Reizen met OV-chipkaart

Wat wilt u doen?

Kijk hieronder welk scenario op uw situatie van toepassing is.

Het openen van poortjes

Reizen naar het buitenland

Poortjes op de Nederlandse treinstations

Op de Nederlandse treinstations maken we steeds meer gebruik van poortjes. Dit doen we om de sociale veiligheid voor onze klanten en medewerkers op de stations te vergroten.

Kijk hier voor een overzicht van stations waar de poortjes in gebruik zijn.

Internationaal reizen in combinatie met de OV-chipkaart

Maakt u een internationale reis, dan gebruikt u uw OV-chipkaart niet, noch bij vertrek uit Nederland, noch bij terugkomst in Nederland. Voor het maken van een internationale reis koopt u een internationaal ticket voor uw gehele reis. Dat wil zeggen: van uw opstapstation in Nederland tot uw eindbestemming in het buitenland.

Een NS-abonnement geeft veelal korting op het binnenlandse gedeelte van uw internationale reis. Deze korting wordt, wanneer u bij boeking aangeeft dat u een NS-abonnement heeft, verrekend in de prijs van uw internationale ticket. Staat er een NS-abonnement op uw OV-chipkaart, neem uw OV-chipkaart dan dus wel mee, zodat u bij controle kunt aantonen dat u recht heeft op korting.

Het openen van de poortjes met een vierkante barcode

U opent een gesloten poortje met de vierkante barcode op uw internationale ticket. Voorbeeld:

U houdt deze barcode zowel op de heen- als terugreis bij de poortjes met een geïntegreerde barcode- en OV-chipkaartlezer aan uw rechterzijde.

Stapsgewijze uitleg

Bekijk hier het filmpje over 'reizen naar het buitenland met een internationaal ticket'

Informatiezuil

De alarm- en informatiezuil bevindt zich op ieder station bij de poortjes. Meestal aan de kant van de brede poort. U kunt de blauwe i-knop gebruiken en hulp aan een van onze medewerkers vragen om u door de poortjes te helpen.Het openen van de poortjes met een eenmalige chipkaart

Gebruikt u een internationaal vervoerbewijs op een eenmalige chipkaart? Dan checkt u bij een poortje in met de eenmalige chipkaart. Het losse kaartje is nu geldig en het poortje opent. Bij terugkomst checkt u weer uit met de eenmalige chipkaart. Het poortje opent. Let op: in het buitenland kan niet worden in-en uitgecheckt.

Bekijk hier het filmpje over 'Reizen naar het buitenland met een los kaartje op eenmalige chipkaart'.

Frequent grensoverschrijdend reizen

Reist u frequent grensoverschrijdend met een abonnement van NMBS of DB en een abonnement van NS? Dan kunt u een vierkante barcode aanvragen om de poortjes te openen als u de volgende NS producten op uw OV-chipkaart heeft:

 • Weekend Vrij of Dal Vrij;
 • OV Studentenreisproduct;
 • Traject Vrij tot en met een grensstation;
 • NS-Business Card Traject Vrij.

U voorkomt zo tijdens uw grensoverschrijdende reis dat u steeds het instaptarief betaalt, als u in Nederland met de OV-chipkaart de poortjes opent en in het buitenland niet in en uit kunt checken.
Stuurt u een mail met een kopie van uw NMBS of DB abonnement en het nummer van uw OV-chipkaart naar keycard@ns.nl. U ontvangt dan binnen 5 werkdagen een mail met een vierkante barcode retour. Daarmee kunt u voor een langere periode de poortjes op het vertrek- en aankomststation in Nederland openen zonder uw OV-chipkaart te gebruiken.

Vragen over reizen met OV-chipkaart?

Veel antwoorden op uw vragen kunt u vinden op de pagina Vraag en antwoord.

Wanneer u naar het buitenland wilt reizen en niet in het bezit bent van een OV-chipkaart, kunt u op verschillende manieren uw homeprint of papieren ticket aanschaffen. Internet is hiervoor in de meeste gevallen het makkelijkst en goedkoopst. Bekijk hier en selectie van de verschillende bestemmingen van NS International.

Zoek treintickets 

 

sluiten
sluiten

Notificatie

sluiten

Deze versie van Internet Explorer wordt niet meer ondersteund

Sluiten

Mogelijk werken sommige pagina's niet zoals gewenst.<br />Download voor een betere ervaring gratis een van de onderstaande browsers.

Selecteer en download een browser:

Notificatie

Sluiten

NS International verkoopt online een groot assortiment reizen vertrekkend vanuit Nederland naar het buitenland (enkele- en retourreizen) en reizen vanuit het buitenland naar Nederland (enkele- en retourreizen), en een beperkt aantal routes vanuit het buitenland naar een (ander) buitenland (enkele- en retourreizen). Overige reizen kunt u telefonisch reserveren via onze afdeling Telesales (0900-9296, euro0,35 p.m.) en aan de balies in de Tickets- en Servicewinkels op de (middel-)grote stations.

Notificatie

Sluiten

U kunt geen binnenlandse treinreis boeken op NSInternational.nl, m.u.v. de Intercity direct tussen Amsterdam Centraal en Breda. U kunt overige binnenlandse reizen boeken via NS.nl NS.nl

Notificatie

Sluiten

Het is niet mogelijk om meer dan 3 kortingskaarten te selecteren.

Notificatie

Sluiten

Deze korting is niet geldig in combinatie met een of meer van de al geselecteerde kortingskaarten

Notificatie

Sluiten

Notificatie

Sluiten

Mijn boekingen

Sluiten

Uw reis bekijken, wijzigen, annuleren.

Mijn boekingen

Sluiten

Uw reis bekijken, wijzigen, annuleren.

U kunt max. 3 kortingskaarten selecteren
 • Opslaan
 • Kies hier uw kortingskaarten en abonnementen.

  Let op: bij een leeftijd onder 12 jaar vervallen de kortingskaarten en geselecteerde abonnementen

  De door u gekozen combinatie komt niet in aanmerking voor weekendkorting.

  U kunt verder gaan of een eerdere vertrektijd kiezen.

 • Annuleer
 • Ga verder
 • Uw gegevens

  sluiten

  Gegevens geadresseerde:  Wijzig datum

  Sluiten

  Let op

  Lorem ipsum dolor sit amet...

  Geen zoekresultaten gevonden

  Sluiten

  We konden"{name}" niet vinden.
  Kies een bestemming uit de lijst.

  Een moment geduld aub