Det betyr at etter hvert som sittende ledere på instituttnivå skal skiftes ut, skal det skje ved tilsetting.

Saken ”Styring og ledelse ved fakultet og institutt” ble fremmet for NTNUs styre for andre gang under møtet denne uka. Rektor Torbjørn Digernes innstilte på tilsettelse av instituttleder og dekan, samt at fakultetene skal ha fakultetsstyre.

To i mot, resten for

Foreslått ordning på fakultetsnivå gikk gjennom uten diskusjon. Når det gjaldt tilsettelse eller valg av instituttleder, var det også allmenn enighet rundt bordet om at ansatt leder i hovedsak er det beste: Noen, som Helge Holden, hadde tvilt seg fram til resultatet, mens andre, som Karin Røding, overhode ikke kjente på noen tvil om dette spørsmålet. Men burde man også åpne for at institutter som var av en annen mening, kunne få adgang til å videreføre en alternativ ordning med valg av leder?

Det syntes Bjarne Foss og Ådne Cappelen var en god ide, og fremmet forslaget.

- Det er viktig at instituttene selv får anledning til å velge alternativ ledelsesform, sa Cappelen, mens Foss fant det overraskende at notatet ikke problematiserer tilsetting av instituttstyrer.

- Universitetene er tross at tuftet på en demokratisk tradisjon, og da er valgmulighet en god ting, sa Foss.

På dette punktet uttrykte Holden sympati med Foss’ synspunkt, og ga uttrykk for at det ikke er så farlig om universitetet holdt seg med varierende ordninger her. Men under tvil falt han likevel ned på at én, felles ordning var det beste.

Under avstemningen falt forslaget mot Foss’ og Cappelens stemmer.

Ny runde om medvirkning

Rektor foreslo også at ordningen med råd eller styrer ved instituttene skulle opphøre, mens spørsmålet om hvordan god medvirkning skal sikres lokalt, blir opp til den enkelte instituttstyrer. Dette var ikke styret fornøyd med. Man mente at når man sa så klart hvilken ledelse man ville ha på fakultetsnivå, og at instituttleder skal være tilsatt, så måtte man også være i stand til å gi føringer på medvirkningsordning på instituttnivå. Derfor vedtok styret å be om å få seg forelagt dette punktet til ny behandling til våren.