L’exposició “L’Aigua allà i aquí” de la campanya som aigua inicia el seu itinerari per diferents espais de la vila

ITINERARI PER DIFERENTS ESPAIS DE LA VILA

Després d’estar a la Sala d’actes de l’Escorxador, l’exposició “L’Aigua allà i aquí” que s’emmarca en la campanya de sensibilització SOM AIGUA, comença un itinerari per diferents espais de concurrència pública, amb la finalitat d’arribar a un major nombe de ciutadans i ciutadanes del municipi de Vilafranca del Penedès.

Aquesta exposició presenta de forma senzilla la realitat de l’accés a l’aigua i el sanejament, com a dret humà reconegut per les Nacions Unides, partint d’una lectura en clau planetària per a arribar  a les realitats locals dels municipis agermanats de Puerto Cabezas (Nicaragua) i Vilafranca del Penedès i els seus projectes municipals de cooperació a lwes comunitats de Kwakwil, ja finalitzat, i a la comunitat de Wawabar, en execució.

 A partir del 4 de juny l’exposició “L’Aigua allà i aquí” està present a l’espai d’exposicions de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, fins el 28 de juny.

Posteriorment es traslladarà al Complex Aquàtic municipal on formarà part d’un seguit d’accions de la campanya SOM AIGUA que s’inclouran en el programa de lleure H2Oci que organitza el Servei d’Esports i a l’agost s’instal·larà a la Biblioteca Torras i Bages.

L’exposició ha estat produïda pel Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès amb la col·laboració de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca, de l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

 Vilafranca del Penedès, juny de 2015


L’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua” arriba als municipis de Catalunya

En el marc del catàleg d’ofertes d’accions de sensibilització i educació per al desenvolupament i la solidaritat per a municipis de menys de 50.000 habitants de 2015 aprovat per la Diputació de Barcelona, l’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua” arriba als municipis de Sant Quirze del Vallés, Gavà, Sant Adrià del Besòs i Vilafranca del Penedès.

L’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua” es tracta d’un espectacle de circ familiar i al carrer que pretén sensibilitzar sobre la situació de l’aigua al món alhora que reforçar els llaços de solidaritat amb d’altres pobles d’arreu.

Aquest espectacle reflexiona sobre el cicle natural de l’aigua que ha quedat aturat i un equip d’exploradors té la missió d’esbrinar-ne el motiu. El professor Aiguamolls i el doctor Tolls, arqueòlegs experimentats, desplegaran tot el seu enginy i recursos per solucionar el conflicte.

Es tracta d’una creació dedicada a l’aigua com a recurs escàs del planeta de manera amena, artística i sensibilitzadora a través del teatre, l’humor i el circ. En aquest sentit, el seu contingut es troba dirigit tant per a adults com per a nens i nenes.

Si us interessa veure l’espectacle en directe no us perdeu alguna de les següents accions de la companyia a:

  • La Festa del Comerç Just i de la Banca ètica 2015 a Sant Quirze del Vallès, el proper 31 de març, a les 12.30 al parc de les Morisques.
  • La jornada del Medi Ambient i la Festa del Comerç Just, el 14 de juny de 2015 a les 18h a la Plaça de la Vila de Sant Adrià del Besòs.
  • L’espectacle de circ a Gavà, el 27 de juny a les 18h a la Plaça Jaume Balmes.
  • L’espectacle de circ a Vilafranca del Penedès, el 20 de juliol a les 18.30h a l’espai exterior de les piscines municipals, en el marc de la campanya H2O.

A més a més, l’espectacle torna de nou a El Prat de Llobregat, aquest cop en el marc de la Fira de la Solidaritat

Si voleu un avenç de l’espectacle podeu veure el següent Vídeo.

si teniu l’oportunitat, no us perdeu una de les seves actuacions!11270707_545278862276809_5335884675833391648_o

Gran participació als actes al carrer de la campanya Som Aigua a Vilafranca del Penedès

El passat dissabte 25 d’abril la campanya Som Aigua va seguir amb les seves activitats a Vilafranca del Penedès, en aquest cas, amb les activitats al carrer.

 IMG_7679

Els actes varen començar a les 10h amb la pintada col·laborativa que va córrer a càrrec de l’Escola Municipal d’Arts Arsenal amb la col·laboració del Projecte Adolescents de l’Ajuntament de Vilafranca. El mural vol deixar palès la importància de l’aigua i les seves diferents implicacions en diferents indrets del món. El disseny quedarà permanent en la paret del CAP fins a la finalització de la campanya com a recordatori de les diferents accions desenvolupades al municipi.

IMG_7694 IMG_7728

Paral·lelament, a la Plaça del Penedès es va muntar l’exposició “L’aigua un dret i no una mercaderia” produïda per Enginyeria Sense Fronteres amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les múltiples realitats que viuen els països empobrits a causa de la Crisi Mundial de l’Aigua a través de diferents filmets i on es va reproduir el vídeo “Memòria Líquida a Vilafranca del Penedès” en el que va participar la gent gran de la vila per sensibilitzar sobre la importància de l’aigua a través d’històries personals narrades de primera mà.

