemään minne sattuu. Toki se osaa jalkansakin nostaa tarpeen vaatiessa, mutta mielummin se posottelisi puolihuolimattomasti radan roiskien läpi. Sille tuleekin siis tehdä selväksi kuka määrää tahdin ja osata hillitä askel tasan esteelle sopivaksi. Spiron oma estesilmä ei ole mainittavan hyvä.© Franz Venhaus CC BY-NC-ND 2.0

isä: Ramiro
170cm, ruunikko, trakehner
ii. Eckarts Ravidoff
168cm, ruunikko, trakehner
iii. Rabanus
iie. Ittenbach Ombre
ie. Gronsdorf Lenora
163cm, kimo, trakehner
iei. Laureano
iee. Yvanka
emä: Spirando
167cm, rautias, trakehner
ei. Haarland Bachus
171cm, musta, trakehner
eii. Valdano
eie. Bay Belle
ee. Neuendorf Scully
165cm, rautias, trakehner
eei. Buccanier
eee. Michella

[Näytä sukuselvitys]


Päiväkirja

13.06.2014

Tänään havahduin tutkailemaan Spiron menestystä tarkemmin, kun olin rauhoittunut edellisistä laatuarvostelupalkituista hevosistani. Tajusin, että vihdoin tämä takkuinen söpöläinen alkaa olemaan siinä kunnossa, että voisimme harkita laatuarvosteluun ilmoittautumista! Spiro on jättänyt jälkeensä jo kolme upeaakin upeampaa varsaa, joista kaikki ovat näyttäneet kyntensä hienosti kouluradoilla. Orille on kertynyt hienosti myös sijoituksia aina GP-tasolta asti, unohtamatta tietenkään ominaisuuspisteitä. KRJ Cupin jälkeen taitaakin alkaa Spiron ansaittu siitoseläke, jonka aikana toivottavasti onnistumme saavuttamaan laatuarvostelupalkinnon jos toisenkin.

08.06.2014

kouluvalmennus, valmentajana VRL-13090
Pääsin jälleen valmentamaan wishmasteria ja tänään hänellä oli ratsunaan trakehner Spiros. Valmennuksen aiheena oli tänään kouluratsastus. Alkulämmittelyjen jälkeen siirryimme melkein heti ravi- ja laukkatyöskentelyyn. Ravissa otettiin siirtymisiä ja pysähdyksiä sekä kaikkea muuta varsin helppoa. Spiros tuntui kuumuvan melkoisesti ja yritti varsinkin kulmissa ryöstää laukalle, joten jouduin useasti muistuttamaan ratsastajaa pidätteistä ja hevosen kääntämisestä vaikka voltille kun se yritti kovempaan vauhtiin. Kun vauhti oli saatu hanskaan, voitiin siirtyä vaikeampiin tehtäviin. Ratsukon tuli mennä passagea lyhyet sivut ja koottua ravia pitkät sivut, pitkällä sivulla tuli myös tehdä kaksi pientä volttia. Spiros liikkui todella hyvin ja sen liikkeet olivat todella näyttäviä. Passagegin meni kuin oppikirjassa konsanaan. Harjoitusta vaihdettiin ja nyt ratsukon tuli aloittaa passage pitkän sivun alusta ja siirtyä piaffeen pitkän sivun keskivaiheilla. Lyhyet sivut sai mennä kootussa ravissa. Alkuun siirtymistä passagesta piaffeen piti hiukan hioa ja kertaalleen wishmasterin avut piti katsoa läpi, mutta sen jälkeen homma sujuikin jälleen. Tämän jälkeen ratsukko sai laukata uralla hetken vapaasti ja sitten ratsastaa vastalaukassa keskiympyrällä. Loppuun otettiin vielä vähän harjoitusta piaffen ja passagen kanssa, mutta ne sujuivatkin yhtä hyvin kuin aiemmin. Loppuverryttelyt ratsukko saikin mennä itsenäisesti.

