Wetenschap

Waar is Wally? Met deze truc is lang zoeken verleden tijd

Herald Sun on Twitter

Wat beter gedaan tijdens een sneeuwstorm dan een mysterie uit je kindertijd oplossen? Een Amerikaanse onderzoeker ging om die reden onlangs aan de slag met de eeuwige vraag 'Waar is Wally?'. Urenlang zoeken naar het rood-wit gestreepte figuurtje is vanaf nu dan ook overbodig, want de man kwam met een efficiënter algoritme op de proppen.

Randal Olson, een doctoraatstudent aan de Michigan State Universiteit, besloot vanwege de sneeuwstorm de methode van Ben Blatt te verbeteren. Blatt had alle bestaande locaties van Wally in kaart gebracht en kwam vervolgens tot de conclusie dat Wally vaker in bepaalde gebieden op de pagina voorkomt. Kijken naar die geconcentreerde regio's biedt dan ook meer kans om het figuurtje te vinden. Olson wilde echter nog een stapje verder gaan en de kortste manier vinden om al deze stippen met elkaar te verbinden om Wally in zo min mogelijk tijd te kunnen lokaliseren.  

"Ik ging alles uit de trukendoos halen om de optimale zoekstrategie te berekenen om Wally te vinden. Ik zou ook Slate's zogenaamde waterdichte strategie [van Blatt] onderuit halen en een resem verslagen Wally-onderzoekers achter mij laten", schreef Olson op zijn blog.

De locaties van Wally in alle boeken. ©Randal S. Olson

De man gebruikte dus de bestaande dataset met de locaties van Wally in alle 68 boeken die sinds 1987 werden uitgegeven. Die coördinaten goot hij in een genetisch algoritme dat een natuurlijke selectie imiteert en gebruikt wordt bij kunstmatige intelligentie. Het resultaat was een zoektocht die de snelste route optimaliseerde om met de ogen een pagina te scannen op zoek naar Wally.

"Genetische algoritmes blijven sleutelen aan de oplossing - ze proberen altijd iets lichtjes anders dan de huidige beste oplossing en behouden de betere - tot ze geen betere oplossing meer kunnen vinden", verklaart Olson volgens The Guardian.

Randy Olson on Twitter

Uit zijn onderzoek kon Olson de volgende tips afleiden:
- De benedenhoek van de linkerpagina is een goede plek om te starten: als Wally zich niet in die onderste helft bevindt, dan zit hij waarschijnlijk helemaal niet op de linkerpagina.
- Wally blijkt zich vaak te verstoppen in het bovenste deel van de rechterpagina, dus het is een ideale tweede keuze om te inspecteren. 
- Kijk vervolgens naar de rechterbenedenhoek van de rechterpagina: Wally heeft een hekel aan de linkerbenedenhoek van de rechterpagina, kijk daar dus enkel als je alle andere 'toplocaties' geprobeerd hebt.

De methode werd nog niet uitgetest, maar het is alvast het proberen waard als je ooit Wally heel snel dient te vinden. "Dit pad stelt een van de kortst mogelijke manieren voor om Wally te vinden, dus als we dit pad exact volgen, zullen we Wally hoogst waarschijnlijk sneller vinden dan iemand die een eenvoudigere techniek hanteert", aldus Olson.