IMG_7519 IMG_7603

A més a més, es va portar a terme l’espectacle de circ “Els Exploradors de l’aigua” de Circulant, en el que varen participar múltiples famílies amb nens i nenes de totes les edats que varen gaudir del circ al carrer i de la història de dos exploradors que cerquen l’aigua.

IMG_7625 IMG_7644

La propera activitat de la campanya tindrà lloc el dia 10 de maig. Serà la passejada “Un mosaic d’ecosistemes: vinyes i sembrats, el bosc de ribera i la brolla arbrada” guiada pel naturalista Xavier Bayer en la qual es podrà veure com la disponibilitat d’aigua condiciona diferents ecosistemes de la nostra comarca. Aquesta és una activitat organitzada pel Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca que esperem segueixi comptant amb una gran participació.

Us deixem amb un recull de fotos sobre els actes al carrer:

IMG_7720 IMG_7706 IMG_7701 IMG_7700 IMG_7699 IMG_7669 IMG_7675 IMG_7685 IMG_7687 IMG_7691 IMG_7698 IMG_7665 IMG_7658 IMG_7656 IMG_7652 IMG_7640 IMG_7630 IMG_7622 IMG_7610 IMG_7603 IMG_7598 IMG_7596 IMG_7590 IMG_7576 IMG_7563 IMG_7545 IMG_7539 IMG_7533 IMG_7520

Making off de la Pintada col·laborativa a Vilafranca del Penedès

Us deixem el making off del procés de pintada col·laborativa realitzada per l’Escola Municipal d’Arts Arsenal amb la col·laboració de joves el Projecte Adolescents de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès en el marc de les accions al carrer de la campanya Som Aigua a Vilafranca del Penedès.

Making off de la pintada de mural col·laborativa a Vilafranca del Penedès from Ingeniería Sin Fronteras on Vimeo.

Accions al carrer de la campanya Som Aigua a Vilafranca

En el marc de la campanya Som Aigua a Vilafranca del Penedès tindran lloc, el proper dissabte 25 d’abril, a partir de les 10h i fins les 13h, a la Plaça del Penedès diverses activitats al carrer.

Les activitats començaran amb la pintada participativa d’un mural a la paret de l’edifici del CAP Vilafranca amb la participació de l’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca i que romandrà fins la finalització de la campanya com a recordatori de les diferents accions desenvolupades al municipi.

A més a més, a partir de les 11h la plaça s’hi trobarà l’exposició itinerant i inflable “L’aigua un dret i no una mercaderia” produïda per Enginyeria Sense Fronteres, on es mostra, a través de diferents pantalles i amb petits documentals cadascuna de les múltiples realitats que viuen els països empobrits a causa de la Crisi Mundial de l’Aigua i reflexiona sobre la manca d’accés a l’aigua potable i al sanejament.

flam

Finalment, a les 12h, tindrà lloc l’espectacle de circ “Els exploradors de l’aigua”, en el que dos aventurers -el professor Aiguamolls i el doctor Tolls- i arqueòlegs experimentats arriben a una terra desconeguda i intentaran descobrir i solucionar el conflicte que hi ha present amb l’aigua.

Es tracta d’un espectacle de circ familiar i al carrer que pretén sensibilitzar sobre la situació de l’aigua al món de manera amena, artística i sensibilitzadora a través del teatre, l’humor i el circ.

exploradors_aigua_espectacle_9

Igualment us recordem que la exposició “L’aigua, Allà i Aquí” romandrà al centre L’Escorxador fins a finals de maig, en horari de 9 a 14h i de 16.30 a 20.30h de dilluns a divendres, per si encara no l’heu vist!

Us animem a participar en les activitats emmarcades en la campanya durant aquests mesos !

Presentació de la exposició “L’aigua, allà i aquí”

Després del tret de sortida de la campanya SomAigua a Vilafranca del Penedès, el passat 26 de març a la sala d’actes de l’Escorxador on es va presentar el vídeo Memòria Líquida, la campanya segueix amb la presentació de la exposició “L’aigua, allà i aquí”. Una exposició que combina textos i imatges sobre la situació de l’aigua aquí i allà i amb la que es pretén sensibilitzar sobre la situació mundial de l’aigua, posar en valor el paper municipal en la prestació de serveis bàsics en l’àmbit local i internacional i donar a conèixer els projectes de cooperació municipal de l’Ajuntament de Vilafranca a les comunitats de Kwakwil i Wawabar (Nicaragua).

us esperem a la presentació de la exposició que tindrà lloc el proper 21 d’abril a les 19.00 h a la sala d’Actes de l’Escorxador

A3-Cartell-Vilafranca-vf

 

La campanya Som Aigua arriba a Vilafranca del Penedès

El tret de sortida de la campanya Som Aigua a Vilafranca del Penedès serà el proper dijous, 26 de març, a les 18:30 a la Sala d’Actes de l’Escorxador: amb la presentació del Vídeo “Memòria Líquida a Vilafranca”.

