Av Pål T Jørgensen og Robert Reinlund (foto)

18 år gamle Yahya Hassan er årets litterære sensasjon i Danmark Han er sønn av en palestinsk innvandrer, og har vokst opp i det han selv karakteriserer som en innvandrergetto i Aarhus.

– Min far var veldig voldelig. Han slo meg, søsknene mine og min mor. Oppveksten min var veldig preget av denne volden, sier han i et intervju med TV 2.

– Hykler, svindler og bedrar

I en hvitglødende diktsamling tar Hassan et oppgjør med foreldregenerasjonen.

– Som har sviktet. Ja, det står jeg fast ved. Det er det riktig mange foreldre som har. Og de løper stadig vekk rundt og sviker. De lager stadig vekk barn som de ikke kan holde styr på, sier Hassan.

I reportasjen øverst forteller Yahya Hassan om sin frustrasjon over innvandrermiljøene – se ham lese ett av diktene lenger nede i artikkelen.

En generasjon innvandrere som han mener hykler, svindler og bedrar, samtidig som de selv inntar offerrollen.

– Problemet er at disse menneskene holder fast ved offerrollen. De kommer ikke ut av offerrollen. Vi vet godt det foregår ting i Israel som ikke er i orden, men det betyr ikke at alle jøder er noen svin eller at alle israelere skal dø. Og at alle dansker er noen vantro svin som man ikke kan stole på.

– Svindler velferdsstaten

Ifølge Hassan er det akseptert å svindle velferdsstaten.

– Det er mange som svindler. De ber fem ganger om dagen og preker hele tiden samtidig med at du svindler staten, sier Hassan.

Den unge forfatteren tar også et voldsomt oppgjør med hykleriet som han mener gjennomsyrer mange muslimske miljøer.

– Du går på fredagsbønn en gang i uken, du spiser ikke kjøtt. Det er flott. Men resten av tiden så stjeler du og går til sengs med danske jenter. Du vil ikke at noen skal se på din søster, men du vil se på andre jenter selv. Du hater hvis det er noen som snakker om din mor eller søster, men du løper rundt og kaller danske jenter ludder bare fordi de ikke vil gå til sengs med deg. Det er hyklersk, sier han.

Her leser Hassan ett av diktene fra samlingen:

Diktsamlingen har satt sinnene i kok i Danmark. I enkelte miljøer har Hassan blitt fritt vilt. Dødstruslene renner inn, også under intervjuet med TV 2.

– Jeg har akkurat fått en trussel nå. Men dem får jeg hundrevis av. Det går bra.

– Hva står det?

– Det står «din fuckings boms, du er djevel og du skal drepes. Vi fanger deg snart».

Se også: Norske muslimers syn på Hassans kritikk:

STENGTE DØRER: TV 2 møtte stengte dører da vi prøvde å få kommentarer fra imanen i denne moskeen. (Foto: Robert Reinlund/TV 2)