13.05.2014

Iltapäivällä millään en olisi jaksanut lähteä taistelemaan Spiron kanssa tänään kentälle, mutta ori on päässyt viettämään jo hieman vapaata, eli energiaa löytyi hevosen osalta enemmän kuin tarpeeksi. Tarhalle päästyäni jouduin taas huokaisemaan, ori oli piehtaroinut itsensä aivan mudan peittoon, pienestä valkoisesta tähdestä ei ollut enää mitään näkyvissä. Ei auttanut muu kuin napata ori talliin ja alkaa kuuraamaan. Kumisualla pyörittelyssä vierähtikin hyvä tovi, ehdin jo tuskastua perfektionismiini. Kaviot olivat toinen murheen kryyni - ne olivat täynnä kovettunutta savea ja mutaa! Kaikesta ärsytyksestä huolimatta Spiro alkoi kuitenkin pikkuhiljaa näyttää tutulta, totesinkin että voisin samaan syssyyn selvittää myös sen hännän ja harjan.
Kroppani tuntui olevan aivan puhki tästä jynssäämisestä, joten en halunnut ajatellakaan selkään nousemista orin vapaapäivien jäljiltä. Niimpä virittelin pörhistelevälle orilleni juoksutusvermeet päälle ja suuntasin pellolle. Hommassa kävi juuri niinkuin olin ajatellutkin - katselin viitisen minuuttia varsinaista hyllynmyllyä, kun ori pukitteli ja spurttaili liinan päässä. En edes jaksanut komentaa sitä, minun vikahan se oli että energiaa oli ehtinyt kertyä niin kovasti. Spiro oli kuitenkin erittäin halukas tekemään yhteistyötä ja juoksutus sujui loppuun varsin kitkattomasti, päätin käydä vielä tuulettamassa sekä omiani, että hevosen aivoja metsälenkillä.
Puolen tunnin kävelyn jälkeen palasimme talliin ja jäin rapsuttelemaan oria - hymy nousi huulilleni ja totesin, että minulla on aivan upea hevonen. Spiro höristeli korviaan ja oli kyllä varsinainen söpöilyn mestari, etenkin kun tallissa ei ollut muita kuin me kaksi. Harjasin herran vielä pikaisesti, ennenkuin talutin sen takaisin ulkoilemaan päiväheinien kera. Päätin vielä putsata orin varusteet oikein viimeisein päälle - hyvinhän tänään olin jo puunaamisen makuun päässyt! Satulan ja suitsien lisäksi kaivelin varustekaapista vielä nahkariimun ja muutamat suojat pesuun. Lähtiessäni nappasin kainalooni Spiron satulahuovat ja pintelit, joiden kanssa painelin kotiin pyykkiä pesemään.

02.04.2014

kouluvalmennus, valmentajana coupie
Tämänpäiväisessä kouluvalmennuksessa keskityimme erityisesti laukkatyöskentelyyn. Aluksi pyysin ratsastajaa tekemään paljon siirtymisiä ja kiinnittämään huomiota varsinkin laukannostoihin, joissa ei kylläkään ollut mitään ongelmia. Spiro työskenteli heti verryttelystä saakka valtavalla innolla ja energialla, eikä sitä todellakaan tarvinnut motivoida tekemään hommia. Ori liikkui kauniisti itseensä kantaen ja reagoi apuihin salamannopeasti, toisinaan myös tehtäviä ennakoiden. Ratsastaja oli vasta ehtinyt ajatella siirtymisen valmistelua, kun hevonen oli jo karannut laukkaan. Rauhallisella ratsastamisella ja pienillä avuilla Spiro kuitenkin saatiin odottamaan ohjeita ja keskittymään käsillä olevaan tehtävään, ei jo seuraavaan. Verryttelyjen jälkeen hioimme hetken avo- ja sulkutaivutuksia niin ravissa kuin laukassakin ja tarkastelimme sitten laukanvaihtoja. Spiro teki tyylikkäät, irtonaiset taivutukset, mutta vaihtojen kanssa sillä meinasi kärsivällisyys loppua. Ori roiski menevän sarjavaihtoja askeleessa, vaikka haimme vaihtoa joka toisella. Korjaamisesta Spiro taas hermostui. Hetken tilannetta nollattuamme ratsastaja löysi ne hipaisemalla toimivat nappulat, joilla hevonen saatiin tekemään puhtaat, rauhalliset vaihdot. Loppuverryttelyssä Spiro sai venyttää pitkälle eteen alas, ja näimmekin vasta tällöin päivän parhaat ravit. Ori liikkui todella kauniisti, voimalla läpi rungon saatuaan ensin purkaa pahimmat energiat laukkatehtävien parissa.