Aquest document audiovisual recull el testimoni de diferents persones majors que recorden les característiques de l’accés a l’aigua a la seva infància o joventut. El vídeo constitueix un primer material de la campanya a Vilafranca, produït expressament per a la seva difusió en diversos centres i col·lectius locals. L’acte comptarà amb la presència del Regidor de Solidaritat i Cooperació Raimon Gusi i representants dels Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, de l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i del Casal d’Avis El Tivoli que han participat en el vídeo.

L’objectiu del vídeo és conscienciar, a través de l’experiència personal de la gent gran de Vilafranca, sobre la importància i el paper clau que juga l’aigua a les nostres societats així com enfortir la solidaritat entre els pobles del món sobre la problemàtica comuna que constitueix la manca d’accés a l’aigua. En aquest cas, el vídeo, a més d’utilitzar el relat en primera persona de la gent gran del municipi utilitza fotogràfiques de l’època.

La campanya es desenvoluparà al llarg de l’any amb diverses activitats informatives i de sensibilització adreçades a tota la població i promogudes per diferents serveis municipals.

De fet, a l’acte institucional de presentació de la campanya del proper 26 de març, li seguiran les següents activitats: la inauguració de la exposició “L’ aigua, aquí i allà” el 21 d’abril, a les 19h a la Sala d’Actes l’Escorxador, i el 25 d’abril, l’espectacle de circ i la pintada de murals col·laborativa.

La campanya es troba impulsada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en col·laboració amb l’ONG Enginyeria Sense Fronteres i els ajuntaments que formen part del Grup Aigua, entre els que es troba l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès qui dona suport a aquesta campanya.

El Dret Humà a l’Aigua i la cooperació municipal, en profunditat

La responsabilitat de garantir l’accés universal a l’aigua i al sanejament -un accés reconegut per l’ONU com un dret humà- no només recau en els estats i institucions ubicats en zones on la garantia encara no és completa sinó que es tracta d’una responsabilitat compartida per tota la humanitat.

Dins de la varietat de mecanismes i instruments de treball entre diferents administracions vers la superació de la Crisi Mundial de l’Aigua cal destacar la cooperació internacional feta des de l’àmbit municipal com un dels elements que més contribueixen tant a l’assoliment de l’accés universal com a la democratització en la prestació dels serveis bàsics, al tractar-se de l’administració més propera a la ciutadania.

En el present estudi, que compta amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es presenta el marc general d’implementació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament i algunes de les propostes que s’estan realitzant a nivell municipal per fer-hi front, fent l’enllaç entre aquestes dues dimensions.

Estudi: La contribució dels projectes de cooperació descentralitzada a la implementació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament

Memòria líquida, capítol 3: construïm solidaritat internacional

Bolivia, a pesar de ser un dels països impulsors del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament a nivell internacional, encara té importants reptes per davant en el compliment de garantir l’universalitat en l’accés.

Establir llaços de cooperació i solidaritat per fomentar no només el compliment d’aquest dret sinó també una ciutadania cohesionada és un dels pilars fonamentals que avui enfrontem.

Memòria líquida cap.3 from Ingeniería Sin Fronteras on Vimeo.

Sant Cugat pren consciència de la importància de l’aigua a través del circ i de les arts plàstiques

El passat diumenge 22 de febrer la campanya Somaigua va arribar a Sant Cugat del Vallès per donar a conèixer i conscienciar sobre la situació de l’aigua al món i posar en  valor les polítiques municipals d’aigua des de l’esfera lúdica i festiva amb les famílies del barri.

Per això, durant tot el matí varem fer la pintada d’un mural col·laborativa juntament amb els amics de Art En Massa i es va portar a terme l’espectacle de circ “Els Exploradors de l’aigua” de Circulant, circ en moviment sobre el que podeu trobar més informació en aquesta mateixa pàgina.

A més a més, a l’exposició inflable itinerant es varem projectar diferents vídeos que posaven en valor la cooperació descentralitzada en l’àmbit de l’aigua, on destacava el vídeo de memòria líquida gravat pels ciutadans i les ciutadanes de Sant Cugat que va servir per donar a conèixer el projecte que l’Ajuntament de Sant Cugat porta a terme a la ciutat boliviana de Tarija. Si voleu veure el vídeo, podeu clicar en el següent enllaç.

Igualment us deixem un recull de fotos de la jornada agraint el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i de l’AMB qui donen suport a aquest projecte. Gràcies també a totes les persones que hi vareu participar per fer-ho possible!

11017848_509472925857403_2516834529752695205_o 10991627_509473089190720_5614164206855964169_o 10974694_509473325857363_8565400107791309057_o 10945110_509472782524084_3856013305271406060_o 10903845_509473252524037_3410113788717031649_o 10887156_509472862524076_3257325572927249679_o 10863789_509472785857417_3170752772945928344_o-1 10498553_509475659190463_2235734807371057031_o