Nationaal park Kakadu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kakadu National Park
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Kakadu
Nationaal park Kakadu
Nabije plaats Jabiru
Coördinaten 12° 6′ ZB, 132° 23′ OL
Oppervlakte 19.804 km²
Opgericht 1981
Beheer Department of the Environment and Heritage
Aboriginal traditional land owners (the Gun-djeihmi, Kunwinjku and Jawoyn peoples)
Website Kakadu National Park
Portaal  Portaalicoon   Australië

Het Nationaal park Kakadu (Engels: Kakadu National Park) is een Australisch nationaal park in het Noordelijk Territorium. Het werd opgericht in 1981 en het is 19.804 km² groot. Kakadu wordt gezamenlijk bestuurd door de Australische overheid en de oorspronkelijke Aboriginal-bevolking. De naam Kakadu is een verbastering van het Aboriginalwoord "Gagudju".

Ligging[bewerken]

Kakadu ligt in de Top End van het Noordelijk Territorium. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Van Diemen Gulf, in het oosten door Arnhemland en in het zuiden door Nitmiluk National Park. Kakadu wordt doorsneden door twee grote wegen: de Kakadu Highway die van Pine Creek in het zuiden naar Jabiru, de voornaamste plaats in het nationale park, in het noordoosten loopt, en de Arnhem Highway die de stad Darwin ten westen van Kakadu met de Ranger-uraniummijn aan de oostrand van het nationale park verbindt.

Werelderfgoedlijst[bewerken]

Nationaal Park Kakadu
Werelderfgoed gemengd
Yellow Waters Billabong July 2001.JPG
Land Vlag van Australië Australië
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria i, vi, vii, ix, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 147
Inschrijving 1981 (5e sessie)
Uitbreiding 1987 en 1992
UNESCO-werelderfgoedlijst
Zeekrokodil

Kakadu staat tweemaal vermeld op de Werelderfgoedlijst, zowel vanwege de culturele waarde met onder andere een groot aantal rotsschilderingen van Aboriginals als vanwege de rijke natuur. Het nationale park werd voor het eerst in 1981 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Gebiedsbeschrijving[bewerken]

Kakadu staat vooral bekend om de wetlands, hoewel boomsavannes circa tachtig procent van het parkoppervlak bedekken. De wetlands liggen om de drie Alligator Rivers. De naam "alligator" verwijst foutief naar de zeekrokodil (Crocodylus porosus) en werd gegeven door Engelse kolonisten die eerder in de Verenigde Staten met echte alligators in contact waren gekomen. De West Alligator River is de kleinste van de drie rivieren. De East Alligator River vormt de grens tussen Kakadu en Arnhemland. De South Alligator River ligt midden in Kakadu en het is met een lengte van 200 km de grootste rivier ter wereld die geheel in één nationaal park ligt. In het regenseizoen nemen de rivieren sterk in omvang toe en omliggende gebieden overstromen.

Grote delen van Kakadu worden in deze periode onbegaanbaar. In het droge seizoen is Kakadu het best te bezoeken doordat de wegen begaanbaar worden en de dieren zich terugtrekken naar de permanente watergebieden als de Yellow Waters Billabong en de Mamukala Wetlands en zo beter zichtbaar zijn. Naast de wetlands en boomsavannes liggen in het zuiden en oosten van Kakadu nog rotsgebieden, die onderdeel zijn van het Arnhemland-plateau. Door middel van diverse wandelroutes en georganiseerde (boot)tochten kunnen toeristen Kakadu met diens natuur en culturele achtergrond leren kennen.

Lokale bevolking[bewerken]

Kakadu is een archeologisch en etnologisch belangrijk gebied dat meer dan 40.000 jaar bewoond is geweest. De grotschilderingen, rotsinscripties en archeologische plaatsen laten de vaardigheden en levenswijze van de toenmalige bewoners zien, van de mensjager uit de prehistorische tijden tot de Aboriginals die hier nog steeds wonen. Bekende plaatsen waar rotsschilderingen van aboriginals te vinden zijn zijn Ubirr en Nourlangie.

Fauna[bewerken]

In Kakadu leven verschillende diersoorten die alleen in de Kakadu-Arnhemland-regio voorkomen zoals de zwarte wallaroe (Macropus bernardus) en de zangvogel Amytornis woodwardi. Verder is Kakadu vooral bekend om de zeekrokodillen (Crocodylus porosus) en de vele watervogels waaronder de ekstergans (Anseranas semipalmata), de grote zilverreiger (Ardea alba), de zwartnekooievaar (Ephippiorhynchus asiaticus) en de witbuikzeearend (Haliaeetus leucogaster). In totaal leven ongeveer 276 vogelsoorten in het nationale park. Waterbuffels (Bubalis bubalis) waren lange tijd zeer algemeen in Kakadu nadat deze dieren in de jaren dertig van de negentiende eeuw in de Top End waren geïntroduceerd. Het aantal waterbuffels is inmiddels sterk gedaald door grootschalige afschot vanwege de grote schade die de dieren aanbrachten aan de begroeiing en om de verspreiding van boviene tuberculose te bestrijden.

Externe links[bewerken]