08.03.2014

Tallin trakehnerkantaa kasvattamaan saapui eilen Birkendorf Spiros sekä rautias tamma Nera Carana! Hevoset ovat sopeutuneet erittäin nopeasti talliin ja Spiroksen kanssa kävimme tänään jo treenailemassa ensimmäistä kertaa. Spiro osoittautui hoitaessa tänään varsinaiseksi herrasmieheksi ja kaikki tarpeellinen onnistui mukavalla rytmillä toisiimme tutustuen. Kentällä puolestaan oli paljon hakemista ja orilla tuntui riittävän vauhtia ja ketteryyttä tuhat kertaa enemmän kuin itseltäni. Pitäydyimmekin helpoissa harjoituksissa, jotta oppisin itse ratsastamaan Spiron rytmissä ja sitä kautta hallitsemaan sitä paremmin. Hikoiltuamme lähes puolitoistatuntia kentällä, päätin lähteä vielä kokeilemaan mitä ori sanoo maastoilusta. Spirosta selkeästi tulee maastoilukaverini, sillä ori lönkytteli reippaasti pitkällä askeleella menemään korvat hörössä. Vastaan tuli suuri mölisevä traktorikin, eikä se aiheuttanut mitään reaktiota.
Odotan mielenkiinnolla tulevia treenejämme ja toivottavasti pääsemme valloittamaan kisakentilläkin sijoille saakka!Tämä on virtuaalihevonen!

Saavutukset

KRJ-I
Palkittu heinäkuussa 2014 pistein
25 (9+8+8) - 43 - 23 - 10 - 7 = 108p.

YLA2
Palkittu marraskuussa 2014 pistein
21 (15+6) - 28 (21+7) - 17 - 16 - 4 =86p.

Täyttänyt 3 vuotta 03.01.2014.
Täyttänyt 8 vuotta 03.06.2014.

Jälkeläiset

27.06.2014 t. Indigo F
24.04.2014 o. Wister Alexstraza
22.03.2014 t. Wister Nora Corona
28.02.2014 o. Wister Spyro

Kilpailut


Ominaisuuspisteet:
6657.63 pistettä KRJ:ssä, tasolla 11

43 KRJ sijoitusta.
10.06.2014 KRJ PSG 1/19
06.06.2014 KRJ PSG 4/19
31.05.2014 KRJ Cup IntII 3/194
26.05.2014 KRJ GP 2/40
10.05.2014 KRJ GP 7/50
09.05.2014 KRJ GP 4/50
07.05.2014 KRJ IntI 2/50
07.05.2014 KRJ GP 4/30
06.05.2014 KRJ IntI 3/50
06.05.2014 KRJ GP 5/50
05.05.2014 KRJ GP 1/30
04.05.2014 KRJ IntII 3/50
03.05.2014 KRJ GP 4/50
02.05.2014 KRJ GP 1/30
01.05.2014 KRJ GP 4/50
18.04.2014 KRJ GP 1/40
18.04.2014 KRJ GP 4/30
17.04.2014 KRJ GP 5/30
17.04.2014 KRJ GP 3/40
16.04.2014 KRJ GP 1/30
15.04.2014 KRJ GP 4/30
14.04.2014 KRJ GP 2/30
12.04.2014 KRJ GP 5/30
12.04.2014 KRJ GP 5/30
10.04.2014 KRJ GP 1/30
09.04.2014 KRJ GP 5/30
09.04.2014 KRJ GP 1/30
07.04.2014 KRJ GP 3/50
03.04.2014 KRJ GP 5/50
02.04.2014 KRJ GP 4/50
01.04.2014 KRJ GP 3/50
01.04.2014 KRJ GP 5/30
01.04.2014 KRJ GP 6/50
31.03.2014 KRJ GP 1/30
31.03.2014 KRJ Cup GP 5/192
31.03.2014 KRJ Cup IntII 8/169
30.03.2014 KRJ GP 3/50
29.03.2014 KRJ GP 3/50
26.03.2014 KRJ GP 2/50
25.03.2014 KRJ IntII 5/50
20.03.2014 KRJ IntII 1/50
18.03.2014 KRJ IntII 6/50